-
Majčino mlijeko (dojenje) štiti djecu od raka - aleluja
Ne znam da li ste znali, provedena studija u Španjolskoj je pokazala još jednu značajnu vrijednost dojenja, a rekla bi i produženog dojenja, ali evo:
http://www.welt.de/wissenschaft/arti...vor_Krebs.html[/url]
-
na njemačkom...
ali zgodna fotka s onim blizancima 8)
-
Waaaaas...bitte...
Sorry ne razumih ni riječi.
-
Radim na prijevodu, tekst je baš zanimljiv...
-
Evo prevela:
Da su majke koje svoju djecu doje zaštićene od raka grudi je poznato. Međutim dojenje štiti i djecu od raka. To je potvrdila nova studija napravljena na uzorku od 374 djece u Španjolskoj. Zaštita od raka je valjana samo ako je beba najmanje dva mjeseca dojena.
Preventivno djelovanje povečava se svakim daljnjim mjesecom dojenja i vrijedi za sve oblike tumora i leukemija. To je rezultat jedne nove studije provedene na 374 djece u Španjolskoj koje je objavio stručni list " Journal of Paediatrics and Child Health" u broju sječanj/veljača 2008 (naglašavam 2008, a ne 2009).
Tim znanstvenika pod vodstvom španjolskog pedijatra Juan Antonio Ortega-Garcia Univerzitetske klinike Murcia provodila je studiju kao dio jedne velike analize američkih, argentinskih i španjolskih mreža za pomoć djeci oboljele od raka MACAPE i povezala je 187 djece u 2007 koja su između 1. kolovoza 2005 i 1. kolovoza 2006 oboljela od raka. U jednoj godini obole od raka u Španjolskoj 900 djece.
Kao kontrolna grupa uzeta su braća i sestre (te djece oboljele od raka). Kod pojedinačnih slučajeva uzeta su za usporedbu slična djeca. Izuzeta su nedonoščad, djeca oboljela od druge vrste raka i djeca koja su nakon poroda duže od tri dana bila u bolnici. Liječnici su obitelji kontaktirali telefonski i s roditeljima vodili dvostane ili trosatne razgovore. Djeca su bila u prosjeku 6,5 godina stara. Najčešće vrste tumora bili su leukemija 34% i tumori Centralnog nervnog sistema 14%.
Djeca oboljela od raka bila su u prosjeku dojena između četiri i 8,43 tjedana. Kod zdrave kontrolne grupe djece ležala je srednja vrijednost dužine dojenja jasno više i to između 8 i 11,25 tjedana. Kod djece isključivo hranjene adaptiranim mlijekom na bočicu bila je pojava raka (die Krebsrate) u usporedbi sa dojenom djecom za 1,8 puta viša. U svim starosnim grupama, pišu liječnici, javljaju su se rijeđe slučajvi raka kod djece koja su samo dojena i zaštita se povisuje sa dužinom dojenja.
„Naša studija je pokazala da dojenje ima zaštitno djelovanje protiv pojave raka kod djece. Zaštitni efekt počinje nakon prvih 8 tjedana dojenja i pojačava se dalje najmanje u toku u prvih 6 mjeseci žovota“, pišu autori. Zaštitni efeket nije djelotvoran samo na određene vrste raka nego sve oblike dječijih tumora. Veza između dojenja i zaštite od raka nije samo mnogim roditeljima nepoznata, nego i mnogim liječnicima.
„ Veoma sam uznemiren zbog veoma niskog postotka dojenja u našem području,“ kaže voditelj studije Ortega- Garcia. On upozorava i na do sada neobjavljenu studiju na 101-om španjolskom djete-majka paru. Prema toj studiji dojile su nakon 6 mjeseci samo još 35 % majki. Najčeššće su majke prestale s dojenjem između 45. i 63. dana. Glavni razlozi koji su navedeni protiv dojenja su bili pušenje, visoka starost majke (preko 35 godina) i carski rez koji dojenje na početku ponekad oteža. Osim toga dojile su rijeđe majke sa nižim obrazovanjem (stručnom spremom), majke koje već imaju jedno starije djete i majke koje su same bile prvorođene ( to mi je novo). Duže porodiljno bolovanje dobro je utjecalo na dužinu dojenja.
“Kao pedijatri i znanstvenici pokušavamo biti govornici za djecu. Međutim ponekad se osjećam bespomoćno jer nas industrija jako (meni draga riječ iz konteksta) manipulira,” tuži se Ortega-Garcia. “Milijuni koji se ulažu u reklamu i prodaju dječije hrane, su najveći neprijatelj “ekosistema dojenja””. Kritički se pedijatar također osvrnuo na reklamnu kampanju industrije duhana. On apelira na redukciju postotka carskih rezova, na kampanju protiv pušenja, na podršku žena iz niših socijalnih slojeva i duže porodiljno bolovanje.
Bajerski monitoring dojenja 2006 je pokazao da kod nas (u Njemačkoj) svako peto dijete dobiva isključivo 6 mjeseci majčino mlijeko kako preporučuje WHO. “Majke u Njemačkoj počinju jako rano sa dodavanjem adaptiranog mlijeka i dohranom,” tuži se profesorica Hildegard Przyrembel, poslovna voditeljica Nacionalne dojiljne komisije pri Robert-Koch Institutu. Kao europski DOJILJNI IDOL vrijedi danas Norveška, tamo se 80 % djece samo doji prvih šest mjeseci.
-
Jaaa...jaaaa...das ist besser.
Šalim se, malo njemačkog mi osta iz uzaludnih 8 god. školskog (ne)učenja. Možda je i krivo napisano.
Dobar ti je tekst. Sviđa mi se ta studija ili što već o dojenju i raku.
-
"dojenje štiti djecu od raka"
ili sa druge strane gledano: "adaptirano povečava rizik nastanka raka"
:/
samo se tako ne smije izjaviti, jer bi ih mrcine od kompanija proizvođača ad-a tužile do zadnje brukve
-
Zapravo je zanimljivo kako sam nabasala na ovaj članak. Gledala sam na njemačkoj televiziji reportažu o liječenju raka, točnije izazove se kod bolesnika visoka temperatura. I ima dobrih rezultata...
Kako ja svoju djecu uvijek puštam da fibraju neovisno o gornjoj temperaturi mislim onih famoznih 39,5 i uvijek su polemike na forumu jel je to pametno ili nije, ova me je reportaža ugodno iznenadila pa sam išla tražiti po netu nešto u smislu da li fibranje štiti djecu od raka ( nisam previše našla ) pa sam dobila gornji tekst koji me je također ugodno iznenadio i zapravo potvrdio da majčinom mlijeku nema premca. Jednom je bila i priča da oboljeli od raka trebaju piti mlijeko žene kao terapiju...ja to svima oboljelima od raka pričam, a ekipa ne vjeruje...što ćeš?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma