Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: nedonošče i AP

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno nedonošče i AP

drage AP rode
    od travnja sam na stranicama roda svakodnevno... isčitah tema i postova... ne mogu vam opisati koliko me oduševilo ono što sam pročitala o attachment parentingu - činilo mi se kao da pišete onako kako sam sama zamislila da bih voljela odgajati dijete
    planirala sam porod u vodi, obavezan podoj dmah po porodu, računala na blagodeti RI rodilišta (rooming in, poticanje dojenja)... i...
    dogodilo se da se moja premila buba odlučila iz neodgonetivih razloga pojaviti mjesec dana ranije
    porod nije bio u vodi, već vaginalni, trajao je cijelu vječnost
    bubica se svom svojom malom snagom pogurao u svijet... s apgarom 5/7 morali su ga reanimirati, prvu noć proveo ie u inkubatoru, 8 idućih na jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi, pod budnim okom i režimom stručnog osoblja
    u tih 8 svojih prvih dana izvršene su sve potrebne pretrage, pikali su ga, hranili na sondu i bočicu 6x dnevno
    (ne bih voljela da me se pogrešno shvati, bilo je to nužno... to su jednostavno situacije u kojima planovi pucaju kao baloni od sapunice, i jedino što želiš je da je beba dobro, pa kako god)

sad smo konačno doma, oboje, družimo se... moji me kritiziraju da ga ne puštam iz ruku, da skačem na svaki njegov uzdah, da ću ga razmaziti preko svake mjere
    preslab je da ciki, svakodnevno se izdajam i dajem mu svoje/tj njegovo mlijeko na bočicu

željela bih znat... kako funkcionira AP kod nedonoščadi koja su prve dane svog života proveli u potpuno sterilnom ali nimalo emotivnom okruženju???

hvala svima

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj alta prvotno napisa
    sad smo konačno doma, oboje, družimo se... moji me kritiziraju da ga ne puštam iz ruku, da skačem na svaki njegov uzdah, da ću ga razmaziti preko svake mjere
    mislim da time sto odgovaras na sve njegove potrebe (a ne samo na potrebu za hranom ) radis sve najbolje za bebaca.
    majcin dodir je izuzetno vazan za svaku bebu. i za onu koja je imala terminski, "savrsen" porod, a pogotovo za nedonosce koje je prozivjelo prve dane s jako malo ljudskog dodira.
    mazi ga, nosi, ljubi, radi onako kako ti instinkt kaze da je ispravno, a svojima probaj objasniti da su se spoznaje od njihovog vremena dosta promijenile.
    a i da nisu, majka priroda nije nam slucajno dala taj instinkt da kad vidimo malu bebu imamo potrebu da je nosimo i mazimo.
    danas se na zapadu za nedonoscad, bas iz svih tih razloga, preporucuje tzv kangaroo care tj. nosenje u slingu ili marami, bez odjece, samo pokriveno, tako da su mamai beba u dodiru kozom na kozu.
    http://www.prematurity.org/baby/kangaroo.html
    The Benefits of Kangaroo Care

Kangaroo Care has been studied in depth since 1983 when neonatologists Edgar Rey and Hector Martinez first implemented it in Bogota, Columbia. Kangaroo Care consists of placing a diaper clad premature baby in an upright position on a parent's bare chest - tummy to tummy, in between the breasts. The baby's head is turned so that the ear is above the parent's heart. Due to lack of power and reliable equipment, Kangaroo Care was found to be an inexpensive and very beneficial experience to babies in Bogota. The mortality rate fell from 70 % to 30 %.

Most studies have proven that Kangaroo Care has a major, positive impact on babies and their parents; some studies have proven there is no change; but no study has proven that Kangaroo Care has hurt either parent or baby. In this article, my goal is to inform parents, nurses, and doctors on the benefits of Kangaroo Care. I have selected one study or article in each group that best sums up all the studies done to date. If anyone wants a complete copy of all Kangaroo Care research, please feel free to E-mail me at krisanne@ris.net.
    Citiraj alta prvotno napisa
    preslab je da ciki, svakodnevno se izdajam i dajem mu svoje/tj njegovo mlijeko na bočicu
    alta, preporucam ti da procitas ove tekstove:

Dojenje prijevremeno rođenih beba

Razmislite o prehrani - šalicom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dižem post da bih se zahvalila mami Juaniti - malo kasnim, zbog tehničkih problema - bili smo bez interneta 2 mjeseca
    osim toga prijavljujem da je bumbar više nego super - odlično napreduje po svim frontovima (fizički, motorički, neurološki)
    nakon mjesec i pol dana izdajanja prihvatio je ciku i sad ciki na veliko, čak je jedno vrijeme zamijenio ciku za dudu varalicu
    i dalje skačem na svaki njegov 'kme' ali s puno puno manje bojazni nego prvih tjedana - iako sad plače minimalno, svoju volju i raspoloženja iskazuje sve više pokretima, mimikom, gugutanjem na jeziku beba
    presretna sam što je zdrav, vesel i dobar, i što smo ponovo ono što smo bili dok je bio u bušotu - team (naravno, na drugačiji način)

nadam se da ćemo to i ostati
    pozdrav svima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj B. je nedonosce. Proveo je 16 dana u bolnici, ali srecom ja i tata zajedno s njim, imali smo apartman. Tako da smo od prvog dana njegovog rodjena fakticki nerazdvojni.

Kad smo dosli kuci nisam ga ispustala iz narucja, tako je dan i danas, nakon 7 ipo mjeseci. On je jedna zdrava, vesela bebica, puna ljubavi, i sa vjecitim kezom od uha do uha.

Ne obracaj paznju na okolinu, i meni su svasta govorili, ali moj instikt mi je govorio da su u krivu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Krasno sto ste uspjeli i dojite :D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

alta, prekrasno

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003