Prijava djeteta - otac strani državljanin i nije u Hrvatskoj.
Poštovanje,
danas sam bila u matičnom uredu raspitati se kako ide postupak prijave djeteta nakon rođenja, odnosno upisivanje oca. Moja situacija je malo specifična, nisam na forumu pronašla odgovor, no ipak se nadam da će se naći netko od pomoći. Termin poroda mi je 23. 9., otac djeteta trenutno je u Južnoafričkoj Republici, tamo smo se prvi puta i vidjeli u prosincu prošle godine (i od prve se beba začela ), nakon dvogodišnje veze preko interneta. On je inače Nigerijac, a u JAR je zbog naše ambasade, u kojoj trenutno ishodi vizu kako bi mogao doći u Hrvatsku. Htjeli smo se i vjenčati u JAR, ali nismo mogli kao stranci u stranoj državi. To ćemo napraviti u Hrvatskoj, kada on dođe. Uglavnom, on je otac djeteta i mi to znamo, ali su mi u matičnom uredu rekli da ga ne mogu navesti kao oca u djetetov rodni list, odnosno da on mora biti nazočan! Pitala sam može li on poslati svoj potpis ovjeren kod javnog bilježnika i izjavu da priznaje dijete uz, naravno, kopiju svoje putovnice kao identifikacijskog dokumenta, rekli su ne. Mi ne želimo da u rodnom listu ne piše očevo ime ili da je nepoznat! Zbog administracije i čekanja na papire u JAR dešava se da on neće stići prije rođenja djeteta i naravno da neće biti nazočan u matičnom uredu! To ne znači da nije otac! I naravno još jedna "sitnica"-što ako ne dobije vizu? Kao turist ju nije dobio, sada su nam u našoj ambasadi u Pretoriji rekli da će ju dobiti, da mora priložiti dokumente potrebne za vjenčanje uz zahtjev za vizu. I budući je dijete na putu, to bi trebala biti olakotna okolnost, a još sam mislila da bi sve bilo 100% sigurno (dobivanje vize) kada bih priložila uz svoje jamstveno pismo i djetetov rodni list s njegovim imenom kao ocem. Moje pitanje glasi, mogu li ga ikako prijaviti kao oca? Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav od jedne buduće mame, kojoj nedostaje muž i budući tata.