Pozdrav svim clanovima foruma i pohvale za sve Vas koje saljete divne savjete, podrske i informacije , koje su veoma vazne za nas pocetnike. Da ne duzim, relativno sam od skora na ovom forumu, mnogo su mi pomogli vasi clanci da se informisem o problemima neplodnosti i da pronadjem mnogo odgovora na moja pitanja o mom problemu. Naime imam neredovne menstruacije od svoje 22god. odn. javljaju se u periodu od 35 do 40 dana ali i nekada duze. Imam 29god. i prije 2,5god. sam imala vanmatericnu trudnocu, operisana sam laparaskopski i odstranjen je desni jajovod. Nakon toga ustanovljena mi je dijagnoza PCOS sa anovulatornim ciklusima. Od simptoma pomenute dijagnnoze imam gojaznost, nisam maljava, nemam akne itd. Obratila sam se endokrinologu koji je nakon bezbroj analiza utvrdio da nemam endokrinološki poremećaj (nalaz štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde je ok), propisao mi režim ishrane pri čemu sam oslabila sa 109kg. na 76kg. u periodu od 20 mjeseci. Posle toga progesteron na 21. dan ciklusa je bio u redu i imala sam ovulacije. Faza u kojoj su uspostavljene ovulacije, i redovni ciklusi koji su bili na 26-28 dan je trajala veoma kratko, već nakon 3 mjeseca menstr. je pocela da kasni po 20 dana, kilogrami su se vrtoglavo vracali i opet ispocetka. Obratila sam se ginekologu koji ima veliko iskustvo u lijecenju neplodnosti, i uradio je sledece:
- Nakon uradjenih hormonskih analiza potvrdjena dijagnoza PCOS
- Na nalazu cervikalnog i vaginalnog brisa pronadjena ureaplazma, pila sam antibiotike i koristila vaginalete
- Na kontrolnom nalazu izolovana ureaplazma ali pronadjena streptokoka B i propisana nova antibiotik terapija sa koristenjem vaginaleta istovremeno
- Kontrolni nalaz uredan.
- Za 10 dana sam zakazana na HSG da se uvtrdi prohodnost lijevog jajovoda i ako je u toku operacije izvršeno produvavanje i na otpusnom pismu evidentirano kao b.o.
Ukoliko bude zacepljenje idem na laparaskopiju, potom u ovisnosti od stanja bicu podvrgnuta stimulaciji i ciljanim odnosima. Za sad dr. nije govorio o kojoj stimulaciji je riječ (klomifen i sl.). Mene zanima da li je neko imao sličnu situaciju i da li je u ovom slučaju moguća trudnoća? Ponekad ustanem ujutro puna optimizma da ce sve biti ok ali opet tako brzo padnem u depresiju da se zalud trudim. Napominjem da sam idalje na istom rezimu ishrane, kilogrami ne idu ni gore ni dole, i ciklusi su opet od 32-35 dana. Vanmatericna trudnoca je bila spontana, bez stimulacija ali se posle toga pojavljuje vec pomenuti haos. Muz je radio spermiogram koji je bio ok. Zajedno smo pili terapiju za ureplazmu i njegov nalaz je posle toga uredan.Unaprijed Vam zahvaljujem na svim porukama.