Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 124

Tema: CIJEPLJENJE PROTIV VODENIH KOZICA

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno CIJEPLJENJE PROTIV VODENIH KOZICA

Dakle, na drugom podforumu se između ostalog raspravljalo o tome da bi se i odrasli koji nisu preboljeli "trebali" cijepiti. Moj bebač kroz 2 mjeseca kreće u jaslice pa mozgam što da radim :/ Jel' se netko cijepio? Koja je procedura? Moja dr. kaže da ona ne zna ništa o tome, da trebam zvati zavod za javno zdravstvo?!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa nema ona što znat o tome, ti kupiš cijepivo ona te bocne i to je to.

Zavod za javno zdravstvo sam ja zvala da ih pitam kako se radi testiranje od koga tražim uputnicu, za što, gdje vadim krv i gdje je šaljem (pošto sam iz Dubrovnika moram je ja osobno slati u Zagreb).
    Ipak bi voljela znati imam li kojim slučajem antitjela.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Doza se može kupiti u ljekarni ,a cijepi te tvoj dr.Naime ,ja nisam preboljela kozice(ni moje dvoje brače -iako su nas roditelji slali da idemo kod djece koja su bolesna da ih pokupimo!), te sam razmišljala o cjepljenju.Kasnije sam odlučila da okušam sreću ,jer ne volim cjepiva.Kad je prošle godine bila sezona kozica u vrtiću moj ih klinac nije dobio,a on je za sve druge bolesti bio užasno osjetljiv.Tad mi je njegova pedijatrica rekla da sam ja možda i imala kozice dao dijete ,ali da su one prošle nespecifično možda samo sa jednom piknjicom.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ljudi ne zezajte se sa varicelama!!!
    ovo govorin iz vlastitog iskustva, bila san tu kada je jedan odrasli muskarac (40 god) umro zbog njih
    ne zelin vas prepast samo vam zelim pokazat koliko su one ozbiljne kod odaslih

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa kad idemo s osobnim iskustvima, evo još jedan primjer, for the record: teta iz našeg bivšeg vrtića koja nije preboljela nikada v. kozice (osim ako je to bilo blago, kao što je spominjala sirius, bez očitih simptoma, a jako puno virusnih bolesti tako nesvjesno prođe).
    Nije cijepljena, nije oboljela, a radi u vrtiću već 10-ak godina i svake godine neko od klinaca ima kozice, čak i u njenoj grupi.
    Ne paničariti.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa meni nekako bolje zvuci cijepit se nego riskirat glavu

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam za cijepljenje- već svi znanju
    Naime dječje bolesti su za djecu-
    Šalim se no kod odraslih mogu preći na unutarnje organe češće nego kod djece a onda može biti svega, ja bih se svakak cijepila no u trudnoći preboljela ili ne ja sam bila daaaleko.
    BDW. ja sam imala i tzv. H Zoster koji je kao recidiv i javlja se uzduž rebara i šire po jednoj strani tijela najčešće, javlja se cca 15. g. nakon preboljenja kozica no ja sam ga imala već sa 16. g. tak da moj savjet je cijepiti se i biti na oprezu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Herpes zoster se može dobiti bez obzira na cijepljenje, a dobiju ga ljudi kojima je iz nekog razloga bitno oslabljen imunitet .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje osobno iskustvo. Muž mi je lani dobio kozice od djece. Bio je 5 dana u Zaraznoj bolnici, imao je užasno visoku temperaturu i bezbroj kozica po cijelom tijelu. Naravno, nije htio ići u bolnicu odmah, nego tek kad mu je zaista bilo jako loše. Liječnik na odjelu gdje je bio mi je rekao da je to zaista za odrasle jako opasno i da se od toga "gubi glava", ali to ljudi ne shvaćaju ozbiljno. Nakon što je prebolio kozice još nekoliko tjedana se moj muž osjećao nemoćno i loše, rekao mi je da mu je to najgora bolest i iskustvo u životu. Isto tako imamo primjer da je od naše frendice kolegica s posla umrla od kozica, dobila ih je od djeteta, imala je 32 godine i zakompliciralo joj se nešto s mozgom a uzrok su bile kozice. Ne želim nikoga plašiti, ali i to je realnost. Kozice nisu same po sebi opasne nego komplikacije na unutarnjim organima koje mogu izazvati, a te komplikacije su češće kod odraslih osoba.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, upravo tako
    zato ljudi cijepite se, ne riskirajte. ili odite provjerit titar antitijela na varicelu (valjda )

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, cijepite se! U kampanji oko rata protiv terorizma su u Americi prilično ukazivali na opasnost od smrtonosnih vodenih kozica. U tom periodu su jako loše stajali sa zalihama cjepiva i u svim medijima su ukazivali na opasnost.
    U povijesti je bilo više kampanja obaveznog cijepljenja ovim cjepivom i rezultati su dobro dokumentirani.
    To cjepivo je jedno od prvih ikada razvijenih i u međuvremenu su ga samo pročišćavali. Još uvijek ima izvornu učinkovitost.
    Ne bih vas htio nepotrebno uznemiravati, ali zastrašivanje mi je jedino bilo na pameti.

Sve gore napisano je žalosna parodija na stvarne događaje. Spomenuto cjepivo je zadnja pušiona među cjepivima, a na tržištu je isključivo iz komercijalnih razloga. Gore opisana kamanja je bila apsolutno najmračniji oblik ratno-profiterskog marketinga koji se uopće može zamisliti.
    Dobro dokumentirani rezultati = poražavajući
    Izvorna učinkovitost = skoro nikakva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, djecje bolesti su za djecu. Al istovremeno se ta ista djeca cijepe protiv doticnih djecjih bolesti. I onda kad dodju djeca u odraslu dob moraju se opet cijepiti. Jer djecje bolesti je bolje preboliti u djetinjstvu.
    :? :/

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...i ako je cjepivo i najdjelotvornije, maksimalno izdura 10ak godina, dok prebolijevanje u djetinjstvu stvara trajni imunitet.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ovdje je prije par godina jedan muskarac umro od posljedica pljuskavica koje je dobio od svoje djece.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    dok prebolijevanje u djetinjstvu stvara trajni imunitet.
    slazen se ali daisy je pitala za sebe a ne za dijete jel tako

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam se nadovezala na Zoranu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja šogorica je isto teta u vrtiću i nije preboljela vodene kozice i nikada ih ne dobije. Vjerojatno zato što je stalno blago izložena virusu pa je već imuna. No nisu svi odrasli u takvoj poziciji, ja isto znam dosta ljudi koji su kao odrasli preboljeli kozice i bilo je jako gadno (znam i za slučaj meningitisa). Ja bih sebe cijepila bez razmišljanja da ih nisam imala, za sebe uopće ni sekunde ne razmišljam o nekim negativnim posljedicama cijepljenja niti me je strah moguće reakcije - cijepila sam se i protiv gripe, i protiv KME bez ikakvog straha.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Znaci, djecje bolesti su za djecu. Al istovremeno se ta ista djeca cijepe protiv doticnih djecjih bolesti. I onda kad dodju djeca u odraslu dob moraju se opet cijepiti. Jer djecje bolesti je bolje preboliti u djetinjstvu.
    :? :/
    Npr. Polio je dječja bolest - zahvaljujući masovnom cijepljenju bolest je na rubu iskorjenjenosti.
    Dakle smisao cijepljenja bi trebao biti isključivo masovna imunizacija u svrhu iskorjenjenja bolesti. U realnom svijetu to nalažost nije tako.

Što se tiče vodenih kozica ja ne bih cijepila dijete, ali sebe bih. Ukoliko moje dijete ne oboli do određene dobi - cijepila bi i nju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Npr. Polio je dječja bolest - zahvaljujući masovnom cijepljenju bolest je na rubu iskorjenjenosti.
    Polio NIJEiskorijenjen zbog cjepiva= link , a catch je i u tome što se nekada svaka dječja paraliza proglašavala poliom, a danas samo kada se dokažu antitijela u krvi. Dakle, sasvim drugi kriteriji za isti naziv.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a danas samo kada se dokažu antitijela u krvi.
    Ovo "danas" je zapravo od uvođenja cjepiva.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Da, cijepite se! U kampanji oko rata protiv terorizma su u Americi prilično ukazivali na opasnost od smrtonosnih vodenih kozica. U tom periodu su jako loše stajali sa zalihama cjepiva i u svim medijima su ukazivali na opasnost.
    Mislim da se radilo o velikim boginjama (smallpox). Kozice su chickenpox.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I cjepivo za velike boginje je stvarno gadno, ja sam još generacija koja ga je primila negdje početkom 70-ih kad se pojavila u Jugi. Sjećam se da se moj stari, koji je doktor, jako bojao komplikacija.
    A u Americi je sad bilo obavezno za vojsku i ne mislim zdravstvenjake cijepljenje kad su bile te terorističke prijetnje. Sad se neki tužakaju s državom zbog posljedica cijepljenja.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne znam što bih ja napravila da nisam preboljela kozice, vjerojatno se ne bih cijepila jer sam inače zdrava, ne bih sebe cijepila niti protiv gripe, kme-a ili ičeg drugog.
    ALi mi je svakako razumnije da se odrasli koji žele cijepe, nego djeca.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Uh, al' se zahuktalo
    Hm, ja sam uvijek za alternativu klasičnoj medicini (zdrava hrana+priroda liječi ), ne sviđa mi se ovo masovno cijepljenje djece i prilično sam sumnjičava što se toga tiče... ALI, moram priznati da sam bila jako neugodno iznenađena kad sam u zadnje vrijeme svako malo od nekog čula za probleme i komplikacije koje kozice izazovu kod odraslih koji obole i priznajem da sam u ovom slučaju kukavica i argument s tetom u vrtiću mi jednostavno nije "good enough".

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kako velike boginje mogu biti smallpox?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uvjerena sam da je najbolji lijek protiv bolesti, vrlo jednostavno, zdrav život.
    Ako se čovjek hrani zdravo, dovoljno odmara i ima neku umjerenu fizičku aktivnost, teže bolesti će ga uglavnom mimoići.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mama Juanita.......a virusi?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

P a što je još Pasteur rekao?
    kako neko dobije gripu, a član obitelji koji ga njeguje svo vrijeme ostane zdrav?

zaboravila sam gore spomenut i vrlo bitnu stvar-neizloženost otrovima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ninet, pardon Pateura sam citirala na drugom topicu, al mogu i ovdje:
    Pasteur, otac miikrobiologije je pred kraj života izjavio
    "It's not the germ, it's the condition."

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma mislim, ja se u principu slazem i s Luisom i s tobom....Nazalost, danas malo ko moze za sebe reci da zdravo zivi. Trudimo se...a opet, napadaju nas alergije u tridesetima....nesto nije OK, ma koliko mi htjeli da bude...Zato se i bojim "condition-a"....

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj, možda to i ima veze s masovnim cijepljenjima , mislim za razne alergije već postoji poprilična poveznica s c.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Vjerojatno zato što je stalno blago izložena virusu pa je već imuna.
    ne mozes nikako bit blago izlozen virusu varicela, to je jedan od najzaraznijih
    virusa

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Što se tiče vodenih kozica ja ne bih cijepila dijete, ali sebe bih. Ukoliko moje dijete ne oboli do određene dobi - cijepila bi i nju.
    u potpunosti potpisujen

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

MammaJu, potpuno se slažem i što se hrane tiče na to mogu utjecati i tako se i ponašam, ali kad počnem raditi, hm... stresa će biti vjerojatno poprilično (takav mi je posao, a za sad ga ne mogu promijeniti ), a dovoljno odmora nemam baš ni sad, a tad ga definitivno neće biti. Sad zvuči kao kukanje, ali nije nego je realnost i ja se teško mirim sa stvarima u stilu tako je-kako je pa ću tako sigurno i tada dati sve od sebe da što kvalitetnije živimo. Moram priznati i dalje, frka me zbog konkretnih priča, ja ne padam na američka marketinška i ina zastrašivanja, ali kad se priča o konkretnim slučajevima... hm, nije mi svejedno. A s druge strane, ne znam nikoga tko se cijepio... Joj, ne znam niti sama :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mislim da se radilo o velikim boginjama (smallpox). Kozice su chickenpox.
    YOK! Upravo kozice. Stvarno mi se ne da tražiti izvore ispočetka jer mi se cijela problematika gadi. Evo ti samo proglas da je "kriza" gotova: link. Znam da mi link nije bogznašto, ali ako te BAŠ jako veseli naći ćeš toga još.

Vjerojatno je to najbolji primjer kako se pomoću marketinga gazi svaki trag ljudskosti u društvu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Davore, ja proguglala i u kontekstu ter. napada spominje se samo kako razlikovati velike od malih boginja.
    Recimo: http://www.vdem.state.va.us/threats/...ns/viruses.htm

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eh, da, zaboravio sam pljusnuti CDC-ovu brojku o "efikasnosti" ovog "cjepiva": 85%
    Što to znači u stvarnom životu? Pa... uz incidenciju od oko 2000 prijavljenih slučajeva u 'Rvackoj godišnje, 'oće reć da je mala šansa zakačit ovu smrtonosnu i krajnje priljepčivu boleštinu i bez cjepiva.
    U nenormalnim uvjetima (rad s malom djecom) i rečenu "efikasnost" od 85% za spomenuto "cjepivo" može se očekivati prilično mala šansa ostati zdrav UNATOČ ovom cjepivu.

To ide ovako: parkom se čovjek može prošetati na dva načina - stazom ili po travi. Ako se odabere trava, šansa da se ne stane u pasji drek je jako mala.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O postocima efikasnosti cjepiva:
    način na koji se to određije je u koliko % osoba izazove antitijela.
    ALI, vbeliki "ali", nitko ne kaže da sama prisutnost antitijela apsolutno ništa ne govori hoće li se te osobe u realnoj situaciji zaraziti tom bolešću.
    Jer osoba može imati antitijela na xvy virus i da svejedno oboli od upravo te bolesti, ili da uopće nema, ili ih ima jako malo (antitijela), a da prilikom izloženosti ne oboli od te bolesti.
    To priznaje i čelni čovjek za imunizaciju WHO-a
    http://www.whale.to/m/gunn.html

Vrlo je zanimljivo da se unatoč tome i dalje govori o "učinkovitosti" cjepiva.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    U nenormalnim uvjetima (rad s malom djecom) i rečenu "efikasnost" od 85% za spomenuto "cjepivo" može se očekivati prilično mala šansa ostati zdrav UNATOČ ovom cjepivu.
    Pa svaki roditelj je u "nenormalnim uvjetima" jer mu dijete ide u vrtić.
    85% se odnosi na potpunu zaštitu, dakle neoboljevanje, dok će ostalih 15% oboljeti sa blagim tijekom bolesti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...na što se često opet kaže da je dokaz da su učinkovita taj da su se neke bolesti iskorijenile.
    Međutim, obično prikazuju grafove vrlo kratko u nazad od početka mas. cijepljenja.
    Jer kad bi pokazali grafove koji pokazuju brojke te iste bolesti u nazad recimo 100-injak godina, e onda se lijepo vidi da su najveći skokovi prema "iskorijenju" nastali davno prije nego su cjepiva izmišljena.
    A onda bi to bilo loše za farmaceutsku industriju koja je trenutno jedna od najjačih uopće.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

15% oboljeti sa blagim tijekom bolesti.
    za djecu je to i inače mahom blaga benigna bolest.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mamazika, obrati pažnju na vrijeme u kojem se događa "nestašica". Evo ti još jedan link.
    ...
    Nije li ono nekako upravo sada nestašica tamiflua? (koji navodno liječi od bolesti koja još uopće ne postoji)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Donald Rumsfeld, amer. ministar obrane je inače dioničar i bivši član UO firme koja ima monopol na proizvodnju Tamiflua...pa vi vidite.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    15% oboljeti sa blagim tijekom bolesti.
    za djecu je to i inače mahom blaga benigna bolest.
    Ja sam mislila da ne govorimo o djeci, valjda pričamo o cijepljenju odraslih gdje bolest nije benigna.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti postoci se odnose na sve, a sad već pričano o svemu i svačemu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    85% se odnosi na potpunu zaštitu, dakle neoboljevanje, dok će ostalih 15% oboljeti sa blagim tijekom bolesti.
    Ovakvo tumačenje mi je sasvim novo. Inače su skoro sve te brojke plod marketinga jer nemaju veze sa životom. Bilo kakva iole ozbiljna studija izgleda drastično drukčije.

Uzimajući u obzir incidenciju ove krajnje iscrpljujuće i fatalne pošasti mogu samo ustvrditi: pelinkovac pruža 99,95 postotnu apsolutnu zaštitu godišnje. Odlično se podnosi, ali treba paziti na doziranje kako ne bi izazvao reakcije u vidu vrtoglavice, mučnine i slično. Potpuno je svejedno kako i kada će se primjeniti.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nije nitko spominjao da bi cijepio malu djecu.

A za odrasle;

jeli postoji rizik oboljevanja? - Postoji

može li imati teške poslijedice?- Može

Može li se provjeriti da li je osoba prebojela varičele? - Može

Postoji li cijepivo?- Postoji

I onda ostaje pitanje da li će netko "čekati" da vidi hoće li ih dobiti ili će se netko cijepiti pa ako ih u najgorem slučaju i dobije neće mu se dogoditi ništa strašno.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Može li se provjeriti da li je osoba prebojela varičele? - Može
    Možda, ali ne pouzdano.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zapravo, to većina ljudi sama zna i većina to i je preboljela u djetinjstvu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •