Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 124 od 124

Tema: kako i kada reći djetetu da je nastalo uz pomoć MPO-a?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

pcelice, slatko si me nasmijala Moji zakljucak je da Flanderica vise nema insipiracije i da pise besmisljene gluposti nakon sto se vjerojatno previse druzila s Marijanom Petir. Srce mi puca od tuge zbog rasprave koja je nastala zbog njenih nebuloza. Jedino bitno je da je svako dijete (bez obzira kako je doslo do zaceca) zeljeno i neograniceno voljeno od njegovih/njezinih roditelja

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos je li glupo ili nije (meni nije, da odmah kažem, i neka se niko ne ljuti), evo jedne njemačke slikovnice mislim za spolni odgoj ili biologiju (kad mi ni to nemamo) - dobila slučajno mailom sa subjectom "A nama su pričali da nas donose rode", pa našla na Googleu. Slike su prilično eksplicitne, slikovnica je meni osobno baš fora:

http://www.divshare.com/image/1221376-efc

I sad, pretpostavimo dođe dijete doma i pita mama i tatu (mene i MM-a, pretpostavimo) je li to tako bilo kod nas. Ja ću reći nije (npr. ono na stranici 9 slikovnice - slikica), nego je bilo kod doktora jer neki mame i tate trebaju pomoć doktora da dobiju bebu. Ne mogu reć' da je kad je drugačije bilo. Meni je dobro da se djeca uče eksplicitnoj biologiji (u primjerenoj dobi) i OK mi je da dobiju informaciju da nekima treba pomoć doktora i da to nije ništa sad koma ili čudno, jer takve djece dosta ima - evo, u Hrvatskoj kao jedna cijela Makarska. Ne vidim beda u tome da se djetetu o tome priča.

Sve ovisi od osobe do osobe tj. od para do para kako će se u tome, meni je OK i odluka da se eksplicitno ne govori ako je to u skladu s odlukom para, ali mi je i OK da se govori, zašto bi to bilo loše ne kužim.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A mene nasmijala ova slikovnica, Ina

Ja sam sigurna da ću ovakve slikovnice ostaviti za tamo negdje, meni sad daleku, predpubertetsku dob. Ali, stekla sam dojam da se ovdje raspravlja o razgovoru s manjom djecom, u dobi kad postaju strašno radoznali i postavljaju pitanja. I čini mi se da je to prerano za razgovor o MPO. Tad su dovoljne i rode s malim zamotuljcima.

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Jedino bitno je da je svako dijete (bez obzira kako je doslo do zaceca) zeljeno i neograniceno voljeno od njegovih/njezinih roditelja
    I na kraju mogu samo potpisati Maxime, jer zaista ništa drugo nije važno

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    I čini mi se da je to prerano za razgovor o MPO. Tad su dovoljne i rode s malim zamotuljcima.
    Ovisi na koji način se MPO prezentira, treba bit primjereno dobi ("išli smo kod doktora", npr., a ne detalji o epruvetama, frižiderima i sl.). Ako je za posvojenje savjet da se djetetu čim pita ("jesam li ja, mama, bio u tvom trbuhu) istinito kaže "nisi", a zakonski plafon kada mu se mora reći je 7 godina (isto postoje alati - "rodila te jedna druga teta", npr.) mislim da onda neće niti djetetu bit traumatično za shvatiti koncept MPO-a dan na, npr., način da "mama i tata za brata moraju ići kod doktora .

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Malo vas čitam...
    Nisam bila u postupku, prirpdno sam zatrudnila, no nisam još sve ispričala svom djetetu.
    Zna da je nastala od jednog dijela mame i jednog dijela tate, da su se mama i tata pritome mazili i voljeli na poseban način (jesam našla izraz) i zna kako je izašla.
    Carski je bio i to sam joj ispričala, no zna i za prirodan način rađanja. Tako su joj rođene sestrične i to sam joj objasnila.
    Ona ima 4.5 godine.
    Htjela sam reći da ni ja nisam rekla kako je točno začeta, ne mislim detaljno na tehnikalije, nego nisam ni općenito.
    Nije u biti, posebno ni ispitivala. Njih valjda zadovolji svaki odgovor. Možda sma mogla iskoristiti priliku kad ju je to zanimalo pa ispričati sve, ali eto nisam. :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zanimljiv point od Anci... Kako su točno začeti će naučiti, ti facts of life se nauče kad-tad. Meni je, recimo, bitno, da moja Anči nauči ove facts of life o dobivanju djece, da postoje tri načina a) kad se mama i tata maze, b) kad mama i tata odu kod doktora, c) kad mama i tata posvoje dijete koja je rodila druga teta. I da su sva tri načina super i jednako vrijedna. A pitat će ona, kad-tad, pa ćemo, mic-po-mic... prvo da je bila u maminom trbuhu, pa kad pita detalje da smo bili kod doktora, pa onda ćemo širit priču....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

...a hoće li se ustat na (vjero)učiteljevo pitanje kako je spomenuto gore "tko je od vas nastao MPO-om" odlučit će ona sama... bude li ili zatvoreni temperament pa joj to bude too much ili otvoreni temperament pa joj to bude kao normalno, obožavat ću je i nastojat poštovat njene granice.

s_iva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dobra tema!

Nemam još dijete, a ako ga budem imala jednog dana - bit će to zahvaljajući MPO (sasvim sigurno). I vjerojatno mu/joj neću objašnjavati tehniku postupaka, kao ni što mame koje su prirodno začele u bračnom krevetu / zadnjem sjedalu Golfa ne govore o mestu i načinu začeća.
    Nije bitno mjesto i način, bitna je ljubav i želja za malim bićem
    Osobno ne znam gdje sam začeta, i ne zanima me uopće!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

ina33, moje razmisljanje nema veze s 'temperamentom' vec s osobnim stavom. Temperament nije isto kao i karakter ili nacin razmisljanja

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislim da cu pokusati mom djetetu na najprirodniji moguci nacin objasniti da nije uvijek lako ostvariti roditeljstvo ali da postoje razliciti nacini kojima se to moze postici, dakle klasicnim putem, IVF-om, donacijom i usvajanjem i da su sva djeca, bez obzira kojim su putem dosla u srca svojih roditelja, potpuno jednako vrijedna i voljena. A nekako cini da ce dijete u potpunosti taj koncept i prihvatiti samo ukoliko mu ne presutimo pojedinosti vezane za njegov zacetak.
    Osim toga, MPO je previse obiljezila moj zivot i zivot MM-a da bih je ignorirala pred vlastitim djetetom, a i zasto bih?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A nekako cini da ce dijete u potpunosti taj koncept i prihvatiti samo ukoliko mu ne presutimo pojedinosti vezane za njegov zacetak.
    Da ne bi bilo zabune pod pojedinostima vezanima za njegov zacetak mislim prvenstveno na varijante:
    klasicnim putem, IVF-om, donacijom ili usvajanjem
    i gore mi fali "mi se." - cini mi se.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    ...a hoće li se ustat na (vjero)učiteljevo pitanje kako je spomenuto gore "tko je od vas nastao MPO-om" odlučit će ona sama... bude li ili zatvoreni temperament pa joj to bude too much ili otvoreni temperament pa joj to bude kao normalno, obožavat ću je i nastojat poštovat njene granice.
    Samo bih ovo dodala na temu gdje nemam puno za reći, ali mi je bila zanimljiva pa sam je pročitala: ina33. mislim da i pogrešno shvatila ovog učitelja i da to sigurno nije bio svećenik (ili dopustimo mogućnost da se radi o nekom buntovnom vjeroučitelju ). Kako sam ja shvatila post o kojem govoriš, u razredu se govorilo o MPO i mnoga djeca su imala negativne stavove. Učitelj ih je svojim kometarom "Čekajte malo, a možda ste baš vi začeti na takav način?" po meni htio potaknuti na malo otvoreniji način razmišljanja.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj fjora prvotno napisa
    ja se isto bojim zbog toga jer naše društvo iz svega viđenog nije pretjerno naklonjeno MPO-u, nedavno sam čula kako su u školi raspravljali o MPO-u i večina djece može se reći nisu se baš pozitivo izjasnila o tome, a onda je netko (učitelj?) rekao, pa vi ste rođeni kad je MPO korištena - možda među vama ima djece koja su tako nastala, zamislite sad se javi djete - ja sam nastao putem MPO-a! - kako mislite da bi ostali reagirali?, ne znam zašto mi se čini ne baš pozitivno, a što reći djetetu - ti si nastao tako, ali nemoj o tome baš pričati ?
    ovo je spomenula jedna forumasica ali ne mogu sad da nadjem... djeca su se komesala i smjeskala kad je o "epruveti" bilo govora pa je onda ona rekla da to što si ti navela...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tek sad ovo čitam, zahvaljujući linku.

Nisam do sada uopće razmišljala o tome da ću djetetu morati nešto posebno objašnjavati. Reći: željeli smo te i čekali godiama, išli smo i liječnicima da nam pomognu, pa, kad je bude zanimalo pričati detalje. I bit će faca jer ima svoju sliku kad je bila embrij, to druga djeca nemaju. I jer zna točno datum začeća.

Nadam se da će Sunčica izasti u osobu koja će biti ponosna na sebe i svoje roditelje. Vidim je tako, kao djevojčicu koja će s ponosom svojm prijateljima pričati/reći o tome kako je rođena.

Vizija sata vjerojanuka na kome vjeroučitelj priča o MPO i pita tko je začet tako, s naglaskom da je to nešto loše :?
    Hej cure, mi smo tu da mijenjamo budućnost. Ne želim se pomiriti s time da će moje dijete ići u takvu školu i na takav vjerojauk.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne znam,govorite kao da ste napravili nešto ružno,pa je sad potrebno sakrivati to od djeteta.Da,dijete začet si neizmjernom ljubavlju mene i tvog oca a na koji način-nebitno.Rastao si u mom stomaku kao i svi ostali.Ionako djeca ne kuže sex do puberteta-otprilike.Doktor je malo pomogao kao i svim ljudima koji se razbole da bi ti došao na ovaj svijet-to je do puberteta.Kasnije će i samo skužiti pa neće biti problema-mislim u pubertetu-lakše se objasni.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a ako doživim to da vjeroučitelj ima takve slične ispade,imat će opasne informacije sa mnom.Onda ću mu ja potanko objasniti mpo.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Upravo zbog ovakvih ispada moje dijete nece ici na vjeronauk - ne zelim biti u kozi bilo koga tko komunica s mojim djetetom i da daje ovakvu vrstu izjave ... Majke su lavice ...

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Upravo zbog ovakvih ispada moje dijete nece ici na vjeronauk - ne zelim biti u kozi bilo koga tko komunica s mojim djetetom i da daje ovakvu vrstu izjave ... Majke su lavice ...
    vjeronauk je izborni, ali obavezni predmet. koliko znam, satovi vjeronauka za niže razrede OŠ su uvijek i u pravilu treći ili četvrti sat tako da dijete ne može kući! glupo je motat se po školi, pa eto njega/nje na satu vjeronauka

žene s djecom, ispravite me ako griješim, meni je tako preneseno!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Na svu srecu postoje medjunarodne skole u Zg koje ne prakticiraju tu vrstu ucjene - istina to je uzasan financijski izdatak ali se suprug i ja nedamo stjerati u kut

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ksena to ovisi o školi, nije nigdje propisano. I obično je raspored posljedica toga što na vjeronauk idu svi ili skoro svi iz razreda, a ne obrnuto.
    Istina je i da puno djece ide na vjeronauk samo zato jer "idu i drugi".

Kad budemo odlučivali hoćemo li Sunčicu upisati na vjeronauk uzet ćemo u obzir puno faktora, ne samo stav o MPO ili raspored.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja sam odgajana bez predrasuda i bez razmišljanja o tome "šta će susedi reči" i tako ću nastojat odgojiti našu kćer. Nemam joj zašto tajiti kako je nastala. Naravno , objašnjavat čemo joj sukladno njenim godinama. Ne namjeravam se previše pripremati za taj dan jer znam da će on doći kad tad i da će ovisiti o situaciji na koji način joj predočiti. U svakom slučaju, mm i ja pišemo dnevnik od dana kad smo saznali da nam je uspjelo i da sam trudna. taj dnevnik je njen i u njemu su naši osjećaji, događaji, i sve što smatramo bitnim da naša V. sazna jednog dana!

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ovisno o dobu kada se mu hoće reći...

hm... kada razmislim, ja bih to napravila kao priču, kao bajku... sa sretnim krajem gdje je rođen baš on/ona

Rekla bih da su mama i tata tako željeli baš njega/nju .. da je mami i tati dolazio u snovima i da je striček doktor od svih spermića uzeo baš njega/nju

I da je mama bila 9 mjeseci trudna i znala je da je on/ona ta prava bebica na koju se je isplatilo tako dugo dugo čekati

Ispričala bih mu bajku... predivnu, sa tako sretnim završetkom.. zagrlila bih ga/nju i rekla po ne znam koji put da ga volim više od svega na ovom svijetu.

I rekla bih da me može sve pitati o tome, da ćemo razgovarati kao dva frenda/frendice o tome ako želi

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

S ponosom!

Ne mogu tocno objasniti zasto, ali uvijek svima s posebnim ponosom pricam kako smo uz pomoc MPO-a, iz cak 8. pokusaja, dobili nasu djecicu. Kao da to znaci da su vise zeljeni nego druga djeca, i prava su mala cuda zbog toga. I tako ispredem pravu legendu . Tako cu pretpostavljam pricati i njima kad porastu.

A kada, ne znam. Znam samo da ce prva fotka u njihovim foto albumima biti slikica dva kruzica-zametka koju su mi nakon ET-a dali u Mariboru. Jedan zametak cak ima 'mašnicu' kako je rekla sestra Jasna, i to je mala Ramona. A zametak bez mašnice je mali Leon... Pa tko ne bi s ponosom i ljubavlju pricao o tome s kakvom smo mukom dosli do nasih bubica?

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj sky prvotno napisa
    S ponosom!

Ne mogu tocno objasniti zasto, ali uvijek svima s posebnim ponosom pricam kako smo uz pomoc MPO-a, iz cak 8. pokusaja, dobili nasu djecicu. Kao da to znaci da su vise zeljeni nego druga djeca, i prava su mala cuda zbog toga. I tako ispredem pravu legendu . Tako cu pretpostavljam pricati i njima kad porastu.

A kada, ne znam. Znam samo da ce prva fotka u njihovim foto albumima biti slikica dva kruzica-zametka koju su mi nakon ET-a dali u Mariboru. Jedan zametak cak ima 'mašnicu' kako je rekla sestra Jasna, i to je mala Ramona. A zametak bez mašnice je mali Leon... Pa tko ne bi s ponosom i ljubavlju pricao o tome s kakvom smo mukom dosli do nasih bubica?

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •