Vidi rezultate ankete: Da od jeseni kreće obavezno cijepljenje djevojčica protiv HPV-a u osmom razredu, a vaša kći na jesen

Glasači
127. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • 1. oduševljeno bi prihvatili uvođenje HPV cijepljenja u program obaveznih cijepljenja

27 21.26%
  • 2. prigovarali bi, ali ipak pristali na cijepljenje - ipak je to program obaveznih cijepljenja

21 16.54%
  • 3. aktivno bi se protivili cijepljenju. otišli bi u školu i rekli da ne smiju cijepiti kćer...... inaće cijepite dijete prema programu cijepljenja, ali ovo ne dozvoljavate

59 46.46%
  • 4. aktivno bi se protivili cijepljenju. otišli bi u školu i rekli da ne smiju cijepiti kćer...... Ionako odbijate sva cjepiva iz programa cijepljenja

20 15.75%
Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 378

Tema: anketa o HPV cijepljenju

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno anketa o HPV cijepljenju

Znam da ima sličan topic.

Ali meni stvarno trebaju podaci o broju roditelja koji bi prihvatili cijepljenje protiv HPV-a, da se uvede u kalendar obaveznog cijepljenja.

Pretpostavite da se vam kćeri stare 13 godina i da se objavi na TV kako se početkom slijedeće školske godine počinje cijepiti djevojčive u okviru kalendara cijepljenja protiv HPV-a.
    I to baš njihovu generaciju. one koje kreću na jesen u osmi razred.
    Molim vas odgovorit na anketu.

1. biste li oduševljeno prihvatili uvođenje HPV cjepiva u kalendar?
    2. prigovarali biste, ali ipak dozvolili cijepljenje, - ipak je to obavezno cijepljenje iz kalendara
    3. biste li se aktivno protivili cijepljenju? išli u školi i rekli da Vaše dijete ne smiju cijepiti....., inaće cijepite dijete prema kalendaru, ali ovo nećete prihvatiti
    4. biste li se aktivno protivili cijepljenju? išli u školi i rekli da Vaše dijete ne smiju cijepiti....., ionako odbijate sva cjepiva iz kalendara
    5. svejedno Vam je

Ako ne znate odgovor, malo razmislite, pa glasajte za par dana.
    Anketa bi trebala biti aktivna 30 dana (ako sam sve ispravno napravio)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Molim Vas da glasate OVDJE, a ne u onoj drugoj kopiji, koja je pogreškom naprtavljena i administratori će ju izbrisati (nasam se)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Inaće, predviđena je mogućnost petog odgovora, koji bi glasio "svejedno mi je. Ako bude taj dan u školi neka se cijepi, ako ne bude, neka propusti cijepljenje" Ako ste kandidat za taj odgovor, nemojte gore glasati, već ovdje napištie u obliku posta.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo me i ovdje

aj stavi i 5. opciju
    e. ne znam :/

ne "svejedno mi je"
    nego stvarno "ne znam"
    ipak ću glasati pod b

ne bi bila oduševljena, ali bi prihvatila, ne zato jer je obavezno, nego zato jer se nadam da bi je to zaštitilo od HPV
    bojala bi se nuspojava, ali vjerujem da bi očekivana dobit bila veća od potencijalnih rizika
    ali bi i prigovarala zato što se cijepe samo cure
    oprosti što ti idem OT, ali, koliko god to možda nije znanstveno utemeljeno, smeta me da se cijepe samo cure
    znam da ja stalno po istom, kao maxim po diviziji, ali kao majka ženskog djeteta ne mogu se pomiriti s tom diskriminacijom

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Našla si ju....
    Bravo! :D

Ne prihvaća mi petu mogućnost. Ne znam zakaj.
    Tako je i nastala ona istovjetna kopija ankete (koju se nadam da će obrisati) jer sam pokušavao dodati petu opciju.......

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

c, c, c, ...A70V, za one koji ne znaju je ostavljena mogućnost da razmisle, pa se vrate za par dana kad budu znali....

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da zapravo i ne možeš staviti 5 opcija već je 4 maksimum

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

izgleda.....
    no dobro.
    Anketa je krenula. Osim tebe još dva glasa imam.

(a na onoj kopiji samo tebe)

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni par dana nije dovoljno
    ni 30 koliko traje anketa
    meni će trebati godine
    i drago mi je da ih i imam, jer me od tog trenutka dijeli skoro 10 godina

cccc

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a koliko si ti žena u svojoj ordinaciji cijepila do sada?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

već imam pet glasova!!!!!!!
    :D

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    a koliko si ti žena u svojoj ordinaciji cijepila do sada?
    ??? :?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nemoj mi reči da ne cijepiš protiv HPV-a u ambulanti?

Prije godinu i nešto, kad su tzv. javnozdravstvenjaci govorili da ovo individualno cijepljenje kakvo se provodi već godinu dana, treba biti u njihovim rukama (školska djeca u školskoj medicini, a odrasle žene u epidemiološkim ambulantama), obiteljski liječnici i ginekolozi su se jako ritali i tražili svoja prava da i oni cijepe žene u svojoj skrbi.......

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja dajem sve u vaše ruke
    i pneumokoka, a o ovom da ne govorim

a riću se magarci i koze
    ili nas i ti takvima smatraš?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ispravak
    ritaju
    zašto nema edita?
    i zašto je ovo samo tvoj i moj party?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne riću - ritaju se samo magarci i koze.

a što rade djeca koja mašu nogama u pokušaju da nekoga udare? Kaj nje i to ritanje?

Nema nikoga osim nas ovdje, jer se boje. Nema veze. Glavno da glasaju.

za sada sam još na pet glasova.... Nisi više u većini.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Kćer nemam još ali znam da ne bih dozvolila da nešto testiraju na njoj.
    Malo sam čitala o ovome u stranom tisku. Ima puno vrsta (mutacija ili što već) Hpv-a, a ovo cjepivo štiti samo od 4???? ako me pamćenje dobro služi.
    Zaboravlja se da hpv može štetiti i muškima (istina puno rjeđe).... mislim da može potaknuti rak testisa (isto negdje čitala o tome). Djecu treba educirati i s njima razgovarati.....
    Nekako mi se čini da će prosječna (needucirana - a takvi smo većinom svi bili) 16-godišnjakinja koja je cjepljena imati osjećaj da je cjepljena od svega i puno manje paziti na sebe.
    Moja kolegica iz razreda je pila neke kontracepcijske tablete od 15 god zbog stanja s jajnicima.... i mislite da je ijednom koristila kondom..... pa zašto bi kad je zaštićena..... Istina nitko od njenih s njom nije razgovarao o tome....
    Meni se čini da to cjepljenje uvode da operu ruke od spolne edukacije u školama....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vidim, vidim... otkad si glasala, rezultati ankete su porazniji.......

ne mislim da oni koji uvode cjepivo to čine da operu ruke od spolne edukacije.
    ali tvoj post, kao i brojni drugi na takvim temama pokazuju da očito puno ljudi tako misli.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ja sam glasala, za, vidim, najpopularniju opciju

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

.......

imam osjećaj da će se omjer odgovora s vremenom promijeniti..... bumo vidli.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mujice, zaboravio si staviti opciju: nazvala bih mujicu i pitala za savjet.

ne znam što reći... načelno mi se sviđa ideja, i ne, ne mislim da će mi dijete zbog toga postati promiskuitetno ili neodgovorno u seksu. stvarno to ne mislim, ni trenutka. niti to u biti mislim za drugu djecu (bar ne na način kao što to neki percipiciraju. dijete il je odgovorno ili neodgovorno, to nema veze s cjepivom) tako da meni to nije nikakav argument.

čak sam i svjesna što to cjepivo predstavlja - da nije rješenje za sve i kolike su mu mogućnost (što u biti pokušava spriječiti itd). čak i o nuspojavama nemam toliki strah. jedino sam jednostavno u nedoumici jer je to nešto novo i u tom pogledu sam (kao i krumpirić) sretna što takvu odluku ne moram ovu jesen donositi. što imam vremena vidjeti kako će se sve razvijati.

glasala sam za A, mada.. mi je malo nespretan tekst. al okej. prije bih je cjepila nego što ne bih. tako nekako.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam glasala za 3.
    ne zato sto sam skroz protiv tog cjepiva, naprotiv, vec bih voljela da ja utjecem na to kad ce se moja kcer cijepiti.
    ako sam sigurna da se s 14 jos nece seksati, zasto bi se vec cijepila?
    nekako se nadam (zapravo sam optimisticki uvjerena) da cemo biti u dovoljno dobrim odnosima da je uvjerim da prije prvog sexa mora otici ginekologu, pobrinuti se za kontracepciju i cijepiti se (ako tad budem mislila da je dobro cijepiti se).

zapravo sam, kao i a70v, jako sretna da cu odluku o tome donositi tek za 10 godina.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    ja sam glasala za 3.
    ne zato sto sam skroz protiv tog cjepiva, naprotiv, vec bih voljela da ja utjecem na to kad ce se moja kcer cijepiti.
    nekako se nadam (zapravo sam optimisticki uvjerena) da cemo biti u dovoljno dobrim odnosima da je uvjerim da prije prvog sexa mora otici ginekologu, pobrinuti se za kontracepciju i cijepiti se (ako tad budem mislila da je dobro cijepiti se).

zapravo sam, kao i a70v, jako sretna da cu odluku o tome donositi tek za 10 godina.
    Da ne pišem isto...
    X

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Glasala za 2) samo zato jer je navedeno da bi cijepljenje bilo obavezno. Inače mislim ovako: pustimo vremenu i statistici da pokaže vrijedi li cjepivo. Ako se u slijedećih n godina pokaže da se postotak žena zaraženih HPV-om smanjuje zahvaljujući cijepljenju kao što je to postignuto kod ostalih zaraznih bolesti bit ću njegov veliki podbornik.

Znaš moj stav o cijepljenju, smatram ga dobrim, ali cijepljenje protiv samo određenih sojeva HPV-a ne čini nam baš uslugu.
    Unatoč cijepljenju nastojala bih s kćeri razgovarati o kontracepciji i zaštiti od SPB kao da i nije cijepljena. Iskreno, bojim se jednako HPV-a kao i ostalih beštija. Moj savjet kćeri (unatoč cijepljenju) bio bi: kondom obavezno i uvijek, a cijepljenje bih shvatila samo kao pomoć kod odgoja i neku malo veću sigurnost.

smeta me da se cijepe samo cure
    znam da ja stalno po istom, kao maxim po diviziji, ali kao majka ženskog djeteta ne mogu se pomiriti s tom diskriminacijom
    I ja ovako mislim.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    I ja ovako mislim.
    A zašto vas to smeta?
    Pa ne mogu se cijepiti mladići kad još nema dovoljno dokaza da cijepljenje muških koristi njima i /ili djevojakama.
    Za to treba još vremena

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I ja ovako mislim.
    A zašto vas to smeta?
    Pa ne mogu se cijepiti mladići kad još nema dovoljno dokaza da cijepljenje muških koristi njima i /ili djevojakama.
    Za to treba još vremena
    Ha, čuj...nekako mi se čini da bi statistički podaci o korisnosti cjepiva jednog dana bili bolji da se cijepi cijela populacija nego samo cure.

Zamišljam si slijedeću situaciju: jedna cura npr. nije cijepljena. Dođe u kontakt s dečkom malo starijim od sebe koji je već imao kontakte s malo starijim, necijepljenim curama. Eto joj HPV-a. Onda nađe drugog dečka...moja kćer se u jednom trenu "zaboravi"...npr. cjepivo nije 100% učinkovito...i eto nama HPV-a u familiju.

Ja sam ti ziheraš po tom pitanju. Nekako bih se kao majka osjećala sigurnijom da je cijela populacija cijepljena i radje bih tada cijepila dijete nego na ovaj način jer bih cijeloj toj priči više vjerovala. I rado bi još malo vremena: više od 2,5 godine koje imam na raspolaganju za tu odluku što se mog djeteta tiče.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo je i meni veliki upitnik. Zašto se ne bi djevojka cijepila prije nego odluči stupiti u spolni odnos? Ako cjepivo djeluje 5 godina (a onda ono ipak jako uzurpira organizam i sigurno ima i poznatih i nepoznatih loših strana po zdravlje), pa čemu potratiti recimo 4 godine ako se spolni život odgodi npr. do osamnaeste?
    Zapravo se u potpunosti slažem s tobom a zakaj samo sam to malo drukčije rekla.
    Nekako me ovo cjepivo podsjeća na...ne znam da li ću se dobro izraziti...brigo moja (o djetetu) prijeđi na drugoga (cjepivo). I jako me veseli što gotovo svi roditelji na ovom topicu pokazuju veliku brigu za svoju djecu i shvaćaju da neće sve riješiti cjepivom.
    Mujice, ti se javljaš ispred profesije i shvaćam te. Ali kao roditelj se nisi izjasnio.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Ovo je i meni veliki upitnik. Zašto se ne bi djevojka cijepila prije nego odluči stupiti u spolni odnos? Ako cjepivo djeluje 5 godina (a onda ono ipak jako uzurpira organizam i sigurno ima i poznatih i nepoznatih loših strana po zdravlje), pa čemu potratiti recimo 4 godine ako se spolni život odgodi npr. do osamnaeste?
    Ovako se zaista može razmišljati, ali postoje cure koje ne čekaju ni 14. rođendan :/ . Onda...cjepivu treba malo vremena, sumnjam da baš ovo djeluje od samog trenutka aplikacije. Većina djevojaka prije stupanja u spolne odnose ne posjeti ni ginekologa, neke ni nakon toga, a kamo li da razmišljaju o tome da treba pričekati sve dok nije apsolutno zaštićena: cjepivom, kondomom....razumom.

Iskreno se nadam da će moja M. shvatiti da sam joj prijatelj i da ću njene planove znati prije nego napravi nešto (ne)promišljeno.

Mujice, ti se javljaš ispred profesije i shvaćam te. Ali kao roditelj se nisi izjasnio.
    Ljiljan@, dobra ti je ova . Mujica...?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam glasala za 3.

ovo da, istina.
    I ja se nadam da ćemo imat dovoljno bliske odnose da mi kaže kad se namjerava seksat i da je odvedem ginekologu i cijepim.
    Ako je opcija ili u 8.razredu ili nikako-onda u 8.razredu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

postoje cure koje ne čekaju ni 14. rođendan :/ .
    Znam Mim.
    Zato i mislim da ovo cijepljenje ne bi trebala biti masovna pojava. Pristup spolnosti je individualan, pa i zaštita od neželjenih pojava mora biti individualna. Tu glavnu ulogu moraju odigrati roditelji. Ja sam u raspravama na forumu bila i protiv toga da se djeci soli pamet kako je kondom univerzalno rješenje za sve probleme kod stupanja u spolni odnos (kako su tvrdile osobe koje su našu djecu na taj način po školama educirale). Što sad ipak ispada da i nije Mister kondom tako savršen...jer čemu onda cjepivo? :/

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da se razumijemo nemam ništa protiv kondoma. Samo naglašavam da nije svemoćan.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u ovom slučaju definitivno nije.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Da se razumijemo nemam ništa protiv kondoma. Samo naglašavam da nije svemoćan.
    Znam, ali osjećam sličan strah i od klamidije skoro kao i od HPV-a. Ma, i kandida mi je nepoželjna za moje dijete.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam cijepio stariju kćer.
    Tako da mi je svejedno hoće li njezin dečko, muž itd. biti cijepljen ili ne.
    S time da sam joj objasnio (nadam se da je shvatila) da nije cijepljenjem postala imuna na ništa. I da joj je rizik samo nešto manji za rak cerviksa i anogenitalne bradavice nego da nije cijepljena.
    Ali da ipak može oboljeti i od jednog i od drugog i da se treba paziti u životu.... itd......

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    evo me i ovdje

aj stavi i 5. opciju

ne "svejedno mi je"
    nego stvarno "ne znam"
    ipak ću glasati pod b

ne bi bila oduševljena, ali bi prihvatila, ne zato jer je obavezno, nego zato jer se nadam da bi je to zaštitilo od HPV
    bojala bi se nuspojava, ali vjerujem da bi očekivana dobit bila veća od potencijalnih rizika
    oprosti što ti idem OT, ali, koliko god to možda nije znanstveno utemeljeno, smeta me da se cijepe samo cure
    Moram ovo potpisati u potpunosti, srećom moja curica ima još vremena do tada.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    evo me i ovdje

aj stavi i 5. opciju

ne "svejedno mi je"
    nego stvarno "ne znam"
    ipak ću glasati pod b

Moram ovo potpisati u potpunosti, srećom moja curica ima još vremena do tada.
    i ja isto.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

I da joj je rizik samo nešto manji za rak cerviksa i anogenitalne bradavice nego da nije cijepljena.
    Ali da ipak može oboljeti i od jednog i od drugog i da se treba paziti u životu.... itd......
    Ima li do sad nekih statističkih podataka vani koji govore da je zaraza HPV-om u znatnom padu? Ili je još prerano? I kakva su sve ispitivanja izvršena o učinkovitosti cjepiva (obzirom na zadnju rečenicu tvog posta) tj. kolika je mogućnost zaraze unutar 5 godina od cijepljenja?

Ne pratim jer mi je to, kao, još daleko za razmišljati, a sad sam se zgrozila jer sam shvatila da 2,5 godine prođu u roku keks.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prerano je da bi se moglo vidjeti smanjenje HPV infekcije ili bolesti uzrokovanih HPV-om u državama koje su uvele cijepljenje.

praćeno je za svako cjepivo (naime, dva su) dvadesetak tisuća žena. Isto toliko cijepljenih placebom je praćeno. Kroz pet godina je nekoliko desetaka necijepljenih djevojaka razvilo displazije visokog stupnja (CIN 2/3). To su bile žene od 15 do 25 (26) godina

a mogućnost zaraze unutar pet godina od cijepljenja ovisi o dobi cijepljenja i o dobi stupanja u spolne odnose.
    Procjenjuje se da se oko 40% djevojaka unutar 2 godine od početka spolnih odnosa zarazi HPV-om.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a mogućnost zaraze unutar pet godina od cijepljenja ovisi o dobi cijepljenja i o dobi stupanja u spolne odnose.
    Procjenjuje se da se oko 40% djevojaka unutar 2 godine od početka spolnih odnosa zarazi HPV-om.
    Pliiz, pojasni mi ovo o mogućnosti zaraze unutar 5 godina od cijepljenja. Npr. da se cure cijepe u 8. razredu, stupe u spolne odnose npr. za 2 godine. Što s njima?

Ovih 40% je vjerojatno postotak necijepljenih djevojaka?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa da. 40% necijepljenih se zaraze HPV-om unutar dvije godine od početka spolne aktivnosti.

Te hipotetski cijepljene djevojčice koje bi se cijepile u osmom razredu, pa za dvije godine (u prosjeku) stupile u spolne odnose, u slijedeće dvije godine se ne bi valjda zarazile u tako velikom postotku, jer bi bile zaštićene od HPV tipova koji su u cjepivu. Ne znam koliko je to od onih 40%. Možda bi se u tom slučaju zarazilo HPV-om 25-30% djevojčica umjesto 40%.

Međutim, samo zaražavanje nije toliko bitno, već je bitno spriječiti perzistentnu infekciju i prekancerozne lezije uzrokovane tipom 16, jer baš te imaju najveću šansu preći u rak.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mim , ja na to ovako gledam (radi se o grubim procjenama koje sam napamet izračunao, ali sigurno nisu jako daleko od najtočnijih mogućih):

Necijepljena djevojka ima oko 10% šansi tokom svog života razviti tešku displaziju cerviksa, koja zahtjeva liječenje - operaciju.
    Ako se cijepi na vrijeme, taj životni rizik joj se snizi na 5-6%.

Isto tako, necijepljena djevojka ima oko 1,5 do 2% šansu razviti invazivni karcinom cerviksa tokom života. Ako se cijepi na vrijeme, taj će joj se životni rizik smanjiti na 0,5 do 1%.

Eto, tako ja vidim korist od individualnog cijepljenja.
    Nekome (npr. meni) je to velika korist za njegovu/njezinu kći, nekima nije.

-------------------------------

A ako bi se gledalo na javnozdravstvenu korist od masovnog cijepljenja, kada bi se sve djevojke određene dobi cijepile kroz kalendar obaveznog cijepljenja, te ako se ništa drugo ne bi promijenilo,....
    za 20-tak godina bi postupno počela padati incidencija raka cerviksa. Za 50 godina bi obolijevalo 100-150 žena godišnje umjesto sadašnjih 350. A umiralo bi 30 žena godišnje umjesto sadašnjih 100.

A već za desetak godina bi se incidencija prekancroznih displazija teškog stupnja smanjila za 5-10%, a za 50 godina bi se incidencija prekanceroznih lezija smanjila za 50-tak%. Procjenjujem da trenutno imamo oko 2000 prekanceroznih displazija teškog stupnja godišnje.
    Nekima (npr. meni) su to veliki brojevi, nekima nisu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i naravno.........

kod individualnog cijepljenja se reakcija na mjestu uboda u trajanju od dva-tri dana povećava sa 0% kod necijepljene djevojčice, na 25 % sa svakom dozom kod cijepljene.

javnozdravtveno gledano, uvođenjem ovog cijepljenja u kalendar se reakcija na mjestu uboda u trajanju od dva-tri dana povečava za dodatnih 5000 epizoda po svakoj dozi cjepiva, dakle oko 15000 dodatnih doza lokalnih reakcija po procjepljivanju svake generacije.

nekima se to čini veća šteta nego korist od cjepiva, a nekima (nrp. meni) je to zanemariva šteta od cjepiva u odnosu na korist

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mujica, hvala ti. Ovako sam i očekivala: realno objašnjenje, bez spektakularnih rezultata (jer ih još ni ne može biti), začinjeno osobnim, nenametljivim stavom.

Nadam se da će za par godina biti više rezultata i manje nuspojava.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja jesam za cijepljenje iako znam da ima nekih reakcija i da nije potpuno istraženo.

Moram pojasniti da sam i sama, kad sam imala 19 godina i samo jednog dečka s kojim sam ikada stupila u spolni odnos, oboljela od HPV-a. To je bilo 1990./1991. g. Tada sam bila prva godina faksa. U trenutku kada mi je ginica na studentskoj poliklinici to objasnila, u mojoj obitelji nitko nije znao da to postoji i koji rizik od raka nosi. Moja majka je intelektualka koja me odgojila da redovno idem ginekologu od prvog spolnog odnosa, puno zna, čita, prati napredak. Ipak, za HPV nije znala.

Bila sam obavezna otići na predavanje o HPV-u i posljedicama neliječenja, dobila sam lijek, upozorena da mi dečko opet to može prenijeti i ... izliječila sam se.

Od mojih prijateljica ni jedna nije nikada čula za taj virus, niti se testirala. Olako su ga shvaćale, a možda su i same oboljele a da nisu znale. Od tada pratim sve što stignem o HPV-u i priznajem da mi je drago što postoji cjepivo. Ne želim da moja kćer jednom prođe strah koji sam ja osjetila kad su mi rekli za rizik od dobivanja raka na grliću maternice.

Naravno da veliku ulogu tu ima općeniti spolni odgoj i zaštita u obliku kondoma, ali ne zaboravite da sam ja tada imala samo jednog dečka s kojim sam prije spolnog odnosa bila skoro 2 godine. I danas ima djevojaka koje će s velikom sigurnošću krenuti u spolni život i odjednom odrasti. Pomozimo im da to bude na sigurniji način.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Re: anketa o HPV cijepljenju

Pretpostavite da se vam kćeri stare 13 godina i da se objavi na TV kako se početkom slijedeće školske godine počinje cijepiti djevojčive u okviru kalendara cijepljenja protiv HPV-a.
    moja kći ove godine navršava 13 i moje trenutno razmišljanje je najbliže opciji 3 pa sam tako i glasala.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

da moje dijete sutra navrši 13 godina ne bih ju dala cijepiti protiv HPV virusa, premda cijepimo po kalendaru cijepljenja.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trojka
    Ne bih i neću je cijepiti
    Kao što neću niti sebe

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto 3.
    Znam što je HPV iako ga nisam imala.
    Nedovoljno israženo, nuspojave, ne štiti 100%, a i ova kampanja mi izgleda kao jedan veliki pokus. Zapravo me tim reklamiranjem više odbijaju nego što bi me zainteresirali. Znamo čemu služe reklame.
    A i znam da ima liječnika koji nisu za cijepljenje.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    A i znam da ima liječnika koji nisu za cijepljenje.
    ima liječnika koji nisu ni za MPO, tako da ti taj argument i nije neki

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

o, da... ima, ima.
    I to ih ima puno više protiv MPO nego protiv ovog ili kojeg drugog cijepljenja....

Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •