tako sam napeta ovih dana da ću poluditi, ne mogu se ni našta skoncentrirati, skroz mislim da mi je ono najgore!!
dakle, probava mi je u jako lošem stanju, već ja godinama patim od konstipacije, pa nekad malo bude bolje, nekad lošije.
ovih dana je doasta loše. no ono što me muči je to što me u grnjem desnom dijelu trbuha, gotovo ispod rebara nešto skroz bolucka. žuć nije, jer sam bila na pregledu prije par mjesedi kad sam prvi put osjetila tu bol.
nije da jako boli, nego s vremena na vrijeme osjetim nelagodu. češće je to dok se gibam, jer dok mirujem, ili spavam ne osjetim ništa.
nekad kao da me žigne..no ništa nije jako bolno.
skroz brinem, s djetetom se ne igram, muža već nerviram do ludila svojim neraspoloženjem, ali ne mogu si pomoći.
ksroz mislim da nije...znate već šta
znam, trebala bih ići kod doktora, al sve se nadam proći će....
Draga, odi ti svakako doktoru, ali dok si doma, probaj si pomoći jednostavnim stvarima.... čajevi i masaža. Sjediš li puno? Naporan posao ili stresni tempo (malo dijete) doprinosi umoru i gomilanju stresa. Sve se to prelama kroz naša tijela.
Evo par savjeta za koje se nadam da ne mogu škoditi (inače ih ovdje ne bih pisala) pa izaberi što ti odgovara:
Ako si ukočena, probaj se istuširati (toplo-hladno ili mlako, da pokreneš cirkulaciju). Bolje ćeš se osjećati. Možeš si napraviti i toplu kupku u koju staviš 1 šalicu za kavu sode bikarbone - meni to pomogne kad se loše osjećam. To mi paše navečer jer me tako opusti da nisam za drugo nego za krevet...
Obrati pažnju na prehranu - manje slatkiša i mesa, više povrća i žitarica. (joooj, dobro bi došlo i meni poslušati ovaj savjet.... ... budem budem, još danas kad pojedemo ostatke sarme... )
Crijevni plinovi znaju biti uzrok neugodnim bolima. Čaj od komorača (onaj koji kuhamo bebicama) da svojoj probavi pomogneš izbacivanje crijevnih plinova... Škoditi ne može. Ako baš hoćeš, možeš progutati i koju kapsulu Linex (to baš i nije lijek, nego nadomjestak zdrave crijevne flore). Ima toga i od drugih proizvođača.... ne mogu se sad sjetiti.
Dalje, masaža... Probaj si jednostavno pokrenuti crijeva. Prema regulama iz knjige "Sve o masaži" (ne znam autora, izdanje Mladinske knjige od prije najmanje 25 godina) crijeva su namotana u smjeru kazaljke na satu, pa ih tako treba i masirati.
Legneš na leđa i jednostavno gladiš rukom trbuh u smjeru kazaljke na satu nekoliko minuta. Bolno mjesto trebaš izmasirati posebno pažljivo (vjerojatno je tu nakupina plinova). Nisam stručnjak, pa ne mogu reći da li je to slijepo crijevo (ne bih rekla, ono je niže, imam ja ožiljak ) ili ono mjesto gdje tanko crijevo prelazi u debelo. Gladi rukom i postupno povećavaj pritisak koliko možeš podnijeti. Probaj zavući ruke pod rebra ležeći na leđima. Ako te boli na pritisak - trk doktoru, da to ipak ne bi bilo slijepo crijevo ili neka refleksija...
Meni obično pomogne kad legnem na leđa PREKO TVRDOG JASTUKA tako da mi se ošit i trbuh otvori, jer provedem veći dio dana za računalom u neprirodnom položaju... A volim i nagovoriti muža da si napravimo večer bez televizije (jednu večer masiram ja njega, drugu on mene.... )
Evo ti i malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da ti bude bolje što prije!
hvala ti puno na odgovrou. da, sjedim 8 sati pred kompjuterom, tzakav mi posao, hitam kući kuhat, po dijete u vrtić, s njom sve i svašta, peglaj, kuhaj za sutra, spremaj...jako sam umorna i iscrpljena i baš sam pod stresom.
muž i dijete su mi super , ne mogu se požaliti ništa, ali tempo života mi je strašan!bukvalno sjednem tek u 10 sati naveče i tad peglam do spavanja!!!
ne znam...a sad još ta bol, odnosno boluckanje, odnosno neugoda....
Draga, čini mi se da tvoje tijelo VRIIIIŠTI za predahom. Vjerojatno ti nije ništ ozbiljnije, ali bi jednom moglo postati ako nešto ne poduzmeš da si pomogneš. Peglanje je jedno, ali tvoje zdravlje ipak ima prednost. Mi smo stupovi svoje obitelji i moramo brinuti o sebi.
A da umjesto peglanja ubaciš malo "peglanja" u horizontali? Legneš na leđa / trbuh, a muž nek te lijepo ispegla, pardon - izmasira... Ne mora ništ o tome znati, bitna je dobra volja. Kad stigneš, možeš i ti njega....
A sad offt - o peglanju
Ne bih htjela tupiti, ali ja to rješavam ovako:
Sve što sušim, vješam jaaako pažljivo, da se ne izgužva (prethodno dobro istresem, onak životinjski, da se samo opegla). Moji ručnici i rublje doslovce godinama nisu vidjeli peglu. Isto vrijedi i za većinu dječje robe, pa se peglaju samo stolnjaci i muževe košulje. Plahte - ne! Posteljina - ne! Traperice - ne! Samterice - samo ako baš moram.... Neke stvari zimi sušim u sušilici (imam kombiniranu kondenzacijsku vešmašinu, ali sam škrta struje pa to rijetko radim).
Nije peglanje loše, meni pomogne da "pustim mozak na pašu" i mislim o lijepim stvarima.... I kupi neku doooobru parnjaču, da se manje umaraš. No, prioriteti su jedno, a peglanje drugo...