Citiraj Maya_78 prvotno napisa
i imam još 1 problem: mali cica DUUUGO, kad uhvati cicu, to traje po sat vremena... pazim da ne duda uprazno, ali kako da to sa sigurnošću znam?
Kao prvo, još je mali, možda još ne može vući tako snažno da se brzo najede. On se usput mora malo i odmoriti i maziti se Nemoj se iznenaditi ako za mjesec-dva bude sisao po 5 minuta, i to je u redu
Napisat ću ti kako ćeš prepoznati da li je podoj učinkovit, tj. da maleni efektivno siše. Prvo, kad počne podoj, beba siše brzo, rjeđe guta. Nekoliko trenutaka ili minuta nakon početka podoja sisanje postaje sporije, beba ritmično guta, miču mu se ritmički uši i koža oko sljepoočnica (čuje se gutljaj-pauza-gutljaj-pauza). Ti možeš osjetiti olakšanje u dojci, trnce, možda i iz druge dojke curi mlijeko (a i ne moraš osjetiti ništa od ovoga). Tijekom jednog podoja može doći do više takvih otpuštanja mlijeka. Zato je bitno da beba provede onoliko vremena na dojci koliko želi, tj. dok ju sama ne pusti. On će se na dojci i maziti, smirivati, upoznavati i zbližavati s mamom, to je isto jako važan dio dojenja.
Ono što možeš učiniti kad primijetiš da on prestaje sisati, samo drži u ustima dojku, je da radiš kompresije kojima ćeš mu "tjerati" još mlijeka u usta i potaknuti da dalje siše.

Da li dobiva dovoljno mlijeka, znat ćeš po nekim znakovima. Pazi na broj mokrih i pokakanih pelena. Dnevno bi beba do 6 tjedana starosti trebala imati 3-4 pokakane i 5-6 popiškanih pelena (jednokratnih, a platnenih 7-8 ). Popišana pelena je ona koja ima tekućine unutra kao da uliješ 1-2 žlice vode, a pokakana s kakicom u promjeru kovanice od pet kuna.

Prečestog dojenja nema, samo pazi da ne mijenjaš prečesto dojke da maleni dođe do masnijeg mlijeka. Daješ 2-3 sata jednu ili ako se ranije pobuni, mijenjaj. Samo prati bebača.

Nadam se da sam pomogla.

Sretno