joj anima kako te samo razumim

.
mi smo identičan problem (s tim da je L.) znala ići i iza 23 na spavanje imali do sredine ovog lita. i tad je moja mama uzela stvar u svoje ruke. zaključila je kako mm i ja ne znamo odgajat dite i kako je uništavamo. i bila je milijun posto u pravu.
rutine nije bilo nikakve, L. je vodila kolo naokolo i određivala kad će ići spavat. mm i ja se jednostavno gubili u tom silnom ludilu. duuuuugo vrimena smo je uspavljivali tako da je jedno od nas išlo s njom spavat, pa bi taj gledao tv ko mumificiran dok ona ne bi zaspala. a znalo je trajat i po 2 sata. i da napomenem kako bi se ona "uspavljivala" skakajući po našem krevetu (a nerijetko i po glavi), uz upaljen tv.
i onda je mama napravila ovako:
- mene izbacila iz sobe dozvolivši mi samo da malu sredim za spavanje. uzela L., odvela u sobu, stavila u njen krevetić, pozdravila, ugasila tv, ugasila svitlo i izašla iz sobe. tu večer je L. samo jednom zovnila mene da mi nešto kaže.
- kako tad tako i sad. na spavanje ide u svoj krevet, nema nas da je "uspavljujemo", nema upaljenog tv-a, nema svitla, samo tračak svjetlosti iz kuhinje jer su nam vrata od sobe staklena. društvo u krevetu su njeni plišanci. nema dozivanja i zazivanja.
ovo ljeto smo uveli ritam da je u krevetu obavezno u 23. kad je počeo vrtić ja sam svaki dan pomicala odlazak u krevet za 10-15 minuta. L. sada pada komirana u 20.30 u krevet, do 21 već odsanja prvi san.
- u vrtiću ne spava, ne spava ni kući popodne. diže se u 6.30. i mislim kako joj je i 2030 previše i prekasno, ali se tučemo nogom u dupe što i tad ide spavat kad se samo sitim kako je to bilo do prije samo pola godine.
kao i svima, ditetu je rutina najvažnija. ja sam to osjetila na vlastitoj koži i mogu ti kazat da sam 95% živaca izgubila upravo zbog njenog večernjeg (ne(psvanja. a inače je prepre žvio dite koje je u stanju od jutra do sutra bit na nogama i skakat samo ako joj dozvoliš.
probaj, ukini uspavljivanje, neće ti bit lako (iako smo mi prošli skroz bezbolno, bez plača i scena), nema svjetala i tv-a, odredi točan sat kad mora bit u krevetu. ako je cijena i misec dana muke isplati se za kasnije.
sritno ti bilo.