Rade li vaši to? Npr. kad se udari o nešto, prvo će dati pljusku stolu, stolici ili tome o što se udarila, a onda sebi. Nekad isto kad joj kažemo "ne to raditi", npr. pisati kemijskom po kauču, ona sebe pljusne po glavi. Ne prejako, ali...
Rade li vaši to? Npr. kad se udari o nešto, prvo će dati pljusku stolu, stolici ili tome o što se udarila, a onda sebi. Nekad isto kad joj kažemo "ne to raditi", npr. pisati kemijskom po kauču, ona sebe pljusne po glavi. Ne prejako, ali...
moju je baka naučila kad se udarila u kolica za lutku da udari ta kolica zauzvrat. Tukla je kolica nakon toga bar dva tjednaNakon toga je nekad udarala i druge stvari u koje bi lupila. Nisam se petljala u te odgojne metode, ali sam se pitala je li to pozitivno kao izbacivanje frustracija ili negativno u smislu da je poruka na nasilje odgovoriti nasiljem?
Srećom, pljuske sama sebi ne daje...
Ja sam tako svoju prvi put kad se lupila u stolicu, utješila tako da sam udarila stolicu. Jedan put je bilo dovoljno da ona to registrira i primijeni...
pa dobro, sad znate da to nije najbolje rjesenje, pa necete to vise raditi. a ona ce valjda prestati s vremenom
Neva se stalno pljuska! I to bez nekog posebnog razloga. Lupanje drugih stvari se meni nikako ne sviđa jer je isto neki vid agresije.
Umjesto toga joj uvijek uzmem rukicu i onda je mazim po licu i govorim "draga" ili nešto slično!
Je, sad vidim i ja da to ne valja, pa kad udari stolicu kažem "stolica je tvrda, jelda?" i pomazim stolicu "draga stolica, jel i tebe boli?"...
Možda izvedemo stvar na neki bolji put.
ja sam protiv udaranja stola, zida i sl. nakon sto se lupi u njih, ali je to radila teta koja ju je cuvala i sad kad se lupi ona kaze da je npr.zid zlocest. Prije sam govorila tj.pokusavala objasniti da zid nije kriv...a sad najcesce ignoriram. Jedino kad me zapili "je l da mama da je zid zlocest?" onda slijedi objasnjavanje
ja i tome pristupam kao "faza"![]()
i ja mislim da nije dobro govoriti da je stol zločest i udarati ga.
tak učimo djecu da su uvijek drugi krivi, pa će kasnije biti kriva učiteljica jer je dobio 1 a ne on koji nije naučio
bolje je reči djetetu da mora drugi puta paziti da se ne udari u stol, da ne trči oko tog opasnog mjesta i sl.
Okej, vidim da sam dobila prvu jedinicu iz roditeljstva.
Pika se zna tako pljuskati po glavi,ali samo i jednoj situaciji.Naime,ima jednog druga koji je prema njoj vrlo agresivan,i gotovo je svaki put kada se igraju udara po glavi(zato smo im ukinuli druženje,bar dok se njegovi roditelji malo ne pozabave tim njegovim ispadima na pravi nacin).I kada se desi da on projuri pored nje, ona jadna,sve se nadajući da sledi njegov udarac,počne samu sebe udarati po glavi.Srce mi se cepa kad je vidimNjegova mama je poslednji put prokomenterisala-je l joj ovo neka nova fora? :? :? :? :?
kad se lupi u nesto obicno joj kazemo da mora pazit i da gleda kud hoda ili sta radi ali ona dolazi nama i vice ljubi pode tamo di se lupi
ali ima neku blesavu fazu da se lupa po glavi i smije pa joj objasnjavam da se to ne radi i da ce ju bolit ili ono sto obicno upali to je da joj kazem briga me nek te boli i onda prestane
E se lupa po glavi kad je frustriran nečim, kad nešto hoće sam napraviti a nemože i neide mu od ruke kako si je on to zamislio, onda sebe udara po glavici i baci tu stvar. A ja si pak to pripisujem genima jer mu je i otac dandanas isti takavsamo što se on ne udara po glavi al zato s guštom šutne nešto
![]()
i moja je znala sebe udariti , bilo u šali, bilo u frustraciji sa nečim
isti tren bih reagirala: "NE tuči Neru!" sa zabrinuto-preplašenim glasom
prestala je
sad u frustraciji lansira igračke preko dnevnog![]()
ovakav je isto moj...samo ja jos dodam osim ne tuci, dragi Ivan....pa se onda nekad, iako sve rijede, zna lupati i odmah poslije se podraga po glavici i vise daaaagiMGrubi prvotno napisa
![]()