tema me jako zanima
super za topic, moram ga iscitati!
tema me jako zanima
super za topic, moram ga iscitati!
Forka, pošalji i ti - pa imaš više od 20 dana vremena.Forka prvotno napisa
![]()
danas iz jutarnjeg: http://www.jutarnji.hr/novi-predmeti...umber=1#page_1
na prvo citanje meni ove ocjene opet ne sjedaju
Svrbe me prsti da se pridružim komentarima, ali ono što me zapravo muči je potpun i beznadan nedostatak bilo kakve VIZIJE.....
mislim da i nadalje ostaju, formalno, pet ocjena, samo ce biti naputak da se 4 i 5 dijeli rijetko?
Sto to znaci u nasem vrijednosnom sustavu, ne mozes ti nakon toliko godina povrerovati da su i trojka i četvorka "dobre" ocjene - mislim da ce na kraju samo svi biti nezadovoljni. Ukoliko žele ozbiljne promjene u sustavu ocjenjivanja onda je i skala trebala biti promijenjena.
Pročitao članak jutros. Na kraju će opet biti "pojeo vuk magare". S jedne strane pričaju o rasterećenju učenika, a s druge u kurikulum unose nove predmete. Po meni je to krivi pristup. Umjesto uvođenja novih predmeta, trebalo bi vidjeti kako te teme ukomponirati u postojeće predmete. Npr, unutar matematike se može ukomponirati pokoja ekonomska tema (zajmovi, krediti....); unutar biologije se može ukomponirati tema ekologije i zaštite zdravlja......... I da, jako mi se sviđa ideja da se ponudi alternativa vjeronauku.
Kad bi oni zbilja uveli nove predmete, to bi značilo da se djeci mora povećati satnica boravka u školi. Ili smanjenje satnice nekim predmetima. Što nosi otkaze. + Tko bi predavao "Građanski odgoj"? Vjeroučitelji? Odakle kadar za te predmete?
I što će se dogoditi?
Djeca će biti podijeljena, na one koji dobivaju ocjene od 1 do 3, i one iznimne. I sad, kad "iznimni" nema pojma, ajd mu daj 1.
I dodat ću jedan citat iz knjige "Oružja za masovno poučavanje":
"Škole su namijenjene obilježavanju nepodobnih - pomoću slabih ocjena, popravnih ispita i drugih kazni - dovoljno da njihovi vršnjaci prihvate da su ovi manje vrijedni...To je ono čemu sva ta sitna ponižavanja od prvog razreda nadalje trebaju služiti: sperite talog u odvod."
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=10117&sec=1933
nekako mi se ne čini da je ovo dokument o kojem se raspravljalo u javnosti.
Ovo prvo se i meni sviđa i da bar smanje vjeronauk na 1 sat tjedno. Ali s opcijom da ti isti vjeroučitelji ne bi predavali i religijsku kulturu...kao što su donedavno isti predavali i etiku u srednjoj...
Drugo, moja kolegica ide na nekakav tečaj, koji se održava nešto jako rijetko, plaća ga škola, neznam kako mu je ime, ali je namjena da danas sutra može predavati predmet Građanski odgoj.
Posljednje uređivanje od vinalina : 30.07.2010. at 18:22