Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: problem s izdojenim mlijekom?

  1. #1
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno problem s izdojenim mlijekom?

    juce navecer sam izdojila jadnih 30ml i stavila u frizider. danas sam izdojila jos ca. 10ak ml u drugu bocicu i prvo isto ohladila u frizideru prije nego li sam oboje pomijesala. onda sam ga ugrijala tako sto sam bocicu uronila u vrucu vodu. bilo je to vrlo brzo toplo. no pomirisem, i ono smrdi malo prokislo. probam ja, ono stvarno ko prokislo. :/ je li od postupka grijanja? htjela sam vidjeti hoce li piti to izdojeno, moramo skontati nesto kad pocnem raditi, i izdojim jedva nesto, a onda to moram bacati :/

  2. #2
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Probaj ovdje nešto naći, nemam iskustva pa ne znam što bi ti rekla.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=277

    I ne brini, izdajanje je tehnika koja se uči i s vremenom svladava.
    Samo polako i uporno.

  3. #3
    japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    na rubu znanosti
    Postovi
    859

    Početno

    ja bacila pun frižider
    imalo mi miris na sapun i nije htio jesti
    naći ćeš o tome...

  4. #4
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno Re: problem s izdojenim mlijekom?

    Bok, manal!

    Citiraj manal prvotno napisa
    juce navecer sam izdojila jadnih 30ml i stavila u frizider.
    Nije loše za početak.

    Citiraj manal prvotno napisa
    danas sam izdojila jos ca. 10ak ml u drugu bocicu i prvo isto ohladila u frizideru prije nego li sam oboje pomijesala. onda sam ga ugrijala tako sto sam bocicu uronila u vrucu vodu. bilo je to vrlo brzo toplo. no pomirisem, i ono smrdi malo prokislo. probam ja, ono stvarno ko prokislo. :/ je li od postupka grijanja?
    Nije.

    (Ja sam se prvih par mjeseci isključivo izdajala, dok nije krenulo dojenje.)
    Ne bi se mlijeko trebalo tako brzo pokvariti. No, bočice se, prema uputama proizvođača steriliziraju prije svake upotrebe.
    Isto vrijedi i za izdajalicu.
    Dakle, mora se oprati i prokuhati 5-10 min. u kipućoj vodi. Nama je to postalo prenaporno, a i taloži se kamenac, pa smo kupili (kršitelj koda)ov sterilizator.

    Kad spemaš mlijeko u hladnjak, koristiš li čepove za bočice (dobiju se s izdajalicom), ili stavljaš dudu?

    Koju izdajalicu imaš?

  5. #5
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    ha! nisam sterilizirala bočicu prije, bila je oprana u mašini, pa sam mislila da je to dovoljno. druga stvar je što sam zatvorila dudom i onim poklopcem što ide na dudu, jer trenutno samo to imam, mislila sam da bi držalo jedan dan. izdajam se ručno. iz desne mogu dobro, ali lijeva... em šprica gore, tipa meni u oko em je ne uhvatim dobro i na kraju je samo izgnječim, a izdojim par kapi :/ je li do tog pogrešnog zatvaranja?

  6. #6
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    aha! pronašla sam o lipazi u jednom od tekstova. trebam dakle zagrijati jako, pa smrznuti... pokušat ću.

  7. #7
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    što se tiče sterilizacije, ako vam se ne kupuje sterilizator možete sterilizirati u ekspres loncu kao kad kuhate povrće na pari. Ne skuplja se kamenac. Samo malo vode na dno lonca i preko mrežica a na nju dijelovi izdajalice i bočica.
    Ja sam lavore miljeka bacala, čuvala sam u ledu a nije nikad zatrebalo i na kraju prošao rok... dobro, bolje da nije trebalo, ali mi je bilo nekako žao.

  8. #8
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    Citiraj japanka prvotno napisa
    ja bacila pun frižider
    imalo mi miris na sapun i nije htio jesti
    naći ćeš o tome...
    isto tako...

    a mogle smo napraviti sapun

  9. #9
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    Citiraj manal prvotno napisa
    ha! nisam sterilizirala bočicu prije, bila je oprana u mašini, pa sam mislila da je to dovoljno.?
    Je li to na 60 stupnjeva? Ipak bi onda trebalo sterilizirati. Ima za kupiti i dodatak koji se stavi u mikrovalnu, pa u njoj steriliziraš.

    U dojkama je mlijeko sterilno. No, inače je ono odlična hranjiva podloga za bakterije. Hoću reći da je izdajanje zahtjevno s aspekta higijene.

    Citiraj manal prvotno napisa
    druga stvar je što sam zatvorila dudom i onim poklopcem što ide na dudu, jer trenutno samo to imam, mislila sam da bi držalo jedan dan. je li do tog pogrešnog zatvaranja?
    Jesam i ja ponekad tako, i dobro mi je bilo mlijeko. Zato mislim da to nije razlog.

    Citiraj manal prvotno napisa
    izdajam se ručno. iz desne mogu dobro, ali lijeva... em šprica gore, tipa meni u oko em je ne uhvatim dobro i na kraju je samo izgnječim, a izdojim par kapi :/
    Vjerujem da si na linku koji ti je dala kahna već našla savjete za uspješnije izdajanje. Svaka čast na ručnom izdajanju.

  10. #10
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    Citiraj manal prvotno napisa
    aha! pronašla sam o lipazi u jednom od tekstova. trebam dakle zagrijati jako, pa smrznuti... pokušat ću.
    Da, ako je stvar u lipazi.

    Samo naprijed s izdajanjem!


  11. #11
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Ja sam lavore miljeka bacala,
    wow! a mogla si prodati na burzi! joj, to mora da je dobar feeling, ako možeš izdojiti za lavor...
    pokušat ću dalje i s onom mametovom (kak li već) tehnikom.
    hvala svima!!!

  12. #12
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    gnjecila i gnjecila se ja sat vremena i izdojila 90 ml! :D :D :D
    mozda bi islo jos, ali nisam vise htjela muciti svoju desnu prijateljicu
    sad je u frizideru i ako zatreba sutra, nadam se da nece vec smrditi :/
    jel mogu ja to iz frizidera zamrznuti, ako se ne potrosi sutra? jel mogu nakon sto je stajalo u frizideru pola dana raditi taj postupak zagrijavanja, pa hladjenja?

  13. #13
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    ma te lavore ja sam izdajala dan po dan, kad je prošlo 6 mj i vidjela sam da to sve moram baciti, pa je uslijedilo odleđivanje...

    mislim da ti može stajati do sutra mijeko u frižideru, a da li ga nakon toga možeš zamrznuti ne znam baš :/

  14. #14
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    Citiraj manal prvotno napisa
    gnjecila i gnjecila se ja sat vremena i izdojila 90 ml! :D :D :D ?
    :D :D
    Citiraj manal prvotno napisa
    sad je u frizideru i ako zatreba sutra, nadam se da nece vec smrditi :/
    jel mogu ja to iz frizidera zamrznuti, ako se ne potrosi sutra? jel mogu nakon sto je stajalo u frizideru pola dana raditi taj postupak zagrijavanja, pa hladjenja?
    Ti možeš pokušati, no tekst kaže:
    majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    43

    Početno

    pitanje... imala sam gadan zastoj ovu noć, "zahvaljujući" blisteru (riješila ga zahvaljujući Vama i vašim savjetima ) . sad me zanima, pošto inače radim zalihe u zamrzivaču, dal i to mlijeo smijem zamrznuti budući da mi se dogodilo ono što sam čitala u tekstu, evo da citiram
    ponekad unutar kanalića ostane tvrdi ugrušak ili polutvrda, gusta poput paste za zube “nit” mlijeka koja se može uz nešto truda izdojiti.
    dakle, mlijeko mi sad ima komadiće unutra, kao siraste. jel smijem to zamrznuti?

  16. #16
    khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    637

    Početno

    prije par dana je bio topic na ovu temu. sad mi se neda tražiti, ali evo citat iz teksta na rodinom portalu:

    Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.
    a tu je i link

  17. #17
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    evo opet ja i moje "lipazasto" mlijeko neki dan sam ga zagrijala, pa zamrzla i kad smo odmrzli nije smrdilo. nisam pokušavala samo zamrznuti, morat ću i to, al htjela sam ići na sigurno. nego, on to nije jeo, nije valjda bio gladan. odmrzli smo na sobnoj temperaturi (60ak ml) i stajalo je tako pola dana, pa sam stavila u frižider, bilo mi žao baciti. ni sad ne smrdi. jel mu smijemo ponuditi? sad se opet izdajam, ali žao mi baciti, kad se toliko izgnječim da izdojim to malo... jel se mogu btw ozlijediti izdajanjem? malo mi je koža onak "ranjena" gdje stišćem, no dobro to, nego jel mogu unutra što povrijediti?

  18. #18
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    blala, nažalost, ne znam. Možda da pošalješ pp nekoj od savjetnica za dojenje?
    Citiraj manal prvotno napisa
    odmrzli smo na sobnoj temperaturi (60ak ml)
    Nakon vađenja iz ledenice mlijeko treba prvo staviti u hladnjak i pričekati da se polagano odmrzne. Zatim posudu s mlijekom staviti pod mlaz tekuće hladne vode i postupno puštati sve topliju vodu.
    Ako se baš nema vremena, mlijeko se odmah nakon vađenja iz ledenice može staviti pod mlaz vode - najprije hladne, zatim sve toplije.
    Citiraj manal prvotno napisa
    i stajalo je tako pola dana, pa sam stavila u frižider, bilo mi žao baciti. ni sad ne smrdi. jel mu smijemo ponuditi? ?
    Prirodno izdojeno majčino mlijeko stoji na sobnoj temperaturi (19-22 C) do 6h. Ako je temp. viša, onda i kraće.
    Ako odmrznuto i zagrijano mlijeko niste u cijelosti potrošili za jedan obrok djeteta, ostatak bacite.
    (preuzeto iz knjige "Dojenje - zdravlje i ljubav")
    Citiraj manal prvotno napisa
    sad se opet izdajam, ali žao mi baciti, kad se toliko izgnječim da izdojim to malo... jel se mogu btw ozlijediti izdajanjem? malo mi je koža onak "ranjena" gdje stišćem, no dobro to, nego jel mogu unutra što povrijediti?
    Mislim da možeš, mliječne kanaliće, ali pričekaj savjetnice.

  19. #19
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Mislim da možeš, mliječne kanaliće, ali pričekaj savjetnice.
    hvala za sve odgovore! ali sad sam se uplašila... kako bi znala jesam šta oštetila? jel bi se proizvodilo manje mlijeka? nekako mi se i ne puni toliko koliko prvi put kad sam se izdojila, kad je odmah opet skočila proizvodnja. da onda bolje uzmem izdajalicu? :/

  20. #20
    dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,292

    Početno

    manal, ručno izdajanje bi ti trebalo biti manje agresivno od izdajalice. Evo što sam našla u tekstovima na portalu:

    Ručno izdajanje je nježno i ne uzrokuje bol ili modrice na dojci; ako se to dogodi, znači da tehnika nije ispravna. Traži vještinu - koja dolazi s praksom - i nešto malo osnovnog znanja o funkcioniranju dojki: mlijeko proizvode mliječne žlijezde i ono otječe mliječnim kanalićima do završetaka koji se nalaze na bradavici. Važno je izdajanjem nježno „pogurati“ mlijeko da kroz kanaliće ode do završetaka, a novo mlijeko će se stvoriti redovitim pražnjenjem

    Često je majkama ovakav način puno ugodniji i učinkovitiji od izdajanja pumpicom, pogotovo ako imaju problema s refleksom otpuštanja mlijeka (ruke su puno ugodnije od plastike) ili su bradavice oštećene. Nekompatibilnost oblika dojke i dijela pumpice u koji ulazi bradavica može čak još i dodatno uzrokovati oštećenja.

    važan je podatak da neke mehaničke izdajalice uzrokuju nelagodu, bol i nisu učinkovite, te mogu uzrokovati oštećenje bradavica i nastanak ragada.

    Samo izdajanje ne smije biti jako bolno i ne smije uzrokovati masnice po tkivu dojke ni oštećenja bradavica. Ako se izdajate ručno, a ostaju vam modrice i masnice po dojci, najvjerojatnije niste dobro savladali tehniku.

    Izbjegavajte jako pritiskanje, potezanje i klizanje prstima niz dojku jer to može uzrokovati modrice, oštećenja tkiva i peckanje u dojkama.

    Pazite da ne pritišćete bradavicu kako ne biste prekrivali završetke kanalića.


  21. #21
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    manal kakva ti je tehnika izdajanja?
    Meni od kad je sestra u bolnici rekla/pokazala kako, išlo mi je super (ne mislim na količine nego na izostanak boli).
    I nikad nisam imala masnice ili da bi me boljelo.
    Bitno je staviti prste na rub areole i onda lagano tiskati/izdajati, ali to nikako ne boli i proći cijelu areolu u krug, da potiskaš sve kanaliće.
    Jesi pročitala tekstove na portalu?
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2488
    u ovome imaju dobre slike.

  22. #22
    Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    3,816

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Bitno je staviti prste na rub areole
    Ali nisu svima iste. Mene su učili oko 3 cm od bradavice :/
    Ne znam, da li govorim točno. Voljela bi kad bi se javila neka savjetnica.

  23. #23
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Citiraj Pepita prvotno napisa
    Citiraj kahna prvotno napisa
    Bitno je staviti prste na rub areole
    Ali nisu svima iste. Mene su učili oko 3 cm od bradavice :/
    Ne znam, da li govorim točno. Voljela bi kad bi se javila neka savjetnica.
    Je, moje su velike - stvarno ne znam kakvo je "pravilo", prenjela sam što su meni rekli,
    a na slikama u tekstu koji sam linkala se vidi tak cca 2 - 3 cm od areole.

    manal kako vam ide?

  24. #24
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    pa ja sam svoju "prijateljicu" (desnu, lijevu ne mogu baš dobro uhvatiti) jednostavno gnječila i stiskala i bila happy što uopće izdajam. ali da je neka tehnika, očito nije. napravila mi se ranica na koži i klizila sam prstima niz dojku. nije to mene bolilo za vrijeme, onak možda bi nakon nekog vremena malo zabolilo. hvala vam svima na odgovorima i savjetima, sad ću proučiti tehnike, pa se javim kako mi ide!

  25. #25
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Hajde polako i opušteno i javljaj se

    OT tvoj malac i ja imamo isti dan ročkas.

  26. #26
    crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Postovi
    135

    Početno

    moj sinčić uopće neće izdojeno mlijeko čak ni kada je friško izdojeno, neće ni na žlicu a kamoli na bocu, samo dojka dolazi u obzir..

    nedavno sam završila u bolnici i ostao je s mojom mamom nije htio ni čuti za izdojeno mlijeko, čekao da ja dođem i jeo tek nakon 4.30 sata a inače jede svako 2- max 3.30 sati.

    ja jučer probala dati mu tek izdojeno i nije htio

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •