Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Zapuseni jajovodi, preskociti laproskopiju,IVF?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Zapuseni jajovodi, preskociti laproskopiju,IVF?

Interesuje me Vase misljenje iz iskustva povodom dijagnoze zapusenih jajovoda. Da li je bolje ne gubiti vreme sa pokusajem korektivne laproskopije (skidanje priraslica) i odmah pokusati IVF?
    Da li postoji mogucnost aspiracije jajne celije iz potpuno prirodnog ciklusa?Da li je to neko radio?

Unapred zahvalna na odgovorima........

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Zapuseni jajovodi, preskociti laproskopiju,IVF?

Citiraj Hani prvotno napisa
    Interesuje me Vase misljenje iz iskustva povodom dijagnoze zapusenih jajovoda. Da li je bolje ne gubiti vreme sa pokusajem korektivne laproskopije (skidanje priraslica) i odmah pokusati IVF?
    Da li postoji mogucnost aspiracije jajne celije iz potpuno prirodnog ciklusa?Da li je to neko radio?

Unapred zahvalna na odgovorima........
    Pozdrav! Ne mogu ti dat odgovor na ovo prvo pitanje, jer ovisi o tome koliko je tebi godina - ako je preko 35 onda je bolje požurit IVF zbog smanjenja ženske ovarijske rezerve, a ne pokušavat s korektivnom laparaskopijom itd. Tj., ako će te korektivna laparaskopija usporit na putu za IVF, a imaš preko 35, onda nemoj, ako ćeš to obavit dok negdje čekaš IVF, onda može, ali se postavlja pitanje smislenosti takve operacije. Mislim da se ženama uglavnom preporučavao IVF, a ne operacija.

Naravno da je moguća aspiracija jajne stanice iz prirodnog ciklusa, ovdje to radi masu žena dok čeka drugi IVF. Moraš za to znati sljedeće - to je bitno manje uspješno od pune stimualcije (pravi stimulirani IVF oko 30%, ovisi od klinike do klinike), prirodni ciklus oko 8-10%, uz veliku šansu da jajne stanica pobjegne, da se ne oplodi itd. (to se sve povećava ako ti je preko 35). Ima žena da su iz mjeseca u mjesec godinu dana išle na prirodnjake i da su samo jednom došle do transfera oplođene jajne stanice u maternicu. Definitivno ne preporučavam ovu metodu (bitno manje uspješna), osim ako nemaš etičkih dvojbi a propos IVF-a, u tom slučaju preporučujem. U Mariboru je gotovo i ne rade.

Gdje se liječiš? Jevremova u Beogradu? Ako si u BIH pacijenti uglavnom s razlogom putuju na IVF izvan BIH - najčešće ZG, Split ili Maribor, ovisno gdje su.

Naime, sve ti ovo užasno utječe na preporuku što raditi i zašto, jedino u kontekstu ti ima smisla, pitanje na suho je teško odgovoriti jer uspješnost klinika užasno varira i treba pronaći dobru kliniku.

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, za IVF je od ključne važnosti dobar ginekolog (koji ima iskustvo u liečenju neplodnosti) i dobar laboratorij. To ti je uglavnom par klinika u svakoj državi, tako da ti je najbolje pitati za mišljenje liječnika koji te vodi, a ako nisi baš kod specijaliste za npelodnost, onda ga obavezno potraži, nemoj biti kod nespecijalaca.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, u ovom pitanju laparaskopija ili ne, bitan je nalaz tvog partnera ili supruga - ako je njego spermiogram jednoznačno za IVF, onda laparaskopija u vašem slučaju nema smisla.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Hvala puno na odgovoru. Spermogram je ok, a meni se u stvari ne ide na laproskopiju,posto je to u stvari ipak operacija,koliko god bila rutinska.
    Ali videcemo ipak sta ce mi reci doktor, ja za sada samo skupljam informacije.
    Hvala u svakom slucaju.....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve ti ovisi. Ja sam pak htjela ići i išla sam na kraju balade. Ako si spremna za IVF, ako ste na dobroj klinici i financije dopuštaju, tu su vam veće šanse nego operiravanje, ovako odokativno skroz govoreći.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ako je spermiogram ok ja se ne bih odrekla laparoskopije.Ako se priraslice mogu odstraniti i ne postoji neko vece ostecenje jajovoda onda je lako moguca trudnoca iz prirodnih pokusaja iliti kucne radinosti.Zasto se podvrgavati IVF-u ako zaista ne moras?No zatrazi misljenje reprouktivca i za svaki slucaj dogovori termine lako se otkazu ako uspijes bez njih. i sretno!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim da je to ovisno o tome koliko ima preraslica i gdje se sve nalaze.

Meni je potrbusnica (ukljucujuci jajovodi) skroz u priraslicama i s obzirom na broj operacija koje sam imala vise me nisu htjeli otvarati (priraslice se nakon ciscenje brze i zesce mogu vratiti).

Mislim da treba biti svjestan cinjenice da IVF postupak nije 'short cut' vec medicinski postupak koji se moze primjeniti nakon sto su sve druge mogucnosti iskljucene ...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ne znam da li je ovo tema za mene ili ne al evo da i ja iznesem svoj problem buduci da se stlano vrtim oko teme privatne klinike. Meni su laparoskopijom utvrdili neprohodne jajovode, ljevi potpuno neprohodan a desni nesto slabo prohodan. Sa supprugove strane je sve ok. Po preporuci moje dr opce prakse koja mi je jedina bila velika podrska u svemu otisla sam u Maribor na konzultacije i cekam svoj prvi a nadam se i posljednji ivf. Koliko ima nade da mi uspije od prve?? Non stop o tome razmisljam. Imali neko sa istim problemom a da je upalilo od prve.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj DUSICA1 prvotno napisa
    Ne znam da li je ovo tema za mene ili ne al evo da i ja iznesem svoj problem buduci da se stlano vrtim oko teme privatne klinike. Meni su laparoskopijom utvrdili neprohodne jajovode, ljevi potpuno neprohodan a desni nesto slabo prohodan. Sa supprugove strane je sve ok. Po preporuci moje dr opce prakse koja mi je jedina bila velika podrska u svemu otisla sam u Maribor na konzultacije i cekam svoj prvi a nadam se i posljednji ivf. Koliko ima nade da mi uspije od prve?? Non stop o tome razmisljam. Imali neko sa istim problemom a da je upalilo od prve.
    Jajovodi ti nemaju veze za uspješnost IVF-a. Šanse da ti u Mariboru upali iz prve možeš vidjet na njihovim stranicama, otprilike je to preko 30%, možda i 40%, uguglaj IVF Maribor i izać' će ti stranica, ne znam napamet.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj., ako se kod tebe radi samo o zaštopanim jajovodima, to je za IVF nikakav problem. Uspjeh IVF-a obično je koleriran uglavnom s godinama pacijentice - grubo pravilo: što mlađa, veće šanse, a pogledaj koja je prosječna uspješnost za Maribor, postoje neke brojke. A zašto samo 30-40%? Zato jer medicina još nije skužila zašto se embriji vraćeni u maternicu ne implantiraju svi. Zato je većini potrebno odvrtit više IVF-ova, u Sloveniji računaju da 60% parova uspije unutar 4 IVF-a. Sretno, i da bude bingo iz prve, ima takvih dosta .

Evo linka, ja se baš ne snalazim nać' di piše koliki je postotak uspješnosti iz prve:

http://www.ivf-mb.com/rezultati.htm#

A evo ti linka na brošuru kojom se opisuje postupak, bit će ti jednostavnije:

http://www.ivf-mb.com/images/knjizica_scg.pdf

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hani-laporaskopija i nije tako prestrava.Ja sam prošla propuhivanje na Sv.Duhu i poslije toga još laporaskopiju da budem 100%sigurna da su začepljeni.Potraži postove gdje piše da su neke sretnice i nakon ivf, sa istom dijagnozom prirodno ostale trudne.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam nakon laparoskopije i uklanjanja priraslica (endometrioza) zatrudnila prirodno, i to dva puta u 8 mjeseci (s punih 37 godina), a prije toga sam čekala godinama na trudnoću i dijadnosticirana mi je neplodnost.
    Dakle, lprsc. će sigurno pomoći zatrudnjivanju (ako se priraslice daju ukloniti), a kako u akciju možete odmah nakon prvog ciklusa (nema čekanja, zahvat je neinvazivan), ne vidim razloga zašto ne napraviti lprsc., uključiti se u IVF program i prakticirati kućnu radinost (ovisno o godinama i žurbi, dakako).
    Sretno!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •