Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Čuvanje pršuta

  1. #1
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno Čuvanje pršuta

    MM dobio cijeli pršut.
    Kako mi nismo baš neki ljubitelji suhih narezaka, pitamo se kada ćemo mi to pojesti (i ako polovicu podijelimo familiji).
    Dakle, ne možemo ga slistiti odmah i trajat će mjesecima dok ne dođemo do kosti.

    Gdje da ga čuvam?
    Frižider ili?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,198

    Početno

    frizer. tanko narezano i spremljeno u vise porcija. ak ti ne stane, salji ovamo, rijesit cemo nekako

  3. #3
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    rezanje na tanko pa vakumiranje

    jednom kad sam bila mala sam cula o nekom crvu kojeg su nasli u jednom prsutu pa bolje sprijeci

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,198

    Početno

    ja sam vidjela bezbroj crvica u jednom prsutu, svi prisutni su plakali, gladni

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno


    nama se to ne može desiti

    nego, najbolje u mesoreznicu da ga narežu i kao što su ti već rekli podijele u porcije..i vakumiraju..

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    upssss..htjela sam reći da se crvima kod nas upravo to može desiti..(brži mi prsti od mozga)

  7. #7
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    crv nije nista neuobicajeno, dogodi se ako je recimo vlazno i pretoplo dok se prsut susi...


    no, sto vi mozete - prsut se inace cuva u konobi - na prohladnom i provjetrenom. obuci ga u jastucnicu ili nesto slicno platneno (mozes i umotat u veliku platnenu krpu) i objesi na "propuh"

    ako nemas takvog mjesta - mozes ga razrezat na vece komade i zamrznut. ako ga prije i vakumiras - to bolje, boljeg okusa ce bit kad ga izvadis.

    ili vakumiraj snitice pa u frizider.

    jedino - ne preporucam rezanje na masini - prsut se reze tankim nozem i mijenja mu se okus ako ga se reze masinom


    good luck, steta da sam daleko, rado bih vam uskocila u pomoc

  8. #8
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    zaboravila dodat - mozes izrezat dio na kockice pa imat spremno isto u frizeru/frizideru za mezu odledit ce se stvarno u par minuta pa nemas beda s iznenadnim gostima ili napadom gladi

  9. #9
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    crv nije nista neuobicajeno, dogodi se ako je recimo vlazno i pretoplo dok se prsut susi...


    no, sto vi mozete - prsut se inace cuva u konobi - na prohladnom i provjetrenom. obuci ga u jastucnicu ili nesto slicno platneno (mozes i umotat u veliku platnenu krpu) i objesi na "propuh"

    ako nemas takvog mjesta - mozes ga razrezat na vece komade i zamrznut. ako ga prije i vakumiras - to bolje, boljeg okusa ce bit kad ga izvadis.

    ili vakumiraj snitice pa u frizider.

    jedino - ne preporucam rezanje na masini - prsut se reze tankim nozem i mijenja mu se okus ako ga se reze masinom


    good luck, steta da sam daleko, rado bih vam uskocila u pomoc
    eto, ko da sam ja pisala.

    Mi smo ga jednom držali u kuhinji na stalku umotanog u krpu od božića do uskrsa. i bio je skroz ok, svaki put malo suhiji ( ) ali i dalje izvrstan.

  10. #10
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno Re: Čuvanje pršuta

    Citiraj Matilda prvotno napisa
    MM dobio cijeli pršut.
    Kako mi nismo baš neki ljubitelji suhih narezaka, pitamo se kada ćemo mi to pojesti (i ako polovicu podijelimo familiji).
    Dakle, ne možemo ga slistiti odmah i trajat će mjesecima dok ne dođemo do kosti.

    Gdje da ga čuvam?
    Frižider ili?
    kod mene

  11. #11
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    a možeš i kod mene, neću se ja bunit

  12. #12
    Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,599

    Početno

    I ja sam se bavila ovim pitanjem prije mjesec dana , odnijela ga na kraju u rezaonicu gdje su mi ga narezali i vakumirali paketiće po cca 200 g. Pola je u zamrzivaću, dio smo maznuli, dio podijelili.
    Kad se nareže čak niti ne bude toliko puno koliko ti se čini kad imaš cijelu komadinu.

  13. #13
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Citiraj Barbi prvotno napisa
    Kad se nareže čak niti ne bude toliko puno koliko ti se čini kad imaš cijelu komadinu.
    to si skuzila kad si ga trebala poceti dijeliti?

  14. #14
    nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Postovi
    1,570

    Početno

    Nikako rezati pa tako u frižider.
    Na stalak ako ga imaš, ako ne na drvenu dasku. Načetu stranu pokrij suhom šistom krpom i spremi ga u neku suku špajzu ili konobu ako živiš u kući. Uglavnom hladniji zamračeniji i suhi dio kuće (da ne zasmrdi, to mu je prvi znak pokvarenosti). Kao šta ti piše na ljekovima.
    Nikako u najlone, folije frižider ali ako ostane narezano par feta. Cijeli nikako. I trošite ga malo po malo.

  15. #15
    Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,599

    Početno

    Barbi (napisa):

    Kad se nareže čak niti ne bude toliko puno koliko ti se čini kad imaš cijelu komadinu.


    to si skuzila kad si ga trebala poceti dijeliti?
    Da, da, kako si me skužila.

  16. #16
    Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Postovi
    2,159

    Početno

    Ako ga načnete, izreži na sitnije komade i baci u zamrzivač (mi recimo tako radimo....pa poslije režemo). Ako ga ne načnete možete ga čuvati na suhom i hladnom (ali ne prehladnom) mjestu...tipa podrum.

  17. #17
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Nemam konobe, podrume, balkone, sušione.

    Hvala na savjetima, pala je odluka da ćemo mi njega srezati do kraja. Vakumirati porcije, nešto podijeliti, nešto malo staviti u frizer.

    Eto, tko navrati k meni, nema kave, samo pršut.

  18. #18
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    Citiraj Barbi prvotno napisa
    I ja sam se bavila ovim pitanjem prije mjesec dana , odnijela ga na kraju u rezaonicu gdje su mi ga narezali i vakumirali paketiće po cca 200 g. Pola je u zamrzivaću, dio smo maznuli, dio podijelili.
    Kad se nareže čak niti ne bude toliko puno koliko ti se čini kad imaš cijelu komadinu.
    ovako moji starci rade i mislim da je to najbolje. ja sam ga pokrivala krpom i stavljala u mracne kutove, al se samo ucrvao...

  19. #19
    nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    505

    Početno

    Ja ga isto vakumiram i zamrzavam i stvarno bude super,uopće ne osjećeš da je bio zamrznut

  20. #20

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Zašto ga zamrzavate ako ga vakumirate, pa ne bi mu trebalo ama baš ništa biti kad je vakumiran??
    Ja ga samo vakumiram jer ga doma zbilja nemam di držat a da mu temperatura nije previsoka, a osim toga mislim da bi pas dobio nervni slom ali ga ne zamrzavam

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •