Results 1 to 43 of 43

Thread: Štetnost zagrebane teflonske tave?

  1. #1
    dorotea24's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    2,775

    Default Štetnost zagrebane teflonske tave?

    Odavno znam da je teflonska tava ako se zagrebe pušta nekakve otrove u hranu i da se takva tava onda mora baciti. No kako nigdje nisam o tome čitala nego samo čula i kako to nigdje u uputstvima kada takvu tavu kupim ne piše zanima me je li to zaista istina i jel se u posljednje vrijeme nešto o tome promijenilo?
    Još me više zanima za posuđe od gusa.

  2. #2
    dorotea24's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    2,775

    Default

    zar nitko?

  3. #3

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    I ja čekam odgovor kao i ti...

  4. #4
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    evo zanimljiv clanak, ima i o teflonu:


    http://www.vjesnik.com/Pdf/2005%5C02%5C22%5C12A12.PDF

  5. #5

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    jug
    Posts
    23

    Default

    Ja imam toster-grill i ona "rebra" za pečenje su presvučena teflonom i prilično su oštećena(jedini način za skinuti zapečene ostatke je bilo ribanje).I što sad, baciti toster od nekih 700tinjak kuna?
    Pročitala sam članak, ali isto tako godina slušam priče o štetnosti oštećene teflonske tave.Moja mama je odmah baca či se pojavi crtica.
    I sad budi pametan :? . Ali toster još nisam bacila...

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    U smece sa zagrebanim teflon tavama.

  7. #7
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by lanika
    Ja imam toster-grill i ona "rebra" za pečenje su presvučena teflonom i prilično su oštećena(jedini način za skinuti zapečene ostatke je bilo ribanje).I što sad, baciti toster od nekih 700tinjak kuna?
    Pročitala sam članak, ali isto tako godina slušam priče o štetnosti oštećene teflonske tave.Moja mama je odmah baca či se pojavi crtica.
    I sad budi pametan :? . Ali toster još nisam bacila...
    Ako ga koristiš za tople sendviće stavi na svaku stranicu tostera foliju i peci. Nema razlike...

  8. #8

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,229

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Quote Originally Posted by lanika
    Ja imam toster-grill i ona "rebra" za pečenje su presvučena teflonom i prilično su oštećena(jedini način za skinuti zapečene ostatke je bilo ribanje).I što sad, baciti toster od nekih 700tinjak kuna?
    Pročitala sam članak, ali isto tako godina slušam priče o štetnosti oštećene teflonske tave.Moja mama je odmah baca či se pojavi crtica.
    I sad budi pametan :? . Ali toster još nisam bacila...
    Ako ga koristiš za tople sendviće stavi na svaku stranicu tostera foliju i peci. Nema razlike...
    Super ideja. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Mislim moj nije zagreban ali do kad

  9. #9

    Default

    Što koristiti kao alternativu teflonskim tavama, recimo za peći palačinke da se ne lijepe?

  10. #10
    dorotea24's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    2,775

    Default

    Quote Originally Posted by Natasa30
    U smece sa zagrebanim teflon tavama.
    zašto? jel to provjereno?

    hvala na onom linku.
    no zašto je to sve tako obavijeno nekakvim velom tajne. nigdje na uputstvu za proizvod ne piše da se baci ako se zagrebe. jel se to po zaknu ne bi moralno napisati kao upozorenje?

  11. #11
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by Natasa30
    Super ideja. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Mislim moj nije zagreban ali do kad
    Od malena su moji koristili foliju, ali da bi zaštitili toster i da ga ne moraju prati i na taj način oštetiti ili da voda dođe u njega...
    Ali, tostere je baš zeznuto prati nakon toplih sendvića i to pogotovo mojih, jer ja naguram sira da se to preljeva na sve strane.

  12. #12
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by stara majka
    Što koristiti kao alternativu teflonskim tavama, recimo za peći palačinke da se ne lijepe?
    vise ulja

  13. #13
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by dorotea24
    Quote Originally Posted by Natasa30
    U smece sa zagrebanim teflon tavama.
    zašto? jel to provjereno?

    hvala na onom linku.
    no zašto je to sve tako obavijeno nekakvim velom tajne. nigdje na uputstvu za proizvod ne piše da se baci ako se zagrebe. jel se to po zaknu ne bi moralno napisati kao upozorenje?
    moja omiljena teflonska rajngla je izgrebana, tj. ima jedan dublji rez :/
    ne mogu se nikako prisiliti da ju bacim (ne koristim ju stalno), pa i mene zanima konkretno ovo sto dorotea pise

  14. #14
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by emily
    Quote Originally Posted by stara majka
    Što koristiti kao alternativu teflonskim tavama, recimo za peći palačinke da se ne lijepe?
    vise ulja
    Ja ne koristim teflonske tave, jer su mi palaćinke baš bezveze... nego koristim onu staru tavu koja ima rupice preko cijelog dna, tj. udubljenja... iz te tave su mi super palaćinci.

    Ulje koristim na način da zalijem tavu, ugrijem je i ulje i to dosta i onda svo ulje izlijem u šalicu i opet malo grijem tavu, ispečem palaćinku i onda opet stavim malo ulja, izlijem ga cijelog i pečem novu palaćinku. Ako se tava slučajno ohladi, a ne bi trebala, onda kada ulijem ulje stavim da se malo ugrije, pa izlijem. Djeluje sa svakom tavom, palaćinci nisu masni, ali opet su sa uljem.

  15. #15
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Quote Originally Posted by dorotea24
    Quote Originally Posted by Natasa30
    U smece sa zagrebanim teflon tavama.
    zašto? jel to provjereno?

    no zašto je to sve tako obavijeno nekakvim velom tajne.
    Baš su mi bez veze ti neki mitovi poput ovog o teflonskim tavama za koje nitko ne moze naci niti jedan suvisli argument.
    Gdje piše to da teflonsku tavu treba baciti ako je zagrebana (osim po raznim forumima koji su idealno mjesto za širenje ovakvih fama) :?

  16. #16
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    OT
    Maslačkica probaj sa uljenjem tavice ovako (čišće je i jednostavnije)
    Zagrij tavicu sa uljem, zatim ulje pokupi sa, onako više, zgužvanog onog kuhinjskog papira.
    I za svaku sljedeću palačinku samo pređi s tim masnim papirom po tavici

  17. #17
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Inače i mene zanima to s tim teflonom, a i kakva je stvar sa gusom :/
    Da netko pozove Davora sim?

  18. #18
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Sad sam ko ina33
    Evo koga zanima :
    http://www.glas-koncila.hr/rubrike_p...l?news_ID=2338

  19. #19
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Između Glasa Koncila i ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju ja biram ovog drugog.

  20. #20
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Quote Originally Posted by Pups
    Između Glasa Koncila i ravnatelja Hrvatskog zavoda za toksikologiju ja biram ovog drugog.
    Pa nije se baš pretrgnuo objašnjavanjem :/
    Više ga brine neka terminologija koliko ja vidim.
    Bilo bi mi lijepo vidjeti koliko ustvari tog teflona može završiti u našoj hrani x broj konzumacija x broj godina = to i to :/
    a tak nešt ne nalazim i stvarno ne znam šta da vjerujem.

    Mislim, pečem jaja u zgrebanoj teflonki već godinu dana

  21. #21
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Pa rekao je recimo ovo:

    [quote]Teflon je inertan, u vodi netopljiv materijal i nema nikakve mogućnosti njegova prodiranja u organizam, bilo preko probavnog sustava ili ko

  22. #22
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Pa rekao je recimo ovo:

    [quote]Teflon je inertan, u vodi netopljiv materijal i nema nikakve mogućnosti njegova prodiranja u organizam, bilo preko probavnog sustava ili ko

  23. #23
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Pa rekao je recimo ovo:

    [quote]Teflon je inertan, u vodi netopljiv materijal i nema nikakve mogućnosti njegova prodiranja u organizam, bilo preko probavnog sustava ili ko

  24. #24
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Nije da i ja ne bi voljela nekakvo detaljnije objašnjenje, ali Glasu Koncila jednostavno ne vjerujem.
    Teflonska tava mi nije zagrebana, ali mi je zarezan jedan "propeler" u pekaču za kruh.

    Ispričavam se za postove prije, ne kužim što se dogodilo. Zadnja riječ koja je citirana do pola je "kože".

  25. #25
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Ne kužim dal je to "pisao" Glas Koncila ili su prenjeli od nekud?
    Ima i link na eng članak al mi se ne da sad čitati engleski

  26. #26
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Gledala sam i link i opet nisam uvjerena.
    Dok te informacije ne počnu prenositi neki časopisi koji imaju više veze sa znanosti, ja sam skeptična prema mitovima ovog tipa.
    Uostalom, ako je sve tako jasno oko teflona, ne bi li on već bio zabranjen?

    I da se vratimo na početak, svi ovi linkovi govore samo o teflonu kao takvom, a tu se možemo odlučiti da ga koristimo ili ne.

    A to je li zagreban ili ne, ne znam s čim bi imalo veze, niti sam našla bilo kakvu informaciju. Pa ako neko zna, i ja se pridružujem čekanju odgovora.

  27. #27
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    koristite drvene kuhace i sl. pa se nece zgrebat
    i ne kuzim kaj trebate tolko ribat
    namocite je odmah nakon kuhanja, dok je jos topla i operite i to je to

    ja ima vec godinama teflonsku tavu i nije nigdje zgrebana
    a da je zgrebana, otisla bi i kupila novu
    pa nisu tak dragocjene

  28. #28
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica
    koristite drvene kuhace i sl. pa se nece zgrebat
    i ne kuzim kaj trebate tolko ribat
    namocite je odmah nakon kuhanja, dok je jos topla i operite i to je to

    ja ima vec godinama teflonsku tavu i nije nigdje zgrebana
    a da je zgrebana, otisla bi i kupila novu
    pa nisu tak dragocjene
    Muki i koristim drvene ili one plastične, ne ribam jer nemam kaj.
    Imam i Zepter posuđe i nigdje nije izgrebano jer jednosatvno nemam naviku ribanja
    Štoviše, muči me to, kaj imam Tefalovu tavu (a te su kao dobre), nikad ribanu ili grebanu s nečim i ljušti se/"izgrebana" je :?

  29. #29

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Quote Originally Posted by emily
    Quote Originally Posted by stara majka
    Što koristiti kao alternativu teflonskim tavama, recimo za peći palačinke da se ne lijepe?
    vise ulja
    Ja ne koristim teflonske tave, jer su mi palaćinke baš bezveze... nego koristim onu staru tavu koja ima rupice preko cijelog dna, tj. udubljenja... iz te tave su mi super palaćinci.

    Ulje koristim na način da zalijem tavu, ugrijem je i ulje i to dosta i onda svo ulje izlijem u šalicu i opet malo grijem tavu, ispečem palaćinku i onda opet stavim malo ulja, izlijem ga cijelog i pečem novu palaćinku. Ako se tava slučajno ohladi, a ne bi trebala, onda kada ulijem ulje stavim da se malo ugrije, pa izlijem. Djeluje sa svakom tavom, palaćinci nisu masni, ali opet su sa uljem.
    Meni to ne polazi za rukom, jednostavno mi budu ili premasne ili se lijepe.

  30. #30
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica
    koristite drvene kuhace i sl. pa se nece zgrebat
    i ne kuzim kaj trebate tolko ribat
    namocite je odmah nakon kuhanja, dok je jos topla i operite i to je to

    ja ima vec godinama teflonsku tavu i nije nigdje zgrebana
    a da je zgrebana, otisla bi i kupila novu
    pa nisu tak dragocjene
    Sve to radim tako, ali mislim da se zagrebu kada slažem tavu na tavu i pošto je to mjesto gdje slažem pretrpano, pa onda kada izvlačim tavu, baš je izvlačim i tako...
    Iako imam jednu tefalovu i ništa joj nije godinama, ali ove teflonske Merkator koje su super za kuhati, ali brzo se zagrebu od ne znam ni ja čega... Valjda od ovog gore navedenog...

  31. #31
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    stara majka... ne znam zašto ti ne uspije...probaj ovo što Kahna priča ... ili ti možda smjesa baš "ljepljiva"? Ja pravim sa vodom samo.

  32. #32

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    jug
    Posts
    23

    Default

    Quote Originally Posted by Natasa30
    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Quote Originally Posted by lanika
    Ja imam toster-grill i ona "rebra" za pečenje su presvučena teflonom i prilično su oštećena(jedini način za skinuti zapečene ostatke je bilo ribanje).I što sad, baciti toster od nekih 700tinjak kuna?
    Pročitala sam članak, ali isto tako godina slušam priče o štetnosti oštećene teflonske tave.Moja mama je odmah baca či se pojavi crtica.
    I sad budi pametan :? . Ali toster još nisam bacila...
    Ako ga koristiš za tople sendviće stavi na svaku stranicu tostera foliju i peci. Nema razlike...
    Super ideja. Nikad mi to ne bi palo na pamet. Mislim moj nije zagreban ali do kad
    Savršeno,nebi mi palo na pamet

  33. #33
    Pups's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    279

    Default

    Quote Originally Posted by Mukica
    ja ima vec godinama teflonsku tavu i nije nigdje zgrebana
    a da je zgrebana, otisla bi i kupila novu
    pa nisu tak dragocjene
    Ma sve pet. Ja bi samo voljela znat zašto.
    Bi je bacila, mislim.

  34. #34
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Sve to radim tako, ali mislim da se zagrebu kada slažem tavu na tavu i pošto je to mjesto gdje slažem pretrpano, pa onda kada izvlačim tavu, baš je izvlačim i tako...
    Iako imam jednu tefalovu i ništa joj nije godinama, ali ove teflonske Merkator koje su super za kuhati, ali brzo se zagrebu od ne znam ni ja čega... Valjda od ovog gore navedenog...
    Kad spremaš tave jednu u drugu stavi između list papira sa kuhinjske role ili salvetu i neće se izgrebati.

  35. #35
    Svimbalo's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,204

    Default

    Quote Originally Posted by zumbulmama
    Quote Originally Posted by Maslačkica
    Sve to radim tako, ali mislim da se zagrebu kada slažem tavu na tavu i pošto je to mjesto gdje slažem pretrpano, pa onda kada izvlačim tavu, baš je izvlačim i tako...
    Iako imam jednu tefalovu i ništa joj nije godinama, ali ove teflonske Merkator koje su super za kuhati, ali brzo se zagrebu od ne znam ni ja čega... Valjda od ovog gore navedenog...
    Kad spremaš tave jednu u drugu stavi između list papira sa kuhinjske role ili salvetu i neće se izgrebati.
    Je, mene je to svekrva naučila, a nikad mi ne bi bilo palo na pamet, a tako jednostavno

  36. #36
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    hvala za ideju o al. foliji u tosteru.
    Nakon duuugo dugo vremena sam ih radila danas, izbjegavala zbog ljenosti ribanja istog

  37. #37
    MamaRibice's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    581

    Default

    Quote Originally Posted by zumbulmama
    Kad spremaš tave jednu u drugu stavi između list papira sa kuhinjske role ili salvetu i neće se izgrebati.
    Ja izmedju stavljam kuhinjske krpe

  38. #38
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    ja sam odlučila da za svaki slučaj nove teflonke neću kupovati, pa da o tome ne moram više misliti

  39. #39
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by kahna
    hvala za ideju o al. foliji u tosteru.
    Nakon duuugo dugo vremena sam ih radila danas, izbjegavala zbog ljenosti ribanja istog

    Ma mislim da su oni to smislili isključivo radi čišćenja, koje ni NEMA...

  40. #40

  41. #41
    tibica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    1,124

    Default

    Imam jednu izgrebanu, u njoj pečem jaja i perem ju u perilici.
    Imam i jednu čitavu, ta služi za ćinke, tefalova je jer jedino ta mi je dobra za keramičku ploču (mora biti savršeno ravna). Ne stavljam ulje u nju, ne perem ju u perilici i uvijek je stavim na vrh ako stoji s ostalim suđem da se ne izgrebe. I ćinke su mi tako odlične iz nje, ne volim na ulju peći ćinke. I ne lijepe se nikad, dijelom zbog tave a dijelom zbog toga što ne stavljam šećer u smjesu.
    Toster ne oblažem folijom i zaprlja se, ali ga očistim s onom mekanom četkom za suđe ili mekanom stranom spužvice. A za štetnost teflona prvi put čujem .

  42. #42

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Ne želim biti partibrejker, ali zar nije bio i neki problem sa zagrijavanjem aluminijske folije?

  43. #43
    lady.x's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Beograd
    Posts
    813

    Default

    Moj profesor hemije sa fakulteta je ceo cas drzao predavanje o stetnosti teflona i ja od tad ne posedijem teflonsku tavu, osim jednu za palacinke i pri tom samo drvenim priborom okrecem. Jako je stetan i kancerogen jer se sa tih ogrebotina oslobadja veoma reaktivan oblik fluora (F). Mislim da ih je nemoguce izbeci, jer svi restorani imaju teflonske sudove, a zgrozim se kada vidim kako u nekim emisijama gde se sprema hrana grebu metalnim priborom po tavama.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •