-
Osoblje foruma
Kako do alimentacije - otac stranac, u drugoj drzavi?
Ispricavam se ako ponavljam pitanje na koje negdje postoji odgovor - trazila sam, ali nisam nasla. Isto tako ne znam spada li ovo ovdje ili na Jednoroditeljske obitelji.
Pitanje glasi:
Prijateljica je majka dvogodisnjeg djeteta ciji otac je strani drzavljanin, zivi u drugoj drzavi, a k tome je i nezaposlen. Dijete i majka zive u Hrvatskoj, hrvatski su drzavljani. Majka i otac nikada nisu bili u braku, a dijete nosi njegovo prezime.
Ostvaruje li se ovdje pravo na alimentaciju? Kako?
Do sada je sve funkcioniralo po principu - ljudi smo, dogovorit cemo se, ali u buducnosti, cini se, vise nece biti tako. Sto se moze uciniti?
-
Osoblje foruma
-
Znam mamu iz SArajeva čiji bivši muž nije plaćao alimentaciju, a koji živi u Hrvatskoj. Tužila ga je u Hrvatskoj, po Hr zakonima, jer je on državljanin hr. E sad, oni su bili u braku, i zaposlen je...
Ako je osoba nezaposlena, ne znam od čega bi plaćala alimentaciju..
-
Koliko sam shvatila, majka niti nema nikakvu sudsku odluku u kojoj je utvrđena alimentacije.
Dakle, treba ga prvo tužiti na našem sudu. Budući da njemu nije poznato prebivalište u HR ili ga nema ocu sud postavlja privremenog zastupanika koji ga zastupa.
Po okončanju postupka majka prevodi presudu po sudskom tumaču na jezik zemlje u kojoj se otac nalazi, stavlja tzv. apostille i može tu presudu provesti u zemlji oca, naravno za to će joj trebati odvjetnik te zemlje.
Znam da identičan slučaj, majka se dobrano pomučila, provela sve u Republici Njemačkoj i otac bio primoran sve odmah isplatiti ne bi li ostao bez nekretnina u Njemačkoj.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma