Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: opet problem

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno opet problem

Toma će za tjedan dana navršiti 6 mjeseci. Od prije 2 tjedna smo na savjet pedijatra počeli nadohranu (jabuka ujutro) koju nije baš najbajnije prihvatio (pojede max 3-4 žličice), a sve ostalo doji (iako pedijatar preporučuje dodavanje adaptiranog mlijeka).
    Toma ima 7700g i 68cm. Nije baš debeli ali nije ni mršav - taman je na krivuljama.
    E sad moje pitanje, ono što me jako brine je njegovo dojenje. Doji cca svako 3 sata, ali samo po otprilike 4 minute (ja osjetim da krene mlijeko i da ga ima, ali ne treja to baš dovoljno, bar se meni tako čini). Pokušala sam m sinoć napraviti i bočicu adaptiranog, ali neće - ne znam jel neće jer ne voli ili je sit. Ali totalno sam izgubljena.
    Pedijatar mi je rekao da bi do 6 mjeseci trebao doći do 8kg (rođen je s 3600) i nije baš prodojeći.
    Je li moguće da je njemu dovoljno ovo što doji (po par minutica) ili mislite da treba nadodavati? On je inače dobre volje, i sve je ok, samo malo jede. Piški uredno, kako malo teže otkad smo uveli tu jabuku (iako svaki dan).
    hvala unaprijed

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

moja M. je sa 6 mjeseci imala 70cm i (mislim) 6,3kg. uvijek je bila mršavica.

dohranu ni sada ne prihvača kako treba, neke dane jede ali sve ostale dane (valjda 70% dana) ne jede (ako pojede 2-3 žlice za doručak, isto tako za ručak ja sam sretna). navečer ne želi jesti, osim u vrlo iznimnim slučajevima.

skoro ništa ne pije

mogla bih reći da je 70% vremena isključivo dojena. ima godinu dana 8)

to što doji kraće nego prije najvjerojatnije ima veze s tim da je sada veći i jači pa za kraće vrijeme pojede veće količine mlijeka...

ja se ne bih brinula, a pogotovo ne bih dodavala adaptirano. ako dobiva na kilaži, ima redovite stolice, dobro je raspoložen itd. znači da mu ništa ne fali :D

eto, to je moje mišljenje

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja ne kužim u čemu je problem

moja je rođena sa 3300, sa godinu dana 8300, a puno jede

ima nas svakakvih

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dojena, zaboravih napisati

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Po ovome što si napisala ja bi nastavila sa dojenjem i jabukom.
    Ako piški ok i ako je veseli mislim da je sve ok.
    Možda da mu pokušaš nudit ciku češće. Moja sada tek zna jesti svako 3 sata. Prije je jela češće. Kad bi postala cendravija ja bi odmah na ciku.
    A to s par žličica jabuke mislim da je normalno. Počeci su polagani. Ali možeš probati i promijentiti nešto. Npr. ako joj daješ sirovu, probaj kuhanu. Ili proso ili puru dodati. Ako mu je dosadno dok jede dat mu kakvu igračku da lupa s njom.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da si samo malo u panici jer ti je pedijatar rekao da je mršav.
    Uopće nemaš zašto bit izgubljena. Beba je dobro!

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja cu ti sad napisati vjerojatno nesto kontradiktorno, ali to je nase iskustvo... Dok je moj mali(sad 5 mj.) trazio i papao svakih sat vremena,a efektivno cicao i po pola sata, dobivao je mjesecno cca 900 gr. Otkad je sam prorijedio obroke, papa svakih 3-4 sata, jedva ponekad i 5 min. rapidno je povecao kilazu i mjesecni prinosi su se povecali na 1200gr. sad sa 5 mj. ima 8500gr. Mislim da je normalno da bebe sto su starije sve krace efektivno doje jer ih sve zanima, svaki sum im odvraca paznju... bar je kod nas tako... Mi nismo jos krenuli sa dohranom i ne namjeravam prije 6. mj. Samo doji i ne obaziri se na savjete pedijatra, pogotovo sto nije prodojeci. Ja nebi uvodila adaptirano, tvoj je decko i sama kazes skroz u redu sa tezinom po krivulji rasta, pa nemoj previse brinuti...pokusaj jedno mjesec dana i dalje samo dojiti pa zakazi kontrolno vaganje...ukoliko se tezina ne poveca, onda se konzultiraj sto dalje!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

petra, dijete ti nije gladno. ne moras mu raditi adaptirano. ali mozes pokusati rizine pahuljice ili raskuhanu risu pomijesati s malo svog mlijeka da mu okus bude poznat. toliko se uvijek moze izdojiti, cak i ako ti izdajanje tesko ide. dovoljo je 2-3 zlice rize i nekoliko mlazeva mlijeka.
    inace, cure su vec rekle, bebonja ti napreduje skroz dobro. ne brini se.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja isto ne bi na adaptirano na tvom mjestu, mislim da te dr nije bas pametno savjetovao. moj mali ima 7 kg i 71,5 cm sa 6 mj, dr ne spominje nikakvo adaptirano (rekao je da je gracilnije gradjen ). a sestra je rekla da je skolski - sa 6 mj je poduplao svoju porodjajnu tezinu (3.450)
    i moj bebe brzo posisa. jos od svog 2 mj. tada me to jako zabrinjavalo, ali sam skontala da on tako jede i to je to.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja cu samo reci da je moj f. imao 7,5 kila sa 8 mjeseci, a tad je vec jeo 3 obroka dohrane i sisao ko lud. tako da mi je izjava tvog pedijatra malo :/

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Re: opet problem

Citiraj petra prvotno napisa
    Toma ima 7700g i 68cm.
    Pedijatar mi je rekao da bi do 6 mjeseci trebao doći do 8kg (rođen je s 3600) i nije baš prodojeći.
    :?
    Koliko ja znam dijete bi sa pola godine trebalo udvostručiti svoju porođajnu težinu, dakle 3600x2=7200 g. Ne znam odakle pedijatru ovih 8 kg, ili su te težine sva šestomjesečna djeca u njegovoj ambulanti :/
    Tebi bi savjetovala da ili promijeniš pedijatra ako ikako možeš (znam da je nekima od nas to skoro nemoguće) ili da ga jednostavno ignoriraš kada je riječ o dojenju.
    Nekako mi je glupo da se nakon svakog pregleda hvataš tog adaptiranog, baci to smeće iz kuće i ne brini nego uživaj sa svojom dječicom.
    Činjenica je - nikakvih problema nemate

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja ću ti samo napisati da je moj Luka od uvijek cicao 4 min.
    Vjeruj mi, nebrojeno puta sam gledala na sat.
    A postalo mi je lakše od kad sam prestala pratiti sat i vrijeme.
    Slušaj, gledaj i ravnaj se po svojoj bebici. On će ti najbolje reći.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MOj pedijatar ima neke krivulje - ne moraju sva djeca naravno biti na istoj krivulji, ali je kao važno da svako dijete slijedi svoju. Znači da ako je na 50toj percentili da na njoj uredno napreduje a ne da odjednom spadne na 25tu.
    Pretpostavljam da nisam onda dovoljno sigurna niti u sebe niti u svoje dojenje - jer zaista imam često osjećaj da je Toma gladan. Još odbija i voće tako da sam nigdje.
    Možda vama zvuči ovo glupo, ali meni je zaista stresno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Stvarno čudan pedijatar. :/ Ima neka krivulja i sad je dijete MORA pratiti.
    Moja mala je bila dojena i dobro je prihvatila dohranu, a sa godinu dana je imala 8.5 kg, a rođena sa 3700. Šta bi tek taj meni rekao? A mojoj pedici je to bilo ok. Mala čak nije uopće ni izgledala mršavo.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: opet problem

Toma ima 7700g i 68cm. Nije baš debeli ali nije ni mršav - taman je na krivuljama.
    .....
    Ja ne kužim, pa ako je rođen s 3600g valjda je na 50-om percentilu s 7200g. Kakvih 8 kila? Pa moja je rođena s 4300, a sa šest mjeseci je imala 7600. A tko bi ju nosio okolo s 8600, ovak mi je ionako bila baš buckasta. I pedijatar je bio super zadovoljan, još i pohvalio dojenje. A naš pedijatar je baš na lošem glasu što se tiče nadohrane.

A to što odbija voće, pa malecki nema još ni 6 mjeseci, ima vremena. Evo opet usporedbe, baš sam navalila Moja nije zinula ni na što do osmog mjeseca.

Ja mislim da ne moraš brinuti apsolutno ništa

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda vama zvuči ovo glupo, ali meni je zaista stresno.
    Nije glupo, vjerujem da ti je stresno.
    Moguce je da on uopce nije gladan nego osjeca tvoju nervozu pa je i sam nervozan, a ti zbog svoje nesigurnosti to tumacis kao glad... mozda mu zubici izbijaju.

Zasto to odbijanje vocki ne tumacis kao da mu je dovoljno tvoje mlijeko? Ja iskreno vjerujem da je.
    Ako bas sumnjas, probaj mu ponuditi neku zitaricu, mozda mu to bude draze (a i kaloricnije je od voca).

Ako ti ista znaci, tocno znam kako se osjecas oko te vjecne sumnje da je dijete gladno.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Petra, nemoj se brinuti i pusti malca da uživa u mlijeku. Mi smo nadohranu krenuli s rižom, provaj raskuhat rižu, najbolje na svom mlijeku ako možeš izdojiti. Ili uzmi one gotove rižine pahuljice pa ih napravi sa svojim mlijekom. To je moja malena voljela papati, i mrkvu, pa onda jabuku... Loše nam je išla ta dohrana, još uvijek loše jede, a malena bucka punih obraščića! Zato mi je dojenje spas, ne brinem se da joj išta fali.
    Po ovome što ti pišeš mogu samo primjetiti da vam super ide i da tvoj Toma strašno voli mamino mlijeko

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Petra, javi kako ste. Kako si ti... jesi se iskulirala?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Niti moje dijete nije privaćalo dohranu sa 6, možda žličicu-dvije. Nisam forsirala, pratila sam po njoj je li sve u redu ili nije (raspoloženje, aktivnost, kaka li, piški li...). Usvojila je pravi obrok tek sa nekih 7 ili 7,5 mjeseci.Dojila je, nekad češće, nekad rijeđe, nekad duže, nekad kraće. Sada se sa smješkom prisjećam i sa lakoćom pišemo tome ali tada... sto pitanja i dilema. Ma, i danas mi je to da li je gladna često na pameti...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

busy, pcelice, hvala vam
    zaista mi znači ova podrška. Nismo još bili kod pedijatra - idemo u četvrtak ali imam doma digitalnu vagu pa ga često znam izvagati. Sad je na 7750 :/ Ma svjesna sam ja da je to kao u redu, ali brine me malo taj pogled liječnika kad dođemo na pregled, onda pogled mog muža (koji isto kao da kaže "jesam ti rekao, plače jer je gladan")... a možd aopet ja pretjerujem.
    S dohranom ne žurimo - jabučicu prihvaća (ali sam se pomirila s tim da je normalno da pojede 5-6 žlićica, neki dan ih je pojeo 10!!!). Kušali smo i rižu (al to mu pak stvrdne stolicu - osim u kombinaciji s tikvicama što ne voli). Sve skupa kušali smo jabuku, tikvice, rižu i bananu.
    Ništa nije baš bajno, ali guramo.
    Siki i dalje kao do sada, svako 3-4 sata, al po 4 minute.
    jucer sam mu dala vode na kljunašicu i obožavao je , ali doslovno... to je valjda jedino što baš voli (a onda se pitam jel opet to normalno da bi toliko vode popio, jel to znači da je žedan, da nema dovoljno mog mlijeka...)
    bit će da opet malofabuliram
    hvala vam cure na podršci

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Petra, nadam se da je pregled dobro prošao... A ako je bilo kritika, ne slušaj ih. Ma ti muški su valjda ljubomorni jer oni ne mogu dojit, a vide koliko mi (i bebice naravno) uživamo u tome
    A 10 žlica jabuke! To sam ja mogla samo sanjati, mi još uvijek brojimo obroke na žlice, a naši vršnjaci već odavno na pjate. Ma tvoj mali odlično papa. I super za vodu, samo tako nastavi. Mojoj M. je to i danas omiljeno piće, kupovne sokove joj nisam davala, sad joj iscjedim naranču, kivi i sl. Popije (uglavnom), ali voda je i dalje zakon!
    Samo vi uživajte i nastavite tako. Mama zna najbolje!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moj pedijatar meni svaki put kaže: "Mama prvih šest mjeseci grudi, grudi i grudi. I nema govora o nečem drugom. Idemo hrabro naprijed, može se i mora se". :D
    Super mi je pedijatar

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •