Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 90 od 90

Tema: Od kuda sam ja izašla?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kad vas čitam, imam dojam da su djevojčice znatiželjnije po tom pitanju od dječaka, ili se jednostavno javilo više mama koje imaju djevojčice?
    Mene Andrej o svom "porijeklu" gotovo ništa nije ni pitao (a znatiželjan je inače, poprilično). I od svega je zapamtio samo da se jedna stanica podijeli u dvije, dvije u četiri, četiri u osam, itd... a ništa više kao da ga nije ni zanimalo :?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moja je prošlog ljeta (pod dojmom desetogodišnje nećakinje) pitala: mama, a jesi ti djevica ? onda je dodala (sva važna): al ne u horoskopu.

a priča meni mama nećakinje, veli, mala ju jedan dan posadila pored sebe, ozbiljno ju pogledala, dodirnila joj rame i veli: mama, ajd mi pričaj o seksu, al ne ono ti i tata se volite i rodi se dijete, nego vi ste u krevetu - goli. e, odatle!

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Kad vas čitam, imam dojam da su djevojčice znatiželjnije po tom pitanju od dječaka, ili se jednostavno javilo više mama koje imaju djevojčice?
    Mene Andrej o svom "porijeklu" gotovo ništa nije ni pitao (a znatiželjan je inače, poprilično). I od svega je zapamtio samo da se jedna stanica podijeli u dvije, dvije u četiri, četiri u osam, itd... a ništa više kao da ga nije ni zanimalo :?
    ni moj ne pita previše
    on, odnosno dečki imaju pimpeka, a cure imaju pišicu
    dalje od toga me nije ništa pitao
    ja ne navaljujem u objašnjavanju

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tanja_b
    ni moj nije previše znatiželjna, zna da djeca rastu u maminom trbuhu, a nije se raspitivala na kako idu van ni kako dođu unutra
    imamo onu larousse malu enciklopediju tijelo i dijete i to čitamo
    sluša i ne pita previše

Citiraj mama courage prvotno napisa
    moja je prošlog ljeta (pod dojmom desetogodišnje nećakinje) pitala: mama, a jesi ti djevica ? onda je dodala (sva važna): al ne u horoskopu.

a priča meni mama nećakinje, veli, mala ju jedan dan posadila pored sebe, ozbiljno ju pogledala, dodirnila joj rame i veli: mama, ajd mi pričaj o seksu, al ne ono ti i tata se volite i rodi se dijete, nego vi ste u krevetu - goli. e, odatle!
    ne znam dal bi ili :/ , od pomisli da se nađem u situaciji te mame

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovi koji ne pitaju su, koliko vidim, jedinci

zara se prvi put zainteresirala za tu tematiku kad sam bila trudna. (osim menstruacije, to ju je jos i prije zanimalo)

anek, što se tiče videka i toga da svi imaju "kiticu", i zara je jednom prilikom proučavanja svog spolovila izjavila : "mama, pa i ja zapravo imam mali pimpek"

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa
    ni moj ne pita previše
    Moj je nekoliko mjeseci kad se rodila seka pomagao u presvlačenju njenih pelena. Dodavao maramice, mazao kremicu po njoj i sve vidio. Nikakvog pitanja nije postavio. I meni baš čudno, pa sam ga jednog dana pitala jel ima seka pišolinca. Kaže on meni: Nema, još je mala! Eto, tipično muško. Svo znanje svijeta je pobrao

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi nismo imali baš razgovor o menstruaciji, budući me dijete neprestano slijedi naravno da je sa mnom u kupaoni dok mijenjam uloške...tako da sve zna, a osim toga uvjerena je da će i ona imati menstruaciju čim joj narastu dlake na pišici..kao mami

da bebe idu van iz mamine pišice je odavno općepoznata stvar

kako ulaze, to smo imale razgovor neki dan..nisam joj rekla da tatin pišo uđe u maminu pišicu jer je taj dio više nije zanimao

ali zna da mama ima jaje (doduše jajašce, ali ona si može vizualizirati isključivo jaje - i to kokošje)

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja jedinica zna sve i sve je ispitala uz genijalno pitanje na ned. rucku - kad cete mi pokazati kako to stvarno udje u maminu...
    njena teta u vrticu bila je blago crvena kad je ova moja cijeloj grupi objasnila da tate imaju...mame imaju...onda se oni...i zacne se dijete spajanjem jajasca mame i spermija tate...i izadje kroz...
    teta me je zvala sa strane, sablaznuta i iznenadjena sto jedan 4-god. sve to zna, kaze ova moja - djeca nemaju pojma da dole ima 3 rupice 8)
    onda smo im donjeli slikice pa su se svi malo educirali, uz genijalno tetino - bojim se sto ce drugi rod. reci

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj muški jedinac zna kako se rađaju bebe, kako rastu u trbuhu (čitali smo nešto, gledali na telki i na netu nešto sitno) i spomenuli smo kako nastaju bebe onak ofrlje (pročitala iz Male enc. larousse - tijelo), ali ga to nešto previše nije zanimalo da bi postavljao podpitanja.Spermiće smo vidjeli snimku pod mikroskopom na Mythbusters .

Zato zna da ja imam uloške (ja sam mu na svoju ruku - jer nije uopće pokazivao interes pa da ga malo educiram - objasnila zašto ih nosim, mislim da sam se poslužila Ancicinom pričom koja mi je nekak najbolje legla) i niti to ga nije baš nešto puno više zanimalo da bi postavljao podpitanja . Veća mu je fora da onak s visoka odmahne rukom ''Ah, to su mamini ulošci'' (radi se o nerabljenima, da ne bude zabune ).

MMu se i na ovo mizerno znanje kosa diže na glavi jer misli da je premali da bismo mu objašnjavali, no ja se ne slažem.

A kikica, flowerina i mc curka su zakon

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa
    Citiraj rahela prvotno napisa
    ni moj ne pita previše
    Moj je nekoliko mjeseci kad se rodila seka pomagao u presvlačenju njenih pelena. Dodavao maramice, mazao kremicu po njoj i sve vidio. Nikakvog pitanja nije postavio. I meni baš čudno, pa sam ga jednog dana pitala jel ima seka pišolinca. Kaže on meni: Nema, još je mala! Eto, tipično muško. Svo znanje svijeta je pobrao
    hm, da, Roko je bio pitao u nekom trenutku kad je meni otpao pimpek (kad ga sad više nemam)

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja je s 3 godine pitala kako je ušla u trbuh jer je gledala slike gdje sam bila trudna, a onda po svoj logici pitala kako je izašla, zbilja sam očekivala to pitanje malo kasnije, baš sam bila iznenađena

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moja ne pita. Skuzila je da bebe izlaze 'iz guze' ko sto ona kaze. Detaljno ne pita i molim da tako ostane. Ona cesto ima faze 'opterecivanja' svog mozgica glupim stvarima. Ko sto je smrt i umiranje ovih dana. Cak su joj i bebe pomrle danas. :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne mislim da su to glupe stvari, niti da su preteske da se njima "opterećuje".
    to su sve "facts of life" i normalno da ju zanima, i normalno da o tome pricamo.
    u stvari, poludim kad zara i ja razgovaramo o smrti, u jednom potpuno normalnom tonu, a onda uleti deda s recenicom "a zasto si ti srce opterecujes glavicu s tim groznim stvarima??"
    a zari smrt nije ni grozna, ni strasna, ni tuzna. ali postat ce joj takva ako ce joj okolina postavljati ovakva glupa pitanja.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ja ne mislim da su to glupe stvari, niti da su preteske da se njima "opterećuje".
    to su sve "facts of life" i normalno da ju zanima, i normalno da o tome pricamo.
    u stvari, poludim kad zara i ja razgovaramo o smrti, u jednom potpuno normalnom tonu, a onda uleti deda s recenicom "a zasto si ti srce opterecujes glavicu s tim groznim stvarima??"
    a zari smrt nije ni grozna, ni strasna, ni tuzna. ali postat ce joj takva ako ce joj okolina postavljati ovakva glupa pitanja.
    Potpis!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

njima je to na razini jetre i gusterace, rasta kose i sl. normalno pitanje o normalnoj pojavi

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

neva je imala malo viđe od dvije godine kada je već znala da je uložak za 'menstroraciju', a tada je negdje i pokazala baki kako ima rupicu ('aka, vidi, ovdje je rupica'). nedugo nakon toga je skužila nešto što je nazvala 'čupić' (klitoris, nema veze s rukometašem) i bila sva oduševljena

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Potpis!
    Nisu sva djeca ista, ko sto i treba biti. Nekoga manje pogodi stvar, nekoga manje. Pitala me jedanput ko umire, jeli stari ljudi. I sta cu joj reci? Prosli smo jedanput kraj groblja i vidjela je mali spomenik. Pitala me jeli to umrla mala seka. :/ Isto nevoli kada joj se kaze da je ona od nekoga starija. Mislim da to povezuje sa smrcu.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tako mislim i ja... I volim kad su djeca znatiželjna i kad pitaju...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Potpis!
    Nisu sva djeca ista, ko sto i treba biti. Nekoga manje pogodi stvar, nekoga manje. Pitala me jedanput ko umire, jeli stari ljudi. I sta cu joj reci? Prosli smo jedanput kraj groblja i vidjela je mali spomenik. Pitala me jeli to umrla mala seka. :/ Isto nevoli kada joj se kaze da je ona od nekoga starija. Mislim da to povezuje sa smrcu.

Ali opet - stvar je naše percepcije, nama je teško reći da umiru i djeca i mladi i svakakvi, njima je to samo jedna informacija više. Kad je nama bila smrt u top temama (povezano sa smrću dede mališine najbolje prijateljice) oni su se uredno igrali da je jedan od njih mrtav i da leži pokriven :/ i meni je to bilo grozno (no nisam pokazivala),a njima je samo način da to procesuiraju.

Npr. u zadnje vrijeme je najzanimljivije pitanje 'Koje ti je to meso?'', a nakon mog odgovora pita: ''Kaj je picek uginuo pa ga skuhaš?'' ''Nije uginuo (i tu je već meni polagano bed , ali se prisiljavam nastaviti normalnim tonom), nego su ga zaklali da bismo ga mogli jesti (i gutam knedle, a apetit lagano pada ) i njemu je to skroz normalna informacija s kojom je zadovoljan (za razliku od mene :/ ).

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

roko zna već duže vrijeme od kud je izašel, a osobito su ga te stvari počele interesirati kad sam ja sad bila trudna... kuži spermiće, jajne stanice, spajanje itd ali nekak to sve povezuje s ženidbom... možda zato jer mu ja znam pričati kad gledamo slike s vjenčanja, da sam ja bila trudna kad smo se tara i ja ženili :?
    čak se neki dan dosjetil i pital me da kak sam mogla hedu roditi ak se tata i ja nismo drugi put ženili

dok malo bolje razmislim, možda on te spermiće i jajašca nije baš najbolje skužil...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj andrea prvotno napisa
    ja bojanu kažem da je izašao kroz otvor koji se zove rodnica ili vagina

ne mogu preko svojih usta prevalit, za taj dio svog tijela, kokica ili pipica
    Identicna stvar. Nikad u zivotu njemu nisam rekla nijednu od ovih simpaticnih rijeci
    a kaj da ja zari kazem kad se navecer ide prati i ja ju podsjecam da ne zaboravi oprati pišu:

"i zara, nemoj zaboraviti oprati svoju vaginu."

ti bi ozbiljno tako razgovarala da imas kcer?

Ja odvalila na ovo!

Kak mozes oprati vaginu?, eventualno je isprat dusiranjem

Al mozes oprat dio kod otvora vagine/rodnice, i uretre i anusa. A cijeli taj dio se zove vulva.

Mislim da je djelomicno problem u cijeloj ovoj prici da mi same, kao zene, nemamo pojma od cega se sastoje nasi spolni organi i koji su njihovi znanstveni nazivi, pa zbog toga zavrsavamo na izrazima tipa koka (ja jos uvijek nemrem verovat da netko koristi taj izraz) ili pisa ili pimpek i sl. A to zato jer nit s nama nasi roditelji nisu razgovarali o njima na isti nacin kao sto su o oku, uhu, jeziku ili mozgu.

Mi cemo u nasoj kuci reci pisa/pimpek/guza tu i tamo al najvise se koriste rijeci vulva/penis+mosnja+anus kad govorimo o pranju i sl. (kad govorimo o pisanju, kenjanju (mokrenju, obavljanju stolice), oplodnji i radanju, onda koristimo znanstvene termine jer u konacnosti i govorimo o znanosti). I priznat cu da samo zbog toga ja puno vise znam o sebi i svojem reproduktivnom tijelu i zdravlju. Jer sam se prisilila odmah od pocetka govoriti s klincima neuvijeno i otvoreno i znanstveno, a za dio toga sam morala prvo i ja neke stvari prouciti i rascistiti.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj anima prvotno napisa
    E da, i moja je gledala kad sam si mjenjala jelte, pa je pitala što je to, ja sam rekla da to imaju samo mame, i da su to pelenice za mamu, nisam išla pričat o tome, bojala sam se da se ne prepadne što je to krv, ali morat ću joj to bolje objasnit, sad sam se ohrabrila čitajući vas, malo je i ona zbunjena u vezi toga, vdim kako me gleda i ništa ne ispituje
    a meni jednom došla kikica iz vrtića :shock: :shock: ... i kaže: mama, jel ti znaš da suzanina mama JOŠ ima pelene!!!
    i dorian moje uloske zove mamine pelene. kad sma ih kupila prvo je mislio da su to pelene za njega, pa sam ja rekla da je za mene, i tak su to na kraju amine pelene.

inace on joj nista ne pita, mm mu pokusava objasiti da cure i decki nemaju istu stvar, al daleko smo mi od svih tih razgovora.
    kad bude pitao objasnit cu mu jednostavnim rjecnikom

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Npr. u zadnje vrijeme je najzanimljivije pitanje 'Koje ti je to meso?'', a nakon mog odgovora pita: ''Kaj je picek uginuo pa ga skuhaš?'' ''Nije uginuo (i tu je već meni polagano bed , ali se prisiljavam nastaviti normalnim tonom), nego su ga zaklali da bismo ga mogli jesti (i gutam knedle, a apetit lagano pada ) i njemu je to skroz normalna informacija s kojom je zadovoljan (za razliku od mene :/ ).
    Pa da...tako nekako i moja. I Mufasa je to lijepo objasnio. O krugu života.
    Lavovi jedu antilope itd...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Djeca sama puno nauče i dok ne mislimo da uče... Mi smo davno davno prošli objašnjavanje kako beba dođe u trbuh i kako izađe van

Moj E je imao 4 godine kad je teti u vrtiću izvalio "Peseki se seksaju - imali budu mlade" jer ih je vidio kroz ogradu.... Ona mu je mrtvo hladno rekla da je to točno, ali da se treba reći "Peseki se PARE...", na što je dijete uredno nastavilo rečenicu "... a ljudi vode ljubav!" (To nam je ispričala draga teta R. uz legendarnu izjavu da je naš E u pubertetu!)

No, interes za detalje je s godinama ohanuo sve do nedavno, kad je stariji sin u 2. razredu učio iz prirode čovječje tijelo - glavne dijelove: glava, trup, udovi i spolovilo. Pita on - mamaaaa, a kako se zapravo zove spolovilo? Na to mlađi sin viče iz druge sobe - pa kak ne znaš, zovu se pimpek i pipica!

Ali stariji se ne da smesti... hoće on drugu razinu informacija... Kaže - znam ja da se pimpek još zove pišonja, a kod velikih se zove spolni ud , ali kako se zove kod žena? A mali (napredniji) brat uredno iz druge sobe viče "Zove se rodnicaaaa! Pa kak ne znas kroz koji izlaz si izasao iz trbuha? A ujaka su morali izvaditi baki kroz trbuh jer je bio jako velika beba pa nije mogao proci kroz malu rupicu! "

Eto, djeca malo pomalo uče. Na razini koja im je trenutno zanimljiva. Kad postave pitanje - odgovorimo. Ne radimo od toga ništ posebno - odgovorimo kako najbolje znamo (primjereno dobi).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da pridodam naš izraz za vulvu , mi je zovemo pišulinka.
    Mislim da naši roditelji (a i mi koji tako radimo) nisu jednakim tonom spominjali spolne organe kao npr uho, jer su spolni organi drugačiji utoliko što (u normalnim okolnostima jelte) nisu izloženi pogledima drugih, dakle, intimni su. I ne mislim da će djeca zbog takvih recimo eufemističkih izraza razviti sram od vlastite spolnosti.
    Sad sam se sjetila, hrv. riječ za vulvu je stidnica.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    njima je to na razini jetre i gusterace, rasta kose i sl. normalno pitanje o normalnoj pojavi
    apsolutno se slazem. Tek kad mi pocnemo koristiti kojekakve izraze da zamaskiramo stvar, pa kad uvijamo dok pricamo.. tek onda se pocne kuziti da to u stvari treba biti nesto WOW a ne na razini jetre i gusterace

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

al možeš zamisliti kako je divno petogodišnjem djetetu objašnjavati da nije izašlo kroz tu rupicu, nego da su mami rezali stomak. kao vuku u sedam kozlića.
    I kod nas je tako, puno jednostavnije...jos jedna od prednosti carskog reza.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dobro razumijem odakle dolazite, al' objasnjavanje spermica 5godisnjem djetetu. :? Mislim cemu to? Ja sam svojoj rekla: ja i babo smo se puno voljeli i jako smo zeljeli bebu i ti si se rodila. I bila je presretna mojim odgovorom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mojoj zari to nije dovoljno
    naime, i ona i ja se jako volimo, pa nisam zatrudnila
    i tata i ja se jako volimo svaki dan, pa ja nisam trudna cijelo vrijeme

svako dijete je posebno, i u određenom trenutku traži određenu količinu informacija

dakle, nisam joj odmah počela pričati o spermićima, ali ona je imala toliko potpitanja da smo i do njih došli

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa

Pa da...tako nekako i moja. I Mufasa je to lijepo objasnio. O krugu života.
    Lavovi jedu antilope itd...
    Aha tako i mi objasnjavamo i onda imamo situaciju
    Viktor inace nece meso ni nacrtano. A kad vidi nas da jedemo kaze "Sta ste to ubili?" (isto tako bez optuzivanja....mada nas nekad zna zamoliti da ne ubijamo koke jer one vole djecu....prisjedne mi)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa
    Mi još nismo spominjali menstruaciju, mislim da bi je to moglo šokirati budući da se klinci uglavnom boje krvi. Ili se varam?
    moje iskustvo je da se djeca ne boje krvi, ako im se prezentira kao nesto normalno. jagora je s oko 2 godine zanimalo sto to radim dok mijenjam mooncup, pa sam mu ukratko objasnila razlike izmedju spolova, menstruaciju, trudnocu, porod itd. sve mu je to bilo vrlo zanimljivo, a vidim i da je vecinu toga upamtio. zna da muski imaju pisu, zene nemaju, ali imaju titi, zna da zene imaju mengu i ide krv, da je prije rodjenja plivao u mom trbuhu u puno vode i da je rodjen na maminu rupicu (nisam se sjetila drugog naziva, a niti jedan od ovdje spominjanih mi ne odgovara). najbolji mi je kad opisuje kako je izasao iz mame: isplivao iz rupice i BUM na pod

jos da se nadovezem na laumin post o krvi, jagoru cesto zna ici krv na nos i nije mu to nista traumaticno, strpljivo sjedi i pritisce gazu na nos, a tako je i kad vidi krv u nekoj rani.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj lima je oduvijek mogao mene vidjeti kako mijenjam ulozak. I nikad mu to nije bilo strasno, no jedino je meni dojadilo objasnjavati jer bi on za mjesec dana zaboravio sto sam mu rekla

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

mojoj zari to nije dovoljno
    naime, i ona i ja se jako volimo, pa nisam zatrudnila
    i tata i ja se jako volimo svaki dan, pa ja nisam trudna cijelo vrijeme

svako dijete je posebno, i u određenom trenutku traži određenu količinu informacija

dakle, nisam joj odmah počela pričati o spermićima, ali ona je imala toliko potpitanja da smo i do njih došli
    Da, ti i Zara se volite ali ne zelite bebu skupa.

Ma kuzim te...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Dobro razumijem odakle dolazite, al' objasnjavanje spermica 5godisnjem djetetu. :? Mislim cemu to? Ja sam svojoj rekla: ja i babo smo se puno voljeli i jako smo zeljeli bebu i ti si se rodila. I bila je presretna mojim odgovorom.
    Znaš koji mi je odmah scenarij u glavi? Da se zaljubi u vrtiću i da kao voli nekog dečka...jer koliko god mi mislile da djeca ne vole, oni i vole, i da je bude strah toga ili zabrije da će imati dijete ili nešto....
    Kontaš?

Ja mislim da je jako dobro djeci objašnjavati nešto sasvim normalno, nedavati neistinite informacije, jer oni u svojim glavam to skroz drugačije vide i izvode drugačije i pogrešne zaključke. I ako je odraslima neugodno, onda oni to osjete i znaju da je to neka neugodna tema.... prelomiti i ispričati mi se čini bolje...

I da...mi u svojim glavama i moje prijateljice i u osnovnoj školi smo imale skroz drugačije predstave o tome šta je menstruacija, kako se bebe dobivaju itd...o menstruaciji da ne pričam....

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

AA je pitao kako se rodio i to sam mu objasnila, ali nikad nije pitao kako je došao u moj trbuh pa nas taj dio priče tek čeka.

Što se tiče terminologije, spolni organi su za sad pišo i pišica. Ne mogu zamisliti da izgovorim "Idemo ti oprati penis, anus i mošnje".

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno od kuda sam ja izašla?

Ja mislim da se ide iz jedne krajnosti u drugu krajnost.Davno prije se djeci sve skrivalo, nije im se puno objašnjavalo(većina), istina je i da su djeca manje pitala jer su ranije skužila da postoje neke "škakljive" teme.Smatram da se i danas pretjeruje na drugu stranu, jer se roditelji natječu tko će biti više cool.Ja djetetu također dajem odgovore na postavljena pitanja, bez uvijanja. Međutim, iako je ona tek prošla 3 i po godine( a pitanja su počela i puno prije), ne mogu reći da ona postavlja ta pitanja(o ulošcima, menstruaciji, kokama, pišama, ljubljenju) kao i svaka druga.Ima tu već laganog smijuljenja.Inače, u objašnjavanju idem do kud ona pita, a objašnjenja nisu ni eufemizmi, a nisu baš ni znanstvena. Svatko poznaje svoje dijete, pa zna što bi ga moglo zabrinjavati i zbunjivati, tako da mislim da nema neke općenite preporuke za ova objašnjenja.Meni je važno da zna da ništa nije bauk, da nema zabranjenih ilinepristojnih tema i da sve smije pitati, pa tako i dobiti odgovor.
    Kod nas su termini koka i pišo, mamine pelene, beba je izašla iz trbuha(dalje nije pitala), tata i mama se ljube...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

igraliste...

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Kad sam ostala trudna, moj mali nećak (5 god.) me pita jedno popodne pred svima "teta kako je tebi došla beba u trbuh?". A ja ću njemu (njegova mama mi šapne "pazi nismo mu još objasnili pa smisli nešto"), i ja kažem "pa znaš, teta i barba su se ljubili i došla je beba u trbuh". Kad on me pogleda i onako pred svima razvuče osm jeh i pita me "a šta ti misliš da sam ja glup?". Mi :shock: :shock: :shock: . A on će na to "pa je... ste se i došla je beba". Naravno da smo ih pustili da namiru popričaju sa djetetom, iako nam je došlo da vrisnemo od smjeha. Em od kud mu to, em od kud ta riječ?
    Kaže saznao je od vršnjaka u vrtiću da tata mami stavi pišu u pipicu i onda dođe beba.
    E ova današnja djeca svašta znaju.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Otkinula sam na ovo od nenaa-e. Ja sam sada trudna taman na pola i moj me malac pitao kako je braco došao unutra, ali stvarno nije bio fasciniran odgovorom - koji je kod mene krenuo, pa mama i tata su se dogovorili da hoče imati još jednu bebui onda su se morali dugo maziti... tu je već izgubio interes za priću.
    Zna da će beba izaći kroz pišu i to mu je cool.
    Zna da beba cika, pita otkud mi dođe mlijeko, pa se zna provalit da - će bebi sigurno biti fino kad si ja popijem nesquik jer će onda kroz moje cike doći i bebi nesquik !
    Zna da mama krvari par dana u mjesecu jer to velike cure i mame tak imaju, ćuo je izraz menga ali ga nikada nije sam upotrijebio.
    Uredno se oboje skidamo tuširamo pred njim i golo tijelo mu uopče nije tabu tema, to mu je tak normalno. Kad ću sama osjetit da je meni neugodno, povući ću se malo.
    Mislim da su to sve normalne stvari, ne treba se skrivati i prodavati nerealne priće, pa mogu na svakom kiosku vidjeti katastrofe od sexi magazina u izlozima kioska, koje mi neidu u glavu kaj imaju tam raditi!

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

meni se A. mučila s takvim pitanjima, ja sam nešto pokušavala, ali nije bilo rezultata
    i bome je bila uporna, mjesecima je ispitivala, kako sex, kada sex, kako beba nastaje, kuda ulaz, kuda izlazi, jao

i onda sam našla jednu krasnu slikovnicu u knjižnici gdje je sve potanko opisano, s pravim nazivima spolnih organa ( nema pipica, pišonja itd, )
    e, to ju je zadovoljilo, sve joj je razjasnilo, tu dubiozu u glavici
    od onda smo mirni.
    šteta što vam ne znam reći kako se zove autor, niti naslov, ali slikovnica je neka blijedozelena sa mamom na naslovnici s velikim trbuhom i beba nacrtana unutra
    preporučam.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •