-
Ima 2 godine i ne prica puno, help
Drage moje,
imam curicu od dvije godine i njen rjecnik se sastoji od mama, tata, baka, deda, dida, tetka, njam,njam, kuha(kruha), sija (sira), manga (mandarina), i jos rijeci koje se izgovaraju nepravilno, moj suprug je ocajan i hoce da je vodi doktoru, jer misli da nesto nije u redu, jer je cuo drugu djecu koja su po mjesec dana mladja i govore tj sklapaju recenice, odlicno sve razumije, i konta sta joj govorimo, ali nece puno da prica i ima dosta rijeci koje nepravilno izgovara, da li neko ima slicna iskustva, pa je dijete ubrzo progovorilo,
lijep pozdrav
-
Moja ima 27 mjeseci i još uvijek govori samo prve slogove riječi (osim mama, tata, deda, baba). Kad je napunila dvije godine išli smo kod logopeda: govor kasni, razumijevanje je premašilo dob, dođite za pola godine. Još uvijek govori samo prve slogove, s tim da sad takvim jezikom slaže i rečenice (npr. "mama či me to" - mama čitaj medu Tobija). Pokušavam ne brinuti previše.
-
Mislim da nemaš šta brinut.Ako sve kuži mislim da nema potrebe pričat jer ste se vi već navikli razumjet ju na vama poznate načine.S priča 5 riječi (mama za hranu.tata,keka za seku,kaka za kaka,papa za van i jesti,mene rijetko zove),al zato baš sve kuži od kad je imao 11mj(to znam sigurno) a možda i ranije.On jednostavno napravi sve kaj mu kažeš al ne priča.Il m se neda ili ne želi jer nije siguran u sebe.Mislim da je to i kod vas.
-
-
Prvijenac je tek nakon dvije godine počeo pomalo pričati (do tada kao i tvoje dijete). Vodili smo ga i logopedu, ali kako je sve razumio smatralo se da je sve u redu i naručili nas da dođemo ponovno za pola godine, ako ne krene više pričati. U međuvremenu priča je krenula i to tako da je odmah počeo sklapati rečenice.
Drugi je progovorio relativno rano. Već je oko godine i pol počeo sklapati i kraće rečenice.
Na propričavanje u toj dobi se baš ne može puno utjecati, ali čini mi se da je drugi puno zadovoljnije dijete, jer lakše komunicira s nama. Prvog je u toj dobi jako znalo naljutiti kad bi nam nešto želio objasniti, a mi nismo razumjeli, a niti on nam to nije mogao reći.
-
Cura smiri se malo. vidi mog (kopiram i pejstam sa druge teme)
Ahmed 3g22d.
picos=pencil
bluce=vruce
bloli=boli
vlolim=volim
maaica=maramica
pion=kamion
br br=auto (nece da kaze auto ubij ga :? kratko je govorio atic=autic sad ni to nece)
pacaj=pojacaj
laj=butterfly, inace svi leteci insekti
lina=slina
I nastavljam:
Evo njegove gramatike (mijesa engl)
Ja no sleep=necu spavati
Ti up mama=ustani mama
Ja auc=udario sam se
No see mene=ne gledaj me (npr kada kaka)
Ti play mene=igraj se samnom....
-
i sama sam u toj dobi djeteta bila zabrinuta zbog istoga no uvidjam sada bezrazlozno..ima djece koja i sa godinu i nesto pocnu "brbljati" vise su u prosjeku oni koji od dvije na dalje polako,ali sigurno
,pocnu propricavati.
kolegica mi je u to doba,cuvsi da se brinem,se nasmijala i rekla-uzivaj dok mozes,kada pocne pricati nece vise stati!
i sada shvacam sto mi je zeljela reci,i cesto se toga sjetim kada moj mali djecak,a sada ce uskoro imati 3 ipol godine,dok se vozimo u autu i suprug i ja nesto pricamo,a on odozada prica nesto svoje i prica i prica i uopce ga ne tangira sto ga ne slusamo tj.ne obracamo pozornost..on i dalje prica i naslucujem u tome njegov ponos sto jednostavno-prica,sto ima sto za reci,to je sposoban za to i nije mu vazno slusa li ga tko ili ne..i sama ces to vjerujem dozivjeti,samo..polako,nemas se sto brinuti,doista
-
Osoblje foruma
Moja najstarija curica je počela pričati s 2 godine i 10 mj. (do tada samo nekoliko riječi). Vodili smo je na EEG, neuropedijatru i logopedu te na pregled sluha na Suvagu. Svi nalazi su bili ok, jednostavno je kasnila s razvojem govora. Progovorila je praktički odmah u rečenicama.
-
Ni moj malac ne priča (15 mj.). S 9 je počeo govoriti mama i baba a kad sam počela raditi riječ mama je izbrisao iz rječnika. Sad zove tatu (doduše rijetko) i baku, traži papati i to je to. Razumije sve. Kad ga pitam hoće li pričati on glavom klima ne, koliko ivan voli mamu - dođe i poljubi me, idemo kuhati - on ode u kuhinju, idemo gledati teletabise - ode u dnevnu sobu i daje mi daljinski i td.
Ne brinem se što ne govori, kad bude spreman progovorit će.
-
Mislim da nema mjesta brizi, ako vidiš da sve razumije to će doći na svoje, samo polako. Od moje kume mali skoro do dve i pol godine je govorio svega tri riječi i sad je počeo više, ali polako i sigurno
-
dorian do 22 mjeseca nije skoro nista govorio, samo par rijeci i mmmmm, od toga mmm je znao slozit i recenicu
onda je pomalo poceo, sad mu to dolazi u valovima, na primjer odjednom pocne upotrebljavat neka glagolska vrmena, zamjenice, konstrukcije
ja sam se isto brinula prije, jer mi smo s njim stalno nesto govorili, s godinu dana je valjda znao pronac 200 pojmova u slikovnom rjecniku, al govoriti ni da bi.
a sad....nekad mi dode da stavim vatu u usi, ne mogu ga vise slusati, taj na sve ima nesto za reci, i o svemu me obavijestava ( i ne samo mene
)
i sad skoro sve pravilno izgovara, al recimo jos uvijek dosta govori o sebi u drugom licu, a kad govori u prvom onda je u zenskom rodu
-
Draga Laura, dugo se nismo tipkale. Zaista nemaš razloga za brigu, pa ima stvarno puno djece koja probrbljaju tek oko treće godine. Najvažnije u svemu je razumijevanje, a ne pričanje. Prije ili poslije će se razvezati, ne brini.
(eh, kuda bih ja došla kada bi se brinula još i oko Mihovilovog pričanja. Taj je prohodao tek sa 19 mjeseci, a govor mu se svodi na mama, tata, deda, dida, mija (zmija), mišmiš (šišmiš) i slično... Ali zato zna sva slova abecede, pa si ti misli
)
-
Vito (2,7 godina) počeo je tek s dvije godine govoriti mama, tata, dida (baku još uvijek zove ba). Kad je od ove jeseni krenuo u jaslice počeo je govoriti prvim slogovima npr. "mama da pi" (mama daj piti) ili "se ne di bo" (seka ne diraj bor) . Naravno da sam se brinula, pa smo otišli kod logopeda u Suvag koji nam je rekao da je on još premali za indivudalne sate kod njih, nego da ću ja dolaziti kod njih par puta i učiti kako raditi s njim kod kuće (još uvijek čekam poziv od njih). Inače, puno pričamo s njim, čitamo mu slikovnice, igramo se s njim (uz nerazvijen govor ima i poremećaj pažnje pa i na tom polju moramo puno raditi s njim). Važno je da dijete razumije što mu govoriš, to je najvažnije.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma