Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Naknada za novorođenče-državni službenici

superf

Početno Naknada za novorođenče-državni službenici

Pročital sam negde da je sredinom prošle godine donesen propis prema kojem državni službenici imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć prilikom rodjenja djeteta! Zanima me da li to je tak i kolika je ta naknada i da li se to primjenjuje i na lokalne službenike, odnosno na zaposlenike u lokalnoj samoupravi? Molim pomoć ako tko kaj zna o tome! Hvala!

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sredinom prošle godine donesen je Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike. U čl. 54. reguliran je da državni službenik ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju rođenja djeteta u visini 50% od proračunske osnovice. Proračunska osnovica iznosi 3.326 kn.

Međutim, taj kolektivni ugovor ne vrijedi nužno i za tijela lokalne i regionalne samouprave. U njima se kolektivni ugovor sklapa između ovlaštenog predstavnika sindikata i čelnika JLS.

Provjeri koji kolektivni ugovor vrijedi za JLS u kojoj radiš i što piše u njemu.

Ari avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pročitala sam taj čl. koji govori o ispalti za rođenje djeteta ali ne mogu skužiti da li se to odnosi samo na djecu rođenu nakon donošenja zakona ili svu rođenu u 2008.?
    Zna li netko?

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja prvi put cujem za ovo, a mm radi u drz. sluzbi pa me zanima da li taj novac on moze dobiti nakon rodjenja naseg djeteta? tko ga isplacuje? (poslodavac?)
    ta jednokratna novcana pomoc nema veze s onim sto se dobiva od HZZO-a za opremanje novorođenceta?

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Ari prvotno napisa
    Pročitala sam taj čl. koji govori o ispalti za rođenje djeteta ali ne mogu skužiti da li se to odnosi samo na djecu rođenu nakon donošenja zakona ili svu rođenu u 2008.?
    Zna li netko?
    Kolektivni ugovor se primjenjuje od 31. srpnja 2008. godine, dakle za djecu rođenu nakon toga.

Citiraj trinity prvotno napisa
    ja prvi put cujem za ovo, a mm radi u drz. sluzbi pa me zanima da li taj novac on moze dobiti nakon rodjenja naseg djeteta? tko ga isplacuje? (poslodavac?)
    ta jednokratna novcana pomoc nema veze s onim sto se dobiva od HZZO-a za opremanje novorođenceta?
    Ako je državni službenik ili namještenik može. Isplaćuje poslodavac. Nema veze s onim šta daje HZZO a ni s onim šta daje grad (ovo ja za Zagreb).

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj jurisnik prvotno napisa
    Citiraj trinity prvotno napisa
    Ako je državni službenik ili namještenik može. Isplaćuje poslodavac. Nema veze s onim šta daje HZZO a ni s onim šta daje grad (ovo ja za Zagreb).
    jesam li dobro skužila (na moje opće veselje kao drž. službenika):
    po ovom zakonu dobivaju se kunići od:
    - mog poslodavca
    - od HZZO-a
    - od grada

zna li netko: treba li se bit član sindikata u firmi za dobit ovu naknadu koja ide državnim službenicima?

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    zna li netko: treba li se bit član sindikata u firmi za dobit ovu naknadu koja ide državnim službenicima?
    Ne treba.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

I da - dobiješ kunice od HZZO-a, grada i firme.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moram priznati da i ja prvi puta čujem za ovu naknadu.
    I ja radim u državnoj službi (obrazovna ustanova) pa me zanima da li ja moram nekoga pitati da mi se to isplati ili je neka druga procedure.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Shireen, ako tvoji nisu ažurni preporuča se da napraviš zahtjev za isplatu iste, moji znaju za tu naknadu, ali su mi svejedno rekli da ću trebat napravit zahtjev.
    sretno!

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Lili75, hvala!

To je prva stvar koju ću sutra napraviti! Zanimljivo kako nitko ništa ne spominje kada su ovakve stvari u pitanju... Da se mi mame same ne snađemo i ne raspitamo, čini mi se da bi ostale kratkih rukava!

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da, sve moraš sam čitati i pratiti...
    Kod nas se samo treba napisati molba za isplatu u jednoj rečenici prema kadrovskoj.

trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Shireen, jesi li sigurna da si u drzavnoj sluzbi?
    ja radim također u obrazovnoj ustanovi (fakultet), ali to spada pod javnu sluzbu, a ne drzavnu i ja nemam pravo na tu naknadu.
    Pravo na naknadu ima samo mm koji radi u drzavnoj sluzbi.

evo ti link na taj kolektivni ugovor, na samom pocetku u vrhu su ti potpisani sindikati drzavnih sluzbi, pa vidi je li i tvoj sindikat među njima.
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340842.html

moj sindikat je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i mi kao ni sindikat prosvjete nemamo takav kolektivni ugovor, ni pravo na tu naknadu

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Trinity, u pravu si. Zvala sam tajništvo i rekli su mi da samo državni službenici dobivaju tu naknadu, a mi kao javni sektor ne.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI:
    Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RHSindikat policije Hrvatske
    Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova
    Sindikat djelatnika u vojsci i državnim službama
    Carinski sindikat Hrvatske
    Sindikat Porezne uprave Hrvatske
    Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu
    Sindikat zaposlenih u pravosuđu
    Sindikat pravosudne policijeSindikat zaposlenika zatvorskog sustavaNezavisni sindikat carinika Hrvatske i
    Nezavisni sindikat policijskih službenika i namještenika RH (u daljnjem tekst: Sindikati)
    zaključili su dana 31. srpnja 2008. godine KOLEKTIVNI UGOVOR

-svi zaposleni u gore navedeim djelatnostima imaju pravo na novčanu pomoć radi rođenja djeteta
    - za djecu rođenu nakon 31. srpnja 2008.
    -mora se podnijeti zahtjev u kadrovsku i priložiti rodni list
    -(otac ima pravo i na 5 slobodnih radnih dana - također zahtjev u kadrovsku službu)
    -pomoć je u iznosu 50% proračunske osnovice, trenutno iznosi 1663,00 kn
    - navedena pomoć ne isključuje ostala prava koja se mogu dobiti od hzzo-a ili lok.jedinice

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hm. Čitam ovo i ne znam gdje sam Zaposlenik sam JLRS i vidim da je naš sindikat na prvom mjestu onih koji su potpisali ugovor Rodila sam 05.09.2008, dakle nakon stupanja na snagu zakona o isplati ove naknade. U to vrijeme naša je općina bila potpisnik Kolektivnog ugovora, sada više nije. Istekao je i nikom od rukovodećih nije u interesu da ga obnovi, naravno. Putem sindikata sam istjerivala i pravo na naknadu za bolovanje dulje od 90 dana i jubilarn naknadu.
    Imam li pravo retroaktivno tražiti isplatu ove naknade za rođenje djeteta?

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ninanana prvotno napisa
    Hm. Čitam ovo i ne znam gdje sam Zaposlenik sam JLRS i vidim da je naš sindikat na prvom mjestu onih koji su potpisali ugovor Rodila sam 05.09.2008, dakle nakon stupanja na snagu zakona o isplati ove naknade. U to vrijeme naša je općina bila potpisnik Kolektivnog ugovora, sada više nije. Istekao je i nikom od rukovodećih nije u interesu da ga obnovi, naravno. Putem sindikata sam istjerivala i pravo na naknadu za bolovanje dulje od 90 dana i jubilarn naknadu.
    Nisam ni ja najsigurnija, Sindikat državnih i lokalnih službenika je potpisal taj Kolektivni, al čini mi se samo za zaposlenike u DRŽAVNIM tijelima, a posebno su lokalne jedinice mogle potpisati taj ili sličan kolektivni ugovor...
    Kolektivni ugovor (ne zakon!) o kojem govorimo (koji predviđa novčanu pomoć za rođenje djeteta) potpisan je 31. srpnja 2008. godine i to na 4 godine. Ako ga je tvoja lok jedinica potpisala, nisam baš sigurna da ga je nakon par mjeseci mogla raskinuti :? Vjerojatno je istekel neki prijašnji Kolektivni kojeg je tvoja općina bila potpisnik, a ne taj...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj s3ja prvotno napisa
    Citiraj ninanana prvotno napisa
    Nisam ni ja najsigurnija, Sindikat državnih i lokalnih službenika je potpisal taj Kolektivni, al čini mi se samo za zaposlenike u DRŽAVNIM tijelima, a posebno su lokalne jedinice mogle potpisati taj ili sličan kolektivni ugovor...
    Kolektivni ugovor (ne zakon!) o kojem govorimo (koji predviđa novčanu pomoć za rođenje djeteta) potpisan je 31. srpnja 2008. godine i to na 4 godine. Ako ga je tvoja lok jedinica potpisala, nisam baš sigurna da ga je nakon par mjeseci mogla raskinuti :? Vjerojatno je istekel neki prijašnji Kolektivni kojeg je tvoja općina bila potpisnik, a ne taj...
    Istekao je Kolektivni koji je bio sklopljen u 12. mj. 2004. godine. Temeljem njega sam uspjela ishodovati gore navedene naknade prošle godine. Sad me zanima mogu li na rikverc tražiti i tih 1600 kuna za novorođenče?

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kolektivni iz 2004. godine ne predviđa pravo na pomoć radi rođenja djeteta.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A to što ja imam iskaznicu Sindikata i što plaćam svaki mjesec kad radim njima članarinu? Ni to me ne spašava?

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Haha, pa sad..Ako imaš u sindikatu dobrog poznavatelja problematike i koji bi znal način, nemaš kaj izgubiti da ga pitaš! Ovaj naš predstavnik sindikata zna ponekad izvući nemoguće! Stvarno, provjeri sve ovo još s nekim od njih ili s pravnim savjetnikom u firmi...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •