eto, sam naslov vam govori, volila bih da mi neko kaže što mu je preporučio pedijatar. imam el.inhalator,jel to dovoljno dobro ili je bolje uvalit se u kupatilo i pusti vrelu vodu, mislim kad krene "lajanje"??
eto, sam naslov vam govori, volila bih da mi neko kaže što mu je preporučio pedijatar. imam el.inhalator,jel to dovoljno dobro ili je bolje uvalit se u kupatilo i pusti vrelu vodu, mislim kad krene "lajanje"??
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=1444
Nemamo iskustva, ali evo što sam našla pa ti možda pomogne.
Evo ja sam zadnji put čitala dr. Searsa Baby Book - kaže najbolja je kombinacija topla para npr. iz ovlaživača zraka + odškrinut prozor da ulazi hladno! Kao da je ta kombinacija najbolja. Nama uvijek pomaže hladno - iznesemo Leu na balkon. Evo, pred tjedan dana je imala prvi laringitis koji smo uspjeli odraditi doma, dala sam joj Aerius i nosili smo je van i prošao je napad (ali uopće nije bilo onog škripanja kod disanja, stridora, gušenja).
ja sam kao mala imala problema sa laringitisom ali mi je sa strane doktora bilo zabranjeno inhalirat
:?
e sad nemam pojma zašto
isto kao mima za početak na balkon, ako ne pomaže i razvija se dalje onda na hitnu, ako pomogne onda još inhaliramo.
čim krene curiti nos odmah inhalacije, inhalacije i opet inhalacije, čisto prevencije radi.
ja sam imala puno puta laringitis. otorinac mi je rekao ni slučajno topla inhalacija, hladna da. jednom kad sam imala baš jaki laringitis dobila sam inhalacije kalcija.
svježi zrak je isto dobar
topla inhalacija se ne preporučuje jer od nje glasnice još više otiču, a to ne želimo. a i pogoduje razmnožavanju bakterija...
Ako mi netko iskusniji može malo pojasniti kakav je to kašalj točno?
kašalj kod laringitisa je poput laveža, a u stvari najviše liči glasanju foke
za laringitis se preporučuje hladna para - najjednostavnije je napraviti vlažni šator preko krevetića u kome dijete spava - prekrije se dio ili čitav krevetić nakvašenom plahtom (ne da se cijedi, samo da je mokra)
ako ne spava u krevetiću, ta se ista plahta može raširiti u sobi da se "suši" tj. da zrak u sobi čini hladnijim i vlažnijim
takođe je dobro izaći na zrak, vani, na hladno (dijete, naravno u toploj odjeći)
ali preporučuje se i topla para - ne inhalacija nego parenje kupaonice npr. vrelom vodom. Kao u Dnevnicima jedne dadilje![]()
za dadilje ne znam, ali ta topla para iz kupaonice, kad stigne u spavaću (ili bilo koju drugu sobi gdje je dijete) postane hladna para
topla para se ne preporučuje kod laringitisa jer uzrokuje dodatno oticanje već otečene sluznice i time ugrožava prohodnost disajnih puteva
bitno je da nije suhi zrak ,a za kombinaciju sa mokrom plahtom odlično pomaže suncobran.
Preporučuje se zapariti kupaonicu vrućom vodom - pustiti vodu da se stvori para i sjediti u tome s djetetom. To preporučuju naša pedijatrica, doktor Sears, a i Scarlet Johanson je tako riješila krup u navedenom filmu. Ja ne mogu uopće tako napariti kupaonicu jer mi voda nije dovoljno vruća, Lei definitivno pomaže hladan zrak.
iako se uvijek kaže da je laringitični kašalj poput laveža psa meni je sličnii glasanju tuljana.Kavin prvotno napisa
mi smo dobili preporuku od otorinaca ili topla para u kupaonici ili vani na hladan zrak.ali preporučuje se i topla para - ne inhalacija nego parenje kupaonice npr. vrelom vodom.
problem je jedino kad vam se to dogodi u sedmom mjesecu pa nigdje hladnog zraka za prvu pomoć :/
Kad je Lea prvi puta imala laringitis, meni je to zvučalo točno kao lavež.
Strašno smo se prestrašili, nismo imali pojma što je to. Otišli smo na Srebrnjak jer nismo znali da se sa laringitisom treba ići na ORL.
Tamo nas je dežurna doktorica još dodatno izbezumila. Sve u svemu, grozno iskustvo. Zato je stvarno dobro znati da to postoji, i prepoznati.
mima kod nas identično, prvi laringitis i to još u vrtiću, nismo imali pojma šta je, otišli na srebrnjak, isplašili nas, samo što je taj prvi napad počeo teškim disanjem i struganjem, kašalj se javio tek kasnije kad smo već bili na srebrnjaku.
Kod nas je prvi napad došao iz lagane virozice, nikakvo teško disanje niti struganje, samo iznenadni jaki kašalj. I kasnije nam se znalo dogoditi da napad dođe doslovce iz ničega - legne zdrava i onda u pet ujutro krene laringitis :/
ma pod struganjem sam mislila ono što si prije navela škripanje i stridor.
i kod nas je za svaki laringitis okidač bila viroza. ponekad su se prvi simptomi te viroze vidjeli tek nakon napada :/
prvi i zadnji napad su bili u pola bijelog dana, s tim da je zadnji bio u sedmom mjesecu, a uvjeravali su me da za to nema šanse. taj zadnji je bio i najgori.
da, tako se to događa, bez najave ili nekakvih znakova.Mima prvotno napisa
mislim da bih ga prepoznala kod djeteta jer sam ga imala puno puta. ako vas zanima kakav je to osjećaj...hmmm. kao da ti je neko iscuclao tekučinu iz grla, usta...tj. ko da su ti se posušili dišni putevi. svaki vlažni zrak ti dobro dođe jer ti je od toga odmah bolje, bar kratkoročno. topli zrak smeta i nadražuje.
najvažnije je održavati kakvu takvu vlagu u zraku (lakše ako je bolest zimi). kod odraslih preporučuje se uzimanje kalcija (onaj šumeči, npr.), ne znam dali i koliko djeca smiju (ali to bi otorinac znao).
i da, jako važno, što više šutiti 8)
laringitis je ljeti dosta čest (barem kod mene) jer ljetujem u vjetrovitom kraj. svaki malo jači vjetar ja dobijem laringitis
![]()
Meni je dr. Baudoin iz vinogradske rekao da su laringitisi ljeti izrazito rijetki :/ Rekao mi je da ako Lea dobije laringitis na moru, da ćemo biti za rubriku Vjerovali ili ne. No - i Lea je zadnje epizode (prije ove baš zadnje) imala po danu, i onda joj počne pomalo to čujno disanje, pa sve teže diše i onda krene taj kašalj koji zvuči kao da ima neki ljepljivi šlajm u grlu .. drugačije je nego taj prvi napad.
Po vašem opisu meni se čini, ako je moguće, da meni svaka viroza završava sa takvim napadajima kašlja, a još je lošija okolnost ta da radim posao gdje dosta pričam i nemogu to izbjeći. Totalno mi se grlo posuši, kao fenom i ni voda ne pomaže nego samo vlaga tj. više slina. Navečer i u noći grozni napadaji suhog kašlja - derem grlo varijanta!
Čudno mi je da kad sam kod dr došla sa tim problemom dala mi je phalcodin kapsule ( znam da nisu preporičljive pa nisam pretjerivala ) i poslala na alerg. testiranje - naravno negativno. Ne kužim kako mi nije spominjala laringitis jer gore kaj ste vi sve navele to mi je to.
Kod G mi se ne čini da je takav kašalj, mada dosta kašlje, ali zrelo, a ovo je sasvim druga priča.
p.s.
Kako će nas osoblje opomenuti, mi na zdravlju djece razvezale o našim laringitisima![]()
ja mrzim laringitis, naprosto ga mrzim, uvijek imam osjećaj da nećemo na vrijeme stići do hitne, a imamo pet minuta do vinogradske.
nadam se da smo ga se riješili, punih šest mjeseci nije imao napad. prije mjesec i pol u sred noći je krenuo lavež, već sam se spremila dok je muž s njim bio na balkonu, međutim stalo je. i sada je promukao ali dalje od toga ne ide, srećom.
kavin kod odraslih ti je za laringitis jedan od glavnih simptoma jaka promuklost ili totalni "gubitak" glasa. ima moja frendica i mama od druge frendice i obično idu na inhalacije.