Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Imam li pravo¨¨??

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Imam li pravo¨¨??

Dugo sam tražila mjesto za ovu temu i nadamse da sam uspila....Baš bi volila da mi kažete malo o svojim iskustvima.Naime ja sam majka od 3 djece ,29 god udala sam se i rodila sa 19 god,sina. On je djete sa posebnimpotrebama, moj mali centar svemira...Dugo sam govorila da neću više imati djece iz razloga što sam se bojala da se ona nikad neću moći njemu posvetiti u potpunosti.Ali sam nakon nekoliko god dobila i curicu,pa je stigao i braco,koji sad ima 3 mjeseca.Prvo djete i dan danas me je pomalo strah da sam krivo odlučila ,ali kad vidim koliko ih on obožava,znam da to nije istina,usput on će bzo napuniti 10 god.I tako sam ja sve ove godine braka posvetila djeci ,mužu kući,i svemu ostalom šta ide uz to.Dosta sam kontakata sa ljudima koje sam znala i družila se s njima zapostavila i nestali su jer ja jednostavno sam mislila samo na djecu muža i kućanske poslove.Sada više nemam s kime popiti kavu,otići djecu odvesti na rođendane druge djece jer ih ni ne upoznajemo,a nekako mi je i neugodno svakome nanovo objašnjavati šta je to sa mojim sinom. Čini mi se da i nemam neki osobit kontakt sa vanjskim svjetom .Moj jedini izlazak je u šoping centar u kupovinu.Neznam više ni kako da prilazim ljudima ,ženama u parku sa djecom ,pa da i započmem neki kontakt da mi djeca imaju prijatelje za igru.A da ne govorim da već godinamma nisam ni izašla u šetnju sama ,kako to ja volim reći da odmorim mozak,kd stalno imam osjećaj krivnje da baš taj tren će djeca tražiti baš mamu,a ona je vani. Jeli vam se ikada desilo da vam se neda izlaziti ujutro iz kreveta, da bi se željeli našminkati jer već godinama niste ,jer nemate gdje ići,da ste se u trudnoći udebljale toliko da vam je sad cijeli ormar robe sad tijesan,a jedete jer ste tužne i depresivne još i više jer vam je svaki dan isti ,pa i ne želite smršaviti kad su vam keksi i čokolada najbolji prijatelj na kauču kada djeca odu spavati ???!!!!Kako se iz toga izvući???? Jednostavno biti i super mama ,i imati svoj mali kutakk i 5 minuta samoza sebe???HELP!!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne mogu znati koliko energije i vremena i volje i svega drugoga trazi dijete s posebnim potrebama, al sam uvjerena da trazi - puno... i s jos dvoje djece (od kojih je jedno tek beba bebuljica ) ja vjerujem da uopce nije cudno da se osjecas tako kako se osjecas

zivot nije reklama za pampers koliko puta smo to culi, rekli - pomislili. al - stvarno nije. i meni je osobno, jako puno pomoglo kad sam se odmakla od te slike "savrsenog svijeta" - znas ono - lijepa velika svijetla prostorija s prekrasnim cistim tepihom na sredini - bez mucica, dlaka i prosutih igracaka, ostataka jabuke il banane, mrvica od kornfleksa ili presinocnjeg tosta - pa krasan dizajnerski stolic, pa kozna garnitura boje bijele kave - naravno, bez ijedne flekice - pa krasno nonsalantno prebacen lagani pokrivac preko fotelje - i naravno, bez ijedne zamuljane djecje majice, nedajboze jutros presvucene pelene zaboravljene pored fotelje - pa nasmijana mama s diskretnom sminkom i "jednostavno-nonsalantnom" frizurom, pa jos u nekim krasnim bijelim hlacama trofrtaljkama i izdepiliranim nogama i njegovanim noktima na rukama, pa divna djeca koja se igraju na podu i slazu - kockice, koje se nalaze samo tu - na tom mjestu gdje se igraju, nedajboze pored frizidera ili kraj kreveta ili na nekom vec zgodnom mjestu gdje bi mogla mama slucajno stat na koju i prisjetit se svih svetaca (mozda jos i izmislit kojeg ).................................

mama si. umorna mama. i imas tu svoju djecu koju volis najvise na svijetu, al si umorna. pa ok. to je normalno. imas bebu od tri mjeseca, djevojcicu koja te treba, djecaka jos jednog koji te treba jos i vise pa hajd sama sebi reci - zar se ne dajes puno?

ja ne mislim da "savrsena" mama i roditeljstvo ne idu skupa. ma idu, kako ne - valjda su negdje dobili i ideju za tu vrazju pampers reklamu al nije svaka mama na taj nacin savrsena. i trebas naci svoju savrsenost u onome sto radis, sto stizes, kako stizes... trebas sagledati svoju situaciju i realno pokusat odredit kad ces moci vise vremena posvetiti sebi i svojim potrebama.

meni je to vrijeme tek sad nekako na horizontu ova moja najmanja ima sad 18 mjeseci. i ja se vec sad radujem iducoj godini kad ce imat 2.5 godine i kad ce bit mala djevojcica koja ce se i sama odvojit od mene - meni ce to dati onih, jos uvijek nezamislivih!, deset minuta ujutro da se nasminkam, da imam neku drugaciju frizuru od "kose u repu" (zasto se rep zove bas rep - jer licim na repu? ), da preko dana procitam koji clanak u nekom casopisu, da heklam ako me bude volja

al pamtim kad sam se osjecala kao ti sada, ko pale sam na svijetu, ja i moja djeca i njihove potrebe i moje, sve redom, zatomljene zelje i prava i bilo mi je tesko, i padala sam u depresiju, i htjela sam da brze bolje preko noci odrastu, i svasta jos nesto...

i doci ce ti vremenom i vrijeme za tebe, i kad budes bolje volje i zadovoljnija sama sa sobom - pa upoznat ces i druge ljude, priblizit ce ti se netko, osjetit ce tvoju energiju i htjet ce te, makar samo pozdravit hoce, sigurno

drzi se, odmaraj kad, koliko stignes, raduj se tome da su ti djeca tu, s tobom, da ih imas, i oni tebe... s vremenom ce biti bolje, vidjet ces

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

beba128, samo ću ti reći da smo sve prošle to što ti trenutno prolaziš, neka u manjoj mjeri neka u većoj, svaka sa svojim problemima, pitanjima, svakakvim muževima/partnerima, okolinom, željama i nedosanjanim snovima. I svaka od nas je preživjela taj period, svaka je stala na svoje noge, na ovaj ili onaj način, našla trenutak za frizuru i prelistavanje Glorije, pa čak i za povratak na posao i osobni razvoj i učenje.
    Kad god ti je teško, pogledaj svoju predivnu dječicu, sjeti se koliko ih voliš i koliko oni tebe bezrezervno vole, i sjeti se da ima ljudi koji tu ljubav ne osjećaju. Sve ostalo se može riješiti. I riješit će se, s vremenom ćeš imati prilike sjesti i razmisliti, doći opet u dodir sa sobom i onda će ti se sva rješenja polako iskristalizirati.

Litala, skoro sam zasuzila nad tvojim postom, hvala ti na divnim riječima iako nisu direkt upućene meni, dirnule su me i mene su podsjetile na puno, puno emocija koje sam proživljavala dok sam 4 godine bila doma, u 4 zida.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uz to što potpisujem litalu i mamasch, ja bi dodala da je teško živjeti bez ljudi i prijatelja. Zapravo mislim da je to jedan od najvećih razloga zašto se osjećaš tako kako se osjećaš. Izađi van sa djecom, odi negdje u park, nekakvu igraonicu...bilo što. Komuniciraj s ljudima, stvaraj kontakte. Imaš tisuću tema za razgovor, imaš iskustva za par života. A samo 29 godina, život tek počinje, djeca rastu i ti ćeš sve više vremena imati za sebe. Ja razumijem kako ti je. I ja imam isto godina ko ti i troje djece samo što je tebi sto put teže jer imaš sina s posebnim potrebama. Ja nebi mogla bez svih svojih prijatelja. To su ljudi iz djetinjstva, iz škole, ljudi koje sam upoznala tu gdje sam se udala, pa cimerice iz rodilišta, pa s pedijatrije, iz šetnja, susjede..ja imam jako puno ljudi s kojima komuniciram na ovaj ili onaj način, izađem, odem na kavu...bilo što. Ali mislim da bih bez njih doslovno pukla. Uzmi djecu i odite u šetnju. Prva mama koja naiđe nek ti bude prilika za razgovor. Vidjet ćepš koliko su mame spremne na razgovore, susrete..jer smo sve gladne kontakata. Sretno!

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure su sve tako lijepo rekle

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

i
    Citiraj jadro prvotno napisa
    cure su sve tako lijepo rekle
    Da slažem se veliko hvala Litala,šaljem ti i da znaš da ovo pišem sa suzama u očima,ali još jednom puno ti hvala na podršci , u puunoo mi to znači u ovim trenucima .Drage moje hvala vam šta postojite

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Litala, obožavam tvoje postove

Beba, s nekim se stvarima u tvojem pismu mgu skroz poistovijetiti... Imamo isto godina, i zapustile smo se. Ja skupljam snagu da krenem na vozački i odlučnosti da djecu prepustim bakama, djedovima, tetama itd. U zadnje sam vrijeme počela zivkati ljude unaokolo, da se ne pogubim u samoći i puno mi je pomoglo, sad me već zovu natrag. Tako da ti mogu poslati jedan i nadam se da ćeš naći snage da to prebrodiš.

Inače, i mene drži ona Trinina misao da sam još mlada i da je cijeli život tek preda mnom. Moram se spremiti za njega

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

beba, cure su ti sve već rekle. Uskoro će toplo vrijeme i izađi s klincima van. Nemaš pojma koliko puno ljudi tako možeš upoznati.

Najteže je odvojiti vrijeme samo za sebe jer smo si mi uvijek na zadnjem mjestu. Ja sam krenula na yogu, počela sam se dotjerivati (bar za posao) i bolje se osjećam, što i moj sin osjeti. Tvojoj djeci treba odmorna mama zadovoljna sobom. Imaš pravo se žaliti i biti umorna, jer te život nije pomazio, ali zato zaslužuješ i odmor. Evo jedan veliki od mene.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

za pocetak ukljuci se na face book ...hihih...uvijek netko za prochatat ...hihihi

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

još jedna litalina obožavateljica , ali i sve ostale ste
    sve prekrasno rekle, a ja sam samo htjela poslati ti i reći ti da se divim tvojoj snazi, a ako ti se učini da te snaga napušta, shvati da je to prirodno, jer tako sam se i ja ponekad osjećala, sa samo jednim djetetom.
    Posebno potpisujem Trinu kad kaže da su mame spremne na razgovore i susrete, ne jednom sam u šetnji Bundekom završila na kavi sa dotad potpuno nepoznatom mamom

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

beba128, želim ti pružiti podršku i reći da na ovom svijetu vjerojatno ne postoji mama koja se barem jednom nije tako osjećala. Ja evo imam samo jedno dijete, moju divnu Vitu, muža koji je uz mene u svakom pogledu, a opet mi je nekad svega dosta. Zbog toga se neizmjerno divim tebi i svim mamama koje uspijevaju svaki dan dignut se iz kreveta i skupit snage za još jedan dan posvećen svima osim sebi. Ali kad te pogleda tvoje dijete i nasmije ti se, i sama znaš da je to najveća nagrada za sve.
    Osim toga, ti imaš i malu bebu, 3 mjeseca staru, je li moguće da su za barem dio toga kako se sada osjećaš krivi i hormoni i nespavanje? Misliš li da se može govorit i o postporođajnoj depresiji?
    Imaš li barem malu pomoć muža u cijeloj toj situaciji? Mislim da je ti je podrška partnera neophodna i morala bi s njim podijelit svoja razmišljanja.
    Šaljem ti , i ako trebaš nekog za popit kavu i razgovor ja se javljam, a mislim da ovdje ima još cura koje će se radu pridružit...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Litala, volim tvoje postove, ti si tako... stvarna... Divno...

Beba128, pokušaj to doživljavati kao fazu... Osim toga, bez obzira na sve obveze, što se spriječava da se malo našminkaš i urediš ujutro kad se digneš, ako misliš da bi to možda pomoglo...? Ponekad su dovoljne i male stvari... Iako... hm...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    Beba128, pokušaj to doživljavati kao fazu... Osim toga, bez obzira na sve obveze, što se spriječava da se malo našminkaš i urediš ujutro kad se digneš, ako misliš da bi to možda pomoglo...? Ponekad su dovoljne i male stvari... Iako... hm...
    Ovako sam se ja snalazila nekoliko godina... a onda sam odjednom samo odahnula. Taman kad mi se činilo da nemam više snage, mučna faza je završila.

Djeca nas trebaju zdrave, odmorne i ispunjene. NIJE sebično tražiti 5 minuta i kutak za sebe. NIJE pogrešno (nego dapače, neophodno) tražiti predah. Ne smijemo se zbog toga osjećati krivima, jer bez nas zdravih, odmornih i u snazi gdje bi bila naša djeca? Mukica je to lijepo napisala na nekom drugom topicu, ne da mi se sada stavljati link.

Bitno je tražiti i naći podršku. Beba 128, za sada ćemo mi biti podrška. Ne daj se, bit će bolje!

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nemam niš pametnog za reći, jasno mi je kak se ti osječaš a i većina mama.... evo jedan
    nadam se da češ pronaći malo vremena za sebe i shvatiti da si divna mama i divna žena, onda češ se i više voljeti a i djeca će sigurno uživati.
    Sretna mama - dobra mama.
    možda da odeš ako možeš na trbušni - to je jako i zdravo i pomogne ženama da zavole sebe i svoje tijelo. Jer sve smo lijepe - pogotovo kad smo svjesne toga.
    A čim imaš troje dječice - od toga dijete s pp - sigurna sam da si divna žena, hrabra, jaka, puna ljubavi i snage.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Litala tvoje su riječi melem na ranu. Hvala ti I ostatak ekipe Dršte se. tko god nije iskusio ovu izolaciju s djecom, ne zna kolik oto može biti psihički teško. I često se moraš trgnuti prije nego stvarno zaglaviš u depresiji, ali opet ne možeš i ne želiš daleko. Uh, bilo bi prezeznuto da nije najvažnije na svijetu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj cure

nemojte mislit da sam ja uvijek imala vremena ovako razvesti i pisati postove od pol kilometra cesto sam (i jos uvijek ponekad) toliko iskomirana ritmom, rasporedima, obvezama, organizacijom svega i svacega - da cesce imam energije, u onih pola sata sat - sto si navecer odvojim od spavanja - samo gledat u ekran i refreshat stranicu :/

al eto, kazem, nase je pravo da budemo ukomirane i bez snage i energije, bez volje i depresivne - ko sto sam na onom drugom topicu rekla. i kad to prihvatimo onda cemo onu energiju koju bi inace trosile na griznju savjesti i vrtnju u krug - moci koristiti za izvlacenje iz takvih stanja

drzste se cure, sve redom (a i ja skupa s vama ), umor je sastavni dio roditeljstva i, rekla bih, ono cega se najteze rijesiti

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Cure su već sve rekle.Ja samo želimreći da dobro poznajem tu samoću i ne imat s kim popit kavu,osim preko foruma,a imam samo 24g Dobro,možda je moja teška narav kriva za to,al kako cure kažu,sve će to proći,ta tauga,depresija.ljutnja na samu sebe......
    U svakom slučaju držite se cure
    Beba128,divim ti se,ne budi tužna jer meni sa dvoje nije lako kamoli tebi sa troje koje su sad trenutn ovisni non-stop o tebi.možda će biti lakše kad bebica poraste (znam da je to još dugo ali će i to doći) pa kad nebude toliko ovisno o tebi.A do tada u šetnju i sklapat nova poznanstva s mamama.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Svaka od nas se nađe barem nekoliko puta godišnje u takvoj situaciji, s čokoladom, tijesnom odjećom i bez šminke. Kod tebe je to češće nego kod nas koje nemamo dijete s posebnim potrebama i još dvoje.

Teško je dijeliti savjete dok i sami ne probamo takav život.

Probaj s malim stvarima. Jedan dan se ipak našminkaj iako ti se baš ne da. Nema veze što ćeš to vidjeti samo ti. Takve stvari i trebaš činiti za sebe.

Drugi dan ćeš ipak naći nešto u ormaru što ti dobro stoji.

Treći dan ćeš uz ono što ti dobro stoji namijeti i malo šminke. A onda će doći i osmijeh za druge, ne samo za tvoju djecu. S osmijehom dolaze i druženja.

Nemoj se predati. Malim koracima kreni u najljepše ženine godine - tridesete. Tada smo najljepše, najsexi, najbolje u krevetu...

I ti ćeš to otkriti.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Huanita prvotno napisa
    Malim koracima kreni u najljepše ženine godine - tridesete. Tada smo najljepše, najsexi, najbolje u krevetu...

imam feeling da su ove mlade zabrijale da se sve dogadja izmedju 20te i 30te

da malim koracima u naljepse zenine godine meni su bas te godine prosle upravo u ovim "cokoladama, tijesnoj odjeci, maskarama kojima je daaaavno prosao rok trajanja, 3568 jednonocnih budjenja i cca 15000 promijenjenih pelena"

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Litala,ja sam mlada mama i mislim da se to događa svima u bilokojoj životnoj dobi.To je križ nas mama i pogotvo mama domaćica.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

imam feeling da su ove mlade zabrijale da se sve dogadja izmedju 20te i 30te

baš si me od srca nasmijala,a pogotovo ovo o kozmetici.Da samo znaš koliko sam puta POČISTILA ormarić u wc-u,jer sam bacila brdo stvari kojima je rok istekao davno,ali meni je baš taj tren u dm-u trebala ta kremica ili šminka , koju naravno nisam nikad ni otvorila,ali ima super kutijicu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

korny, treba malo sale ubacit, inace ce taj "kriz" - kako ti kazes - stvarno pocet zuljat

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

baš si me od srca nasmijala,a pogotovo ovo o kozmetici.Da samo znaš koliko sam puta POČISTILA ormarić u wc-u,jer sam bacila brdo stvari kojima je rok istekao davno,ali meni je baš taj tren u dm-u trebala ta kremica ili šminka , koju naravno nisam nikad ni otvorila,ali ima super kutijicu [/quote]

Nema veze što si bacila stvari koje nisi ni otvorila. Važno je da te radovalo kupovati to u DM-u. I meni se to desi.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

koliko vidim zadnjih deset godina si živjela za druge: za svog sina, svoju drugu djecu, muža. najmanje si mislila na sebe (kao i većina žena tj. majki/supruga). sad se to vraća. ovako kao laik bi rekla da si u ozbiljnoj depresiji i da to nije za zezati. moj savjet bi bio pronaći stručnu osobu s kojom ćeš o svemu popričati. moraš naći načina da se počneš više o sebi brinuti, da si uzmeš vremena za sebe i svoje potrebe, jer ovo ničemu ne vodi - potpuno ćeš se uništiti, a šta će onda tvoja djeca imati od toga ?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam neki dan rekla MM-u da su mi on i malac jednako bitni kao sto sam si ja sama, i da cu zivot povetiti njima koliko i sebi. Necu biti rob kuci, muzu i djetetu, oni ce dobiti sto trebaju ali isto tako ako ce se meni ic na kavu umjesto da peglam, otici cu na kavu, peglat cu drugi dan.
    MM se buni protiv toga jer su njegovi rodtelji onaj tip kad zena dode s posla pa se odma primi ciscenja, pranja i kuhanja za sutra a muz sjedne pred tv. I ona bude sva nervozna i isfrustrirana. E pa ja to necu! I ni jedna zena si to nebi smjela dopustiti. Ako vec do toga i dođe, smatram da nikad nije kasno da se odluci na korak da se pocne posvecivat i sebi.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    korny, treba malo sale ubacit, inace ce taj "kriz" - kako ti kazes - stvarno pocet zuljat
    ma shvatila ja to ko šalu al ja nebi bila ja da ju nisam prokomentirala.

dala meni frendica hrpu šminke i eto je stoji i to ne u kupaoni već u dnevnom u ormaru.ja se inače ne šminkam,al kad se to dogodi,onda me mm pita za koga pa za sebe

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Korny potpisujem te - naš doprinos obitelji uvijek mora biti doborovoljan i razumno raspoređen. Nitko nema koristi od toga da se nekog iscrpljuje ili kontrolira, a da ne govorimo kakav je to uzor djeci. Svatko treba i obavezan je dorpinositi u svojem odnosu kako najbolje zna i može, ali s veseljem. Nema gore usluge (kao i komplimenta, uostalom) koja je istjerana na silu. Neznam kako muževima koji tako ne funkcioniraju ne prisjedne taj ručak.
    Kod nas je tako da se ja jesam formalno odrekla karijere, ali kad meni treba moja kava u krevet, masaža, omega kiseline ili izlazak s frendicom. nema mile lale. Ide mužo po svijetu u starom kaputu sav nasmijan. on ima gušt što će radit posao koji voli i usavršavat se, ja da mi je sve lakše što su djeca veća i sve više vremena za sebe, a ne za peglanje

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moguće je da se dogodi i da imaš vremena za šminkanje, odlazak u šetnje, na vježbanje i sl. pa da nisi zadovoljan.
    Umjesto da sjedneš pred TV s kutijom Domaćice, odi pod tuš, voda čini čuda. Izlazi van, bez obzira na vrijeme, doći će ljepši dani.

I što je danas super mama?
    Sigurno ne žena bez mane koja po se po novinama hvali kako sve stigne.
    Mi smo super mame. Sa svim svojim vrlinama i manama. Kje priznajemo da nam je kojiput teško, koje bez obzira na teškoće, suze, debljinu, nedostatak vremena dignu glavu i idu dalje.

Nisam ni ja svaki dan sretna. Ali kad sam na dnu, odem van, maknem se od loših situacija (punog sudopera, neispeglanog veša) i kad se vratim odmah na problem gledam iz druge perspektive.
    Mene spašavaju šetnje. Onda si pustim i mozak na pašu. Ili mi je dovoljno da izađem na igralište ispred zgrade. Skupe se djeca, druge mame.

Ja recimo koji put žudim da ostanem doma cijeli dan. I stalno se nešto događa. Jučer mi je bila frendica na kavi, danas me zvala druga frendica (koja ima dijete od 9 godina) i 15 minuta smo brbljale. Sutra idem drugoj frendici na kavu. I ode dan. I sve je to kratko pola sata, sat, ali dovoljan da se nakupi pozitivna energija.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

litala, kako lijepo rečeno....
    sad znam kome se obratiti kad me uhvati depresija... ozbiljno...

beba. imaš podršku od svih nas...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Imam li pravo¨¨??

Citiraj beba128 prvotno napisa
    Dugo sam tražila mjesto za ovu temu i nadamse da sam uspila....Baš bi volila da mi kažete malo o svojim iskustvima.Naime ja sam majka od 3 djece ,29 god udala sam se i rodila sa 19 god,sina. On je djete sa posebnimpotrebama, moj mali centar svemira...Dugo sam govorila da neću više imati djece iz razloga što sam se bojala da se ona nikad neću moći njemu posvetiti u potpunosti.Ali sam nakon nekoliko god dobila i curicu,pa je stigao i braco,koji sad ima 3 mjeseca.Prvo djete i dan danas me je pomalo strah da sam krivo odlučila ,ali kad vidim koliko ih on obožava,znam da to nije istina,usput on će bzo napuniti 10 god.I tako sam ja sve ove godine braka posvetila djeci ,mužu kući,i svemu ostalom šta ide uz to.Dosta sam kontakata sa ljudima koje sam znala i družila se s njima zapostavila i nestali su jer ja jednostavno sam mislila samo na djecu muža i kućanske poslove.Sada više nemam s kime popiti kavu,otići djecu odvesti na rođendane druge djece jer ih ni ne upoznajemo,a nekako mi je i neugodno svakome nanovo objašnjavati šta je to sa mojim sinom. Čini mi se da i nemam neki osobit kontakt sa vanjskim svjetom .Moj jedini izlazak je u šoping centar u kupovinu.Neznam više ni kako da prilazim ljudima ,ženama u parku sa djecom ,pa da i započmem neki kontakt da mi djeca imaju prijatelje za igru.A da ne govorim da već godinamma nisam ni izašla u šetnju sama ,kako to ja volim reći da odmorim mozak,kd stalno imam osjećaj krivnje da baš taj tren će djeca tražiti baš mamu,a ona je vani. Jeli vam se ikada desilo da vam se neda izlaziti ujutro iz kreveta, da bi se željeli našminkati jer već godinama niste ,jer nemate gdje ići,da ste se u trudnoći udebljale toliko da vam je sad cijeli ormar robe sad tijesan,a jedete jer ste tužne i depresivne još i više jer vam je svaki dan isti ,pa i ne želite smršaviti kad su vam keksi i čokolada najbolji prijatelj na kauču kada djeca odu spavati ???!!!!Kako se iz toga izvući???? Jednostavno biti i super mama ,i imati svoj mali kutakk i 5 minuta samoza sebe???HELP!!
    beba ... ..tako mi je žao zbog tvojih osjećaja....nije lako biti mama..ja imam jednu "životinjicu" i također sam izolirana jer nitko još od mojih poznanica nema djece...teško mi je također...kod kuće sam ili na faxu...a djevojka koja je naučila biti stanovnicom svijeta i landrati guzom gdje god joj se poželi teško se prilagođava na kućne uvjete...prijatelje oboje gubimo jer ne žele biti toliko vezani za kućna druženja, a nama nju apsolutno nitko nema pričuvati da barem izađemo na čaj, da ne govorim na cjelonoćno partijanje...možda, da sam bila malo svjesnija cijele situacije, možda bih i odgađala vrijeme za odluku o djetetu, ali Nila je isključivo željena i ne brinem jer sve je to vrijeme učenja, vrijeme spoznaje novih iskustava...vrijeme odrastanja...nikada nije kasno za naše snove...vidjet ćeš...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Abonjeko, ovo kao da sam ja pisala...a ništa, koliko vidim ima ovdje gomila mama izoliranih od svijeta i nema nam druge nego da se međusobno počnemo družit. Jel ima zainteresiranih za kave i žalopojke uživo?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ima nas,barem ja.vg

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    Jel ima zainteresiranih za kave i žalopojke uživo?
    Nemojmo žalopojke....ne treba tratiti vrijeme na to...radije preusmijerimo energiju na ono što nam nedostaje...a to je partijanje pet dana bez prestanka...mislim da bih bila "nova" nakon takvog tretmana...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj abonjeko prvotno napisa
    Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    Jel ima zainteresiranih za kave i žalopojke uživo?
    Nemojmo žalopojke....ne treba tratiti vrijeme na to...radije preusmijerimo energiju na ono što nam nedostaje...a to je partijanje pet dana bez prestanka...mislim da bih bila "nova" nakon takvog tretmana...
    A ništa onda ćemo partijat, meni i to odgovara :D
    Samo ne znam tko će nam klince čuvat 5 dana dok mame partijaju? Ili da i njih povedemo?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dajte majke, djeca su vam još mala..ja se isto tako osjećala kad mi se mala rodila, normalno živiš, zabavljaš se, putuješ, slobodan(a) ko ptica, kad najednom, bam, dijete...

nitko me bogami nije na tako nešto pripremio, kao da sam se u punoj brzini zabila u zid..gotovo, kraj života (barem onakvog kakav je bio prije)

izolirana, bijedna, jadna, zarobljena, gledala s balkona svijet koji je ispod prolazio sa zavišću dok je mala mrduljica spavala u sobi

al eto...dijete poodraslo, doduše ima samo 4,5 godine, al oko četvrte im nešto pukne u glavu i prestanu biti toliko zahtjevni...nema spavanja popodne pa se može na cijeli dan nekamo s njom, nema pelena, nema noćnog pišanja, nema nošenja cijele torbe sa stvarima kad se negdje ide, nema kolica, nema više tantruma (barem ne toliko učestalih ) i zamisli, zaigra se sama

k tome, razvio joj se neki čudan i uvrnut smisao za humor, tako da nam je poprilično zabavno kad negdje odemo..a idemo svugdje, vodili smo je i na Pirineje ove godine (bila je izvrsna), ja i ona napravile cijelu turu po jadranu, spavale kod frendova, vraćale se doma vlakom ...uz standardne predstave, kazališta, kina i koncertiće, može se svašta s klincima

a za mamu...važno je njegovati svoja prijateljstva, biti u kontaktu s ljudima pa makar se nije u mogućnosti i nalaziti s njima na dnevnoj bazi

mi se razdvojili, pa dok jedan čuva, drugi izlazi

odem povremeno na službene putove

otišla s frendicom za svoj rođendan na vikend u london (djecu ostavile očevima)

sve je stvar percepcije, ako se određene situacije s djecom doživljavaju kao križ, kako je netko napomenuo, onda će sve biti puno teže

i meni zna biti sve to malo naporno, ponekad, i dani mi znaju povremeno biti jednolični..al onda obavezno nazovem frendice, odvedemo klince u igraonicu, a majke podijele jedno božićno pivo iz dućana dok čekaju

ove recesijske godine zabrijala sam na kampiranje, mala će taman imati skoro pet godina, posuđujem šator i opremu i idemo..ja se veselim kao dijete, ona još i ne zna što joj se sprema

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj, curke... kak' vi mene znate uvijek podsjetiti zakaj vas sve tak volim. I ovaj forum...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Nisam ja mislila križ u negativnom smislu,već nešto što svaka mama mora proći.
    Neke mame nemaju baš nikome ostavit djecu da ih čuva.mm radi po cijele dane,oni koji mogu ti ih ne žele pričuvat a ostali ne mogu.Znači,mogu se pojadat tu i počavrljat s drugim mamama koje su istim situacijama,a probat naći riješenje nekog zajedničkog problema.

Drago mi je kaj ima još mama koje imaju nekog pa mogu otići negdje,to me veseli i ja čekam taj dan,da odem na sat vremena na kavu bez klinaca.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    Joj, curke... kak' vi mene znate uvijek podsjetiti zakaj vas sve tak volim. I ovaj forum...
    Baš tako . Bit ću malo OT, ali s razlogom, neću se baš pretjerano udaljiti od teme. Jučer sam razmišljala o tome kako je moralo biti mama prije kojih xy godina kada nije bilo ovakvih mjesta (uglavnom mislim na ovaj forum), kada se stvarno možda nisi imao kome požaliti, izjadati se, pitati,... I kada nisi bio siguran je li normalno ponekad se osjećati onako kako vi to, cure, ovdje opisujete. Ma, ne želim pretjerivati, nije da nemaš s kim razgovarati (imam sina od skoro četiri godine i curicu od 4mjeseca i trenutno sam isto u nekoj fazi "izolacije"), ali ja osobno u stvarnom, realnom, a ne virtualnom svijetu nisam baš naišla na toliko podrške i razumijevanja kao ovdje i znam zašto je tako. Teško da će se dogoditi da ćeš (ako i izađeš u šetnjicu) naići na mamu koja trenutno ima baš probleme kao i ti, tvoju donekle sličnu životnu situaciju, a i ti su susreti kratki i ne stigneš se ni dotaknuti nekih dubljih tema (razgovor se uglavnom svede na to - je l papa, spava dobro, ide li stariji u vrtić...), a onda već moraš juriti doma jer je pelena pokakana, jer moraš dovršiti ručak i 1000 drugih stvari i nisi baš stigao "olakšati dušu". Inače, ovo pišem zbrda-zdola, čekam (tj. ne čekam ) da se piceki probude. Ma, hoću reći, podrška nam je svima uvijek potrebna, topla riječ, saznanje da nisi sam i da nas ima mnogo koje smo u sličnoj situaciji. Ja svakodnevno škicnem forum, doslovno škicnem jer uglavnom nemam vremena odgovarati ne neke teme, a kamoli otvarati nove. Npr. kad je Anita-AZ pisala o osjećajima koji se u nama javljaju kada dođe drugo dijete, frogica koja je očajavala navečer (dojenje, uspavljivanje mlađeg i starijeg,...nekako poznato ) i još puno drugih tema koje su me dirnule - htjela sam i ja dati neki "doprinos" iznoseći vlastita iskustva, ali nisam imala vremena, ili snage, ili slobodne ruke (jer nekada se čita s bebom u ruci ). Valjda sam bila donekle jasna, juuurim, čujem nekakvo komešanje iz sobe...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    dajte majke, djeca su vam još mala..ja se isto tako osjećala kad mi se mala rodila, normalno živiš, zabavljaš se, putuješ, slobodan(a) ko ptica, kad najednom, bam, dijete...

nitko me bogami nije na tako nešto pripremio, kao da sam se u punoj brzini zabila u zid..gotovo, kraj života (barem onakvog kakav je bio prije)

izolirana, bijedna, jadna, zarobljena, gledala s balkona svijet koji je ispod prolazio sa zavišću dok je mala mrduljica spavala u sobi

al eto...dijete poodraslo, doduše ima samo 4,5 godine, al oko četvrte im nešto pukne u glavu i prestanu biti toliko zahtjevni...nema spavanja popodne pa se može na cijeli dan nekamo s njom, nema pelena, nema noćnog pišanja, nema nošenja cijele torbe sa stvarima kad se negdje ide, nema kolica, nema više tantruma (barem ne toliko učestalih ) i zamisli, zaigra se sama

k tome, razvio joj se neki čudan i uvrnut smisao za humor, tako da nam je poprilično zabavno kad negdje odemo..a idemo svugdje, vodili smo je i na Pirineje ove godine (bila je izvrsna), ja i ona napravile cijelu turu po jadranu, spavale kod frendova, vraćale se doma vlakom ...uz standardne predstave, kazališta, kina i koncertiće, može se svašta s klincima

a za mamu...važno je njegovati svoja prijateljstva, biti u kontaktu s ljudima pa makar se nije u mogućnosti i nalaziti s njima na dnevnoj bazi

mi se razdvojili, pa dok jedan čuva, drugi izlazi

odem povremeno na službene putove

otišla s frendicom za svoj rođendan na vikend u london (djecu ostavile očevima)

sve je stvar percepcije, ako se određene situacije s djecom doživljavaju kao križ, kako je netko napomenuo, onda će sve biti puno teže

i meni zna biti sve to malo naporno, ponekad, i dani mi znaju povremeno biti jednolični..al onda obavezno nazovem frendice, odvedemo klince u igraonicu, a majke podijele jedno božićno pivo iz dućana dok čekaju

ove recesijske godine zabrijala sam na kampiranje, mala će taman imati skoro pet godina, posuđujem šator i opremu i idemo..ja se veselim kao dijete, ona još i ne zna što joj se sprema
    X

Ovako je i kod nas. Treba naći nešto što čovjeka veseli. I mi se ovako snalazimo - odem susjedi na kavu, odvedem djecu drugoj susjedi na pol sata... imamo iskaznice od knjižnice za sve članove obitelji još otkako su djeca bila u pelenama (zbog igraonice i sl.).

Snalazimo se. Kojiput svi zajedno, kojiput mm sam, kojiput ja sama - kako stignemo.

Dok su djeca bila stara 2 i 3 godine, skupili smo lovu, ogulili sve račune, ispraznili sve čarape i nabavili si vikendicu. To je bila jedna od boljih odluka koju smo u životu donijeli, jer svi volimo to mjesto - i djeca i mm i ja. Aliiii samo godinu dana ranije bila sam doma na duplom porodiljnom i mislila da ću iskočiti iz kože. I meni je nedostajala komunikacija s odraslim osobama, a bogme za nju nisam imala previše ni snage ni vremena. No, djeca rastu (a mi starimo ) neumoljivom brzinom. Našli smo si odraslo društvo među sličnima - novo i staro: drugi roditelji iz jaslica, susjedi iz kvarta koji su blizu, kumovi koji imaju djecu slične dobi.

Evo, proljeće je na vidiku - bit će uskoro prilike za druženje. Sretno svima koji ovu fazu prolaze baš sada.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    S ovim se slažem u potpunosti,samo me zanima da li ijedna od vas koja ima troje dječice kao ja radi?Meni je to velika želja,pa me zanima,da li se to može uopće sve stići?? :? :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A joj ,znači postala sam naporna kad više nitko ne želi ništa komentirat ???

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj beba128 prvotno napisa
    da li ijedna od vas koja ima troje dječice kao ja radi?Meni je to velika želja,pa me zanima,da li se to može uopće sve stići?? :? :/
    Znam nekoliko majki s troje i više djece, ali niti jedna ne planira na posao prije nego što najmlađe dijete napuni tri godine.

Ne znam kako bi bilo s brigom za najstarijega, ali ako bi to mogla na sebi zadovoljavajući način riješiti, mislim da ti ne bi trebao biti problem. Ako ništa drugo, barem da počneš s nečim ne pretjerano zahtjevnim, ili od kuće, ili na pola radnog vremena.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •