Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Mogu li honorarno raditi i biti na porodiljnom??? HITNO!!!

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Mogu li honorarno raditi i biti na porodiljnom??? HITNO!!!

Evo ovako.
    Na porodiljnom sam, četvrto dijete.
    Malena ima skoro 13 mjeseci, povremeno radim u jednom kafiću kao zamjenama dvijema curama, (da imaju slobodan dan, ili ako se pripremaju za ispit, studentice su), budući da inspekcije hodaju na veliko po kafićima, dućanima, firmama... zanima me da li mogu i kakav (ako mogu) ugovor napraviti da bi bilo sve legalno, da ne izgubim porodiljnu naknadu ako mi dođe inspekcija?
    Molim vas cure za što više informacija. Naime, neki kažu da ne mogu raditi honorarno, drugi opet da mogu, tako da baš nisam načisto, al u vas imampuno povjerenje da ćete mi reći što i kako napraviti.
    Unaprijed zahvaljujem!!!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jedino što ja znam (dok ti se ne javi neko kompetentniji) je da sam ja trebala primiti honorar dok sam bila na porodiljnom, pa su mi savjetovali da ga primi moja frendica pa da mi da lovu

teoretski možeš ti primiti honorar, ali ako ga se otkrije ne znam koje su posljedice

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hm...
    bas mi je strašno, trebam taj honorarni posao, a ne želim izgubiti naknadu, ovo ionako nije stalno, nego povremeno, al mi je veliki rizik, jer ne smijem riskirat da ostanem bez naknade, jer ovaj posao je samo povremen.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam na osnovu ugovora o djelu primala honorar za vrijeme porodiljnog.

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ja sam na osnovu ugovora o djelu primala honorar za vrijeme porodiljnog.
    ajde molim te reci mi kako ste sastavili ugovor, što je važno istaknuti u ugovoru, kako se plaća, sve pojedinosti, molim te molim molim

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma ništa spešl. Kao i svaki drugi ugovor o djelu. Kada su mi sastavljali ugovor raspitivali su se da li smijem (ja sam inzistirala na tome radi prijave poreza iako su mi nudili i isplatu na ruke ) i rečeno im je da korištenje prava na porodiljni dopust nije u koliziji sa ugovorom o djelu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja bih se na tvom mjestu dodatno raspitala zbog onog glupog zakona koji je 1.1. stupio na snagu. U svakom slučaju, već ima tema o Ugovoru o djelu i autoskom djelu na forumu, pa škicni, možda ti pomogne

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moram pitat direkt na HZZO-u

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ajde please napiši što su ti rekli, ima nas još sa sličnom situacijom pa da svi ne zivkamo

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

može se raditi honorarno, ali sa ugovorom o djelu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html

Pa bas je taj novi Zakon to omogucio:

11. Ostvarivanje prava u većem opsegu
    Članak 26.
    Prava zaposlenog roditelja propisana ovim Zakonom, mogu se u većem opsegu urediti kolektivnim ugovorom, sporazumom radničkog vijeća s poslodavcem, pravilnikom o radu i ugovorom o radu na teret sredstava poslodavca pod uvjetom i na način utvrđen općim aktom poslodavca.
    Tako je meni nesto slicno odgovorila mamasan, na slicno pitanje.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html

Pa bas je taj novi Zakon to omogucio:

11. Ostvarivanje prava u većem opsegu
    Članak 26.
    Prava zaposlenog roditelja propisana ovim Zakonom, mogu se u većem opsegu urediti kolektivnim ugovorom, sporazumom radničkog vijeća s poslodavcem, pravilnikom o radu i ugovorom o radu na teret sredstava poslodavca pod uvjetom i na način utvrđen općim aktom poslodavca.
    Tako je meni nesto slicno odgovorila mamasan, na slicno pitanje.
    Daedi,

ovaj moj odgovor i ovaj citirani članak Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama odnosio se na tvoje pitanje da li poslodavac može majki nadoknaditi razliku između rodiljne naknade (ili naknade za bolovanje) pa do iznosa njene plaće. Prema citiranom članku, može.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Gle, stalno nas opominjes da potrazimo slicne slucajeve, a ne da iznova ponavljamo pitanja, zar ne

Osim toga, ovaj clanak je i rjesenje za njen slucaj, ako malo promislis, zar ne?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

zanima me da li mogu i kakav (ako mogu) ugovor napraviti da bi bilo sve legalno, da ne izgubim porodiljnu naknadu ako mi dođe inspekcija?
    zar ne bi mogla napraviti ugovor o radu na npr. x iznos. Dobiva y naknadu.
    Razliku z=x-y joj uplacuje poslodavac. Tako sam barem ja shvatila taj clanak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle, stalno nas opominjes da potrazimo slicne slucajeve, a ne da iznova ponavljamo pitanja, zar ne

Osim toga, ovaj clanak je i rjesenje za njen slucaj, ako malo promislis, zar ne?
    ne, nije.

Mi ovdje govorimo o mogućnosti uvećanja prosjeka rodiljne naknade ne samo temeljem isplaćenih plaća iz redovitog rada, već i temeljem isplata ostalih dohodaka (ugovor o djelu, autorski ugovor - a sve to ne mora biti isti poslodavac).

Molim te, nemoj ih buniti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanima me da li mogu i kakav (ako mogu) ugovor napraviti da bi bilo sve legalno, da ne izgubim porodiljnu naknadu ako mi dođe inspekcija?
    zar ne bi mogla napraviti ugovor o radu na npr. x iznos. Dobiva y naknadu.
    Razliku z=x-y joj uplacuje poslodavac. Tako sam barem ja shvatila taj clanak?
    Deadi, tvoj odgovor nema veze sa upitom.

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne
    pravnica na HZZO-u mi je objasnila ukoliko sklopim ugovor o radu (određeno ili neodređeno) automatski prekidam porodiljni, a ovo što ću ja povremeno uskočit na par sati, ako sastavim ugovor o djelu njih se to ne tiče, dakle porodiljni normalno dobivam

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

OK, onda sam krivo shvatila pitanje. I isti clanak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Gogica 24 prvotno napisa
    hm...
    bas mi je strašno, trebam taj honorarni posao, a ne želim izgubiti naknadu, ovo ionako nije stalno, nego povremeno, al mi je veliki rizik, jer ne smijem riskirat da ostanem bez naknade, jer ovaj posao je samo povremen.
    Gogica 24, Janoccka ti je odgovorila.

Obavljanje povremenih i privremenih aktivnosti temeljem Ugovora o djelu te izrada autorskih djela temeljem Ugovora o autorskom djelu, nije u suprotnosti sa rodiljnim pravima.

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

ne, nije.

Mi ovdje govorimo o mogućnosti uvećanja prosjeka rodiljne naknade ne samo temeljem isplaćenih plaća iz redovitog rada, već i temeljem isplata ostalih dohodaka (ugovor o djelu, autorski ugovor - a sve to ne mora biti isti poslodavac).

Molim te, nemoj ih buniti.
    moj slučaj s ovim koji je Deaedi navela nema veze
    meni je samo bilo upitno smijem li i ako smijem, kako legalno ostvariti da radim POVREMENO a da mi se zbog tog honorara koji ću dobivat ne ukine porodiljna naknada.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam Gogica24, odgovorila sam ti na tvoje pitanje. Ono sam odgovarala Deadi.

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    hm...
    Gogica 24, Janoccka ti je odgovorila.

Obavljanje povremenih i privremenih aktivnosti temeljem Ugovora o djelu te izrada autorskih djela temeljem Ugovora o autorskom djelu, nije u suprotnosti sa rodiljnim pravima.
    Hvala mamma san, Janoccki i svima koji su mi bilo kako pokušali pomoći
    Sve vas

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Samo da dodam, ja sam se na HZZO-u raspitivala smijem li po autorskom ugovoru raditi za vrijeme komplikacija, rekli su da ne smijem - ali i dodali kako je to na porodiljnom dozvoljeno

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ako je ovo curke istina, :D :D :D mogla bih odradit koji ugovor o aut.djelu tijekom porodiljnog dobro bi mi došao!!!! :D :D :D

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

može se raditi honorarno, ali sa ugovorom o djelu
    Na žalost, ne smije se za vrijeme porodnog dopusta raditi temeljem ugovora o djelu, nego isključivo temljem ugovora o AUTORSKOM djelu. Velika je razlika.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Copy-pastat ću svoj odgovor jednoj forumašici s ovog foruma koja me je PP-om pitala smije li za vrijeme porodnog (po novome roditeljskog) dopusta raditi temeljem ugovora o djelu:

Draga XYZ, bojim se da ne smiješ. Naime, ugovor o djelu je ugovor temeljem kojega pooslodavac MORA plaćati, uz porez i prirez, zdravstveno i mirovinsko (što tebi plaća tvoja firma za vrijeme dok radiš, a adržava za vrijeme dok si na porodnom, pa je tu ''sukob interesa''), dok kod ugovora o AUTORSKOM djelu poslodavac, osim tvog neto honorara, državi plaća samo porez i prirez. Ugovor o djelu je kao da si istovremeno u radnom odnosu za vrijeme porodnog dopusta (što zakonom nije dozvoljeno), a ugovor o autorskom djelu nije.

No, pitaj malo i ovjde: http://www.legalis.hr/modules/newbb , tu su ipak pravnici i odvjetnici. Ja nisam pravnik, govorim samo iz osobnog iskustva jer sam se raspitivala radi sebe, budući da sam radila kao novinar i voditelj na radiju te novinar na portalu, vodila književne večeri i promocije i zarađivala honorare temeljem svojih književnih djela za vrijeme porodnog diopusta (sve je to obuhvaćeno Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima i temelj je ugovora o autorskom djelu). Pravnici na Legalisu će znati, kad im kažeš o kojoj je vrsti posla riječ, možete li ti i poslodavac potpisati ugovor o autorskom djelu (što bi bilo i povoljnije za tebe, jer se dobije jako veliki povrat poreza temeljem autorskih honorara) ili baš mora za tu vrstu posla biti riječ o klasičnom ugovoru o djelu. Ako mora , onda bolje pričekaj istek porodnog.

Srdačan pozdrav.
    Također bih dodala kako treba voditi računa o tome je li riječ o tzv. trudničkom bolovanju i porodnom / rodiljnom / roditeljskom dopustu. Naime, trudničko bolovanje je bolovanje kao i svako drugo, a za vrijeme bolovanja nije dozvoljeno nigdje drugdje privređivati, jer to znači da ste sposobni raditi, a ne biti na bolovanju (bez pobzira o kojem je poslu riječ predstavlja li vaš redovni posao ianče opasnost po trudnoću, a honorarni ne.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

To sam i rekla, ja sam se interesirala da li smijem raditi za vrijeme komplikacija u trudnoći - rečeno mi je da ne smijem. To mi je malo konfuzno jer sam na komplikacijama zbog stalnog posla koji podrazumjeva fizički rad - a honorarni posao i piskaranje bih mogla raditi i dalje. A ne smijem
    Za drugo ju nisam ni pitala, sama je istaknula kako smijem raditi za vrijeme porodiljnog dopusta i čak mi predložila da sa dosadašnjim honorarima uvećam osnovicu za porodiljni. Inače, imam ugovor o autorskom djelu na koji se ne plaćaju doprinosi, samo porez i prirez.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

U biti, nisam 100 posto sigurna - možda se zove i autorski ugovor :? Nisam provjerila

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ovako, meni je pravnica HZZO-a rekla da definitivno mogu raditi na ugovor o djelu. tj. i da se navede da je riječ o honorarnom radu koji je POVREMEN, a ne stalan. Nikakvo autorsko djelo, pobogu pa kako mogu autorski konobarit
    A što se tiče komplikacija, također se može, AKO se obavlja posao koji ne iziskuje fizički napor jer ako je recimo trudnica otišla na bolovanje jer ne može raditi u dućanu jer dugo stoji na nogama, to ne znači da ne može ispred kompjutera obaviti neki honorarac recimo nekom vodit knjige, eto tako je meni to pravnica objasnila.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nikakvo autorsko djelo, pobogu pa kako mogu autorski konobarit
    konobarit ne možeš ni po ugovoru o djelu. načelno

naime, razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu je i u tome što je rad po ugovoru o djelu rad u svoje ime i za svoj račun. istina... i konobarenje je to ponekad

da ne izmišljam sad toplu vodu...drugi su to lijepo saželi, a ja ću samo citirati:

Ugovor o djelu sklapa se za jednokratne poslove koji nisu izravno vezani uz obavljanje trajne djelatnosti za koju je poduzetnik registriran. Prema Zakonu o obveznim odnosima (NN 35/05), „ Ugovorom o djelu izvođač se obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izrada ili popravak neke stvari, izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu.“
    Zakon o radu (NN 137/04) pak kaže: „ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada, te ovlasti poslodavca, ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno“. Obilježje rada ima posao koji je vezan za obavljanje djelatnosti poslodavca, obavlja se svaki dan u punom ili nepunom radnom vremenu na određeno ili neodređeno vrijeme prema dinamici posla.
    Iz svega navedenog može se zaključiti da je osnovni kriterij za sklapanje ugovora o djelu obilježje tj. karakter posla koji se ugovara. Ukoliko se sklopi ugovor o djelu za posao koji ima obilježje rada, smatra se da je sklopljen ugovor o radu. Posljedice toga su, u slučaju da nadležni organ otkrije nepravilnosti u tom smislu, promjena načina obračuna poreza i doprinosa, te tumačenje prava i obveza obiju ugovornih strana (poslodavca i posloprimca) u slučaju sudskog spora i dr.
    što se tiče bolovanja i ugovora o djelu... to je vrlo, vrlo diskutabilno i sklonija sam prikloniti se mišljenju da se ne smije. pogotovo kad govorimo o komplikacijama u trudnoći. postoje istina i neke odluke vrhovnog suda po kojima je odlučeno kako radnik nije nanio poslodavcu štetu, jer je honorarčio za vrijeme bolovanja... ali važno je za napomenuti da ovdje ne govorimo o oštećenom poslodavcu, nego o oštećenom državnom proračunu... i da je suprotnioh odluka puuunooo više...
    tak da ja to ne bi. osim da mi pravnica hzzo-a da crno na bijelom da smijem

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tu se slažem s Vesnom. Pogotovo što ja jesam pravnici iz HZZO-a objasnila da sam na komplikacijama zbog toga što ne mogu raditi fizički posao - konobariti, ali da mi nije niti fizički napor niti problem honorarno pisati za novine. I žena mi reče da ne smijem...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kako ostecen proracun. Pa za ugovore o djelu placaju se i mirovinsko (I i II stup) i zdravstveno i porezi i prirezi - ne placa se jedino poseban doprinos za zaposljavanje i ozljede na radu?
    meni su isto rekli da u HZZo da se za vrijeme porodiljnog dopusta moze raditi na ugovor o djelu i ugovor o autorskom honoraru i isto prakticiram i jos nisam dobila bilo kakvu packu.
    njima jos bolje kad im uplatite sve doprinose i poreze

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lunic prvotno napisa
    kako ostecen proracun. Pa za ugovore o djelu placaju se i mirovinsko (I i II stup) i zdravstveno i porezi i prirezi - ne placa se jedino poseban doprinos za zaposljavanje i ozljede na radu?
    meni su isto rekli da u HZZo da se za vrijeme porodiljnog dopusta moze raditi na ugovor o djelu i ugovor o autorskom honoraru i isto prakticiram i jos nisam dobila bilo kakvu packu.
    njima jos bolje kad im uplatite sve doprinose i poreze
    izvukla si iz konteksta.

govorim općenito o radu u vrijeme privremene nesposobnosti.
    proračun je u tom kontekstu oštećen po pitanju naknade plaće, koja se iplaćuje na teret hzzo-a. a koji je proračunski korisnik.

na ugovor o autorskom djelu doprinosi se ne plaćaju, već samo porezi. na ugovor o autorskom djelu može se raditi za vrijeme porodiljnog, nigdje nisam rekla suprotno.

ali... ima ali, naravno ... jako je precizno definirano šte se smatra autorskim djelom (baš zbog toga što se doprinosi tamo ne plaćaju, pa je takav ugovor "jeftiniji " od ugovora o djelu); a s druge strane definirana je razlika i između rada temeljem ugovora o radu i ugovora o djelu.

postoje poslovi koji se na temelju ugovora o djelu mogu obavjati, i oni koji ne mogu.

konkretan odgovor odnosio se na konkretno pitanje i kod njega stojim

a ovo je odgovor tebi

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

onda evo konkretno.
    Moze li se honorarno raditi za vrijeme komplikacija nemam pojma jer to nisam prakticirala, no ono sto znam da kad sam odlazila na komplikacije nosila sam obracun za sva primanja u zadnjih 6 mj i onda su izracunali do maksimalno 4250. nakon zavrsetka komplikacija i odlaska na porodiljno morala sam im ponovo donijeti obracun za zadnjih 6 mj (dakle onih na komplikacijama) da bi izracunali porodiljnu. jos sam se tome cudila zasto kad nije bilo promjena, a ona mi rece da kod nekih ima. no nisam se raspitivala kako to?
    nakon odlaska na porodiljnog utvrdjena mi je porodiljna naknada i to je to. radila sam i na ugovore o djelu i na autorske (ovisno o vrsti posla) i ta sredstva vise ne ulaze u porodiljnu. Dakle utvrdjena vam je porodiljna a to sto ste radili honorarno na porodiljnom nema nikakve vise veze sa porodiljnom - ne moze se povecavati porodiljna zato sto ste radile dodatno za vrijeme porodiljnog- dakle ne ostećujete proračun, nego naprotiv dodatno ga punite.
    Drugih 6 mj porodiljna vam se smanjuje i ne ulaze honorari u tih drugih 6 mj jer su i onako limitirane.

Sto se tice ugovora o djelu i vrsti posla koju obavljate na zalost zakon je zakon a praksa je nesto drugo. Pa tako iako prema clanku zakona koji je Vesna72 navela sezonski poslovi npr. branja metlica, berba nekih plodova ne bi trebala biti temelj rada ugovora o djelu recimo na Belju se drugacije i ne mozete zaposliti osim na ugovor o djelu.
    A za jos gore praksu znam za pojedine radnike u ministarstvu regionalnog razvoja ( koji je nakad bi dio min. mora, prometa) da neki ljudi rade vec 4 godine s takvim ugovorima i pitam se kako je to moguće i gdje je tu pravna država.

Inace po zavrsetku rada na ugovor o djelu nakon 4--5 mj dobivate i rjesenje mirovinskog gdje ako ste nezaposlena osoba a radili ste na ugovor o djelu dobivate i određeni iznos radnog staža prema nekim njihovim izračunima.

Što se tiče privremene nesposobnosti nisam znala da se porodiljni smatra privremenom nesposobnoscu za rad - morat cu ovo objelodaniti mom suprugu

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda evo konkretno.
    Moze li se honorarno raditi za vrijeme komplikacija nemam pojma jer to nisam prakticirala
    može. ali stajališta sam da se ne smije
    treći put: komplikacije = bolovanje = privremena nesposobnost za rad

o tom pričam cijelo vrijeme.

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    što se tiče bolovanja i ugovora o djelu... to je vrlo, vrlo diskutabilno i sklonija sam prikloniti se mišljenju da se ne smije. pogotovo kad govorimo o komplikacijama u trudnoći. postoje istina i neke odluke vrhovnog suda po kojima je odlučeno kako radnik nije nanio poslodavcu štetu, jer je honorarčio za vrijeme bolovanja... ali važno je za napomenuti da ovdje ne govorimo o oštećenom poslodavcu, nego o oštećenom državnom proračunu... i da je suprotnioh odluka puuunooo više...
    tak da ja to ne bi. osim da mi pravnica hzzo-a da crno na bijelom da smijem

no ono sto znam da kad sam odlazila na komplikacije nosila sam obracun za sva primanja u zadnjih 6 mj i onda su izracunali do maksimalno 4250. nakon zavrsetka komplikacija i odlaska na porodiljno morala sam im ponovo donijeti obracun za zadnjih 6 mj (dakle onih na komplikacijama) da bi izracunali porodiljnu. jos sam se tome cudila zasto kad nije bilo promjena, a ona mi rece da kod nekih ima. no nisam se raspitivala kako to?
    razlika je u promatranih 6 mjeseci, sada je to nekih drugih 6 mjeseci i često dolazi do razlike ne zbog rada na komplikacijama već zbog jednostavne činjenice da se radi o raznim vremenskim periodima. recimo, plaća isplaćena u mjesecu kad se bolovanje otvaralo nije ušla u osnovicu, a sada ulazi.

nakon odlaska na porodiljnog utvrdjena mi je porodiljna naknada i to je to. radila sam i na ugovore o djelu i na autorske (ovisno o vrsti posla) i ta sredstva vise ne ulaze u porodiljnu. Dakle utvrdjena vam je porodiljna a to sto ste radili honorarno na porodiljnom nema nikakve vise veze sa porodiljnom - ne moze se povecavati porodiljna zato sto ste radile dodatno za vrijeme porodiljnog-
    eto, ima nešto u čemu se u potpunosti slažemo

dakle ne ostećujete proračun, nego naprotiv dodatno ga punite.
    istina. o oštećivanju se govorilo u slučaju privremene nesposobnosti za rad (a to je bolovanje) (oštećivanje je primanje nepripadajućeg iznosa naknade plaće, jer bolovanje pretpostavlja nesposobnost za rad. korištenje prava van opsega ujedno je i kažnjivo, te osim povrata sredstava povlači za sobom i novčanu kaznu)
    privremena spriječenost za rad je korištenje rodiljnog/roditeljskog/posvojiteljskog dopusta
    (ovo je ujedno odgovor i na zadnju napomenu. po starom zakonu i rodiljni dopust klasficiran je kao privremena nesposobnost, sada se spominje spriječenost. u xy važećih podzakonskih akata još uvije je u upotrebi termin "nesposobnost". termin "porodiljni" davno je izbačen iz uporbe i zamijenjen obveznim i dodatnim rodiljnim, a sada rodiljnim i roditeljskim dopustom)

Drugih 6 mj porodiljna vam se smanjuje i ne ulaze honorari u tih drugih 6 mj jer su i onako limitirane.
    ne nužno točno. ovisi o ranije izračunatom prosjeku. nekome kome je prosjek recimo 2.500.- ne smanjuje se ništa.

Sto se tice ugovora o djelu i vrsti posla koju obavljate na zalost zakon je zakon a praksa je nesto drugo.
    pravo i pravda, kao i zakon i praksa prečesto nemaju veze.
    no ovdje smo na rodinim pravnim savjetima, pa se držimo pravila pdf-a - http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=19864

Pa tako iako prema clanku zakona koji je Vesna72 navela sezonski poslovi npr. branja metlica, berba nekih plodova ne bi trebala biti temelj rada ugovora o djelu recimo na Belju se drugacije i ne mozete zaposliti osim na ugovor o djelu.
    za sezonske poslove radnike bi se trebalo zapošljavati na ugovor o radu na određeno vrijeme.
    iznimka je ako njihov rad ima oblježje samostalnog rada, odnosno ako su oni izvođači koji se obvezuju izvršiti određeni fizički posao.

A za jos gore praksu znam za pojedine radnike u ministarstvu regionalnog razvoja ( koji je nakad bi dio min. mora, prometa) da neki ljudi rade vec 4 godine s takvim ugovorima i pitam se kako je to moguće i gdje je tu pravna država.
    ugovor o djelu u ovim je djelatnostima čest. i opravdan. onaj kratki sažetak stvarno je samo sažetak, a raspava o ugovoru o djelu je puno kompleksnija i po potrebi možemo ju završiti drugdje

Inace po zavrsetku rada na ugovor o djelu nakon 4--5 mj dobivate i rjesenje mirovinskog gdje ako ste nezaposlena osoba a radili ste na ugovor o djelu dobivate i određeni iznos radnog staža prema nekim njihovim izračunima.
    i vraćate naknadu za nezaposlene ako ste previše zaradili.... ali to je (opet) druga tema

Što se tiče privremene nesposobnosti nisam znala da se porodiljni smatra privremenom nesposobnoscu za rad - morat cu ovo objelodaniti mom suprugu
    vjerujem u princip cjeloživotnog učenja i svjesna sam koliko toga ni sama ne znam , a privremenu nesposobnost i privremenu spriječenost objasnila sam negdje na sredini posta.

i ne, ne uživam u ovakvim raspravama. za ovo vrijeme mogla sam napaviti bar tri pametne stvari, ali dužnost mi je ispraviti pogrešne navode, pogotovo kad me se usput i prozove

rezime:
    i ti i ja slažemo se da se za vrijeme rodiljnog/roditeljskog može i smije honorarčiti temeljem odgovarajućeg ugovora.
    oko ostalih stvari već ćemo se složiti...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nakon odlaska na porodiljnog utvrdjena mi je porodiljna naknada i to je to. radila sam i na ugovore o djelu i na autorske (ovisno o vrsti posla) i ta sredstva vise ne ulaze u porodiljnu. Dakle utvrdjena vam je porodiljna a to sto ste radili honorarno na porodiljnom nema nikakve vise veze sa porodiljnom - ne moze se povecavati porodiljna zato sto ste radile dodatno za vrijeme porodiljnog- dakle ne ostećujete proračun, nego naprotiv dodatno ga punite.Drugih 6 mj porodiljna vam se smanjuje i ne ulaze honorari u tih drugih 6 mj jer su i onako limitirane.
    Meni ovo uopće nije jasno. No meni je, da budem iskrena, čudno i to što se za vrijeme porodiljnog smije honorarčiti, dok se u isto vrijeme može primati porodiljna naknada uvećana za honorare zarađene u šest mjeseci prije dopusta. Ponovno uvećavanje porodiljne naknade zato što radiš dodatno za vrijeme porodiljnog dopusta mi zvuči pomalo apsurdno, jer tada bi država dva put platila za isti honorar, te nam dozvolila da u isto vrijeme (i to dok smo na neki način nesposobne za rad) zaradimo još jedan! :?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad sam opet na ovoj temi

... i jedan (ne)zgodan citat za one koji su na rodiljnom/roditeljskom dopustu i/ili bolovanju (istek ugovora o radu tokom bolovanja) kao nezaposlene osobe, pronađen dok sam tražila pravnu osnovu koja dopušta rad na ugovore:

Osiguraniku koji je tijekom korištenja istih prava, zasnovao radni odnos s punim ili nepunim radnim vremenom ili je počeo obavljati djelatnost osobnim radom prestaje pravo na naknadu plaće ostvarene sukladno ovom članku.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    kad sam opet na ovoj temi

... i jedan (ne)zgodan citat za one koji su na rodiljnom/roditeljskom dopustu i/ili bolovanju (istek ugovora o radu tokom bolovanja) kao nezaposlene osobe, pronađen dok sam tražila pravnu osnovu koja dopušta rad na ugovore:

Osiguraniku koji je tijekom korištenja istih prava, zasnovao radni odnos s punim ili nepunim radnim vremenom ili je počeo obavljati djelatnost osobnim radom prestaje pravo na naknadu plaće ostvarene sukladno ovom članku.
    Pa jel ne spadaju tu i autorski ugovori? :?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

spadaju, zato sam i stavila.
    ali ovo se odnosi samo na nezaposlene. kod zaposlenih nema takve odredbe.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

update. u novom zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju ima i za ostale osiguranike, dakle i za zaposlene.

Kada osiguranik nema pravo na naknadu plaće
    • ako je svjesno prouzročio privremenu nesposobnost za rad,
      ako ne izvijesti izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite da je obolio u roku od tri dana nakon početka bolesti, odnosno u roku od tri dana od dana prestanka razloga koji ga je u tome onemogućio,
      ako namjerno sprječava ozdravljenje
      ako za vrijeme bolovanja radi,
      ako se bez opravdanog razloga ne odazove na poziv za liječnički pregled
      ako se ne pridržava uputa za liječenje, bez suglasnosti izabranog doktora medicine otputuje iz mjesta prebivališta ili na drugi način zlorabi pravo na bolovanje

Pod bolovanjem za vrijeme kojeg osiguraniku pripada pravo na naknadu plaće u smislu ovoga Zakona smatra se odsutnost s rada zbog bolesti ili ozljede, odnosno drugih okolnosti utvrđenih člankom 26. ovoga Zakona radi kojih je osiguranik spriječen izvršavati svoju obvezu rada u skladu s ugovorom o radu, drugim ugovorom ili aktom.

Članak 26.
    Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, odnosno drugih okolnosti utvrđenih ovim Zakonom, ako je:
    1. privremeno nesposoban za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno radi liječenja ili medicinskih ispitivanja smješten u zdravstvenu ustanovu,
    2. privremeno nesposoban za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može obaviti izvan radnog vremena osiguranika,
    3. izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini, odnosno privremeno nesposoban za rad zbog transplantacije živog tkiva i organa u korist druge osigurane osobe
    Zavoda,
    4. određen za pratitelja osigurane osobe upućene na liječenje ili liječnički pregled ugovornom subjektu Zavoda izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe koja se upućuje,
    5. određen da njeguje oboljelo dijete ili supružnika uz uvjete propisane ovim Zakonom,
    6. privremeno nesposobna za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem
    7. privremeno spriječen za rad zbog korištenja rodiljnog dopusta i prava na rad s polovicom punoga radnog vremena iz članka 15. stavka 2. i 3. Zakona o rodiljnim i roditeljskim
    potporama,
    8. privremeno spriječen za rad zbog korištenja dopusta za slučaj smrti djeteta, u slučaju mrtvorođenog djeteta ili smrti djeteta za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta,
    9. privremeno nesposoban za rad zbog rane, ozljede ili bolesti koja je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Svaka čast, Vesna! Baš si se potrudila!
    I mislim da neću raditi honorarno ni za vrijeme porodiljnog, strah me

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Bessie prvotno napisa
    a ja hoću i dalje jer sa 1663 kn i muževom plaćom 4200 s 4 djece ne možemo, pogotovo zato što su nam krediti daleko veći od zajedničkih primanja, djeca traže puno i hvala Bogu za sad ih nismo ničim zakinuli.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a ja hoću i dalje jer sa 1663 kn i muževom plaćom 4200 s 4 djece ne možemo, pogotovo zato što su nam krediti daleko veći od zajedničkih primanja, djeca traže puno i hvala Bogu za sad ih nismo ničim zakinuli.
    Nemoj se ljutiti, Gogice. I ja ću vjerojatno pasti na tih 1663 kune sa pune plaće. A raditi ću nešto, samo ne preko papira (smjela ja to ili ne na forumu napisati ) jer me starh da ne ostanem i bez te 1663 kune

Gogica 24 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nemoj se ljutiti, Gogice. I ja ću vjerojatno pasti na tih 1663 kune sa pune plaće. A raditi ću nešto, samo ne preko papira (smjela ja to ili ne na forumu napisati ) jer me starh da ne ostanem i bez te 1663 kune
    ma da, znam :/
    na žalost, ja si ne mogu priuštiti da budem doma, pa makar da me je strah ne znam kako. Ja se jednostavno osjećam sigurnije s papirima, uostalom, ne znam jesam li spomenula, bila nam je tržišna inspekcija, gledali su sve , ali apsolutno sve, na papire nisu imali primjedbi, vjerujem da je moj ugovor o djelu ne zakonit da ne bi samo tako prešli preko toga

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Tvoj ugovor o djelu je sigurno zakonit, ne sumnjam u to. I jako se nadam da nećeš imati problema kad budeš slala prijavu za povrat poreza ili nešto slično. ustalom, već sam rkela da je meni pravnica u HZZo-u rekla da SMIJEM raditi za vrijeme porodiljnog, vjerojatno trtam bezveze

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

cure da pitam i ovdje...

je li dozvoljeno raditi honorarno na ugovor o djelu ako si korisnik dopusta za njegu djeteta?

sad sam zbunjena pa pitam i je li dozvoljeno honorarčiti i na neplaćenom roditeljskom dopustu?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Willow, ja sam prije 6 godina ( kad sam bila na njezi s prvim djetetom)radila honorarno na faksu 3 sata tjedno, platili su sve doprinose, i dobila kasnije razliku poreza. Nadam se da se to nije mjenjalo. Sječam se da sam dobila i izvod u svrhu radnih sati, a pošto sam tad bila na jezi nisam to priložila ( to je kao višak dana rada, a ja sam bila prijavljenja za stalnona mom poslu ( ne na faksu)).

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Uf super zanimljiva tema, meni uopće nije palo na pamet da bi moji extra honorari mogli bit u koliziji s porodiljnim! :shock: Jer to što radim - radim za kompom od kuće i u "slobodno vrijeme"... Moram sve to provjeriti...

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

evo da napišem info za DOPUST ZA NJEGU - nije dopušteno raditi honorarno na ugovor o djelu ako se koristi dopust za njegu - pitao mm u HZZO-u

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •