Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Dinstani grašak i kupus?

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Dinstani grašak i kupus?

MM me zamolio da mu jednom napravim dinstani grašak ili kupus. Nisam odavde - povrće znam , ali kako "dinstani"??? MM ne zna mi to objasniti, samo bunca nešto o crvenom saftu 8)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za crveni saft ne znam

ja dinstani grašak radim tako da na masnoći izdinstam sitno cjeckanu kapulu, dodam grašak, podljevam dok ne omekša
    mi volimo pomiješano sa mrkvicom, ali možeš i solo grašak
    kada je gotovo ja stavim kockicu putra, malo parmezana, sjeckani peršin, promiješam, maknem s vatre i pustim da se sjedini

zelje, kiselo isto tako
    na masnoći kapula, može i sitno sjeckana slanina, kad se to prodinsta stavim narezano zelje, začini (sol, papar) stavim lovorov list, podljevam vodom i dinstam
    možeš staviti i malo crvene paprike

slatko zelje nisam dinstala jer ga ne volim, pa ne znam kako se to radi

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Možda misli grašak u umaku od rajčice. Popržiš luk, dodaš grašak i pirjaš dok ne omekša (kao što reče aleksandra70vanja, može i mrkva, netko stavi i kockice krumpira). Na kraju dodaš pasiranu rajčicu. I naravno začiniš (sol, papar). Evo ja to baš danas radila kao prilog uz rižu i pureće odreske.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislim da znam odgovor na ovo pitanje.
    A to je da se stavi tanka crvena zaprška na kraju kuvanja tj. dinstanja graška.
    Tako pravi moja baka.

A u kupus ide i ta zaprška i paradajz sok, ali toga samo malo na kraju.

Ako treba, pišem sutra detaljno recepte.

Btw. odakle je tm? Ako je iz Slavonije, onda ću te potrefiti sa receptima 99%

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja to zovem čušpajz.

Ja sam iz slavonije i baš tako pravim i kupus i grašak.

Grašak

Na malo ulja popržiti jednu veliku glavicu crvenog luka, sitno nasjeckanu. U to dodati svježi/smrznuti grašak (oko 500g), podliti vodom da prekrije grašak. Kad proključa začiniti solju i paprom (po želji i vegeta).
    Kad je grašak skuhan (probaš) razmutiš u čaši malo hladne vode, žlicu brašna i žličicu slatke crvene paprike (mljevene).
    Dobro promiješaš vilicom da nema grudica i miješajući uliješ u grašak.
    Pazi da ti voda ne iskuha (skroz je mora biti toliko da prekrije grašak).

Može se dodati (na početku) i malo mrkve ili krumpira na kockice (kao za francusku salatu).

Meni taj grašak služi kao prilog uz meso, a može se na početku na luku izdinstati meso na kockice, pa kad je do pola gotovo onda dalje nastaviš sa graškom. Tada je to glavni obrok (2 u 1).

Slatki Kupus

Na ulju izdinstati luk sitno izrezan i mrkvu izrezanu na kockice.
    Na luk i mrkvu dodati slaninu na kockice da se dinsta. Vrlo kratko.

Kupus izrezati na srednje krupne komade/trakice (dosta deblje nego za salatu), oprati i dodati da se dinsta sa lukom i suhim mesom
    Nakon par minuta pirjanja kupusa na suho zaliti sve vodom, kratko kuhati.
    Krumpir narezati na krupnije kockice i staviti da se kuha sa kupusom (krumpir mora biti prekriven vodom)
    Malo začiniti (sol, papar, mirodije po želji, lovor list)
    Kada se krumpir skuha provjeriti imate li previše vode (meni je bilo pa sam malo odvadila iz posude), podliti kupus pasiranom rajčicom te još nekoliko minuta kuhati.

Na malo ulja popržiti 1-2 žlice brašna svijetlo. Maknuti s vatre, pa tek onda dodati žličicu slatke crvene paprike i ukuhati zapršku u kupus.
    Prokuhati još 5-10 minuta, dotjerati okus (sol, rajčica - to daj svom mužu da proba) i možeš servirati.

Ako je rajčica jako kisela, može se dodati žlica šećera da to ublaži.

Ja pravim ovako bez rajčice (osobno ne volim kiselo), ali rajčica je po želji, koliko tko voli kiselo.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

i ja sam slavonka, ali grašak pravim bez zaprške, samo narežem luk na sitno, popržim, dodam grašak, podlijem vodom, kad ispari stavim paradajza , malo peršina i žličicu vegete.
    a slatki kupus isto ko gore, to su nama prilozi uz pečenu piletinu

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo i još jedan način s juga Dalmacije, pa da imaš na izbor..

Grašak

Na maslinovom ulju prodinstati sitno rezanu kapulu (crveni luk, ako se ne varam), zatim dodati mrkvicu izrezanu na kolutiće i grašak.
    Kuhati podlijevajući vodom pomalo. Pred kraj dodati sol, malo papra i obavezno kopar. Ja još stavim malo pelate i bude savršeno.
    Mi volimo s mrkvicom, al može i bez nje.

Dinstani kupus - radim kao Rene2 samo bez zaprške

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja ću da potpišem Rene za grašak, ali ću da dodam nešto što je nama u Sremu bitno. A to je da se na luk, dok se dinsta na ulju doda 1 kašičica šećera. Kad se to zažuti, staviti grašak, pa ga malo pržiti (da se otkravi ako je zamrznut) i onda početi sa podlivanjem.

Kupus se kod nas kuva vrlo, vrlo slično kao što radi Rene, ali bez suvog mesa, to je klot, a ako je sa mesom, to se onda najčešće radi sa junetinom (koja se mora prethodno skuvati u express loncu, pa je pre nego što skroz omekša staviti u kupus, a njega podlivati sa tom vodom/supom u kojoj se junetina kuvala)
    A zaprška ide obavezno, ovako kako je napisala Rene

Mislim da je to to što tm želi.
    Probaj. Ne može da mu se ne svidi.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Na ulju dinstati 1 sitno narezanu posoljenu kapulu. Dodati žlicu konšerve ili 2-3 oguljene pomidore, 1/2 žlice brašna i 1/2 kg biža i narezane mrkve. Sve dobro promi*ješati i naliti mlake vode tako da pokrije jelo. Na kraju dodati 1 narezani krumpir i kuhati 1 sat. Po želji staviti bibera i sitno narezanog petrusimula.

bizi=grasak
    petrusimul =persin

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala cure! MM je iz Dalmacije i ovdje živimo
    Isprintat ću vaše recepte pa neka MM proba se sjetiti šta on to voli

alkemicar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Aneta prvotno napisa
    pa neka MM proba se sjetiti šta on to voli
    ova ti je dobra

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja pravim ovako:
    Na mrvicu ulja stavim izreckani luk i to dosta luka, odmah stavim i malo vode, jer kada voda ispari onda je luk skoro gotov, pa ne gori. Kada je luk onako "gotov" na to nabacim grašak ili kupus, e sada, jedina razlika je što ja ne dodajem odmah vodu nego poklopim i pustim sigurno 15 ak minuta, ako ne i više, da se to samo tako pari. Poslije toga dodam vodu i onda dodam sol, a na kraju peršun.
    Ja završavam jelo sa: malo vode, malo kukuruznog brašna, vegete i sos paradajiza.

Inače, prije bi se za takva jela obavezno radila zaprška...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •