Molim pomoć.
Ako osoba živi u području od posebne državne skrbi a zaposlena je negdje drugo, npr. u Zagrebu, ima li pravo na povrat poreza?
Molim pomoć.
Ako osoba živi u području od posebne državne skrbi a zaposlena je negdje drugo, npr. u Zagrebu, ima li pravo na povrat poreza?
naravno da ima, ali ako je tamo i prijavljena i tamo plaća prirez
Ovako,
radi se o mom bratu.
Kupio je kuću u području od posebne drž.skrbi i tamo živi od 1.6.20008 a
radi u ZG.
Ne kužim taj dio s prirezom, gdje on sada plaća prirez?
Gradu/općini? u kojoj živi ili tamo gdje je smještena firma?
uz poreznu karticu i ispunjenu prijavu za povrat poreza ja sam morala priložiti i potvrdu o prebivalištu s policije i potvrdu s općine da stvarno i boravim tamo
s obzirom da ne prebivam tamo cijelo vrijeme, ja ne dobijem povrat poreza tamo
ali, ne dobijem ga ni u Zagrebu (tj. nisam dobila za prošlu godinu, a nije mi se dalo ganjati), iako plaćam porez i prirez zagrebački gdje sam i zaposlena
radim u jednom gradu živim u drugom
meni je porezna kartica na grad gdje i radim (jer nema prireza). morala sam u poreznoj prijavi predati i potvrdu o prebivalištu (ili uobičajenom boravištu, ne znam više). stalna adresa mi je u gradu gdje ne radim.
nakon par mjeseci dobijem pismo od porezne uprave da su moj predmet proslijedili na drugu podružnicu (gdje živim) :shock: Objašnjenje je bilo da moram predati prijavu tamo gdje živi ostatak moje obitelji (muž i dijete) :shock: Tako da sam morala platiti prirez za cijelu godinu...
hoću reći, moraš zaista dokazati da tamo i živiš (pogotovo ako radiš u mjestu koje je prilično udaljeno)
tako je i kod mene bilo - čini mi se da su tražili dokaz o barem 180 dana boravka na toj adresipuntica prvotno napisa
uglavnom, ja ne boravim toliko tamo, pa sam iduće godine predala u Zg, gdje i radim i prebivam (i boravim), pa su mi kreteni odbili povrat
trebala sam im poslati odbijenicu od godine prije i pitati ih gdje da predajem onda povrat!?
On zaista i živi u toj kući, zajedno sa superugom i sinom.
Znači ima pravo :D
Snjeska prvotno napisa
![]()
sa suprugom, naravno![]()
da , ima pravo
u općini mu moraju izdati potvrdu da stvarno tamo živi
Hvala cure, baš ću ih obradovati :D
Malo dizem staru temu, ali meni je aktualno.
Imam prijateljicu koja zivi u Petrinji, vlasnik je stana, a radi u Zagrebu.
Nema nikoga na sebi, dakle faktor odbitka joj je 1.
Sto ona mora predati uz IP obrazac u poreznoj prijavi?
Kakav dokaz?
Potvrdu o prebivalistu? Sto je tocno ovo?
Kakva je to potvrda?
Kako ce opcina imati neki dokaz da li netko tamo zivi ili ne?
Zar tome ne sluzi potvrda o prebivalistu?![]()
ako joj je na poreznoj kartici šifra općine ( i adresa) Petrinja, nemora ništa dodatno dokazivati, samo na DOH-u zaokružiti "P koji broj petrinja već je", ja sm npr. P4. i naravno predati DOH u Petrinji.
ovi slučajevi dokazivanja,pretpostavljam da se radi o razl. podacima na osobnoj i poreznoj kartici?
Nisam sigurna, ali mislim da joj je na IP kartici sifra 133 (Zagreb) jer je firma iz Zagreba.
Jel to sta mjenja na stvari?
Adresa na IP obrascu i osobnoj iskaznici je ista, petrinjska.
Ako je tako, gdje predaje poreznu? Po mjestu stanovanja ili?
Hvala ti![]()
na poreznoj kartici joj mora biti ista adresa kao na osobnoj (petrinja), firma i mjesto rada nemaju veze s tim. ako pretpostavimo da su u firmi ispravno napravili IP, onda joj je očito PK sa šifrom Petrinje ( na IP se upisuju podaci iz PK). znači prijava u petrinju, i ništa osim IP-a.
e da, na IP piše šifra općine (stupac 2). Šta piše? pa ćemo dalje
Posljednje uređivanje od prima : 04.02.2011. at 19:56
Evo stigao je IP obrazac i sifra opcine je 328 dakle Petrinja.
Osobni odbitak je 1800kn mjesecno.
Dakle popunim poreznu, ali joj odbitak faktor 1,0 pisem pod P2 ako se ne varam?
Imam jos jedno pitanje ako tko zna.
Ako na poreznoj traze neki dokaz da putuje na posao svaki dan, kako da to osigura?
Naime, na njenom poslu joj placaju prijevoz koji nije vidljiv na IP obrascu, ali samo za podrucje ZG-a, dakle 290kn mjesecno.
Ona se na posao vozi u privatnom angazmanu (njih 4 iz Petrinje idu zajedno pa dijele gorivo), kako da onda to izvede?![]()
ja nevidim nikakav razlog da joj traže potvrdu putovanja. ovo što piše na ip obrascu navodi na zaključak da žena ima poreznu karticu izdanu u petrinji, kako i treba biti, ona će u skladu s tim popuniti doh, i koristit olakšicu za područje P2.
nekakvi dokazi se u pravilu prilažu kad u doh upisuješ nešto što nije već upisano u pk ( primjer: želiš koristit os.odbitak za djecu koja ti nisu na pk, pa priložiš rodni list, ako su djeca već na pk, nemoraš prilagati r.list)
ako ipak dođe do toga da traže dokaze, meni bi dokaz broj 1. bila kopija os. iskaznice, br.2 potvrda iz policije o prebivalištu, a za svaki daljnji dokaz bi pitala poreznu da se izjasne što konkretno žele.