Super ti je tema!

K je curka, 4,5 godine.

- Oblače li se sami?
Tek nedavno počela, vrtić igra veliku pozitivnu ulogu u tome. Jutros se sama počela oblačiti, problem: štrample.

- Umeju li sami inicirati igru i održati je u pristojnoj formi izvesno vreme?
Da, da.

- Koliko igračke igraju ulogu u životu vašeg deteta?
Kako kad. Neka se igra sa ponyjima, nekad sama puže po stanu, kao ona je pony ili bamby, ili pas.

- Koliko vi igrate ulogu u igrama vašeg deteta?
Isto tako, kako kad. Ali kad hoće traži moje društvo: mama ajde samnom bojati, npr. Ja sam u zadnje vrijeme u komi (trudna sam), pa je sve malo kaotično, ali trudim se.

- Kakve igre preferiraju (ovde navesti pol vašeg deteta)?
Curka se, kako rekoh, voli igrati da je neka životinja, pa se zavlači posvuda. Ništa od presvlačenja, ništa od beba i sl. :?

- Imaju li nekakva zaduženja u kući (srediti sobu, razvrstati igračke, skloniti svoj tanjir nakon ručka...)
Molim je da mi pomogne pospremiti igračke, nekad i napomenem da je to zapravo njezin posao, a da ću ja pomoći. Ponekad upali, ponekad ne. Sve češće nosi svoje stvari sa stola u kuhinju. Baki pomaže pri postavljanju stola. Ali sve ovisi o umoru.

- Kako se ponašaju u gostima a kako kad njima dođu gosti (prvenstveno mislim na male goste mada i veliki nekad znaju napraviti bum)
Uglavnom dobro. Prvo se skriva pod klavir, a onda ludnica.

- Kakvo im je strpljenje? Umeju li sačekati ?
Pa, nije baš strpljiva, tek ponekad.

- Koliko dnevno bulje u TV i kakve tipove crtića/emisija vole?
Vrtić nas spašava od tv-a. Doma joj dopustim da gleda, pokušavam ograničti vrijeme, ali kad sam koma, pustim je i duže. Voli 'Jelenka', od crtića Pčelicu Maju, Pepu, Traktor Toma, uglavnom, zadovoljna sam njezinim izborom i pokušavam utjecati na njega.

- Boje li se nečega i čega?
Pa, boji se životinja, makar baš i nema neku priliku susretati se s njima. Boji se buba i pauka (panično), mraka (čak neće u svoju sobu dok joj ja ne zapalim svjetlo). Ali nisam sigurna nije li to sve dio igre: obrati pažnju na mene!

- Kako kontrolišu emocije?
Teško. Zbilja teško. A umor igra najveću ulogu u tome. Kad je naspavana, prolazi skoro sve, ali kad nije, kooooooma! Ljubomora na seku, na sestričnu, privlačenje paženje nas starijih (jedno vrijeme bila jedinica u kući). Ma koooooma!

Ponavljam: super tema!