-
kako reagirati na cendranje ili nepotreban plac?
Na ovo pitanje vec danima trazim odgovor i jos ga ne znam!
Situacija je takva da N. kad sam ja u blizini non stop cendra...Kada nesto zeli cendra, kada nije po njenom cendra ili krene plakati, u bit najvise komunicira sa mnom cendranjem!!! Cak i kada se igra s drugom djecom pa npr. zeli igracku koju ima drugo djete krene:"Mamaaaaa hocu toooooooooo?"A ja lagano gubim zivce....Pokusala sam finim tonom, objasnjenjem da to nije fino, da treba reci:"Mama zelim to i to..", ali ne pomaze. Kad sam u stresu, a ona krene s tim ponasanjem znam povikati na nju i poslije imam griznju savjesti. Upala sam u neki zacaran krug i nemam rjesenja kako izaci iz njega...ne znam koji je ispravan nacin da reagiram, ne znam da li nesto radim pogresno ili sam uradila? da li ignorirati to njezino ponasanje, kako ispravno regirati?
Stoga se nadam da na ovom forumu ima onih koji su imali/imaju slicne situacije i koji mi mogu dati koristan savjet.
-
Ja sam takve stvari srezala u korijenu.
Pitam je zašto cendra i objasnim da to nije prihvatljivo.
Ako ne pomogne spustim se do nje, čučnem, i objasnim joj da ne želim da cendra već da mi kaže što joj je i što želi. Pitam je što želi (i da li je nešto boli). Obično upali.
Ako ne upali kažem joj da mi se ne sviđa takav način komunikacije i da ne želim razgovarati s njom dok se tako ponaša. Dignem se i odem.
Obično u ovom posljednjem slučaju (koji mi se, ruku na srce, dogodio valjda dvaput) ona ostane plakati par sekundi, a onda krene za mnom i izrazi se riječima.
Ono što sam primijetila je da cendra (UVIJEK, osim kad je bolesna) ako joj je dosadno. I fascinantno mi je kako zna sa nepune 2 godine prepoznati i izraziti osjećaje: točno zna kad je ljuta, tužna, kad joj je dosadno...
-
Malo ce potrajati, ali pokusaj joj svaki put kad ti se bez razloga obrati cendranjem ili placem tiho i polako objasniti da je ne razumijes kad tako prica i da je molis da ti polako kaze. Uz to zagrli je i punooo strpljenja.
-
Potpisujem bebelinu. Nemoj gubiti živce zbog takvog ponašanja. Dijete te dobi rijetko zna i može izraziti osjećaje i nije čudno da cendra.
Ja ne gledam na cendranje kao nepotreban plač. To nije ništa loše. Možda je djetetu dosadno, možda je tužno jer ne može van, npr...
Dijete samo mora prepoznati svoje osjećaje, a ti mu možeš pomoći razgovorom i svojim primjerom.
-
@n@
-
Osoblje foruma
slazem se s @n@ i bebelinom.
-
joj, imamo i mi takvih trenutaka...kazemo da ako place ne razumijemo sto zeli reci i da se smiri i lijepo kaze sto zeli reci pa cemo dalje razgovarati. naravno, nekad ne pali i samo jos i vise place, al u globalu se takve situacije smanjuju s vremenom
-
-
silvy, moja isto. Od svega kod moje najviše pali kada ostaneš miran i kad joj velim npr. ma daj srećo sad si htjela Fifi, mama je upalila Fifi pa odgledaj Fifi, pa će mama onda upaliti Tonka Bonka. Ako to ne u pali ostanem mirna i pri svom. Uglavnom se smiri uz neki ustupak s moje strane npr. daj soka. Ako se ne smiri onda ju mazim i ponavljam ovo kaj sam joj već rekla, ne pada mi niti na kraj pameti da promijenim mišljenje - ako sam nekaj rekla - rekla sam.
-
Ako ti se čini da stvarno cendrucka iz dosade, ne zbog tuge, reci joj da ju ne razumiješ, i neka ti kaže normalnim govorom. Mirno i bez uzrujavanja, kao da te pitala na kineskom pa nisi razumjela. Kod mojih pali.
-
Moj L. obično cendra kad mu nešto ne štima, npr. pospan je, gladan, nešto mu ide na živce (tipa televizor kojeg je tata odvrnuo do daske), izbijaju mu zubići... Ozbiljno sumnjam da i biometerološke prilike imaju nekog utjecaja, ali još se nisam upustila u projekt praćenja korelacije između prognoze i njegovog ponašanja
Ako je sve OK, onda ni cendranja nema, ili ako ga ima, kratko traje i lako se uklanja odvlačenjem pozornosti, tješenjem i sl. Ako se uzrok može otkloniti, onda ga otklonim, ako ne može... Trpim uz najveću količinu strpljenja koju u tom momentu mogu nagrebati!
-
Ajoj,i muku mučimo sa cendranjem već 26mj.Probali smo sve i sva al se kraj ne nazire.Dobro sad je to malo rijeđe.Uključili mo i tete u vrtiću al riješenje nismo našli.Ady recimo najviše cendra kad je tata doma i kad nije po njenom.Objasnim joj da je to ružno i da nemože uvjeksve biti po njenom i pustim ju da se smiri,ponudim neki kompromis.Svi s kojima sam pričala kažu da je to prolazna faza koja većinom brzo prođe al evo kod nas je to tek sad počelo prolazit,mic po mic.
-
Silvy mi smo mlađi od vas, ali smo već imali tu fazu. Iskreno- prestala je s naricanjem kad je vidjela da zbilja neće dobiti to što hoće samo radi cendranja. Sve oni znaju.
-
Evo kopirala sam svoj posta na dobnim skupinama pa molim vaš odgovor takodjerhttp://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=73245
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma