Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: ne smije se ustajati na noge?!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno ne smije se ustajati na noge?!

Rekla mi dr. da ni pod razno ne smijem pustiti da se D diže na noge sam. Kaže da prvo treba propuzati "kako treba". Trenutno puže na vojnički. Već neko vrijeme kleči i počeo se uz nas dizati na noge. Ne kužim.... Pa kaj nije "što dijete samo radi, na to je spremno"?!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koja dr? Pedijatrica ili fizijatrica? Kako se to točno i u kojim situacijama diže na noge - opiši? U pravilu, fizijatri ne preporučaju dizanje povlačenjem uz npr. prečku krevetića, ogradicu i sl.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Idealno dizanje, onako, školsko - bilo bi pravilnim iskorakom. Ovo povlačenje nije dobro jer se tako često djeca dignu da preblizu dođu pa onda ne mogu nogice tj. stopala lijepo držat, nego ih razmaknu onako kao Charlie Chaplin, što ima za posljedicu rizik da dijete dulje gazi u onom valgus položaju (unutarnji rub stopala), a time da se stopalo (nepovratno) deformira. Ali, pliz uzmi ovo s rezervom, mi smo izluđeni vježbači, i moja to sve što je kao no-no i unatoč silnom trudu radi, a motorički OK djeca će to vrlo brzo ispravit i neće im štetit, uvjetno rečeno, i da ih na trepavice postavljaš, skužit će vrlo brzo sami OK obrazac. Onako, generalno, nije dobro (nikome) pasivno posjedanje (ono potakljavanje jastucima), vodanje za rukice, hodalice. I sad, having said that, od većine beba Anine "berbe" sve im se to radi i niko nema problema i brzo to sami isprave, tako da ipak na to bih ja obratila posebnu pažnju samo ako je dijete neurorizično i u sustavu vježbanja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pardonček, vodaju ih za rukice, nemaju hodalice (većina ipak kuži da je to štetno, barem se o tome masu piše). I, unatoč vodanju su jako spretni i ništa im (barem ja) ne kužim da im to smeta, ali stručnjaci ne preporučaju vodanje. Trebaš to sve sa zrnom soli, ako nisi vježbač, lakše će ti bit, vježbači imaju tendenciju brijat na to (ja sam pravi primjer).

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: ne smije se ustajati na noge?!

Citiraj andiko prvotno napisa
    Već neko vrijeme kleči i počeo se uz nas dizati na noge.
    kako to misliš uz vas?

jel se može sam dignuti na noge ako se nasloni, npr. na zid?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoćeš reći - povlači se snagom ruku uz vašu odjeću? To je kao bolje ne.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Tek se je počeo dizati. Uz kinderbet i uz nas - da, za odjeću, ruku ili nešto i stane se na puna stopala. To naravno jako nespretno izgleda...ali tek je krenuo. I šta bih ja trebala...uzimat ga svaki put na ruke da se slučajno ne stane? ILi ga gurat dole ili kaj? Inače, nismo vježbači, ali smo zbog rođenja neurorizični. Ovo je savjet sa Goljaka... Dr. Jambričak (ili tak nekaj) koja mi je btw bila KOMA

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ne uza zid, još ne. Vidim da se pokušava uz igračke.... Baš i nemamo nigdje zid slobodan

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je to savjet neurofizijatra, onda bih poslusala

inace djecu bez teškoća ne treba sprečavati u stajanju, ako to rade samostalno
    ali ako je dijete vježbač, onda treba slijediti upute stručnjaka

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

moja M. se isto tako počela dizati kad je bila jako mala (5,5 mj.). ja sam je puštala da radi šta god hoće. s vremenom je usavršila dizanje uza zid (ili u nedostatku istoga uz namještaj )

evo kako je to izgledalo (to je valjda drugi put da se digla na noge ) Molim gledati bez glasa, zvučim ko traktor, ali onaj stari, za otpis

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Savjete s Goljaka bih slušala, koliko mogu, ne mogu niti ja spriječit njeno svako loše dizanje, ali pokušavam (tipa što manje u kinderbetu, ne dajem da se vuče uz moje noge, nije u ogradici), vježbamo masu, ali opet se i masu puta digne. Učini ono što možeš, a da funkcionirate (tipa da možeš na WC, ili nešto kratko skuhati, podgrijati). Moja sisterica je malu stalno nosila, ali to je bilo dijete drugog temperamenta nego moje, sve da je i mogu nositi i tako sprječavati.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    moja M. se isto tako počela dizati kad je bila jako mala (5,5 mj.). ja sam je puštala da radi šta god hoće. s vremenom je usavršila dizanje uza zid (ili u nedostatku istoga uz namještaj )

evo kako je to izgledalo (to je valjda drugi put da se digla na noge ) Molim gledati bez glasa, zvučim ko traktor, ali onaj stari, za otpis

Ajme puntica
    Ja sam se tako razniježila. Hvala ti za ovaj filmić
    Preslatka je, ma kako samo budi tatu, jooooj

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Puntica - premedena je kruškica Šta stvarno sa 5,5 mjeseci samo?! Wow!!
    Baš tako otprilike i moj to radi....

Ina - nismo vježbači. Bili smo u početku na praćenju u Vinogradskoj zbog loših apgara, ali su nas brzo otpisali da je sve ok. Goljak sam ja inicirala zbog nekih stvari i dr. nam je rekla "demonstracije"...tipa kad on nešto usvoji, oni će meni pokazat kako to treba pravilno izvodit....
    No, dobro. Sad malo više pazim na to dizanje... tj. vješanje na ruke...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pravilno ustajanje je snagom nogu a ne snagom ruku, znači ne povlačenjem, trebaš pripaziti da nije u prilici da to može raditi (što je naravno jako teško). Uvijek sam mislila da zdravoj djeci ništa ne može biti od tog povlačenja, ali dijete moje kolegice ima oks noge a nema za to razloga (nije rahitis niti genetika) - i rekli su im da je moguće da je to od preranog stajanja u ogradici. Tako da bih ja to sprečavala.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

stvarno puntica, mia je mrak! kako se ona fino ustala! čovječe! moj malac ništa, ni sjedio on ne bi, ali cure uvijek šišaju dečke, ne?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj malac se poceo dizati uz namjestaj ali iz iskoraka, uvijek! Od prvog puta. Jest da si je on pomagao i povlacenjem rukama ali je vecinu tezine prebacio na nogu s kojom je iskoracio, nakon tjedan dana se sam dizao i uz zid, na isti nacin. Iako je bio vjezbac, pitala sam fizijatricu i on je rekla da je to ok. Da je kljuc svega upravo taj iskorak. Ja mu nisam niti malo pomagala iako me trazio ruku.

Početno

Svaki pedijatar govori svoje. Moja mala je bila prenapredna i sad je, pa sam zbog pedijatrice morala hodati koje kakvim ječnicima i kad bi došla nisu vidjeli zdraviju bebu od nje. Više ne slušam nikakvog pedijatra. Ako ti se bebica počinje sama dizat na nogice pusti je, budi uz nj.Moja malena je propuzala sa 4,5mj,a samostalno počla sjedit s 5mj i počla se dizati na nogice,to mojoj pedijatrici nije bilo normalno, a kaj bi joj ja sad?Vezala joj nogice?Mislim,gluposti..

Bubica prilagodila post za uporabu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne bih ga silila da se spusti, ali bih ipak malo gledala da za početak ne stoji predugo. Možeš ga i ponekad uzeti na ruke kad se penje po tebi, ili poticati na puzanje tako da ga puštaš na pod dovoljno daleko od namještaja, i ti se makni na metar-dva pa ga zovi.
    Navodno je zdravo za djecu da prođu sve faze puzanja. Nema mjesta panici, samo lagano "moderiraj" kretanje.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

propuzao je na 8-mjesečni rođendan pravo kak treba...zamijenio je vojničko puzanje. Sad se već naveliko diže uz namještaj, ali ja bašnisam prezadovoljna kak on to sve izvodi. Ne znam ni sama...
    AL' da vas pitam drugo...dobila sam oprečna mišljenja (niti jedno stručno)... Da li dijete treba na nogicama stajati ili imati cipelice s uloškom i malo višlje da drže zglob... Totalno sam zbunjena

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bez papuča
    ja sam svoju držala na tepisonu u čarapicama

zglob mora biti sloboda, na kraju krajeva i on treba vježbu, treba ojačati
    primjetila sam da kad se ustaje darotira stoplao oko gležnja za 90° da bi ga postavila u pravilan položaj za dizanje
    i zato smatram da nogica treba biti slobodna

rođeni smo bez cipela
    tako je naša vrsta svladala hodanje , naše tijelo, naši instikti su tome prilagođeni
    ne cipelama , one dolaze na scenu kasnije

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujem MGrubi, i što više po neravnim površinama, čim zatopli najbolje je da je vani bos.

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja bi poslušala savjet...tim više što je s Goljaka i tim više što ste neurorizični.
    Tako je i nama savjetovano kad je A. već naveliko sjedila da je iz sjedećeg položaja prebacujemo u ležeći i to na trguh i svima se to činilo bezveze, ali ja itekako vidim koju sam uslugu svom djetetu napravila.
    Ja bi na tvom mjestu poslušala savjet jer to dizanje nije pravilno niti za dijete koje nije neurorizično.
    Pravilno ustajanje je s iskorakom i to treba postići.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nisam skužila da je neurorizičan, u tom slučaju nemam iskustva.

PS. puntice, filmić je mrak, baš je slatka

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa

nisam skužila da je neurorizičan, u tom slučaju nemam iskustva.
    pardon i ja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •