Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 253

Tema: Odbijanje UZVa

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Cure ima li tko iskustva sa dr. Radončićem koliko je on za ili protiv?
    Ja sam do sada bila samo na jednom i UZV i pregledu sad sam 11 tj.

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja sam do sad na svakom pregledu radila i uzv, do sada 6 :shock: znam da je jako puno, ali em je IVF em krvarim paaa...kako će bit dalje ovisi naravno o idućem pregledu :/

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne razumijem kako da se informiram o eventualnim štetnostima ultrazvuka kada sami kažete da to ništa nije dokazano... ja sam na svakom pregledu bila na ultrazvuku jer sam tako mirnija, jer imam povjerenja u doktoricu, jer želim vidjeti svoju bebu i želim da ju mm vidi i da ih to iskustvo dodatno zbližuje. kod mene se ne radi o MPO ali svejedno mi je besmisleno da se majke koje su odabrale ići na ultrazvuke (ili to pak moraju) dodatno uznemiruje nekim nedokazanim činjenicama. mislim da je mikrovalka štetnija od ultrazvuka a da je ultrazvuk u najmanju ruku jednako štetan kao ekrani pred kojima
    smo svi prikovani.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    Ne razumijem kako da se informiram o eventualnim štetnostima ultrazvuka kada sami kažete da to ništa nije dokazano... ja sam na svakom pregledu bila na ultrazvuku jer sam tako mirnija, jer imam povjerenja u doktoricu, jer želim vidjeti svoju bebu i želim da ju mm vidi i da ih to iskustvo dodatno zbližuje. kod mene se ne radi o MPO ali svejedno mi je besmisleno da se majke koje su odabrale ići na ultrazvuke (ili to pak moraju) dodatno uznemiruje nekim nedokazanim činjenicama. mislim da je mikrovalka štetnija od ultrazvuka a da je ultrazvuk u najmanju ruku jednako štetan kao ekrani pred kojima
    smo svi prikovani.

potpisujem od riječi do riječi

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

osobno mislim da je najstetnija strana uzv-a stres koji unosi u trudnocu, cim se pokaze da nesto nije prema tablicama...

a o istinskoj koristi za ishod trudnoce bi se moglo diskutirati...

ali eto, jedan zabavan gadget gdje se moze dobit uvid u djetetov zivot, pa mu je tesko odoljeti

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

betty blue, meni instinkt govori da uzv uznemiruje bebu. Jer kako uopće dobiješ sliku na ekranu? Onako laički, mislim da ona sonda mora odaslati nekakve valove koji se "odbiju" od bebe pa ti lijepo dobiješ sliku na ekranu. I to mi je sasvim dovoljno.

O zbližavanju tate i bebe preko uzv-a imam svoje mišljenje, ali ga neću iznositi jer ne bi bilo u redu kritizirati tvoje.

Da se ovdje uznemiruju trudnice s ne znam čime ti baš nije bilo u redu, ali dobro, opet, imaš pravo napisati što god želiš. :/

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

uzevsi u obzir usmjerenost ovog podforuma,mozda bi bilo pozeljno napraviti mali zaokret u dozivljavanju ultrazvuka te sigurnosti koju ini "toboze" predstavlja.
    zasto je potreban majci takav pregled,takvo nadgledanje djeteta?
    zasto se oslanjati samo ili iskljucivo na to kako bismo imale sigurnost o uspjesnom tijeku trudnoce?

ima svakako pozeljnijih "nacina" kako bismo usle u mir,sigurnost i stekle unutarnje povjerenje.
    razvijanje komunikacije sa dusom koju nosimo,otvaranje moci i mudrosti koju u nutrini cuvamo,razvijanje povjerenja i predanja...sve su to darovi koje mozemo primiti dokle god smo otvoreni za neki drugi,njezniji i bliskiji nacin povezivanja s djetetom.postoje nacini no bitna je zelja te na sto smo usmjereni i gdje polazemo svoju vjeru/povjerenje.
    sve navedeno naravno,moze ici usporedo sa utrazukom no opet,poradi cega nam uzv treba i koliko se,na taj nacin,iznova prepustamo onom vanjskom/ceto nepouzdanom,da nas vodi i upoznaje sa bicem koje je unutar nas,dio nas,i naposljetku koje je neodijeljeno na svim mogucim razinama od nas dokle god mu srce kuca skupa s nasim?
    meni osobno sam pregled ultazvukom nikada nije bio ugodan niti drag i dozivljavala sam ga u ranim tjednima kao neku vrst silovanja i grubosti i rado cu taj vid pregleda preskociti u iducoj trudnoci,prije svega se vodivsi onim unutarnjim osjecajem sto je za mene dobro..mislim da bi prvenstveno to trebala biti misao vodilja za svaku majku kada se govori o ultrazvuku.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

sundrops odlično rečeno.

Meni osobno je preokret u trudnoći i MIR donijelo kad sam negdje u 10 tj. shvatila da nema tog liječnika ni pretrage koji mi može GARANTIRATI da je sve u redu s mojom bebom. I da moram naći izvor mira negdje drugdje.
    Da sam JA ta koja najpovezanija s tim bićem i ako nemam povjerenje u Prirodu i Svoje tijelo neće mi nijedan pregled ni ikoja osoba izvan mene pružiti SIGURNOST i MIR.

Osobno me svaki od 4 UZV koji sam napravila vrlo uznemirio radi komentara liječnika (npr. kakva vam je to maternica? To dijete tu nema mjesta. uuuuu preveliko vam je dijete itd). Btw dijete je bilo veliko ali je srećom rođeno prirodno iako bi mnogi liječnici temeljem UZV procjene slali me na carski...

Podsjetimo se još jednom da je ovaj podforum prvenstveno podrška PRIRODNOM PRISTUPU trudnoći i porodu.

Oslanjanje isključivo na riječi liječnika možda mogu trenutno donijeti mir ali ako je procjena liječnika osnovni izvor mira onda je neminovno da jedna rečenica liječnika može učiniti i suprotno : unijeti kompletni nemir i nesigurnost koja neće nestati možda ni s porodom.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije mi namjera nametnuti ikome svoje mišljenje, dapače... Samo kažem da objektivno tu ne bi trebalo biti straha. Bez obzira što mi doktorica rekla o ultrazvučnom nalazu (kao npr kad je hematom na posteljici bio u pitanju) ja znam da će sve biti u redu, zato što mi cijelo tijelo govori da je s mojom bebom sve u redu. Hoću reći da mi doktor ne može nametnuti strah, niti sam ikada stekla dojam od svoje doktorice da to pokušava.
    Također, ne mislim da je moja trudnoća ili pak moj pristup trudnoći imalo manje prirodan zato što sam odabrala ići na ultrazvuk. Koliko sam shvatila, pravo izbora bi trebali imati svi, radi se samo o subjektivnom doživljaju majke koliko benefita dobiva tom pretragom.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    smo svi prikovani.
    postoje istrazivanja koja pokazuju da uzv utjece na neke stvari. Mozda je problem u rijeci "stetnost". Radi se o odredjenom utjecaju (npr. broj ljevoruke djece je u kontrolnoj skupini koja je bila izlozena samo jednom uzv statisticki manja od one koji su bili izlozeni 4-6 puta, tezina u ovoj drugoj grupi je bila statisticki zancajno manja.)

Problem je i u onome sto je jos do danas nije istrazivalo.

Problem je, po meni najveci, u ovome sto je vec gore spomenuto:
    otvara vrata u netocne negativne interpretacije, ili tocne negativne interpretacije sa kojima majka nista ne moze uciniti osim da bude zabrinuta do kraja trudnoce.
    I takodjer daje ponekad netocne pozitivne interpretacije koje daju osjecaj sigurnosti.

U svakom slucaju, ne bi trebala biti rutinska pretraga u svakoj trudnoci.

Ako postoji neka jos neotkrivena stetnost uzv, bit ce to zbog toga sto je dijete direktno izlozeno u vrlo osjetljivoj fazi razvoja (intrauterino). Utjecaj ekrana, mikovalne itd... se ne mogu s time usporedjivati.
    Neki kazu da je uzv najstetniji (ako je stetan) u ranoj trudnoci, u prvom tremestru. I da njegove dobrobiti, u smislu skrininga, su najkorisnije pred kraj trudnoce.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    I da njegove dobrobiti, u smislu skrininga, su najkorisnije pred kraj trudnoce.
    S ovim bi se složila s obzirom na moju situaciju kada su mi zadnji uzv radili u 38 tjednu, a ja sam rodila u 40+11dana i beba se stalno vrtila lijevo desno na što su dr samo odmahivali ( kao da se nemože tako velika beba toliko okretati pred kraj trudnoće ) i šta se na kraju desilo? Da sam na svu sreću rodila živo dijete, ali koje je imalo 2.5x omotanu pupčanu vrpcu oko vrata ( komentar doktorice kad se nakon 23 sata rodio tiskanjem bez jakih trudova i kad je vidjela da je dijete izašlo ljubičasto bio je : "A zato ti nisi mogao van?" , da ne pričam da se od dripa nisam otvarala i da je ostao bez kisika i još štošta, ali to je za jedan drugi topic. E da su oni barem još jednom napravili uzv vjerujem da bi to vidjeli i možda drugačije pristupili samom porodu i da nebi sa svojim djetetom morala hodati na bezbroj kontrola, vježbi itd.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ono sto je sigurno je da slika ultrazvukom nije sigurna, i pitanje je koliko se moze otkriti takve detalje kao omotana pupcana vrpca

tko zna i kad se omotala...

i koja bi alternativa bila, zar sve trudnoce gdje izgleda da je pupcana vrpca oko vrata slati na carski?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    ... vrlo uznemirio radi komentara liječnika (npr. kakva vam je to maternica? To dijete tu nema mjesta. uuuuu preveliko vam je dijete itd).
    Meni je ovo, pored jako traljavo odradjenih pregleda i napisanih nalaza, bilo nesto najgore u trudnoci s Isidorom.
    Samo 3 meseca pre Izija imala sam missed u 13. nedelji, sto je jezivo iskustvo jer sam se ja osecala sasvim normalno, a bebica vise nije bila ziva.
    I onda stalni strah... da li kucka...
    Srecom, pocela sam da osecam pokrete veoma rano, pa bi me to uvek umirilo.

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    i koja bi alternativa bila, zar sve trudnoce gdje izgleda da je pupcana vrpca oko vrata slati na carski?
    Možda ne sve, ali mislim da je za neke neizbježno, a i za dijete manje traumatično, govorim iz osobnog iskustva, ali mislim da je to sad već neka druga tema.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bi potpisala jelku, da mi se nije dogodilo šta se dogodilo.
    Da ne znam da je posteljica nisko, ja bi se sada sanjkala i išla na pilates.I možda napravila veeeelike probleme :/

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mozda, ali ni sama niska posteljica nije problem, problem je posteljica koja se legne na usce maternice ili i pocne s ljustiti prije vremena, a i to se informira krvarenjem.

lijecnici daju cudne preporuke.
    koliko zena ne dobije preporuku mirovanja u ranoj trudnoci?! ako trudnoca nije za prezivjeti pa sve da hoas okolo naopacke neces joj pomoci, samo si pod stresom oko trudnoce cijelo vrijeme i razmisljas mirujes li dovoljno.

ili , strogo mirovanje od 20-i-nesto-sitnog tjedna zato sto 'postoji opasnost' od prijevremenog otvaranja...

ne, manje pregleda znaci manje stresa za trudnicu znaci manje stresa na trudnocu i sve je to samo povoljno za dijete...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

U prethodnoj trudnoći išla sam često na uzv. Ni jedan nisam odbila i ako budem opet trudna, postupit ću isto. Meni se uzv nije pokazao kao štetan. Kao što je netko već ovdje rekao, zbog prethodnog pobačaja, nakon obavljenog uzv i dobrog nalaza osjećala sam se mirno i spokojno.
    Postavlja se pitanje što ako nešto sa nalazom nije uredu(npr. otkriće downa)? Oooo to bi bio moj preteški križ i vjerujem da bi se teško sa njim nosila, no sa vremenom bi prihvatila i tu činjenicu. Samo saznanje za problem nakon poroda, a ne u trudnoći, taj problem ne bi umanjilo. Slažem se da bi moj stres u trudnoći škodio bebi, no škodio bi joj i nakon rođenja. Ne znam, stvarno.

No da napišem najvažniji razlog zbog kojeg ne bi odbila uzv. Bila sam u 30-om tjednu trudnoće. Išla sam na pregled i uzv koji nije "redovan". Do tada je sve bilo ok, ali na tom pregledu šok. Atrofirala je arterija u pupčanoj vrpci. To se dogodilo između 24- og i 30- og tjedna!!! Postavljalo se pitanje hoće li beba zaostajati u razvoju zbog te atrofije (a dobro se zna koliko su važni zadnji tjedni trudnoće), hoće li druga arterija preuzeti funkciju atrofiranje arterije??? I kao smo to mogli znati- jedino uzv pregledom i mjerenjem protoka krvi kroz pupčanu vrpcu. Da je nešto krenulo po zlu, rodila bih tada, u 30- om tjednu. Jedino tako bi mogli spasiti bebu. No sve je izašlo na dobro. Nije bilo potrebe za intervencijama, rodila sam u terminu i sve je ok.
    Da se vratim natrag, nikako ne bi preskočila taj pregled u 30- om tjednu. Uzelo mi je živaca i suza na vagone, istina. Imali smo sreću da je sve ispalo ok, no što da nije??? Što da jedna arterija nije obavljala funkciju za obje, a da mi to nismo znali, da nisam iskoristila postojanje uzv-a? Moje dijete bi zaostajalo u razvoju i možda bi ga i izgubila. Ovako su bile šanse spasiti ga porodom u 30-om tjednu. No mališa moj mali, izborio se je za sebe, dočekali smo termin i sve je 5.

Uf... ne smijem se sjetiti.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Meni je samo bila zelja skrenuti tim zenama da je vrlo moguce da ukoliko rade UZV zbog smanjivanja straha, da se lako moze desiti da im taj UZV nece pomoci da se smanji strah nego da moze jos nadodati. Samo to da imaju na umu, da ce mozda na kraju ipak morati negdje u sebi unutra naci nacina da si smanje strah
    Meni se upravo ovo desavalo. Svaki pregled je dodavao strah. Nisam imala herca da prekinem da idem na preglede (imala sam ih onaj regularan "privatnicki" broj), jer sam tako postupila u predhodnoj, neuspesnoj trudnoci, pa sam se plasila i opustanja u tom smislu.
    Opustala sam se tek "sama sa sobom".

Na zalost u trudnoci s Izijem nisam imala mogucnost da idem na preglede u dom zdravlja, to mi se cini kako nekako najnormalnija opcija...
    Mislim, tako sam s Novijem, sve do treceg trimestra i pocetka pregleda u bolnici u kojoj sam rodila, cak i tad su brljali..

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    u cijeloj ovoj prici vidim da se nigdje ne spominje da uzv nije dijagnosticki aparat. stovise, vrlo je daleko od toga - mogu se dobiti lazno pozitivni nalazi, ili lazno negativni, moze bez razloga preplasiti trudnicu, moze ju uvjeriti da je sve u redu iako nije...

analiziranje rezultata uzv-a je vrlo subjektivna stvar, koja ovisi o mnostvu faktora: strucnost osobe koja to radi, kvaliteta samog uzv-a, smjestaj djeteta (da li se dobro vidi to sto se vidi), itd itd.

uzv je samo jedan od vrlo nesavrsenih aparata kojima se pokusava pratiti trudnoca. nista vise ni manje od toga. nalaze dobivene uzv-om treba uvijek uzimati sa zrnom soli, jer, opet ponavljam, to nije dijagnosticki aparat.
    mislim da je ovo veoma vazno!!!

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lako je govoriti da je uzw nepotreban kada iza sebe imate savršene trudnoće, bez ikakvih komplikacija.

Kada izgubite ono što se nikako ne bi smjelo izgubiti mišljenje se drastično mijenja i uzw vam je Božji blagoslov koliko god on nesavršen bio.

Draga V&N mama,
    iskreno ti želim što skoriju i što savršeniju trudnoću u kojoj ćeš uživati maksimalno.
    Savjetujem ti da nikako ne odbijaš uzw, u mnogim slučajevima dobro je znati za problem koji postoji da bi se čovjek pripremio za njega.
    Da sam ja znala prije poroda da moj Tin ima srčanu manu prevrnula bi nebo i zemlju da mu pokušam pomoći...možda bi uspjela...možda i ne bi... ali bi ga dočekali spremni, sa timom stručnjaka koji bi se pobrinuli za njega...možda bi i uspjeli, tko zna...
    možda se mogao operirati još u maternici...tko zna...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam je li zamišljeno da se na ovom podforumu daju drugačija mišljenja, ili se samo podupire prirodan pristup, ali vidim da je rasprava krenula u smjeru rasprave, a ne samo podrške, pa ću napisat i svoje misli, a moderator neka briše, ako nije OK. Ono što bi neka moja poruka bila je da žene koje su s mukom stekle trudnoću (MPO) i po defaultu će ih više pregledavat UZV-om (i to na početku trudnoće da se vidi ima li više plodova, kako su smješteni, jesu svi u maternici ili je, ne daj Bože, sve otišlo u jajovode i sl.) ne brinu oko broja UZV-a i ne plaše se. Tj., neka se informiraju ovdje na Rodi, neka pitaju i svog ginića za štetnost i neka onda nešto odluče. I, zato, Pirice, pliz nemoj sad oko toga brinit, itaj svog dr-a o štetnosti UZV-a pa počuj i što on kaže, pročitaj što na Rodi piše i nađi svoj put a propos broja UZV-ova.

A propos uznemiravanja-umirivanja, a to je tako subjektivno. Nekom paše, nekom ne. Meni je pasalo i umirivalo me, ali ja nisam od instinktivnih žena koje mogu u nešto duboko u sebi bit sigurne i volim se takva. I volim one koji mogu i guštam čitat njihove priče. I ne smatram da imam onda uznemirene misli, da imam falingu i moram u sebi pronalazit snage da se s tim borim itd. Ja tako živim, meni tako OK, sve smo mi žene različite, neke su ful žene roditeljice-pramajke, neke su blaža verzija toga, već i Kinsey je utvrdio razlike u spolnosti, pa slavimo ih, ne moramo svi po istoj špranci. Malo sam pojednostavila, ali mislim da se kuži što želim reći. Ko strahuje, nek' ne ide. Isto kao i za prirodni porod, porod kod kuće - neke će žene odmah znat da je to to za njih, neke će znat da nije, neke će bit u međuzoni, pročitat će na Rodi, pitat će nekog drugog i odlučit će. I sve će to bit dobra odluka za tu konkretnu ženu.

A i ovo što govori Snjeska ima meni smisla - tj. sklonija će takvom razmišljanju bit žena kod koje je išlo sve OK i b.o., koja je inače zdrava, i kao takva će sklonija biti percipirat liječnika i UZV kao nepotrebne uljeze u prirodan proces, ali nije niti to pravilo. Evo, ja sam sigurna da, ako čudom ostanem prirodno trudna, da bih se drugačije možda odnosila prema ovoj temi. Ali, naša iskustva nas oblikuju, ako i dok ne dođe neko drugo, jače, više formativno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, ja, recimo, ne mislim da su doubleovi, tripleovi i kombinirani tu da plaše žene, ali ja bih se odlučila za prenatalnu dijagnostiku. Dakle, opet treba znati izabrati i nema, bar za to nema, nikakve frke reći ne i svi doktori to poštuju, mislim da su rijetki oni koji će oko toga dizat nos. Tako i treba biti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A vrlo su rijetke metode u medicini koje su nepogrešive, UZV je baš takav da je subjektivna metoda, ovisi o aparatu, o onome ko čita nalaze, kli_kli je, mislim, napisala da nekakve UZV-ove (da li anomaly scan u 20. tjednu, ne znam više) u Americi rade radiolozi i sl. Ja nekako mislim da se to podrazumijeva jer te metode ipak nisu direktne informacije. Mislim, čuli smo i dan danas slučajeva da pogriješe spol, a di neće takve stvari tipa nuhalni nabor i sl. Ovisi o mašini, doktoru, je li se beba OK namjestila itd. Ali, nekako se, barem ja mislim, ide se s tom rezervom na UZV. I to ne znači da ja nisam bila zabrinuta nakon jednog UZV-a u trudnoći i jednog nalaza, ali ja nisam ta da neću trudnoću kontrolirat na taj način, za mene to nije opcija i ne osjećam se za to kriva. Meni je sasvim OK ako netko ne želi i nema se jednako tako što osjećat krivim, pravdat i sl., mislim da svako odlučuje hoće li ili ne za nešto otići liječniku, zna zašto je nešto odlučio. I sve je u kontekstu - od štetnosti UZV-a, štetnosti lijekova u trudnoći pa nadalje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

...u kontekstu konkretne trudnoće i ženinih stavova u tom trenutku.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Potpisujem Felix.

Išla sam redovito na UZV... imala sam pitanja o štetnosti... ali nigdje nisam naišla niti na jedan dokaz da JE štetan.
    Koristi se desetljećima... i nije povezan s ničime... barem za sada.

Netko je napisao da je veći broj ljevaka koju su išli na UZV... moj brat je dokaz da ni ta izjava nije dostojna...
    Kada je majka bila trudna s bratom nije radila niti jedan UZV i ljevak je... Samnom je radila redovito i eto dešnjaka heheheh

MM se poprlično razumije u fiziku, matematiku... takve je struke i objasnio mi zašto on misli da UZV nije štetan.
    Također mi je rakao da je TV štetniji... i koji je princip rada mikrovalne...

To me umirilo, jer ako ikome vjerujem to je onda MM.

Ali kako ste već rekle sve je stvar vlastitog izbora.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kod mene nije obavljen zadnji uzv jer sam rodila dva dana prije nego je trebao biti napravljen.
    duboko vjerujem da ga se netko kojim slučajem sjetio napraviti onaj dan kad sam rodila da mi se dijete ne bi napatilo u porodu, a bome ni ja.
    a čamila sam tamo cijeli dan :/

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Arkana10 super mi je kako si se ti lijepo dogovorila sa svojom bebom da će sve biti OK.
    Ja sam poprilično OK i tako se i osjećam, malo analziram samu sebe ali sam u sebi smirena.
    Međutim kako se na našem pdf-u potpomognute, zaredaše missedi u 12.-tom tjednu a ja se bližim tom tjednu, javlja mi se pitanje da li mojoj bebi kuca i dalje srce? Da li se može osjetiti da je bebi prestalo kucati srce - ima li nekih simptoma itd, itd.
    U utorak ću na pregled i vidjet ćemo da li će mi raditi i UZV ali kako ćemo znati da je beba živa ako ne napravimo taj UZV?
    Nadam se da me razumijete.
    Jer ne valja kada nešto boli, probada, lovi te panika što se zbiva, a kad ništa ne boli pitaš se jel sve u redu. :/
    Ne treba meni UZV ako mi netko garantira da je sve savršeno u redu.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa
    Potpisujem Felix.

Išla sam redovito na UZV... imala sam pitanja o štetnosti... ali nigdje nisam naišla niti na jedan dokaz da JE štetan.
    Koristi se desetljećima... i nije povezan s ničime... barem za sada.

Netko je napisao da je veći broj ljevaka koju su išli na UZV... moj brat je dokaz da ni ta izjava nije dostojna...
    Kada je majka bila trudna s bratom nije radila niti jedan UZV i ljevak je... Samnom je radila redovito i eto dešnjaka heheheh

MM se poprlično razumije u fiziku, matematiku... takve je struke i objasnio mi zašto on misli da UZV nije štetan.
    Također mi je rakao da je TV štetniji... i koji je princip rada mikrovalne...

To me umirilo, jer ako ikome vjerujem to je onda MM.

Ali kako ste već rekle sve je stvar vlastitog izbora.
    To za ljevorukost , ne možete ti i brat kao izolirani slučajevi opovrgnuti istraživanja rađena na uzorku od nekoliko tisuća slučajeva. možete biti iznimke koje potvrđuju pravilo.

Misterij je ZAŠTO se većina ginekologa libi koristiti UZV onda kada podaci koje daje mogu biti praktično najkorisniji i kad on najmanje šteti bebi, a to je pred kraj trudnoće???

Ja vjerujem samo da će vrijeme pokazati koliko je točno štetan UZV. Jednostavno se ne koristi dovoljno dugo da bi se mogle znati dugoročne posljedice. Zasad neka istraživanja ukazuju na štetnost a neka ne. Zbog toga mislim da je dobro biti oprezan, pa onda barem izbjeći rano intrauterino izlaganje , prije 12 tj.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj uporna prvotno napisa
    Arkana10 super mi je kako si se ti lijepo dogovorila sa svojom bebom da će sve biti OK.
    Ja sam poprilično OK i tako se i osjećam, malo analziram samu sebe ali sam u sebi smirena.
    Međutim kako se na našem pdf-u potpomognute, zaredaše missedi u 12.-tom tjednu a ja se bližim tom tjednu, javlja mi se pitanje da li mojoj bebi kuca i dalje srce? Da li se može osjetiti da je bebi prestalo kucati srce - ima li nekih simptoma itd, itd.
    U utorak ću na pregled i vidjet ćemo da li će mi raditi i UZV ali kako ćemo znati da je beba živa ako ne napravimo taj UZV?
    Nadam se da me razumijete.
    Jer ne valja kada nešto boli, probada, lovi te panika što se zbiva, a kad ništa ne boli pitaš se jel sve u redu. :/
    Ne treba meni UZV ako mi netko garantira da je sve savršeno u redu.
    koliko ja znam postoji aparat za slusanje srca, fetoskop cini mi se da se zove, tako su ljecnici pre uzv-a slusali otkucaje srca kod bebe. i ja idem sljedeci petak na pregled i znam da cemo tako slusati otkucaje srca bebi.
    Shvacam sve strahove. Nisam ja neki superman, pa da se ne bojim dali mojoj bebici kuca srce ili ne, dali je zdrava, ziva, dali napreduje. Medjutim, shvatila sam da me strah koci, da ne mogu misliti, osjecati, da ne znam sta mi se dogadja. Mozda je malo bez veze, ali mislim da nije strah taj koji treba da upravlja mojim zivotom.
    Neko je ranije napisao - Dobro da imate savrsene trudnoce, pa odbijate.
    ja sam trudna, ne znam dali je savrsena. Meni je zato, kazem licno meni je zato bio potreban taj prvi uzv u 8tj. Da se smirim, da je beba tu, nakon svega sto sam prosla.
    Jer sam sve i svacega razmisljala, imam kreativnu potsvjest, pa ne mozes pomisliti sta mi je prolazilo glavom u toku tih 8 tjedana... Jos kad ti kazem da sam fan znanstvene fantastike, da dolovis sliku.
    Medjutim, kod mene je bilo ovo - ili cu uzivati u trudnoci ili cu zivjeti u strahu. ja sam ekstremist, ne znam za balansiranje. Zato sam odlucila uzivati, mozda cu se pokajati, mozda ne. Medjutim, mislim da svako najbolje zna zasebe. Nisam tu da sudim nekome, kad necu ni samoj sebi.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kailash ovo za brata i sebe sam napisala u šali... jer je završetak bio "hehehee"

Opet nije da se tako malo koristi UZV pa da se ne bi mogle već vidjeti posljedice, naravno ako ih uopće i ima.

Ponovit ću se... to je individualna odluka. I za svakoga je njegova ispravna.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ora sorry, nisam shvatila šalu

UZV je u rutinsku upotrebu u Americi ušao osamdesetih. Ne znam kad je kod nas postao praksom pri svakom pregledu, ali nedovoljno dugo da vidimo ima li intrauterino izlaganje UZV dugoročne, dakle CJELOŽIVOTNE posljedice.
    Ultrazvuk je u upotrebu ušao nekoliko godina nakon što je jedno ogromno istraživanje pokazalo povećan broj oboljelih od raka kod djece koja su izlagana rentgentskom zračenju dok su bila u maternici. Prije nego je to istraživanje objavljeno, vjerovalo se da ni rentgen nije štetan.
    S obzirom, ponavljam, da onda takva rutinska upotreba UZV nije dovoljno dugotrajna praksa može se zasad govoriti samo o kratkoročnim posljedicama.

Ono što sigurno znam (doznala sam čitajući stručnu literaturu) je da je velik broj istraživanja u US pokazao da otkako se rutinski počeo koristiti UZV u trudnoći, nema promjene glede stope pozitivnih ishoda trudnoća.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    kod mene nije obavljen zadnji uzv jer sam rodila dva dana prije nego je trebao biti napravljen.
    duboko vjerujem da ga se netko kojim slučajem sjetio napraviti onaj dan kad sam rodila da mi se dijete ne bi napatilo u porodu, a bome ni ja.
    a čamila sam tamo cijeli dan :/
    Isto tako, hvala Bogu da je doktorica kod mog trećeg poroda napravila ultrazvuk, jer dijete nije bilo u dobrom položaju. Zbog toga nisu bušili vodenjak i ja sam nakon nekoliko dana u bolnici (nakon što se dijete postavilo u pravilan položaj) rodila prirodno. Da nije bilo UZV doktor bi probušio vodenjak, i ja bi vjerojatno završila, u najboljem slučaju na carskom. Nisam protiv klasičnog UZV, ali sam protiv novih, na koje se ide samo da bi se poslije moglo rodbini pokazivati trodimenzionalnu sliku djeteta.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da nije bilo UZV doktor bi probušio vodenjak, i ja bi vjerojatno završila, u najboljem slučaju na carskom.
    Razumijem tvoju logiku i zasto tako mislis, ali pitanje je zasto bi doktor trebao probusiti vodenjak na prvom mjestu.
    Rutinsko umjetno busenje vodenjaka nije postupak koji bi se trebao izvoditi unitar medicine utemeljene na znanosti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    Medjutim, kod mene je bilo ovo - ili cu uzivati u trudnoci ili cu zivjeti u strahu. ja sam ekstremist, ne znam za balansiranje. Zato sam odlucila uzivati, mozda cu se pokajati, mozda ne. Medjutim, mislim da svako najbolje zna zasebe. Nisam tu da sudim nekome, kad necu ni samoj sebi.
    Mislim da si dobro odlučila, stvarno svako treba sebe slušat, tj. čut sve opcije, a onda se nać' u onoj skupini koja je srcu i duši milija, a mislim da si se ti lijepo našla .

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Na prvom mjestu poštovanje i oprostite ali ja bih nadodala jedno mišljenje/stav na ovu temu, a ako moderator želi neka post ovaj briše

Moj muž je nuklearni fizičar i često se u svom poslu koristi UZV dijagnostikom.. kvarovi, sonde i što ti ga ja znam (kada je nuklearka u mirovanju, kada se rade remonti - on radi u USA).

Na moje pitanje njemu koji praktički radi UZV dijagnostiku ali sondi i materijala črvtsih i mekih da li UZV šteti u trudnoći i objasni mi UZV kako funkcionira odgovor je bio NE, UZV ne šteti (UZV nije zračenje, samo zračenje može štetiti na dulje vrijeme pošto postoje zrake alfa, beta, gama delta zračenje), ovo je nova generacija UZV-a. Nisu to oni UZV iz 80,90 prošlog stoljeća.

Hoću reći,
    Cure drage da li ste vi svjesne da vam više sjedenje pred kompjutorom svaki dan i čitajući rodu, ili bilo koji drugi forum ili tekst više zračite vašu bebu nego UZV pregled?? (jer kompjutor zrači - to je dokazano i to piše)

Jeste li svjesne toga?

Nadalje, mobitel koji se nalazi u vašem džepu, ili oko vrata ili u torbi više zrači (pogotovo kada stiže poziv ili SMS) od UZV pregleda jedamput mjesečno?

Ne shvaćam čemu tolika bojazan za UZV a izvrgnuti ste većem i opasnijem zračanju svakodnevno??

valjda zato što je sonda rotirana na bebu? Ne, totalno pogrešno.

Nadalje, žene koje čuvaju trudnoće u bolnici, njih pregledavaju UZV svaki tjedan i rađaju najnormalniju i zdravu djecu.

Moj post se mnogima neće svidjeti, nije ciljan niti da vrijeđam a niti da prigovaram.

Ali ako želite baš živjeti prirodno i zdravo osim odricanja UZV u trudnoći pa odrecite se i kompjutora i televizora telefona (to je svakodnevno izlaganje zračenju ali doslovno svaki dan).

A sunčeva energija? ona doslovno također zrači.... i kada previše zrači dešavaju se opekline...

o tom nitko ne razmišlja?

Ako već ste odabrali prirodan način (što ja poštujem i cijenim) onda barem budite dosljene do kraja u tome i poštedite bebicu od svih zračenja...jer ovaj ne idem na UZV a idem na komp po dva sata svaki dan, pa na mobitel, pa na TV - meni zvuči lecemjerno, te kako god okrneš nije prirodan pristup trudnoći

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mačkulina, to sve stoji, ali zanemarila si argument da uzv pregledi mogu stvarat nepotrebnu zabrinutost kod trudnice i cijelu tu pricu, sto zbog netakticnosti lijecnika sto zbog nepreciznosti uređaja. a mislim da je to vazniji segment te priče.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Da nije bilo UZV doktor bi probušio vodenjak, i ja bi vjerojatno završila, u najboljem slučaju na carskom.
    Razumijem tvoju logiku i zasto tako mislis, ali pitanje je zasto bi doktor trebao probusiti vodenjak na prvom mjestu.
    Rutinsko umjetno busenje vodenjaka nije postupak koji bi se trebao izvoditi unitar medicine utemeljene na znanosti.
    Zato jer je doslovno uletio u boks i zaderao se "Šta se ćeka, bušite vodenjak". Na to sam se ja zderala da nesmije. Nakon toga rasprava da šta ja to hoću, i tek onda gledanje u papire u kojima crveno potcrtano piše "Ne bušiti vodenjak". Dobro došla u Hrvatsko porodništvo.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    mačkulina, to sve stoji, ali zanemarila si argument da uzv pregledi mogu stvarat nepotrebnu zabrinutost kod trudnice i cijelu tu pricu, sto zbog netakticnosti lijecnika sto zbog nepreciznosti uređaja. a mislim da je to vazniji segment te priče.
    to imaš pravo, i to potpuno... neke trudnice UZV smiruje a neke uznemiruje.. ali mislim da je nespretno pričati onda o njegovoj štetnosti za bebu jer to tako baš i nije.

znači to je štetnost za majku i majčinu psihu jer majku to uznemiruje a ne bebu

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa
    znači to je štetnost za majku i majčinu psihu jer majku to uznemiruje a ne bebu
    sad tvrdiš da stanje majčine psihe ne utječe na bebu u stomaku, što intuitivno ne smatram točnim. ali ništa te ne uvjeravam
    a krivo očitanje na UZV može dovesti do postupaka koji mogu biti štetni - npr. kad te zbog velike bebe šalju na carski, a ustvari - nije velika beba. a takve greške nisu baš teeške iznimke, bio je jedan topic gdje je ekipa nabrajala koliko im je procjenjena beba a kolika je zbilja bila. grešaka kolko hoćeš, iznenadiš se kad pogode.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pa ne radi se nikom UZV na silu.

Lijepo kažeš ne hvala ili ako treba postaviš protu pitanje - zašto trebam taj pregled ponovno?

U orvoj trudnoći sam imala 4 uzv-a od 10. do 39.tjedna. I mislim da je to bilo sasvim dovoljno.

U drugoj mi s mojih 5 mjeseci trudnoće gin. odlazi u mirovinu, dolazi neki mladac po defaultu na njegovo mjesto i svaki pregled bi radioo UZV. Par puta sam pristala, neke sam odbila. Nije me puno gnjavio, rekao je Kako želite.

Pred kraj iz principa nisam htjela UZV jer sam znala da će biti velika beba (mjesec dana prije poroda je imao 3.800) i nisam htjela da me zbog toga odmah pošalju na carski bez da pokušam roditi prirodno. I dobro da nisam jer je malac bio preko 4 kg.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ma da cure drage ali prvi post i tema kaže da je čest UZV opasan za bebu i trudnoću.
    Ja sam se samo svrnula na taj netočan navod.

Druga je stvar da li to majka ne želi, da li ju uznemirava ili smatra nepotrebnim - to je totalno druga stvar.

Ali činjenično UZV ne šteti bebi u uterus-u. NE. Iz prostog razloga jer to nije zračenje.

Po nekom školskom principu trebaja - UZV u 7 tjednu kada se dijagnosticira da je trudnoća u maternici, u 12 tjednu pri mjerenju nuhalnog nabora, u 20 tjednu (koji je najbitniji prvi UZV u cijeloj trudnoći), u 25 tjednu kada se formira metabolizam kod bebe i vidi se da li ima viška plodne vode i da li je beba prevelika (i šalje na OGTT), 32 tjednu (koji je najbitniji drugi po redu UZV u cijeloj trudnoći) i sad dolazimo do famoznog 35-tog tjedna gdje se odlazi u bolnicu na kontrolu.

Znači po nekim gabaritima medicine do 35 tog tjedna treba najnužnije 5 UZV. a od 35 tjedna ide se na praćenje u bolnicu (u to ne ulazim).

Tako je ok sa školskim i štreberskim trudnoćama, a što je sa trudnoćama koje nisu takve, gdje sa bebanom nešto ne štima, gdje je problem u majčinom tlaku, dijabetesu, trombofiliji (kao što sma ja) gdje je meni UZV temelj pretrage jer se mjere protoci..

A po ovom ispada da ja, dijabetičarka, mama sa visokim krvnim tlakom ...uopće ne vode prirodno trudnoću te ne spadaju u kategoriju koje razmišljaju da im famozni UZV šteti bebi i da je opasan za bebu?

Pa ako nismo prorodne i trudnimo se da sve što je u našoj moći prirodno prođe..što smo vanzemaljci po tim gabaritima.

Cure ništa nije jednoznačno na ovom svijetu

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da i to se događa. samnom je lažela cura dan prije carskog 3200 a kada je rodila malac je bio 4300 .

zamisli tek to :shock:

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mačkulina, ja se potpuno slažem s tobom po pitanju "štetnosti" ultrazvuka. Ako ćemo razgovarati o štetnosti koju ultrazvuk prouzročuje time što zabrinjava majku, onda možemo govoriti i o nestašici plina prije neki dan, padajućem standardu, recesiji, nesigurnosti zaposlenja, da ne nabrajam. Poanta je da sve mi svaki dan možemo čuti bar 10 stvari oko kojih bi se brinule. Mi smo te koje odabiremo da li ćemo se "brinuti" oko nečega ili ne.
    Meni osobno ništa ne znači da li je beba 3000 grama ili 3500 grama. Npr. prema ultrazvuku ja sam trudna 22 tjedna, ali ja znam točno kad sam zatrudnila. i razlika je neka 3 tjedna. To nisam spomenula doktorici, čuvam tu informaciju kao adut ako ikad ikom padne na pamet raspravljat o veličini bebe.
    Drugo, ja se osobno neusporedivo više bojim mikrovalne nego ultrazvuka. Ako ju baš moram upaliti onda brzo stisnem gumb i trčim van kuhinje. mobitel upotrebljavam minimalno, laptop ne mogu tako jednostavno izbjeći, ali sam odabrala da se ne brinem oko toga.
    Kao što je već rečeno, ultrazvuk je stvar izbora, ali mislim on nije kriterij za da se neka trudnoća proglasi s prirodnim pristupom ili sa neprirodnim pristupom. Pogotovo ne od onih koji se služe napravama koje emitiraju zračenje (ali to je tabu tema, pa nećemo o tome).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mačkulina, potpisujem ovo s mobitelima i laptopima. Ljudi bi općenito trebali više paziti na te stvari. (recimo, svi bi trebali u prijevoznim sredstvima gasiti mobitele jer oni dosta zrače kad traže antene, tj kad prelaze iz područja jednog odašiljača u područje drugog, a ako se recimo vozite u busu s 30-40 ljudi koji damas imaju svi po 1 ili više mobitela, svi ti mobiteli istovremeno pojačano zrače u tim trenucima - mm je te struke inače ne bih to znala)
    No to ne znači da neću razmišljati o ultrazvuku.
    Pogotovo mislim da su suvišni pregledi u najranijoj trudnoći kad se još ništa ne vidi. Tu su najčešće krive dijagnoze tipa ne vidi se gestacijska vrećica, srce na kuca, vanmaternična trudnoća i sl.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni nije jasno zasto rasprave oko UZV-a?
    Svaka ga trudnica ima pravo odbiti.
    I zato ne kuzim o kakvim se dvojbama radi?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Dvojbe nastanu ako mislis da odbijas nesto jako vazno, a rasprava se vodi uglavnom zato sto ne postoje eksplicitni dokazi da UVZ ne skodi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja recimo razmišljam u kolikoj mjeri da ga dozvolim. Ako nije problem.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Dvojbe nastanu ako mislis da odbijas nesto jako vazno, a rasprava se vodi uglavnom zato sto ne postoje eksplicitni dokazi da UVZ ne skodi.
    Dobro, ali svaka odluka donosi rizik. Obje strane riskiraju: oni koji dopustaju UZV rizik da ce naskoditi djetetu, oni koji odbijaju UZV imaju rizik da se propusti neka vazna informacija.

Dakle, obje strane su u dilemi, zar ne?

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Potpisujem mackulinu.
    I slazem se sa inom33 da je svakoj od nas najpametnije ciniti ono sto je smiruje i cini spokojnom. Trudnoca je ipak stanje u kome bi trebalo uzivati, radovati mu se, zar ne? I meni, koja nisam neki nervcik, uzv je puno znacio u smislu da znam da je sve u redu i da bebica lepo raste.
    I naravno da je bitan u otkrivanju problema kada se moze reagovati na vreme. Pogresne dijagnoze i zaplasivanja (nema ploda, nema otkucaja, beba vam je mala/velika itd) ne bih komentarisala, jer to vise ima veze sa strucnoscu onog ko gleda i njegovim nacinom da saopsti losu vest, ako je vec uoci.
    Moja ginicka je od onih koje umereno cesto rade uzv, otprilike onom ucestaloscu koju je mackulina navela kao nuznu. Ako je sve u redu, ona to uz sirok osmeh i kaze, ako bas i nije (a dozivela sam i jedno i drugo, nazalost), onda oprezno proceni da li je trenutak da to saopsti, ili da saceka sledeci pregled, pa da bude sasvim sigurna. Naravno, ako je nesto nepobitno (kao blighted ovum u 9. nedelji kod mene), saopstava to direktno i bez uvijanja, ali nezno. I odmah preduzima sledece korake...
    I jos samo da pitam felix: Na cega tacno mislis kada kazes da ultrazvuk nije dijagnosticka metoda?

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

točno Višnja.. i da se nadovežem na konstataciju felix...

u mom slučaju je itekako bila dijagnostička metoda jer se ne ja tom istom UZV vidjelo da bebica zaostaje u rastu.. da bi između dva UZV umrla u meni...

Toliko

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •