Roza, ne znači da je tvoje dijete emotivno nezadovoljno, nego da mu nešto smeta, a božemoj, ne zna se izrazit, odnosno ni samo nezna što mu smeta.
Nekad bebe iritiraju podražaji, tipa "zabavljanja" bebe na njen prvi plač, pa onda plače još gore, pa mama još malo "umiruje".. i sve tako u krug... i onda mama zaključi da su to grčevi.
Nekad se beba probudi pa plače u sav glas jer bi htjela spavati još, a ne zna se sama umiriti, dok mami to ne pada na pamet jer računa kao naspavala se, i evo opet onih "grčeva", pa je nosa, pa je zabavlja, pa je hrani....
Nekad se bebi skupi previše podražaja u toku dana, a za njen ne zreli nervni sustav to bude previše, pa vrišti...
Moje prvo dijete je imalo "klasične grčeve", sve sam isprobala, diži nožice, stavljaj na trbuh, Sab simplex, komorač.... ništa nije pomoglo dok nisam promjenila SVOJ stav prema, nazovi grčevima i shvatila što dijete u kom trenutku treba - grčevi su prestali momentalno i nisu se ponavljali. Osim ako ćemo nazvat grčevima i dijete u dobi 1g. koje iz plače, histerizira... jer nije u stanju verbalizirati svoje želje, a mi ga ne kontamo.
Od tad sam pobornik te teorije o grčevima.
Moje drugo dijete nije imalo grčeve nikako, dvije lošije neprospavane noći, jedan neutješan plač kad su došli gosti, a ja ga odnjela pokazati umjesto da sam ga uspavala i to je mislim, to - a on je puuuno osjetljiviji od moje starije kćeri, samo što sam ja tad bila spremnija i iskusnija.

Odgovori s citatom