Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: postala tehnoloski visak

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno postala tehnoloski visak

dobar dan,
    neznam dali je netko imao slucaj kao ja a s obzirom da o pravu nemam pojma zanima me sljedece...
    naime 18.02 sam trebala se vratiti na posao nakon porodiljnog i danas u firmi mi vele da jednostavno nemaju vise posla za mene...ponudili su mi dvije opcije jedna da odem prvo na godisnji od 18.02 tri tjedna i onda da budem prijavljena u firmi ili do 30.06 sa dvije place otpremnine ili do 30.08 naravno da ne dolazim na posao...zanima me dali je to fer ...zaposlaena sam u toj firmi od 2004...
    puno hvala na odgovorima...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

nadam se da će Ti se javiti netko s konkretnim odgovorom - ja sam samo htjela reći da je moja kolegica s faksa tužila bivšu firmu jer su je otpustili odmah nakon porodijskog (i vratili su je natrag, no već je našla drugu firmu)

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

znam da ih mogu tuziti ali to bi bilo kontrproduktivno...tako da se nebi odlucila za tu opciju...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovako ne smiju te otpustiti prva 2 tjedna nakon povratka s porodiljnog.neznam jel tvoja firma spada pod kolektivni ugovor.ako da tamo ti piše koliko vremena imaš pravo na otkazni rok i na koliku otpremninu.

druga stvar je da li je na tvoje radno mjesto primljen netko a tebi će dati otkaz ili se tvoje radno mjesto zatvara.jer ako se zatvara radno mjesto i nema više posla mogu ti dati otkaz kao višak.uz otpremninu i imaš pravo na naknadu na burzi.
    a ako to nije slućaj imaš neka prava koja će ti pravnice više objasniti.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

naime prije 5 godina kad sam se tamo zaposlalila dosla sam kao zamjena za jednu zenu koja je isla na porodiljnji kad se ona vratila premjestili su je na bolje placen posao i ja sam ostala na njenom..u medjuvremenu se dogodio pravi baby boom u mojoj firmi i ja sam zadnja otisla na porodiljnji ..u medjuvremenu su se zaposljavale zamjene pa tako i na radno mjesto te zene...kad se ona vratila sa porodiljnjog vracena je na svoje staro mjesto tj u medjuvremenu moje a ja sam izvisila...eto..

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sve da i jesti tehnološki višak, poslodavac, ovisno o broju zaposlenih osoba, mora imati i program zbrinjavanja viška radnika. Dakle, ako je sukladno Zakonu o radu poslodavac obvezan na takvo zbrinjavanje, ne može ti dati otkaz ako nije proveden taj program.
    Ti možeš biti tehnološki višak, ali otkaz kao tehnološki višak može biti nezakonit i zbog činjenice što nije poštivana forma otkaza.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala na odgovoru vec se savjetovala sa odvjednikom mislim da bumo tuzili ih s obzirom jos da se radi o slovenskoj firmi...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sani1 prvotno napisa
    Sve da i jesti tehnološki višak, poslodavac, ovisno o broju zaposlenih osoba, mora imati i program zbrinjavanja viška radnika. Dakle, ako je sukladno Zakonu o radu poslodavac obvezan na takvo zbrinjavanje, ne može ti dati otkaz ako nije proveden taj program.
    Ti možeš biti tehnološki višak, ali otkaz kao tehnološki višak može biti nezakonit i zbog činjenice što nije poštivana forma otkaza.
    program zbrinjavanja poslodavac mora imati ukoliko u tri mjeseca otpušta više od 20 radnika. ako ne otpušta taj broj, odn. manje, ne mora. pa tako mogu svaka tri mjeseca otpustiti 19 i nikom ništa.

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj mim1104 prvotno napisa
    hvala na odgovoru vec se savjetovala sa odvjednikom mislim da bumo tuzili ih s obzirom jos da se radi o slovenskoj firmi...
    Želim ti puno sreće...nedavno sam imala sličnu situaciju.

Samo informacija za druge koje naiđu na ovaj topic........

Po povratku sa porodiljnog, posvojiteljskog, dopusta za njegu poslodavac vam nesmije otkazat ugovor o radu prvih 15 dana od dana kada se vratite na posao. Nakon isteka tih 15 dana u pravilu može vam otkazati ugovor tzv. poslovno uvjetovan otkaz ugovora o radu (mada neki nude sporazumni je žele izbjeći plaćanje otpremnine). Pripada vam otpremnina i imate pravo na godišnji odmor za godinu u kojoj se vraćate na posao (i eventualno stari godišnji ako ga niste iskoristili do 30.6. godine u kojoj ste se vratili na posao ili vam ugovor otkazuju prije tog datuma). Otpremnina ako nije određena ugovorom o radu, pravilnikom firme, kolektivnim ugovorom određuje se prema Zakonu o radu. Otpremnina prema ZOR-u se može isplatiti kako slijedi:

NAJMANJE: OTPREMINA ZA SVAKU NAVRŠENU GODINU RADA =Prosječna bruto plaća ostvarena u posljednja 3 mjeseca prije prekida radnog odnosa ((bruto plaća+bruto plaća +bruto plaća)/3) x 1/3

NAJVIŠE = Prosječna bruto plaća ostvarena u posljednja 3 mjeseca prije prekida radnog odnosa X 6

Prema Pravilniku o porezu na dohodak u slučaju poslovnog uvjetovanog otkaza poslodavac može neoporezivo isplatiti otpremninu u iznosu = do visine 6.400,00 kn za svaku navršenu godinu neprekinutog rada kod tog poslodavca (čl.13.st.2. toč. 21. Pravilnika o porezu na dohodak).

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Podizem...

Evo mene su zvali za vrijeme porodiljnog da mi kazu da kada se vratim cu dobiti otkaz, nudili su mi nagodbu koju sam odbila... Radi se o ogromnoj firmi, svjetski poznata, koja takoder voli naglasiti da su jednaki UN sto se tice zastite ljudskih prava itd.

Ja sam im rekla svoje uvjete da odem ili da cu ih tuziti... Da li netko ima iskustva sa tuzbama, da li je netko to napravio?

Ljuta sam ko ris, za vrijeme porodiljnog su zaposlili 3 covjeka, jos 5 njih outsorsali...Nisu mi mogli reci pravi razlog mog otkaza, na sto sam ja rekla da je onda jedini razlog jer sam ja na porodiljnom...

Meni je sada muka ici tamo natrag, a takoder ne zelim samo otici i pustiti ih da se izvuku...Imam jos 3 mjeseca porodiljnog i takoder godisnji iz prosle i ove godine.

Da vam budem iskrena posto je to ogromna kompanija, ja bi njih najradje stavila u medije, na internet itd.

Nisam pametna sta da radim, ovaj tjedan idem se naci sa odvjetnikom ali sve me je strah da ce se uvijek naci neka rupa u zakonu i da cu na kraju ja izvuci kraci kraj...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam radila u velikoj farma kompaniji i bila trudna mjesec dana na cuvanju trudnoce kad su mi rekli da cu dobiti otkaz cim se vratim na posao

ja sam koristila godinu dana porodiljni i nakon toga jos dvije godine neplaceni porodiljni (do 3. godine zivota djeteta). Kad je tocno napunio 3 godine vratila sam se u firmu gdje su mi opet otvorili radni odnos (2 godine je mirovao), radila sam 15 dana i zatim dobila otkaz. Proglasena sam tehnoloskim viskom, prema programu zbrinjavanja (otpustili nas 400) nije bilo radnog mjesta za mene i nisam mogla nikoga tuziti jer je sve bilo prema zakonu.

AKo ti nazalost ides slicnim putem nemoj pristati na sporazumni prekid jer onda gubis pravo na otpremninu, ako je to velika firma u kojoj duze radis onda to nisu mali novci. Iskoristi i sve sto mozes od godisnjeg.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pituljica,

Hvala na podjeljenom iskustvu.
    Ja nisam dugo u firmi, kada se vratim sa porodiljnog biti ce 2 god. i par mjeseci staza.
    To mi je i plan da iskoristim sav godisnji i otkazni rok od mjesec dana, nadam se da u mom slucaju biti drugacije i da cu ih moci tuziti.
    Vidjet cemo, idem se ovaj tjedan naci sa odvjetnikom.

Pozdrav

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa
    AKo ti nazalost ides slicnim putem nemoj pristati na sporazumni prekid jer onda gubis pravo na otpremninu, ako je to velika firma u kojoj duze radis onda to nisu mali novci. Iskoristi i sve sto mozes od godisnjeg.
    Kod sporazumnog raskida ugovora o radu strane se dogovaraju oko svega, pa se tako mogu i dogovoriti oko otpremnine. Iako ona u slučaju sporazumnog otkaza nije definirana Zakonom može ju se ugovoriti, ali u tom slučaju se otpremnina smatra plaćom te se iz dogovorenog iznosa moraju platiti i doprinosi iz plaće i doprinosi na plaću. Ovo zadnje je vrlo važno ako se otpremnina dogovora u bruto iznosu (što je u pravilu uvijek slučaj).

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Zna li netko što se dešava ako za vrijeme tvog porodiljnog firmu u kojoj radiš preuzme druga firma? kad se vratim s porodiljnog potpisujem s njima novi ugovor? i oni su obavezni poštovati sve ovo gore navedeno ako me ne budu trebali? rokove, otpremninu? da li mi ima smisla ići na mirovanje do 3 g. djeteta (i nadat se da će za 3 godine biti posla za mene) ili bolje iskoristiti sve godišnje, otkazni rok, otpremninu pa onda probat dobit na burzi što se da?

mg1975 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    Zna li netko što se dešava ako za vrijeme tvog porodiljnog firmu u kojoj radiš preuzme druga firma? kad se vratim s porodiljnog potpisujem s njima novi ugovor? i oni su obavezni poštovati sve ovo gore navedeno ako me ne budu trebali? rokove, otpremninu? da li mi ima smisla ići na mirovanje do 3 g. djeteta (i nadat se da će za 3 godine biti posla za mene) ili bolje iskoristiti sve godišnje, otkazni rok, otpremninu pa onda probat dobit na burzi što se da?
    Posavjetuj se sa odvjetnikom.

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

podižem

prijateljica je dobila otkaz kao tehnološki višak (radi na neodređeno u toj firmi od 2006., krajem 07. na komplikacijama, u svibnju 08. rodila).
    rekli su joj da mora odraditi (?!) otkazni rok od 6 tj. (njezin dućan zatvoren, još ne zna gdje će je baciti), dijete nije u jaslicama (tek od rujna).

mora li ga odraditi ako je tehn. višak?
    vrrijedi li i za nju ovaj rok od 2 tj. za otkaz?

može li umjesto odrađivanja odmah uzeti ovogodišnji GO ili to može nakon odrađivanja (ima li uopće pravo na GO)?

inače rekli su da će joj dati neku otpremninu.

nadam se da sam bila jasna. hvala!

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

nitko? nestrpljiva sam

još pojašnjenja oko datuma:
    trebala se vratiti na posao 29.5., obavijestili je mjesec dana ranije da će biti višak, otkaz od 30.5., da bi joj par dana kasnije javili da odradi otkazni rok

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po Zakonu o radu, po isteku rodiljnog dopusta, majka se mora vratiti na radno mjesto i uvjete s kojih je otišla.

Otkaz je mogla dobiti tek 15 dana nakon povratka (inače je isti ništavan).

Također, otkazni rok NE mora odraditi. Stvar je dogovora sa poslodavcem. I ima pravo na godišnji odmor. Cijeli ovogodišnji + prošlogodišnji (ako je u prethodnoj godini iskrostila 12 dana u komadu i može ga iskoristiti do 30.6.)

I neka NE potpisuje sporazmne raskide. Neće ostvariti naknadu na burzi.

Ne znam gdje je zaposlena, ali ako poslodavac sa sindikatima ima potpisan kolektivni ugovor, neka se javi sindikalnom povjerniku.

mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

hvala, reći ću joj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •