Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: zobeno mlijeko ć -atopičari i alergičari na km

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno zobeno mlijeko ć -atopičari i alergičari na km

bok mame i tate

pogotovo oni koji imaju bebače i bebačice koji imaju problema ili s AD-om ili alergijom/netolerancijom na kravlje mlijeko

imamo curku od 20 mjeseci kojoj smo s godinu dana otkrili reakciju na km (rezultat 1 na pretragama krvi)
    i kao zamjenu od njezinih 12 mjeseci davali smo sojino mlijeko na koje naša T nije alergična (testirali) i koje je jako dobro primila
    i onda smo prije otprilike mjesec dana saznali da sojino mlijeko baš i nije tako bajno dobro kao što smo mislili i prestali smo ga davati
    (za detalje pogledajte pod sojino mlijeko i što Davor piše o tome )

i to me potaklo da otvorim ovu temu:

naime, kako nam je ponovni test na km sad s njezinih 20 mjeseci pokazuje da još uvijek rezultat 1 (znam da to nije strašno, ali ipak.. oboje smo alergičari na svašta i želimo osigurati da ona ima što manje problema dalje u životu..), a sojino ne želimo više davati došli smo do točke gdje se pitamo da li davati ikakva biljna mlijeka ili uopće ne?

od svih ponuđenih čini mi se da bi zobeno mlijeko moglo biti dobra alternativa :?

u nastavku stavljam što sam pronašla na site-u "Makronova- Sarajevo"

zanima me, ako ima netko tko zna "pročitati" sastav ili zna nešto što nije navedeno, a bitno je za razumijevanje (čitaj: saznavanje cjelovite informacije pa i eventualne štetnosti proizvoda) korištenja zobenog mlijeka ili vrhnja, lijepo molim komentare! :D

Priča o zobenom mlijeku
    Godine 1989. znanstvenici Sveučilišta Lund započeli su istraživanje proizvodnje napitka izrađenog od zobi sličnom mlijeku, ali bez dodataka kravljeg mlijeka. Istraživanje je bazirano na činjenici da je mnogo ljudi na svijetu izgubilo mogućnost proizvodnje enzima laktaze u organizmu, što za posljedicu ima nemogućnost probavljanja laktoze, šećera kojeg nalazimo u kravljem mlijeku.

Cilj je bio proizvesti novi proizvod za svjetsko tržište.
    Tvrtka CEBA i tvrtka Skinska Lantmannen kreirali su jedinstven proces proizvodnje u kojem se upotrebljavaju najbolje sirovine: zob, voda i repičino ulje.
    Kao rezultat dobiven je jednolik, mlijeku sličan napitak - idealna alternativa kravljem ili sojinom mlijeku. Odlično se ponaša u kuhanju i pečenju, a izvrsnog je teka i termički neobrađen. Zahvaljujući kombinaciji sterilizacije toplinom i vakuumiziranom pakiranju, visoke prehrambene vrijednosti i aroma svježe zobi ostaju netaknute.
    Tako je 1993. godine kreirana potpuno nova hrana. Otada se proizvodnja nastavlja uz korištenje patentiranog procesa proizvodnje, strogih pravila o higijeni i sofisticirane tehnologije. Proizvod je nosio ime MillMilk i na englesko tržište je lansiran u jesen 1995. godine. Danas se zobeno mlijeko može kupiti u trgovinama zdrave hrane i u supermarketima u mnogim dijelovima svijeta te se sve više kupuje.

Zašto koristiti zob?
    Svako može imati koristi od zobi
    Zob je idealan sastojak kad govorimo o kuhanju i zdravoj hrani, zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i osvježavajućem neutralnom okusu.
    Zob sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi. Zob isto tako ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti a da se pritom u organizam ne unaša previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.
    Stoga, jedite više zobi i bit ćete zadivljeni kako ćete se dobro osjećati.
    Švedski uzgajivači zobi

Najbolja zob na svijetu
    Švedska ima idealnu klimu za uzgoj zobi. Vjeruje se da je prva zob tamo uzgojena već prije 1000 godina. Postoji oko 200 vrsti zobi u Europi a 10 ih se uzgaja u Švedskoj, uključujući sorte kao što su Freja, Birgitta, Belinda i Mathilda. Sve se proizvodi bez genetske modifikacije.
    Da li ste znali da zob pročišćava zemlju? Znači, idealna je za uzgoj u eko-krugu.
    Sorte zobi izabrane za proizvodnju mlijeka uzgajane su kod uzgajivača čiji je način uzgoja dobro poznat. Zob je uzgajana po strogim pravilima kako bi se dobila čista zob najviše kvalitete, bez miješanja drugog zrnja.

Funkcionalna hrana
    Zob – idealan sastojak funkcionalne hrane
    Funkcionalna hrana je novi termin i odnosi se na hranu za koju je dokazano da doprinosi ljudskom zdravlju. Funkcionalna hrana se nalazi na granici između hrane i medicine i često se koristi kao preventiva za npr. alergije, visoki krvni pritisak, diabetes i pretilost. Zob je idealan sastojak u hrani čija je funkcija smanjiti rizik od srčanih i krvnih oboljenja. Ideja funkcionalne hrane poznata je diljem svijeta i dio je globalnog zdravstvenog trenda s golemim potencijalom.

Topljiva beta-glukan vlakna iz cjelovite zobi, kao dio prehrane s malo zasićenih masnoća i kolesterola, glavna su supstancija odgovorna za snižavanje razina LDL-kolesterola u krvi.
    Količina topljivih vlakana koja bi se dnevno trebala unositi u organizam da bi se postigao takav pad iznosi 3 g na dan. Takva se doza temelji na 0.75 g po porciji, a učinkovita je jer topljiva vlakna prolaze kroz probavni trakt skupljajući pritom vodu i pretvarajući se u gel koji se miješa sa žučnim kiselinama koje sadrže kolesterol u crijevima i zatim ih iznose iz tijela. Kao odgovor na taj proces, jetra povlači kolesterol iz krvotoka kako bi nadomjestila te žučne kiseline. Tada razine kolesterola padaju.

Alergije
    Sve više ljudi otkriva zob
    Sve više odraslih i djece diljem svijeta su alergični ili hiperosjetljivi na hranu koja sadrži kravlje mlijeko, soju ili sojino mlijeko. To zaista otežava pripremu uravnotežene hrane.
    Zob i hrana bazirana na zobi kao što je OATLY zobeno mlijeko mnogima nudi rješenje. Simptomi neobjašnjivog povraćanja, proljeva, bronhijalnih problema, osipa, nemogućnosti dobivanja na težini ili iscrpljenosti, mogu biti pokazatelji netolerancije na gluten, laktozu, mlijeko ili sojine proteine.
    Netolerancija na laktozu – crijeva ne mogu probaviti laktozu (šećer) koji se nalazi u mliječnim proizvodima. [/b]Netolerancija na gluten (celijakija) – organizam ne može probaviti albumin koji se nalazi u žitaricama.
    Netolerancija na mliječne proizvode – može se dogoditi bebama kada prelaze s majčinog mlijeka na hranu koja sadrži kravlje mlijeko.
    Netolerancija na sojine proteine – organizam ne može probaviti sojin protein.

GMO
    Bez genetske modifikacije
    Svi sastojci OATLY zobenog mlijeka - zob, repičino ulje, kalcij i vitamini, nastali su bez upotrebe genetske modifikacije. To se ističe na ambalaži samog proizvoda. Tvrtka Ceba vrlo pažljivo slijedi upute EU-a za jasno označavanje sastojaka proizvoda.
    Hrana budućnosti je svakako ona iz organskog uzgoja, koja ne sadrži kravlje mlijeko, mliječne proteine ili soju. Mnogi će ljudi osjetiti povoljan učinak zdravije prehrane. Oni koji su svjesni onoga što jedu mogu zamijeniti mlijeko, vrhnje ili soju sa napitkom OATLY što omogućuje zdraviji i sretniji život.

Oatly organsko mlijeko
    To je ne-mliječna, organska zamjena za mlijeko i soju, koja ne sadrži laktozu, mliječne proteine ili soju. Preporuča se koristiti za doručak u kombinaciji sa žitaricama, u jutarnjoj prirodnoj kavi, za pire krumpir, razne umake i pitu od jabuka. Proizvedeno je iz prirodnih sirovina: zobi, vode i repičinog ulja. Organski proces proizvodnje potvrđen je certifikatom organizacije KRAV (SE Ekol 1), švedske organizacije za organsku proizvodnju. OATLY – organsko mlijeko ne sadrži nikakve aditive ili sirovine koje su genetski modificirane. Može se čuvati na sobnoj temperaturi sve dok se pakiranje ne otvori. Lako ga je kuhati, daje svjež i neutralan okus.

Sastojci u 100 ml napitka:
    energija 176 kJ, 42 kcal
    proteini 1 g
    ugljikohidrati 6,5 g, od toga šećera 4,0 g
    masnoća 1,5 g, od toga: zasićene 0,2 g, mono nezasićene 0,8 g, poli nezasićene 0,5 g
    vlakna 0,8 g
    natrij 6,5 mg

Zobeno vrhnje
    100 % nemliječna zamjena za vrhnje
    U početku je bilo vrlo teško naći sastojke za ovako zahtjevan proizvod, za kojeg je bilo potrebno izvršiti mnogobrojna testiranja uključujući i takozvani "stres test" (skladištenje pri različitim temperaturama), no sada Vam možemo jamčiti rok trajanja od osam mjeseci što je izuzetno neobično za ovakvu vrstu proizvoda.
    Uključujući sve ostale prednosti zobenog vrhnja ono je termički obradivo i pogodno za primjenu kod svih vrsta kuhanja. Izvrstan je dodatak juhama, umacima, desertima i ako ga dodate u čaj ili mlijeko ono se neće zgrušati!
    Nizak postotak masnoće (13%) čini ga vrlo zdravim sastojkom u Vašem svakodnevnom pripravljanju obroka i iz tog razloga vjerujemo da će zobenog vrhnja postati Vašom svakodnevnom namirnicom.

Sastav: Voda, zob (10%), ulje repice, palmino ulje, emulgator: lecitin dobiven od repice, stabilizator: xantan, morska sol - organski uzgoj kontroliran od strane KRAV SE Ekol 1.
    Hranjive vrijednosti u 100 ml proizvoda:
    energetska vrijednost 600 kJ/150 kcal
    proteini 1,00 g
    ugljikohidrati 6,00 g, od kojih šećeri 3,50 g
    masti 13,00 g, od čega: zasićene 3,00 g, kolesterol 0,00 mg,
    vlakna 0,70 g
    natrij 0,06 g

Karakteristike proizvoda:
    100% ne-mliječna alternativa vrhnju
    sadrži zdrava zobena vlakna
    alternativa za mlijeko i soju
    alternativa u Vašoj kuhinji
    termički obradivo
    rok trajanja: 8 mjeseci
    99% organski proizvod

P.S. Ispričavam se ako sam na forum stavila text koji se ne smije stavljati, ali ne znam staviti link, a smatram da je tema vrlo edukativna!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje cure su pile zobeno bez da smo ista posebno istrazivali
    kravlje mi ne dolazi uobzir za malu djecu, kao ni sojino, pa smo u početku koristili rižino, a onda i zobeno.

zobeno nam je ukusnije.

s tim da je važno reći da su moja djeca dugodojeća, tako da je njima glavno mlijeko majčino, a zobeno i rižino su služili kao ispomoć kod kuhanja griza, i sličnog

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    moje cure su pile zobeno bez da smo ista posebno istrazivali
    kravlje mi ne dolazi uobzir za malu djecu, kao ni sojino, pa smo u početku koristili rižino, a onda i zobeno.

zobeno nam je ukusnije.

s tim da je važno reći da su moja djeca dugodojeća, tako da je njima glavno mlijeko majčino, a zobeno i rižino su služili kao ispomoć kod kuhanja griza, i sličnog
    isto tako. samo što je meni rižino ukusnije (zobeno mi je nekako brašnasto :? )

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

već sam jednom negdje ovo napisala pa ću i ovdje. lovro je alergičan na KM tako da ja ne smijem ništa od mliječnih proizvoda jesti jer ga dojim. kako su meni sve te alternativne bile užas skoro sam odustala kad sam otkrila da mi je ok zobeno 'mlijeko'. sva sretna zbog tog saznanja sam se jednom pohvalila jednoj mami koja je alergičarka kao i njeno dijete. upozorila me na to da zob može pojačati hiperaktivnost. tako da sam u google stavila zob i hiperaktivnost (preporučam da malo potražite) i dobila puno tekstova na tu temu. ne mislim da se treba posve izbjegavati ali oprez je potreban.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nemam nista protiv zobenog mlijeka, ali smatram ga samo i iskljucivo kozmetikom u prehrani.
    Ovaj tekst bih opisala kao dobar marketinski trik, ali kad se malo bolje procita, dalo bi se uociti nekih prenapuhanih elemenata.
    Prvo, ne mislim da zobeno mlijeko moze biti ili jeste alternativa kravljem mlijeku.
    Drugo, tri citava odlomka teksta posvecena su zobi, zobi kao cjelovitom zrnu, ne mislim nikako da zobeno mlijeko moze parirati zobi u vrijednosnom smislu.
    Trece, zobeno mlijeko se moze koristiti kao napitak koji zamjenjuje mlijeko, ali pitanje je treba li uopce mijenjati mlijeko kao napitak ili se moze i bez toga?
    Hocu reci, ako je zob toliko dobra i vrijedna namirnica, nije li onda bolje djetetu napraviti npr. zobenu kasu pa je pomijesati s vocem? Ili nekakvo varivo od povrca i zobi? Ili varivo od mahunarki i zobi?

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

,oj doji i dojit će još dugo, i ne mislim mu davati te raznorazne zamijene nego samo kažem za sebe da je meni to zamjena jar ja jako volim mlijeko pa u periodu dok se možda ne priviknem posve bez ičega to mi je zamjena. ali ne pretjerujem...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

hvala cure!

baš sam zato i stavila ovu temu da vidimo i nedostatke

pticica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •