Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Starinski kolači - salenjaci

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Starinski kolači - salenjaci

Ove godine sam oko Božića žicala okolo mast za medenjake (jer to se jako malo troši u mojoj kući). Umjesto masti, dobila ja salo.... pa sam ovaj vikend imala psihoterapiju i prvi put u životu napravila ovo, u sjećanje na svoju daaavnu mladost. Upozorenje - to je samo za strpljive (i radi se u najboljem slučaju jednom godišnje), ali trud se isplati.

Salenjaci

40 dag sala
    20 dag brašna oštrog (T-400)

50 dag brašna
    1 kavena žlica soli
    1 kockica germe (40 g)
    2 žlice šećera jušne
    1 jaje
    8 žlica mlijeka (jušnih)
    1,5-2 dl bijelog vina

Salo očistiti od žilica i opni, narezati na kockice i samljeti (multipraktik ).

Mljeveno salo umiješati sa 20 dag brašna da se izjednači i ostaviti na hladnom do upotrebe.

Svježi kvasac razmutiti u mlijeku i šećeru, pa ostaviti na toplom da se digne.
    Brašno prosijati i dodati sol.
    U brašnu napraviti udubinu, u nju ubaciti jaje i dignuti kvasac.
    Malo pomalo dodavati vino i izraditi tijesto mikserom dok ne postane glatko. Ne smije biti premekano, ali ni jako tvrdo.

Razvaljati na A3 (sorry, ne znam kako bih to bolje objasnila). Na srednju trećinu tijesta razmazati salo, pa preklopiti krajeve. Ostaviti na hladnom najmanje pola sata, pa ponovno razvaljati i preklopiti na isti način. Postupak preklapanja mora se ponoviti najmanje 3 puta, a bolje je ako je više…

Kad je gotovo, tijesto razvaljati na prst debelo i izrezati na rombove (moja baka je to radila vrućim nožem). Poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeći da mrvicu porumeni.

Kad su gotovi, posipati štaub šećerom u kojem zamiješan jedan vanilin šećer (2 velike žlice štauba + 1 vrećica vanilije).

Za ukras može se na svaki staviti “točkica” kiselkaste marmelade. Ako je marmelada jako tvrda, ugrijte je prije ukrašavanja salenjaka.

Dobar tek!

Nadam se da nisam ništ ispustila...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

To je meni i moja baka radila...

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nećeš vjerovati, ali upravo ih jedem :D .

Of kors, radila ih je moja mama, di bi ja to, kod mene se rade kolači kod kojih se svi sastojci umiješaju u istoj zdjeli, i na stol idu onakvi kakvi su izašli iz pećnice.

baps avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ajme, salenjaci... mljac, mljac,...
    Svaka čast Peterlin!

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja već dugo patim za njima.Kod nas se zovu salčići.Postupak izrade isti,jedino je marmelada u sredini.
    nigde ne mogu naći salo u ovom gradu

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj MarikaPika prvotno napisa
    Ja već dugo patim za njima.Kod nas se zovu salčići.Postupak izrade isti,jedino je marmelada u sredini.
    nigde ne mogu naći salo u ovom gradu
    Pa zašto ne pitaš svog mesara ili nekog sa sela?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •