Ako su vam dosadili prženi ili lešani, evo jedan zgodan recept, preuzet s Morskog praseta.

SARDINES GRILLÉES
(srdele na gradelama na francuski način)

Na cijelom Mediteranu pjevaju se hvalospjevi "srdelama na gradelama", s tim da svaka zemlja ima svoje posebnosti. Francuzi ih najprije mariniraju, a recept je slijedeći:

1 kg svježih srdela

Za marinadu:
Dobro izmješati
250 ml maslinovog ulja
1 žličica fino isjeckanog timijana
1 žličica fino sijeckanog ružmarina
1 žličica fino isjeckanog lista finokija (domaćeg koromača, a ako ga nema može i divljeg)
3 žlice soka od limuna
3 češnja češnjaka fino isjeckanog
sol, papar

Očišćene srdele (ovaj put sa glavom) staviti u marinadu najmanje 30 minuta. Nakon toga ih izvaditi i peći na roštilju 3 do 5 minuta, ovisno o veličini.


Ja sam radila inćune, odrezala sam i glave te marinirala bez koromača, a s peršinom i pekla na gril tavi. Dobar tek