-
Nadomjestak željeza i dojenje
Drage moje, slabokrvna sam i moram piti željezo (prepisane su mi kapsule HEFEROL). Bojim se nus pojava kod male princeze (ima mišek tek 13 dana) ... budući da dojimo, trebam li se unaprijed na nešto pripremiti (grčevi u trguščiću, tvrđa stolica,...).
Razmišljam da li da uopće pijem željezo, no situacija je takova da ću morati jer mi se stalno vrti u glavi, osjećam se strašno umorno i iscrpljeno ...
-
i meni je bio prepisan heferol, ali ja ga nisam pila. moja beba je počela dobivati grčeve i ja sam brzo odustala, ali NA SVOJU RUKU. ipak, kad sam nakon mjesec dana obavila pretrage krvi, ispalo je da se krv vratila u normalu. inače, meni je krv jaaaako oslabila poslje poroda te sam morala primati transfuzjiu. ako dojiš, beba kroz tvoje mlijeko prima i željezo tako da češ biti u deficitu ako ne uzimaš heferol ( ovo mi je rekao iskusni pedijatar ). ponavljam, ja sam na svoju ruku prestala s hefeolom i krv se sama od sebe oporavila. moj savjet ti je da se konzultiraš sa svojim pedijatromi da ne kalkuliraš previše. ipad su oni završili medicinu, a mi ne, misli na zdravlje bebe.
-
Zahvaljujem na odgovoru ... ma, i ja sam ga s rođenjem djeteta prestala piti ... na svoju ruku. Upravo me strah tih grčeva ...
Budem konzultirala pedijatra ...
-
ja sam primila transfuziju 2 puta nakon poroda i prepisano mi je zeljezo al nisam ga pila uz podrsku patronazne koja mi je dala popis namirnica bogatih zeljezom. cak mi je i recepte za pripremu donijela.
meni je tako vise odgovaralo jer ja uzasno zazirem od lijekova (i caja cak
) pa ih nekako smetnem s uma i ne popijem. par puta jesam popila i nisam primjetila nikakvu promjenu u bebinom ponasanju
-
uf taj heferol baš ful teško sjeda na želudac. meni ga bili prepisali u trudnoći i prestala ga piti nakon dva dana :/
da probaš sa nekim prirodnijim iozvorima željeza? Prehranom pokušati popraviti krvnu sliku...
-
Ja sam u zadnjem tromjesečju i nakon poroda bila jako anemična. Isto sam primila transfuziju. Prepisan mi je ferrum lek, 200 mg dnevno - gadno se podnosi, ali pila sam ga od prvog dana nakon poroda i beba nije imala nikakvih nus pojava. Ja jesam (tvrda stolica i ostale komplikacije s time, jelte). Nakon što sam nakon tri mjeseca napravila krvnu sliku, prestala sam, jer se popravila. Ali sam tu pogriješila, jer dojim još uvijek i tu izgleda gubim puno željeza, pa mi je na ponovljenoj krvnoj slici nakon šest mjeseci opet jako bilo nisko željezo i ostali važni parametri su bili sniženi, na donjoj granici. Tako da ja na svoju ruku ne bih prekidala piti željezo, definitivno ne bez napravljene krvne slike. A mojoj bebi nije smetalo, ne smeta joj ni sad.
-
nemoj puno kalkulirat i pitaj pedijatricu. inače, željezo je teško nadomjestit iz hrane. ja sam se konzultirala sa doktorima, i kažem na svoju ruku sam prestala piti željezo, što je vrlo glupo, ali, ispalo je na kraju dobro. iz mlijeka beba dobiva željezo, ali, ako je majka u deficitu željeza, ne dobiva dovoljno. zato...
-
Ja sam isto primila transfuziju nakon poroda, dvije doze, i imala prepisano željezo. Pila sam neko vrijeme, pa sve manje i sve rjeđe, sad se samo povremeno sjetim pocuclati tabletu. Maleni ima grčeve pila ja željezo ili ne.
Pedijatar me je pitao jesam li bila slabokrvna u trudnoći, nisam bila, rekla sam za ovo s transfuzijom i željezom, pa je rekao da bebe stvaraju zalihu željeza tijekom trudnoće koja onda traje ca. 6 do 9 mjeseci. Preko majčinog mlijeka se relativno malo (po njemu) daje bebi, bitnije je da je žena imala normalno željezo u trudnoći, jer onda beba ima dobru zalihu. A nakon 6 mjeseci se polako počinje s dohranom, što onda opet regulira količinu željeza kod bebe.
Ako bi bebi i bila malo tvrđa stolica (mada mojem malcu nije bila nimalo, jedino smo imali samo jednu dnevno, a ne više njih, ali su bile tekuće), možeš pokušati prirodnim putem utjecati na drugu stranu - suhe šljive, lanene sjemenke i slično.
Moje osobno mišljenje je da piješ željezo ako ti se vrti i slabo ti je, jer ne bi bilo zgodno da ti se zavrti jače dok recimo nosiš bebu. A i treba ti snaga, dovoljno je umora od dojenja i brige za bebu, bebi prije svega treba sretna i zdrava mama. Pitaj pedijatra u svakom slučaju!
-
Mozes umjesto tih tableta sebi svaki dan napraviti za rucak crveno meso, spinat i redovno jesti voce koje sadrzi zeljeza. Isto tako sjemenke od bundeve su pune zeljeza... mislim da ima jako puno izbora u normalnoj hrani da uzimas puno zeljeza. A najbolje i najefikasnije ako mozes kupi sebi masinu za cjedjenje povrca i pravi sebi svako jutro cjedjeni sok od cvekle, mrkve, celera i malo jabuke za bolji okus.
Nemoj zaboravit limuna puno (vitamin C) za korektno primanje zeljeza u tijelo.
-
I ja imam tu dilemu - rekli su mi da moram piti željezo još u rodilištu, al ja ne pijem. Možda bih ipak trebala...
Al ne i c vitamin jer on izaziva grčeve kod djece.
-
Ja sam pet godina imala željezo na donjoj granici ili ispod nje. Nekoliko mjeseci prije trećega poroda počela sam piti spirulinu (prirodni dodatak prehrani), i nakon poroda dr mi je rekla da mi je željezo dobro, štoviše izvrsno.
-
i ja sam u rodilištu nakon poroda primila 2 doze krvi i propisano mi je još 3 mjeseca uzimanja željeza. a pila sam ga i u trudnoći od negdje 4. mj. pijem heferol i nisam primijetila da mojoj curki smeta. dvoumila sam se i ja oko toga da li piti željezo ili ga probati čim više unositi prehranom, ali mi je doktor rekao da mogu ja probati hranom povećati unos željeza, ali da ću se na taj način oporavljati puuuno duže i sporije. a dojim, ne spavam baš kak treba, iscrpljena sam i ovak i onak - pa mi još ti simptomi pojačani zbog manjka željeza ne trebaju. i odlučila sam da pijem heferol.
-
Ja sam ga pila - Feroglobin....pedijatrica mi je rekla da je stavise - preporucljivo. Luka nije imao nikakvih pratecih efekata.
-
Meni je pedijatrica za malog dala željezo jer mu je krvna slika lošija zbog dosta duge žutice i još rekla da i ja odem svojoj doktorici opće prakse da i meni napiše recept jer ga samo dojim. Sad ima dva mjeseca i ja se osjećam sasvim ok tako da planiram prvo tražiti da mi provjere razinu željeza prije početka uzimanja jer i tako imam problema sa probavom.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma