Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 154

Tema: Odlazak na spavanje u 23

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj traktorka prvotno napisa
    ..ali recimo samo da me ubija psihički ako ne večera u za to,po mom nekom redu, predviđeno vrijeme,ako negdje zaglavimo duže nego smo planirali,ako zaspe kasnije nego sam ja planirala...očito je u meni problem :/ samo ne znam kako olabaviti te kočnice u glavi....
    očito...

ja sam napravila DVA scenarija. jer u životu smo stalno natempirani, radimo si rasporede (tj. ograničenja) i tamo gdje ih ne treba biti..

jedan scenarij je za obaveze i tuđu kuću. obaveze su u određeno vrijeme, po rasporedu - a tuđa kuća ima svoja pravila. pa bilo to vrijeme za jelo, način ponašanja, spavanje itd...

drugi scenarij je doma... jede se po dogovoru, spava po dogovoru, može se bit cijeli dan u pidžami ... i tak neke stvari koje nisu od životne važnosti...

ja se sjećam kako je moj siroti nećak morao u pidžamu za popodnevno spavanje - a ja sam kikici znala izut buce, i u kinderbetu joj polako skidat skafander jer je bila u polusnu... pa ju pokrit... hebeš pidžamu, važno je da spava ak je umorna...
    ako nije bila gladna - nije morala jesti. kad je bila gladna - tražila je jesti.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam još u pidžami

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja sam još u pidžami
    i ja sam ...
    obzirom da se ovdje ipak priča o djeci, a ne o nama - dodajem:

i kikica je...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Možda će ta deca, tako nesputana, biti srećnija od moje ukalupljene dvojice ali ja stvarno ni tada a ni sada ne videh pametniji način za sopstveni opstanak :/
    ma kaj bi bila sretnija. kasnije ce si zadati vlastiti ritam i to je to. ko da ti i dalje zivis po ritmu koji su ti nametnuli tvoji starci

btw u potpunosti te razumijem. i ja sam uvela strogu rutinu jer zelim
    a) sacuvati dio zdravih zivaca
    b) imati i dio dana za sebe.

kad dode md i poremeti rutinu, ja poludim . ali dobro, i on je napokon skuzio da tako bolje funkcionira i pusti me da odvedem kolo u krevet.

f. je dnevno spavanje izbacio sa godinu i pol, tako da se ja trudim da omjer budan/spava bude 12/12 ili barem 13/11. dakle, u krevet najnajkasnije do 9. a malu sam od rodenja tempirala da joj nocno spavanje pocinje isto tada, samo sto ona nekad ima te svoje tripove (?? ne znam kaj joj je, luda zenska) pa mi nece zaspati i do 11 ili duze. e, to su dani kad sam ja na rubu . sva sreca (valjda se necu ucoprati) pa se ne dogada tak cesto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Joj, pa ispade nama sa blizićima lakše nego vama sa po jednim

Bez šale :/ . Mi smo od starta morali uvesti rutinu
    zato ti je i lakše s dvoje. jer si uvela rutinu, jer si morala, jer drugog rješenja s dvoje djece nije bilo /i moja frendica koja ima blizance isto veli/. roditelji s jednim djetetom u tom pogledu često griješe jer previše potenciraju to da je dijete centar svijeta i da isti tren mora sve biti njemu podređeno i onda imamo rusvajs kasnije.

mislim da zbog te rutine neće biti nesretnija. ne brini.

mikka, znam o čemu pričaš. u danima kad sam sama s zxujom nas dvije tako fino funkcioniramo. čim mm se pojavi na vratima - sve zna otići u kupus (dobro, kod nas se to onda opet brzo sve dovede u red). u tvojoj situaciji bih svakako držala do svoje rutine, a gospodin ako će se vama prilagoditi - može, ako neće, ne mora, al ne mogu se troje osoba jednoj osobi prilagođavati kad njoj šune.

to je inače problem... sto puta i meni zna doći da promjenim rutinu, pa eto, neka iznimka, i to i učinim ponekad (ne držim se toga slijepo), al se sve to često zna obiti o glavu. djeca ne kuže iznimke i zašto iznimke ne bi mogle postati pravilo.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Iznimke...da.
    Tako sam ja svojoj pustila da ode tati kad seka zaspe. Inače se uspavljuju skupa, ja legnem između njih i išuljam se kad zaspu.
    E sad, žica ova starija mene neku večer da ode tati nakon priče. Ja je pustim, mislim, pa dobro, jednu večer, što ima veze.
    Evo nje i sutradan s istim zahtjevom

Danas nisu niti jedna spavale i lagano su već na rubu. Stvarno bi trebale zaspati do 20. Čuje ona nas da pričamo kako ćemo ih rano staviti u krevet i već viče: Ma, ja ću se išuljati tati

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ahahah.... jel primate i mene i klub neurotičnih večernjih mama...?! Evo moje dijete neide u krevet prije 11 a zaspi negdje oko ponoč, ponoč i pol.... gledamo tv, svjetlo je zagašeno, ne skače-mirno leži... ali nikako zaspat :/ ! jutarnje buđenje je oko 9, 9 i pol... popodnevno od 3 do 5 i naravno navečer nemože rano zaspati. e sad, ja sam doma, ne radim, ona baš neide u vrtič pa to NEKAKO i mogu izdržati, ali samo NEKAKO... sve češče NIKAKO... Naravno da se desi da ponekad popodne neide spavati i naravno da onda navečer rano legnemo (oko 9, 9 i pol) ali s obzirom da je moje dijete naviklo gledati "sex i grad" (jer to mama gleda dok uspavljuje dijete...), ona jednostavno neče zaspati prije nego što odgleda seriju ... i tako smo opet na istom.... Eto, neka djeca gledaju crtiće pa idu spavati a moja Nina gleda "sex i grad" pa MOŽDA ide spavati....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ninolina, snimi si taj svoj sex i grad, i ugasi tv.

ja sad u pola noći (najkasnije) gasim tv (a nekad i ranije) - tako da mogu spavati.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hoću reć da dok gori tv - kikica neće u svoj krevet

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moja je večeras iznimno kod bake na spavanju... joj kako bih voljela da to postane pravilo

sad kad ne znam što ću sa sobom - odoh i ja malo odrijemati.

ninolina, nemoj se ljutiti, al meni nije jasno da dijete od koliko ovo godina ? tri i nešto može odlučivati o tome da će gledati "sex i grad" i to seriju koja često u ponoć počinje. pa ipak biti roditelj znači i preuzeti odgovornost i obavljati poslove koje nisu nam uvijek najmilije. jedna od tih je i staviti dijete na vrijeme u krevet.

kao što kaže sorc, snimi si.

ja sam uvijek mislila da sam ja ovisna o tv-u, i jesam i snimim si sve serije koje me zanimaju (pa ih odgledam kad stignem), al u 20h (posebice ako vidim da mi je dijete "nabrijano") gasim obavezno tv, glazbu il sl., smirujem(o) strasti i polako krećem(o) ka krevetu. nema druge. pa ipak svi mi imamo malo više godina u dupetu da si dozvolimo da nam djeca određuju ritam života na takav način (da se sad ne uhvatite bukvalno za riječ). meni ta neka nonšalancija baš nije potpuno jasna. :?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ma draga moja, probala i to ... Eto pet, sub i nedj nema "sex i grad"-a pa ja redovito gasim tv, ali onda mi ona priča šta se desilo u tjednim epizodama i to ti ona razglaba na glas i nemožeš ju ušutkat... pa onda krene- carry je pisala i ljubila se , i znaš mama, one žute cipele što ona nosi mi se jako sviđaju i baš bi mi išle na onu žutu majicu što imam, jel tako mama... a znaš mama, miranda ti je rodila malog dečkiča ali ja ti nebi dečkiča ja bi ti rađe seku da joj mogu raditi frizure, a i ta miranda ti je baš neka ružna... a samantha ti je opet bila..... a charlote je šetala i .... I JA POLUDIM!!!!!! eto draga sorciere....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni je tv u dnevnoj. ako se f. bas protivi da ide spavati kad kazem, ostavim ga jos kratko da se poigra i onda je gotovo. sve mu to napomenem unaprijed i pitam ga jesmo se dogovorili. kasnije ako treba ugasim sva svjetla u sobi (on ionako ne sljivi tv ni pola posto) i idemo. uglavnom prode relativno glatko jer zna da se nema smisla samnom prepirati oko nekih stvari.

neki dan je bas bio premoren, a imamo rutinu higijene (zubi, ruke, wc) prije spavanja. aaa kako mi ga je bilo zao, bas je tuzno plakao, nije htio prati zube. na trenutak mi je doslo da mu popustim, i da ga pustim u krevet bez pranja. ali onda sam se opametila, cak i malo podviknula na njega da se smiri (to je ona kratka sok-terapija, cisto da prestane plakati a onda se vratimo pjevanju ili cemu vec), oprala mu zube na najvecu brzinu i odosmo u krevet. uh.

samo se nadam da mala nece biti jedna od ovih tvrdih oraha, i da ce ovo odrzavanje rutine sljakati i kod nje, inace.. bog mi pomogao :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ninolina, jel ti pricas s njom ili ona ima monologe?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninolina32 prvotno napisa
    eto draga sorciere....
    kaj eto? :?

da tebi smeta sex i grad, za čas bi našla način kako da to riješiš. (ja mijenjam program na npr. discovery animal).
    ovako si stavila svoje zadovoljstvo ispred svega. a ovo što tvoje dijete prepričava - meni je :/ . u toj dobi djeca upijaju. a ovo što tvoja upija - za mene nije ok.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovako si stavila svoje zadovoljstvo ispred svega. a ovo što tvoje dijete prepričava - meni je
    potpis.

na stranu što ti je dijete budno do tih sati, al da si dozvolila i jednu minutu da pogleda program koji nije primjeren njenoj dobi (nama se znalo dogoditi da moja uleti u neku scenu od latinice - koja se prikazuje u 20h, pa sam se znala gristi zbog toga i od onda uopće ne gledamo tu emisiju dok je ona u dnevnom boravku)... nije mi jasno. posebice čemu se onda čudiš i zašto ludiš ?! di si ti dok ti dijete iz noć u noć od nepunih četiri godine gleda kako se samantha ševi sa pola new yorka ?! :? a opravdanje tipa: "ona jednostavno neče zaspati prije nego što odgleda seriju" su mi ono tko je tu dijete a tko roditelj, pobogu?!

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A ne,ne,ne.... malo smo skrenuli a i krivo ste me shvatili tj ja nisam baš ni objasnila! Kad je neka škakljiva scena tipa- samanthe, mijenjam program ODMAH jer nisam baš toliko luda da ču joj dozvoliti da gleda takve scene ili ako su malo žešča ljubakanja također mijenjam odmah program... ne samo u "sex i grad" nego opčenito u bilo kojoj seriji, filmu.... A ako vas muči zašto gledam "sex i grad" kad ona ide spavati...?! :? Ne vidim u tome ništa loše, gledala ja seriju koja mi se sviđa ili gledala dokumentarni program- dođe mi na isto. Gledam tv jer ga jedino u to vrijeme mogu pogledati na miru pa koristim tih sat vremena dok ona ne zaspe, a ona zaspi za sat (otprilike) bio tv upaljen ili ugašen. I držat če monologe bilo o "sex i grad"-u ili o latinici

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

pa na kraju ispada da vi problema ni nemate...

ja bih joj jednostavno ukinula dnevno spavanje od 3-5, svako spavanje poslije 15 sati u toj dobi je "pogubno", to je jednostavno prekasno. navečer bi ti puno ranije zaspala, barem do 22, a ti ne bi morala prebacivati programe, koji su, po mišljenju većine - pretpostavljam, neprikladni i BEZ scena seksa...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj traktorka prvotno napisa
    Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    ako legne u 20h, pa valjda će do 22 zaspati. dosljedno! nema cile mile.
    ne bih dala ruku u vatru za ovu tvrdnju....
    ne bih ni vršak prsta... :?
    Meni nekak ipak ima logike,pogotovo ako se provodi barem neko vrijeme...organizam se ipak umiri i lakše zaspe...
    Uf ja onda imam neke drugovačije organizme :/ Moji spavaju kao i ja kad su umorni i istina je da idu ranije spavati kad se ranije dižu, duže spavaju po zimi nego ljeti i trebaju više sna nego MM i ja -to su sve pravilnosti koje sam ja uspjela utvrditi, ali ni nemam neke pretenzije na veće. Ne vidim svoj dom kao kamp za neku vojnu obuku.Tako i piju vode kad su žedni, a jedu sličnim ritmom kao i mi, osim što imaju dvije ekstra užine, ali ne gledamo na sat - ovisi o hrani, aktivnostima. Drugo je u vrtiću to je sasvim druga institucija od moje

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo tek sad nekako na istoj "valnoj duljini" Ide spavat kad mu se spava, a to je otprilike u isto vrijeme, popodne oko podneva i navecer je do 9 "gotov". Isto je i s jelom, kad je gladan trazi sam.
    Bilo je faza kad bi poslje kupanja imao energije vise nego ujutro i kad bi skakao po krevetu, meni, mm-u...do 23 sata!
    Ali to je proslo.
    Primjetila sam da ako ga MM uspavljuje onda to trajeeee, kad ja idem onda nema zahebancije, moze skakat kolko hoce ali u kindacu, pa mu je to bezveze, pa legne i zaspi.
    Kod samog uspavljivanja nema tv-a, upaljen je ali je na teletextu tj. stavim na neku stranicu koju ne moze nac pa bude onako crno, znaci, nema puno svjetla a opet nije potpuni mrak. Ne voli mrak nikako.

Ima night terrorse vec duze vrijeme oko ponoci i pomaze da upalim tv jer mu skrenem paznju pa se brze smiri, pa legne uz mene, stisne se i gleda samnom sex i grad ili seinfielda. Ubrzo se okrene na drugu stranu i spava dalje.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ovo sa sex i gradom je tu mač, sori. Moji kako bilo da bilo moji zaspu do deset - ako u 8 ne zjevaju ja se smatram neuspješnom u izmaranju Čak i kad zbog bolesti (kao sinoć kad je di bljuckala ) bdijemo kasno gledaju se crtići na dvd-u strogo PG do 6 godina

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A ja se nervirala što je mm pokušavao navući klince na Star Trek . Sreća pa ih nije zanimalo. Mislim, sreća po mene, tata je bio debelo tužan što mu se klinci ne žele potruditi oko kapiranja odnosa između Klingonaca i Romulanaca .

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ninolina, pa nije bit u tome što joj dozvoliš da gleda scenu gdje carrie probava pete manolo blahnik cipele /što je također jako edukativno za četvorogodišnje dijete / il ne dozvoliš da gleda scenu gdje samantha trenira fiskulturu na lusteru. radi se o principu... il uspavljuješ to dijete ili ga ne uspavljuješ? /s tim da se takvo pitanje u to doba noći ne bi trebalo ni postavljati/ ne mogu shvatiti da uopće možeš mirno gledati bilo što dok ti dijete u ponoć skakuće oko tebe, kakav god da je djetetov ritam.

kako moja ne drži monologe o masovnim grobnicama koji se znaju prikazati u latinici, niti o ubojstvima u csi-u, niti o brisanom prostoru niti o brokeback mountainu, a bome nije joj ni seinfeld smiješan ? jednostavno zato jer uopće nije došla u doticaj s tim programom i nema razloga da dođe. nakon 20h djeca nisu ništa izgubila pred tv-om (u nekim iznimnim prilikama može možda DVD-crtić, al nikako normalan tv program), nebitno jel se i dogodi da ostanu duže budni (jer je vikend, posjeta i sl.).

inače, potpisujem astru:
    svako spavanje poslije 15 sati u toj dobi je "pogubno", to je jednostavno prekasno
    dobar savjet.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

anchie ti pokušava reći nešto što ja odavno ovdje trubim.. prvo da djeca nisu kompetentna da odlučuju o spavanju...
    kak nisu?
    anchie sa trljanjem okica i zijevanjem pokusava saznati tudju kompetenciju
    koliko puta je moje kompetentno dijete davalo neke znakove koje ja nisam kompetentno protumacila

iliti, veliki broj djece kad "predju" svoju graniicu umora, postaju "neumorni"

moja je ST zvala "kadasijanci" jer je znala rucati dok traje DS9 svidjali su joj se kostimirani likovi. srecom, ne gleda nista i na nista nije navucena. ima crtice i to joj je previse.

stvarno mislim da su neke emisje s razlogom navecer i jako me ljute dnevne reprize.

moj savjet je budjenje. ne dopustiti da se dijete samo probudi vec ga probuditi. znaci, ustat ce "umorno".
    takodjer ako ste u garsonjeri, koliko sam skuzila, tv vam je u istoj prostoriji, kad ide u krevet- gasiti sve.
    pa zrtvuj nekoliko veceri i odite spavati kad i ona. svi zajedno. u mraku.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno Re: Odlazak na spavanje u 23

Citiraj anima prvotno napisa
    Više ne mogu i ne znam što ću. Moja curka ne ide spavat nikad prije 22 a vrlo često prije 23 sata. Često zaspim i prije nje, mm dežura. Ne moram spominjati da se ja i mm ne možemo posvetit jedno drugome jer je ona budna, a dok ona zaspi ja već ispalim na živce

isti problem do prije nekih 1.5mj...sve dok nisam odustala od popodnevnog spavanja... a sada dize se oko 7h i zaspe u 20h ...bez dreke,cviljena,svadanja ili bilo cega drugog....uspavljivanje traje najvise 5min....

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene ovo muči u zadnje vrijeme. Prije nismo imali problema s uspavljivanjem - poslije 19 h bila bi večera, tuširanac, priča (dvije-tri) i eventualno bi s nama malo pogledao televiziju (discovery science, national geographics ili jednostavno 1 protiv 100) i ubrzo se pokupio (negdje oko 21 h) u krpe jer je umoran. Blaženi mi!

Međutim, kak sam ja počela raditi, ujutro mora ustati 40tak min. ranije. E, sad - zbog ranijeg ustajanja je umoran, popodne u vrtiću obavezno imaju spavanje i on je počeo spavati u zadnje vrijeme (inače, zadnjih pola godine skoro da uopće nije spavao u vrtiću; doma ne spava zadnje dvije godine, sam odlučio da neće i ne mogu ga uspavati nikako pa sam odustala), već prije smo imali problema s odlaskom u vrtić u kojem je navodio to spavanje kao glavni problem i probala sam nešto isposlovati, ali bezuspješno jer je, kao, većina roditelja za spavanje, a oni nemaju uvjeta osigurati neku tihu aktivnost za nespavače :/ Sad smo upali u zatvoreni krug - u vrtiću se naspava, popodne i navečer je kao da ga netko iglom ubode, skače i luduje i nikako spavati prije 22 h, a ujutro ne može k sebi doći u 6.45h (inače je sam ustajao oko 7.15-7.30) :/

Imam čak osjećaj da puno manje spava ovak razlomljeno, nego što je to bilo prije u komadu (dobro, vjerojatno je razlog i u tome što je stariji). Također, fino njeguje podočnjake :/

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koliko dugo to traje? Mislim, koliko dugo ide u vrtić i spava?

Moje zaspu oko 21, 21:30. Budim ih u 6:15.

Ja sam isto primjetila da vikendom moja starija prije zaspi navečer. Preko tjedna spava u vrtiću, uglavnom...neki put ne uspije zaspati i to kužim po njoj, vidim da bude umorna već oko 20 h.
    I kod nas forsiraju to spavanje. Nekad, kažem, ni ne zaspi, no mora ležati i šutjeti :/

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne znam , ne znam, eto preko vikenda smo se apsolutno razularili pa ide spavati između pola deset i deset...što je toliko kasno da ne može biti kasnije

preko tjedna u devet već spava, iako kad se sjetim (a i MM priča identičnu priču ), kad sam bila mala ja išla spavat poslije crtića u 7,15 - i amen, nije bilo nikakvih prigovora s moje strane, koliko se sjećam

da mi dijete ne spava do iza 23 ja bi zbilja pukla, uništila bi mi i ono malo vremena koje mi je preostalo da odahnem

al opet, ako dijete neće pa neće, a što ćeš mu..iako bi ja pokušala

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Nekad, kažem, ni ne zaspi, no mora ležati i šutjeti :/
    Ja sam Ninu malo ispitivala o tom spavanju u vrtiću pa mi je rekla da se smije samo dići iz kreveta ako treba piškit. Znači, odležati moraju, ali moja spava. MM nekad dolazi po nju oko pol 3-3 i ona još zna spavati. Pretpostavljam da prvo pol sata, sat leži a onda jadna zaspi, prevari ju.
    Slažem se s vama da bi mogli mm i ja probati ovako da navečer u neko doba ju stavimo spavat pa da vidimo. Što se tiće rutine, jedan tjedan je buđenje u 6 a jedan oko 8, 8 i pol, kako god da je, ona ne ide prije 22, 23. I vikendom isto, spavala po danu ili ne. I inače, primjetila sam da joj ne treba puno sna, i to negdje od prije ljeta, do tad je bilo super, spavanje preko dana 2-3 sata a navečer max je izdržala do 21, milina Također, ponekad zna imati i podočnjake.

p.s. kad sam razmišljala staviti topic ili ne, bila sam uvjerena da će se većina zgražati kako mi dijete ide tako kasno u krpe

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    loryblue, i mi bi htjeli izbaciti uspavljivanje. de, mogu li tvoju mamu posuditi na nekoliko dana ? hrana i noćenje inkludid. nek mi dijete dovede u red.
    Kad završi kod MC, imamo i mi ponudu, i za platu ćemo se dogovorit
    iznajmim je gratis, samo joj dajte jest i pit i ne mišajte joj se u metode (spasit ćete i mene povremenog pametovanja )

L. je prestala spavat popodne malo prije 3. rođendana. ujutro se dizala u vrtić u 7.15, u vrtiću bi odspavala sat vremena i nismo je mogli uspavat ponekad i do 1 iza ponoći. i to je bila strava i užas, mrcvarenje živo za svo troje. ona nervozna jer joj se očito spava, ali ne želi zaspat. mi još nervozniji jer smo zgaženi ko pasi od cjelodnevne jurnjave.
    ali krivci smo bili mm i ja jer je ona diktirala tempo, a ne mi. mi smo bili blesaci koji se nisu znali nosit sa situacijom. i da ne bi bilo plakanja i zapomaganja mi joj dozvoljavali "uspavljivanje" po njenoj želji. kardinalna greška.
    normalno da dite neće zaspat ako ga ideš "uspavljivat" crtićima što smo mi znali radit.
    normalno da neće zaspat ako gori tv pa joj je svako malo nešto zanimljivo za pogledat.
    sad kad vratim film ja sam ustvari činila sebi uslugu i udovoljavala sebi jer bi kao nju išla uspavat a montirala bi se u krevet gledat neku svoju seriju.
    od kad ju je mama "naučila" redu i spavanju u kući je milina. :D
    L. ide u svoj krevet, svitlo ugašeno, tv ugašen, mi po kući, ona zaspe u 10 minuta (ako ne i prije).

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sofke prvotno napisa
    , kad sam bila mala ja išla spavat poslije crtića u 7,15 - i amen, nije bilo nikakvih prigovora s moje strane, koliko se sjećam
    i ja sam isla spavati u to vrijeme. 'isla' je malo previse reci. ja bi zaspala u to doba jer vise nisam mogla, gdje god se nasla
    ja nikad nisam mogla zaspati u vrticu, i to mi je bilo uzasno, a morali smo ako ne spavamo lezat i bit mirni, koja je to meni muciona bila

i dosta dugo sam isla tako rano spavati, cak i u skoli. sjecam se da bi drugi uvijek pricali o nekim zanimljivim serijama i filmovima na tv-u, a ja sam ih sve redom prespavala

mi smo danas imali izuzetno uspjesan dan, soavanje u pola 3, i sad u 10. ja zadovoljna. a probudili smos e ujutro u pola 11. nis mi nije jasno, al se ne bunim

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a sto se tice rutine, dorianu je rutina svetinja. al to se odnosi na: koja je roba za po vani, a koja za po doma, koji je jastuk moj, koji nejgov, a koji do mm-a, kojom zlicom jede juhu, kojom jogurt, a kojom zgnjecenu bananu, koji auto mora bit desno, a koji lijevo kad ih on poslihta, jel ja imam vestu za van ili za po doma kad on doji, jel mi se vidi rame kad doji ili ne, jel mi ruka stoji na glavi ili na guzici kad lezimo i dojimo itd, itd...

rutinu u spavanje, obroke i presvlacenje u ove 2,5 godine nismo uspjeli uvesti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea je jutros sapavala do pola devet, i evo, odmah je kasnije zaspala - između pol 11 i 11, MM ju je uspavljivao pa ne znam točno. U krevetu je bila u deset (jer znamo da nema šanse da ranije zaspe), nakon kupanja, pa je onda slijedilo čitanje, gašenje svjetla, priča u mraku - nema TV-a, nema svjetla, i svejedno joj treba dugo da zaspe jer je ujutro nešto duže spavala.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    , kad sam bila mala ja išla spavat poslije crtića u 7,15 - i amen, nije bilo nikakvih prigovora s moje strane, koliko se sjećam
    i ja sam isla spavati u to vrijeme. 'isla' je malo previse reci. ja bi zaspala u to doba jer vise nisam mogla, gdje god se nasla
    ja nikad nisam mogla zaspati u vrticu, i to mi je bilo uzasno, a morali smo ako ne spavamo lezat i bit mirni, koja je to meni muciona bila

i dosta dugo sam isla tako rano spavati, cak i u skoli. sjecam se da bi drugi uvijek pricali o nekim zanimljivim serijama i filmovima na tv-u, a ja sam ih sve redom prespavala
    :shock:
    meda, ti si moj alter ego, dakle!

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja samo zbog spavanja nisam voljela vrtić.
    Pa sam molila mamu da me upiše sa 6 godina u školu.
    I je

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Citiraj meda prvotno napisa

:shock:
    meda, ti si moj alter ego, dakle!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uh, i ja sam mrzila spavanje u vrticu. vrtila bi se 100 godina jer mi se nikad nije spavalo, i onda kad bi napokon uspjela zaspati bi me probudili

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    uh, i ja sam mrzila spavanje u vrticu. vrtila bi se 100 godina jer mi se nikad nije spavalo, i onda kad bi napokon uspjela zaspati bi me probudili
    Ovako moja L nekad :/
    MM je bio došao po nju pred kraj spavanja jedan dan i teta kaže da je "baš sad zaspala".

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Joj mogu zamisliti kako ti je... Moji su 3 i 5 god. i obavezno zaspu u 19h zajedno u roku od 5 min. Bar dok je zime.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moji kad osatanu dugo u vtiću znaju odgađati spavanje iako su umorni jer smo im falili. I stalno nas pokušavaju zainteresirati za neke svoje priče i igre, meni je to preslatko. Onda se skoncentriramo na to da se odigramo 1na1 nešto to im baš puni baterije,ugasimo tv,pa čak i telefon ignoriramo tih 15 -dvadeset minuta po osobi. Znam da zvuči jako proračunato, ali upali. Nama je užasno bitno da točno znaju tko se koliko igra s kim . inače ljubomore i svađe... znači puta dva- pola sata ili 40 min igre umjesto sat vremena natezanja, cendranja oko uspavljivanja.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Isto vrijedi i za neke izjurcane dane po rođendanima, bakama i dedama, ručkovima isl. Nama se čini da smo cijeli dan zajedno, ali oni znaju da nisu niti malo bili u našem centru pažnje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je bio manji stres ne forsirati odlazak u krevet do 20 sati nego ga stvarno pustiti da krenemo u krevet kad je dovoljno umoran da napokon i zaspi

odlaskom u krevet u 20 bi samo bio rezultat da svi skupa smrdimo u krevetu i borimo se sa njim da ga zadrzimo u krevetu

nase uspavljivanje je znalo trajati i do ponoci, do 1 sat u kriticnim danima

sad sa 5 zaspi oko 21, vec oko 20 je spreman za spavanje pa se krecemo u tom smjeru

jedino obrazlozenje koje sam ja dobila od mjerodavnih u nl (sto ne znaci da ima bilo kakvu znanstvenu osnovu, da sad ne objasnjavam o educiranosti mjerodavnih u nl) je da djeca sa visokim iq trebaju manje sna

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

[quote="mama courage"]ninolina, pa nije bit u tome što joj dozvoliš da gleda scenu gdje carrie probava pete manolo blahnik cipele /što je također jako edukativno za četvorogodišnje dijete / il ne dozvoliš da gleda scenu gdje samantha trenira fiskulturu na lusteru. radi se o principu... il uspavljuješ to dijete ili ga ne uspavljuješ? /s tim da se takvo pitanje u to doba noći ne bi trebalo ni postavljati/ ne mogu shvatiti da uopće možeš mirno gledati bilo što dok ti dijete u ponoć skakuće oko tebe, kakav god da je djetetov ritam.

kako moja ne drži monologe o masovnim grobnicama koji se znaju prikazati u latinici, niti o ubojstvima u csi-u, niti o brisanom prostoru niti o brokeback mountainu, a bome nije joj ni seinfeld smiješan ? jednostavno zato jer uopće nije došla u doticaj s tim programom i nema razloga da dođe. nakon 20h djeca nisu ništa izgubila pred tv-om (u nekim iznimnim prilikama može možda DVD-crtić, al nikako normalan tv program), nebitno jel se i dogodi da ostanu duže budni (jer je vikend, posjeta i sl.).
    Znam da "sex i grad" ovdje nije tema ali moram se "opravdat" jer smatram da ovakvom napadanju zaista nema razloga.... Gle, mc, moje dijete nezna engleski i nezna čitati tako da je njoj ta serija sasvim bezopasna i nebitna poput bilo kakvog drugog filma ili emisije... ona nema pojma šta znače manolice (to su joj cipele kao i svake druge...), i isto tako nezna šta radi samantha (več sam napisala da na takvim scenama odmah preokrenem program).... A dali ču ja nju uspavljivati sa tv ili bez njega- to je moj problem... Vidim da je dosta njih napisalo da uspavljuje djecu sa upaljenim tv ali ti si baš meni nekako zamjerila taj tv i skakutanje po krevetu... neznam radi čega jer ja nisam ni napisala da tražim savjet niti da me zanima tuđe mišljenje, samo sam napisala da i ja imam dijete koje neide u krevet prije 23 sata. A što se tiče njenih monologa (koji ti također smetaju iz meni nekog nepoznatog razloga..), radi se o tome da je Nina dijete koje se od ujutro do navečer ne gasi, tj stalno priča, i rijetko kad ima "usta zatvorena"- čak i dok jede ona staaaalno nešto priča... I ne, ne priča o nikakvim grobnicama, niti o ubojstvima .... jer takve stvari ne gleda. Nisam maloumna niti glupa da ču dijetetu od 4 god dozvoliti da gleda svašta na tv, ali isto tako ju baš ni ne držim pod staklenim zvonom u strahu da ne dođe možda u doticaj sa događajima iz stvarnog svijeta, i da slažem se sa tobom da latinica, csi... nisu primjereni za dječju dob ali baš da ču skakat na svaku scenu.... e to neču ( a pod tim ne mislim na nikave ružne ili preslobodne scene jer če vjerovatno to netko izvuči iz konteksta ove zadnje rečenice pa se več unaprijed "opravdavam" jer mi se neda više o tome pisati...)

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Malo mi se žuri pa nisam baš dobro složila cijeli post ali- shvatit če se šta sam htjela reči

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne moraš se ti opravdavati, al to uporno činiš. nikako da shvatiš da me ne zanimaju koje konkretno scene tvoje dijete vidi ili ne i koliko razumije engleskog ili ne. radi se o principu.

ti misliš da je okej da dijete od 4 god. svako veče (osim subote i nedjelje) gleda s roditeljom "sex i grad" - ja mislim da nije.

ne samo zbog potpuno neprimjerenog programa (što nema veze sa staklenim zvonom niti skakanjem na neku neprimjerenu scenu, kojih je u to doba noći na pregršt), niti što je mala brbljivica (što i moja je, samo što ona prepričava epizode "pčelice maje"), nego što bi djeca u to doba noći odavno trebala spavati. i ako ne spavaju onda bi roditelji trebali činiti sve na tome da spavaju, a ne zavaliti se pred tv. to je moje mišljenje, nevezano za tebe.

i da - tv mi nije sprava za uspavljivanje djeteta. bilo tvog ili nečijeg drugog djeteta. a vidimo iz tvog primjera da tvoja mala i ne spava uz tv, nego ga gleda.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Grga također ide kasno spavati. Preselili smo se pa mu se rutina pobrčkala i jedno vrijeme je bilo zaista naporno. Sada zaspi oko 22 sata što je isto prekasno, ali bolje je nego prije. Ja bih isto radije da ide spavati u 9 pa da ja još imam vremena za bračne dužnosti i za sebe.
    Imamo rutinu - kupanje ili samo pranje ruku, zubića i WC, zatim se zajedno uvalimo u krevet i čitamo knjigu i nakon toga gasimo svjetlo ili samo u mraku pričamo priču. U principu zaspi odmah nakon gašenja svjetla. Vidim da je taj dio jako važan, da mu se ne dopusti da svjetlo ostaje upaljeno predugo. Ja sam sada u 9. mjesecu pa sam i ja umorna tako da zaspim ko klada skupa s njim...
    Moje iskustvo je pokazalo da ako počnemo rutinu uspavljivanja prije nego je on spreman, ležimo u krevetu 2 sata, ispričamo sve što smo trebali, ugasimo svjetlo, onda se on diže, pa bi išao u dnevni bpravak, pa bi gledao crtić, pa bi skakao po krevetu i glumio jaguara (što li je već taj dan u điru...) i to onda i tako potraje do 10. Jedino sam ja na kraju živčana od tog dvosatnog uspavljivanja.

Dakle, moje iskustvo je nekakva zlatna sredina - nije dobro ni za nas ni za njega da forsiramo uspavljivanje prije nego je pospan, ali isto tako ne možemo prepustiti njemu da odlučuje kada će ići, jer bi to vjerojatno bilo iza ponoći.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

H oduvijek ide kasno spavati, oko 22 -24h i to mi je super. S obzirom da dolazim doma oko 1730h, barem uspijem provesti s njom nesto vremena.Da ide spavati u 20h, pa kaj bi bile skupa dnevno 2h?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne moraš se ti opravdavati, al to uporno činiš. nikako da shvatiš da me ne zanimaju koje konkretno scene tvoje dijete vidi ili ne i koliko razumije engleskog ili ne. radi se o principu.

ti misliš da je okej da dijete od 4 god. svako veče (osim subote i nedjelje) gleda s roditeljom "sex i grad" - ja mislim da nije.

ne samo zbog potpuno neprimjerenog programa (što nema veze sa staklenim zvonom niti skakanjem na neku neprimjerenu scenu, kojih je u to doba noći na pregršt), niti što je mala brbljivica (što i moja je, samo što ona prepričava epizode "pčelice maje"), nego što bi djeca u to doba noći odavno trebala spavati. i ako ne spavaju onda bi roditelji trebali činiti sve na tome da spavaju, a ne zavaliti se pred tv. to je moje mišljenje, nevezano za tebe.

i da - tv mi nije sprava za uspavljivanje djeteta. bilo tvog ili nečijeg drugog djeteta. a vidimo iz tvog primjera da tvoja mala i ne spava uz tv, nego ga gleda.
    Egzektli

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

istina, jer tebi nije problem šta dijete ne spava u ponoć, problem je šta ga ti ne uspavljuješ u ponoć.
    Nisu djeca strojevi i ne rade na on/off dugme, oni moraju imati načine i ritam uspavljivanja....a ne obući im pidjamu i leć pred TV i čekat da se sruše...
    ja razumijem da su neka djeca teška za spavati i da im treba manje sna, ali ovdje nisam primjetila da ima puno takve djece, više mi se nekako sve svodi na naše greške.
    Ni šef ne zaspe do ponoć ako ga se ne krene uspavljivat. I ja ga(i mm) ne ostavljamo u sobi i čekamo da se dogodi čudo :/
    nego ga okupamo, opere zube, pročita mu se priča, i legne dok se smiri.Eventualno ako je jako umoran odem "piškit", a on u medjuvremenu zaspe- ne ostavim budno dijete u krevetu i očekujem da će se samo "srušit" :?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

heh.... uopče se ne opravdavam nego izjašnjavam da MENI ne smeta što moje dijete ide spavati tako kasno i što gleda ono što je trenutno na tv a ako to vama smeta ..... i uoče mi nije jasno zašto se neki toliko toga hvataju... Ali dobro, vi ste sve ovdje duuuugo vremena pa samo potpisujete jedna drugu a i primjetila sam več u par "razgovora" da noviji članovi baš nekako i nisu uvijek (po vama!) u pravu i kao da nemaju pravo glasa i na svoje mišljenje. Nikoga ne vrijeđam i nikome ne prigovaram nego samo iznosim svoje mišljenje (ako smijem

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tebi ne smeta, al djetetu nije zdravo ni dobro ni pametno :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •