jutros me pocela boljeti lijeva dojka, tocnije bol krece od pazuha i siri se na cijelu dojku...boli dok dizem ruku u zrak...
jel ima netko iskustva? zasto se to događa*?
jutros me pocela boljeti lijeva dojka, tocnije bol krece od pazuha i siri se na cijelu dojku...boli dok dizem ruku u zrak...
jel ima netko iskustva? zasto se to događa*?
boli i dalje...vise prema pazuhu...nije da urlam od bolova ali dok podignem ruku fest zaboli...
onak...osjecaj prepunjenosti dojke i upale misica...
a nije ni jedno ni drugo :/
to je lagani zastoj, iz toga krene mastitis
vjerojatno si nezgodno spavala, imala krivi grudnjak ili nešto slično
probaj se tuširati toplom vodom i isovremeno masirati to mjesto, a zatim balcem pritisnuti i 'putovati' pritisnutim palcem prema bradavici, kao da se izdajaš. nemoj nositi grudnjak dok ne prestane boljeti
kupus svježi se stavlja također
malcu davaj češće tu cicu
meni se to dogodilo jednom u tri i pol godine dojenja - nekako sam zaležala. prošlo je za dva dana bez daljnjih komplikacija
![]()
ni nemrem drugu kad samo iz te jede...
grudnjak ni neosjetim da imam kolik oje slampav...u biti sluzi samoda drzi jastucice...
ma imala sam na pocetku dojenja zastoj...nije mi to ta bol...
Angelina_2, možeš malo opisati tu bol? da li boli kad bebach doji, da li boli iznutra onako kako da pecka, da li se grudi osjećaju prepune općenito?
Imaš možda točkice na bradavicama ili možda ima beba u ustima neke bijele točkice (na jeziku i unutarnji dio obraza) ili pak pelenski osip?
Piješ kakve lijekove ili vitamine?
Da li bebach prolazi kroz neke promjene, možda je smanjio broj podoja, bolestan, nicaju zubi? Koliko podoja ima na dan i circa koliko traju?
Ako dojiš samo na jednoj dojci, da li se izdaješ iz ove druge? ako da, na koji način i koliko često?
Teško mi je reči što bi moglo biti bez da sve te info imam prije, no za početak ti mogu sugerirati da provjeriš poziciju na dojci odnosno hvatanje dojke (dovoljno tkiva u bebinim ustima, da hvata areolu a ne bradavicu).
Nadam se da ćemo ti pomoči![]()
ne boli bradavica...nema nikakvih tockica ni na meni ni na njemu, nema osipa, zubi idu ali normalno jede ( ako se sisanje od 10-15 puta u 24 sata smatra normalnim za desetomjesecnog decka)...podoj traje od 5 do 15 min
ne pecka nego bas tupa bol, pogotovo na dodir i pomak...
ljekove i vitamine nepijem, osim lupoceta dok me boli glava
iz ove druge ne izdajam jer nema potrebe (minijaturna je i jedva da ima nekaj u njoj..
zasad mi jedino logicno zvuci da sam ju nekako zalezala
:/ :?
to je to, počne iz pazuha, boli kada je pomičeš simo-tamo, ali s bradavicom je sve ok
proći će, neka cicka, a ti lagano masiraj pod tušem ili drži prije toplu gazu
evo da podignem ovu temu jer ne znam da li je upala kod mene. Od juče jako bol u jednoj dojci samo na gornjem dijelu, ali ne osjecam kvržice. Prvo me jako jako bolilo to mjesto, a onda dobila temp. i groznicu koje su prošle uz paracetamol. Zvala dokt. ona mi rekla da je to virusna temp. koja je stvorila zastoj, :/ , i da masiram pod tušem i stavljam toplu oblogu. Jel moze virusom izazvana temoeratura uzrokovati zastoj? Il je to temp. nastala zbog zastoja?
Od juče masiram pred podoj ali i poslije podoja koji počnem prvo na toj strani, opet osjecam tvrdu gornju stranu dojke, al ne kvržice, samo tvrda gornja polovica dojke. Dokad ce to trajati, već me strah da ne predje u nesto gore. Pomagajte.
Ima li koga da mi odgovori, prilicno je hitno
probaj sve ovo:
pojačati broj podoja - npr. svakih sat ili češće nuditi dojku.
bolnu stranu dva puta za redom.
namjestiti se u položaj tako da je bebina brada na mjestu gdje je tvrda dojka ili kvgra, u tvom slučaju neka beba leži na leđima, a ti na koljena pa se rotiraj.
hladne obloge između podoja.
prije podoja tople i uroniti dojku u toplu vodu da se kanalići rašire.
obavezno noćni podoji bez dužih pauza dok ne prođe zastoj.
masiraj tako da ne trljaš nego kao da kotrljaš prste odozgo prema dolje.
listove svježeg kupusa stavljaj kao obloge (odreži korjenasti tvrdi dio, izreži rupu na sredini) i mijenjaj svakih par sati.
temperatura je od toga.
može biti virusno ali i ne mora možda se samo kanalić upalio i sad to mlijeko stoji.
neka podoji budu što duži.
Imam vrlo sličan problem: bolna mjesta na dojci (po noći me počelo boljeti), ujutro vidim, 38.2 temp, sva zujava...Zovem doktoricu za cice, pitam je šta bi moglo biti, veli ona možda apces i dala mi da pijem Klavocin bid! A je.... :?
U toku tana mi se pojavilo crvenilo na tim bolnim mjestima i nekako je tvrdo. Svejedno sam dojila i na tu cicu, a onda mi je doc pedijatar rekla da malu više ne dojim.. Ma provjerila sam, mlijeko mi je i iz te cice normalno..
Kaj da radim? Evo drugi dan se budim s temperaturom i boli ne ko vrag...
Jutros malo manje boli,ali još tvrdo. da li bih trebala otici na pregled, mozda sam za antibiotik. Mada temperaturu vise nemam, mozda malo blagu, i već se preznojavam, znači prolazi.
ako je još uvijek tvrdo moraš pojačati dojenje na toj strani.milicica prvotno napisa
ili izdajanje. masiranje. kupus.
šta god.
neće proći samo mlijeko mora van.
kako često dojite?
Obavezno nastaviti dojiti iz bolne dojke. Nedojenje će sigurno dovesti do još većih problema. To mlijeko nije štetno za dijete.Siena prvotno napisa
Bez obzira piješ li antibiotik već ili ne dijete smije dojiti.
Ako liječnica tvrdi da ne smije traži nek ti da drugi lijek kompatibilan s dojenjem.
Ma ne zbog lijeka, nego zbog te upale u cici- zato je rekla da možda bolje da na par dana dajem bebi prenan od (kršitelj koda)a...kaj se antibiotika tiće, rekla je da nije indikacija da prestanem dojiti. da li stvarno upala može mojoj bebi naškoditi???
Ne moze joj upala nastetiti. Naprotiv - NUZNO je da sto vise dijete sisa na tu stranu da se mlijeko izvlaci van sto je moguce vise. Ne dojiti na tu stranu ce straaaaaasno pogorsati stvari.
I evo generalnih savjeta kod mastitisa pa provjerite jel sve radite dobro:
- odmarati se sto vise. Stres doprinosi zacepljenju mlijecnih kanalica. Bilo bi idealno da mama bude u krevetu s djetetom dok se stanje ne popravi. Ako to nije u mogucnosti, da se onda eliminiraju sve ekstra aktivnosti.
- tusirati s toplim tusem ili kratko staviti topli oblog na dojku prije dojenja
- njezno se masirati od kraja prsa (rebara) prema bradavici kruznim pokretima – bilo bi najbolje ako bi toplina i masiranje bili primjenjeni istodobno (npr. pod tusem, ili dok su dojke uronjene u toplu vodu u umivaoniku ili posudi)
- najbolje bi bilo da beba sisa odmah poslije masaze, ili ako to nije moguce da se onda mama rucno izdoji, jer su onda najbolje sanse za se zacepljeni kanalic odcepi
- cesto hranjenje – barem svaka 2 sata racunajuci od pocetka prvog hranjenja do pocetka sljedeceg hranjenja (ukljucujuci i po noci), dokle god je dojka osjetljiva ili topla na dodir. Svako hranjenje bi trebalo poceti na toj bolnoj dojci.
- stavljanje hladnih obloga izmedju hranjenja jer mogu smanjiti oteklinu i smanjiti bol. U maramicu se moze staviti drobljeni led i drzati oko 20 minuta ili koliko god je ugodno za mamu. Trebalo bi promijeniti u tople obloge oko 10-15 minuta prije podoja
- koristiti listove kupusa; mijenjati svaka 2 sata i ne drzati duze od 8-10 sati sveukupno. Na listu kupusa se izreze onaj tvrdi (korjenasti) dio, izreze se rupa za bradavicu i list se stavi direktno na dojku i nosi se u grudnjaku.
- ne nositi grudnjak par dana. Ako je mami udobnije u grudnjaku, onda bi grudnjak trebao biti jedan broj veci ili drugog oblika ili stila, da ne bi pritiskao ista mjesta (mlijecne kanalice) koja je pritiskao prosli grudnjak
- mijenjati polozaje dojenja – moze pomoci da se otcepi zacepljeni kanalic, ali samo pod uvjetom da je beba dobro prihvatila dojku (bebino tijelo je okrenuto prema mami i beba ne mora okretati glavu ; beba ima « puna usta dojke », brada prva prilikom prihvacanja dojke, i zahvaceno je vise areole s donjom vilicom nego gornjom ; ako je beba dobro polozena, brada treba biti utisnuta u dojku, nos moze lagano dodirivati dojku ; bebina usta su lagano « izvrnuta » prema van i opustena ; bebin jezik treba biti vidljiv – nije uvijek moguce, ali ako majci nije dojenje ugodno dobro bi bilo da se provjeri polozaj jezika ; tjekom refleksa otpustanja mlijeka moze se vidjeti polakse sisanje i glasno gutanje – vide se pokreti vilice)
- moguce je da ce se smanjiti kolicina mlijeka u dojci u kojoj je bio zastoj. Kolicina mlijeka se moze vratiti na staro, ali ce mozda trebati nekoliko dana ili duza odnosno cesca hranjenja na toj dojci.
- moguce je da do zastoja dodje zbog spavanja na stomaku, nosenja bebe u klokanici, nosenja teske torbe, ili bilo cega sto moze vrsiti pritisak na dojku – tako da to treba izbjegavati
- ako je beba pocela koristiti dudu, to bi mogao biti potencijalni problem, jer za to vrijeme dok ima dudu nije na dojci i zbog toga moze doci do zastoja mlijeka. Takodjer je moguce da beba zbog dude ne nauci pravilno sisati, te se usljed toga ne prazni dojka do kraja i time su vjerojatniji zastoji mlijeka i moguci mastitis.
Padanje temperature je znak da stvar ide na boljeMamita prvotno napisa
Ako je temp ista ili raste 24h nakon pocetka tretmana (onog sveg sto sam navela u prijasnjem postu), u tom slucaju treba otici do dr i vjerojatno cete dobiti antibiotik.
NO bez obzira sto nema temperature, i dalje se mora ta dojka masirati i prazniti da nema vise kvrzica u njoj.
Znate kako cete dobro osjetiti gdje je zastoj? Dok ste pod tusem, stavite na prste malo tekuceg sapuna i predjite preko tog bolnog mjesta, savrseno cete osjetiti svaku kvrzicu. Samo nemojte sapunom preko bradavice![]()
Da, to je sasvim ok za mastitis, ali ja nemam mastitis.Normalno sam dojila iz obje cice..
Ta upaljena, lijeva, uopće nije tvrda niti puna mlijeka..moram napomenuti da me danas boli još jače, pogovoto kad je dojim na tu cicu. Boli me bradavica, ali nekako iznutra, a ona crvena područja su sasvim gore, gdje se cica počinje "izdizati"...
Siena, aj mi pls odgovori i na ovih par pitanja:
kad je bol pocela?
da li te boli za vrijeme samog dojenja? da li je bol tupa ili probadajuca?
da li su ti bradavice crvene/ljuskaju se?
da li imas vaginalnu infekciju?
da li si prije ovih antibiotika bila na nekoj drugoj terapiji antibioticima? mozda beba?
da li beba ima osip na guzi?
U stvari ne moras odgovarati na ova pitanja, osim ako je koji od odgovora "da", jer sam dobila sve odgovore iz tvojih prijasnjih postova.
Nema dileme, imala si mastitis, i trebas puno dojiti na tu upaljenu stranu da se to mlijeko koje je zastalo izvuce van![]()
Bole je počela s nedjelje na ponedjeljak po noći. Boli me i kad ne dojim, ali kad dojim boli me jaako. Bol je oštra. Bradavice su mi normalne. Nemam vag. infekciju. Beba je bila na antibioticima (Cefixim) prije 4 dana i zadnjih tri dana ima proljev jer joj je antibiotik uništio crijevnu floru.Beba ima jako crvenu guzu, i upravo to rješavamo rivanolom.anchie76 prvotno napisa
3 dana je uzimala Cefixim, zadnji dan mislim u petak. Trebala ga je uzimati 5 dana, ali sam prekinula terapiju u dogovoru s pedicom jer je dobila grozan proljev.
Nije mi bas najjasnije zbog cega mislis da nemas mastitis? kako ti mislis da se mastitis manifestira?Siena prvotno napisa
![]()
Ni ne mora biti. Dovoljna je jedna kvrzicaTa upaljena, lijeva, uopće nije tvrda niti puna mlijeka![]()
Hvala na pomoći, ide nam na bolje. Stvarno je najefikasnija masaža pod tušem, ostalo je još malo površine koja je tvrda, ali jedan dio se razbio.
Dojimo svaka 2-2,5 sata, s tim što sad uvijek prvo dajem upaljenu dojku, pa mi je na drugoj više mlijeka, jer ga ne posisa sve do kraja. Do kad da zadržim taj ritam?
Naime imam uglavnom više mlijeka, a i bebać je napredan, 6500g sa nepuna 2 mjeseca. Pomalo izdojim tu drugu stranu, ali uglavnom ostane mlijeka za dobar obrok kad on završi sisanje.
Pa ne osjetim nikakvih kvržica. I ta bol dok dojim..ne sjećam se mastitisa ovakvim. Osim toga, dala mi je antibiotik, pa kaj se to daje za mastitis??
Nekako sam živjela u uvjerenju da mastitis dođe u one prve dane nakon početka dojenja, kad mlijeko navire, pa se cica upali od previše neizdojenog mlijeka. To sam imala sa prvim sinom, temp 41, buncala sam i kaj ti ja znam kaj. Ali čim smo uspjeli izvuć to mlijeko van, sve je bilo ok.
Ovo je drugačije. Baš sam u banani![]()
Siena
Da, antibiotik se daje za mastitisI mastitis moze doci bilo kad za vrijeme dojenja, stvar je zacepljenja kanalica ili bakterije koja je usla recimo kroz ranicu na bradavici; nikako nije iskljucivo vezano za pocetak dojenja.
Svakako radi SVE ono sto sam navela gore da se treba raditi pa nam javljaj kako si![]()
Rekla sam da pod tusem probas staviti tekuceg sapuna na dojku pa prelaziti prstima preko nje, sigurno ces naci kvrzice koje nisi mogla napipati ovako. Napravi toSiena prvotno napisa
![]()
Da, moras dobro balansirati da ti ne dodje do zastoja na drugoj strani. Sto se ovog ritma tice, moras to raditi dok u potpunosti ne razbijes sve kvrzice. Idealno je da pod tusem stavis na sto topliju vodu (koliko god mozes izdrzati), polijevas dojku, i zatim masiras samo taj dio koji je tvrd, polako guras prema bradavici (nemoj izdajati ostale dijelove dojke), pa idealno se dijete pristeka poslije toga svega i to s bradom u smjeru gdje ti je ta kvrgamilicica prvotno napisa
![]()
Samo da se javim, danas sam dobro i hvala na podršci jer da nisam dobila vašu podršku da nastavim dojiti na bolnu cicu, prekinula bih po preporuci pedijatrice...i bebi je prošao proljev :D
ja sad skuzila da je moja tema...
da i ja obavjestim da je nakon tri dana proslo...nisam puno ni masirala...ocito je bila samo zalezana