bok mame i tate
pogotovo oni koji imaju bebače i bebačice koji imaju problema ili s AD-om ili alergijom/netolerancijom na kravlje mlijeko
imamo curku od 20 mjeseci kojoj smo s godinu dana otkrili reakciju na km (rezultat 1 na pretragama krvi)
i kao zamjenu od njezinih 12 mjeseci davali smo sojino mlijeko na koje naša T nije alergična (testirali) i koje je jako dobro primila
i onda smo prije otprilike mjesec dana saznali da sojino mlijeko baš i nije tako bajno dobro kao što smo mislili i prestali smo ga davati
(za detalje pogledajte pod sojino mlijeko i što Davor piše o tome)
i to me potaklo da otvorim ovu temu:
naime, kako nam je ponovni test na km sad s njezinih 20 mjeseci pokazuje da još uvijek rezultat 1 (znam da to nije strašno, ali ipak.. oboje smo alergičari na svašta i želimo osigurati da ona ima što manje problema dalje u životu..), a sojino ne želimo više davati došli smo do točke gdje se pitamo da li davati ikakva biljna mlijeka ili uopće ne?
od svih ponuđenih čini mi se da bi zobeno mlijeko moglo biti dobra alternativa :?
u nastavku stavljam što sam pronašla na site-u "Makronova- Sarajevo"
zanima me, ako ima netko tko zna "pročitati" sastav ili zna nešto što nije navedeno, a bitno je za razumijevanje (čitaj: saznavanje cjelovite informacije pa i eventualne štetnosti proizvoda) korištenja zobenog mlijeka ili vrhnja, lijepo molim komentare! :D
Priča o zobenom mlijeku
Godine 1989. znanstvenici Sveučilišta Lund započeli su istraživanje proizvodnje napitka izrađenog od zobi sličnom mlijeku, ali bez dodataka kravljeg mlijeka. Istraživanje je bazirano na činjenici da je mnogo ljudi na svijetu izgubilo mogućnost proizvodnje enzima laktaze u organizmu, što za posljedicu ima nemogućnost probavljanja laktoze, šećera kojeg nalazimo u kravljem mlijeku.
Cilj je bio proizvesti novi proizvod za svjetsko tržište.
Tvrtka CEBA i tvrtka Skinska Lantmannen kreirali su jedinstven proces proizvodnje u kojem se upotrebljavaju najbolje sirovine: zob, voda i repičino ulje.
Kao rezultat dobiven je jednolik, mlijeku sličan napitak - idealna alternativa kravljem ili sojinom mlijeku. Odlično se ponaša u kuhanju i pečenju, a izvrsnog je teka i termički neobrađen. Zahvaljujući kombinaciji sterilizacije toplinom i vakuumiziranom pakiranju, visoke prehrambene vrijednosti i aroma svježe zobi ostaju netaknute.
Tako je 1993. godine kreirana potpuno nova hrana. Otada se proizvodnja nastavlja uz korištenje patentiranog procesa proizvodnje, strogih pravila o higijeni i sofisticirane tehnologije. Proizvod je nosio ime MillMilk i na englesko tržište je lansiran u jesen 1995. godine. Danas se zobeno mlijeko može kupiti u trgovinama zdrave hrane i u supermarketima u mnogim dijelovima svijeta te se sve više kupuje.
Zašto koristiti zob?
Svako može imati koristi od zobi
Zob je idealan sastojak kad govorimo o kuhanju i zdravoj hrani, zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i osvježavajućem neutralnom okusu.
Zob sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi. Zob isto tako ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti a da se pritom u organizam ne unaša previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.
Stoga, jedite više zobi i bit ćete zadivljeni kako ćete se dobro osjećati.
Švedski uzgajivači zobi
Najbolja zob na svijetu
Švedska ima idealnu klimu za uzgoj zobi. Vjeruje se da je prva zob tamo uzgojena već prije 1000 godina. Postoji oko 200 vrsti zobi u Europi a 10 ih se uzgaja u Švedskoj, uključujući sorte kao što su Freja, Birgitta, Belinda i Mathilda. Sve se proizvodi bez genetske modifikacije.
Da li ste znali da zob pročišćava zemlju? Znači, idealna je za uzgoj u eko-krugu.
Sorte zobi izabrane za proizvodnju mlijeka uzgajane su kod uzgajivača čiji je način uzgoja dobro poznat. Zob je uzgajana po strogim pravilima kako bi se dobila čista zob najviše kvalitete, bez miješanja drugog zrnja.
Funkcionalna hrana
Zob – idealan sastojak funkcionalne hrane
Funkcionalna hrana je novi termin i odnosi se na hranu za koju je dokazano da doprinosi ljudskom zdravlju. Funkcionalna hrana se nalazi na granici između hrane i medicine i često se koristi kao preventiva za npr. alergije, visoki krvni pritisak, diabetes i pretilost. Zob je idealan sastojak u hrani čija je funkcija smanjiti rizik od srčanih i krvnih oboljenja. Ideja funkcionalne hrane poznata je diljem svijeta i dio je globalnog zdravstvenog trenda s golemim potencijalom.
Topljiva beta-glukan vlakna iz cjelovite zobi, kao dio prehrane s malo zasićenih masnoća i kolesterola, glavna su supstancija odgovorna za snižavanje razina LDL-kolesterola u krvi.
Količina topljivih vlakana koja bi se dnevno trebala unositi u organizam da bi se postigao takav pad iznosi 3 g na dan. Takva se doza temelji na 0.75 g po porciji, a učinkovita je jer topljiva vlakna prolaze kroz probavni trakt skupljajući pritom vodu i pretvarajući se u gel koji se miješa sa žučnim kiselinama koje sadrže kolesterol u crijevima i zatim ih iznose iz tijela. Kao odgovor na taj proces, jetra povlači kolesterol iz krvotoka kako bi nadomjestila te žučne kiseline. Tada razine kolesterola padaju.
Alergije
Sve više ljudi otkriva zob
Sve više odraslih i djece diljem svijeta su alergični ili hiperosjetljivi na hranu koja sadrži kravlje mlijeko, soju ili sojino mlijeko. To zaista otežava pripremu uravnotežene hrane.
Zob i hrana bazirana na zobi kao što je OATLY zobeno mlijeko mnogima nudi rješenje. Simptomi neobjašnjivog povraćanja, proljeva, bronhijalnih problema, osipa, nemogućnosti dobivanja na težini ili iscrpljenosti, mogu biti pokazatelji netolerancije na gluten, laktozu, mlijeko ili sojine proteine.
Netolerancija na laktozu – crijeva ne mogu probaviti laktozu (šećer) koji se nalazi u mliječnim proizvodima. [/b]Netolerancija na gluten (celijakija) – organizam ne može probaviti albumin koji se nalazi u žitaricama.
Netolerancija na mliječne proizvode – može se dogoditi bebama kada prelaze s majčinog mlijeka na hranu koja sadrži kravlje mlijeko.
Netolerancija na sojine proteine – organizam ne može probaviti sojin protein.
GMO
Bez genetske modifikacije
Svi sastojci OATLY zobenog mlijeka - zob, repičino ulje, kalcij i vitamini, nastali su bez upotrebe genetske modifikacije. To se ističe na ambalaži samog proizvoda. Tvrtka Ceba vrlo pažljivo slijedi upute EU-a za jasno označavanje sastojaka proizvoda.
Hrana budućnosti je svakako ona iz organskog uzgoja, koja ne sadrži kravlje mlijeko, mliječne proteine ili soju. Mnogi će ljudi osjetiti povoljan učinak zdravije prehrane. Oni koji su svjesni onoga što jedu mogu zamijeniti mlijeko, vrhnje ili soju sa napitkom OATLY što omogućuje zdraviji i sretniji život.
Oatly organsko mlijeko
To je ne-mliječna, organska zamjena za mlijeko i soju, koja ne sadrži laktozu, mliječne proteine ili soju. Preporuča se koristiti za doručak u kombinaciji sa žitaricama, u jutarnjoj prirodnoj kavi, za pire krumpir, razne umake i pitu od jabuka. Proizvedeno je iz prirodnih sirovina: zobi, vode i repičinog ulja. Organski proces proizvodnje potvrđen je certifikatom organizacije KRAV (SE Ekol 1), švedske organizacije za organsku proizvodnju. OATLY – organsko mlijeko ne sadrži nikakve aditive ili sirovine koje su genetski modificirane. Može se čuvati na sobnoj temperaturi sve dok se pakiranje ne otvori. Lako ga je kuhati, daje svjež i neutralan okus.
Sastojci u 100 ml napitka:
energija 176 kJ, 42 kcal
proteini 1 g
ugljikohidrati 6,5 g, od toga šećera 4,0 g
masnoća 1,5 g, od toga: zasićene 0,2 g, mono nezasićene 0,8 g, poli nezasićene 0,5 g
vlakna 0,8 g
natrij 6,5 mg
Zobeno vrhnje
100 % nemliječna zamjena za vrhnje
U početku je bilo vrlo teško naći sastojke za ovako zahtjevan proizvod, za kojeg je bilo potrebno izvršiti mnogobrojna testiranja uključujući i takozvani "stres test" (skladištenje pri različitim temperaturama), no sada Vam možemo jamčiti rok trajanja od osam mjeseci što je izuzetno neobično za ovakvu vrstu proizvoda.
Uključujući sve ostale prednosti zobenog vrhnja ono je termički obradivo i pogodno za primjenu kod svih vrsta kuhanja. Izvrstan je dodatak juhama, umacima, desertima i ako ga dodate u čaj ili mlijeko ono se neće zgrušati!
Nizak postotak masnoće (13%) čini ga vrlo zdravim sastojkom u Vašem svakodnevnom pripravljanju obroka i iz tog razloga vjerujemo da će zobenog vrhnja postati Vašom svakodnevnom namirnicom.
Sastav: Voda, zob (10%), ulje repice, palmino ulje, emulgator: lecitin dobiven od repice, stabilizator: xantan, morska sol - organski uzgoj kontroliran od strane KRAV SE Ekol 1.
Hranjive vrijednosti u 100 ml proizvoda:
energetska vrijednost 600 kJ/150 kcal
proteini 1,00 g
ugljikohidrati 6,00 g, od kojih šećeri 3,50 g
masti 13,00 g, od čega: zasićene 3,00 g, kolesterol 0,00 mg,
vlakna 0,70 g
natrij 0,06 g
Karakteristike proizvoda:
100% ne-mliječna alternativa vrhnju
sadrži zdrava zobena vlakna
alternativa za mlijeko i soju
alternativa u Vašoj kuhinji
termički obradivo
rok trajanja: 8 mjeseci
99% organski proizvod
P.S. Ispričavam se ako sam na forum stavila text koji se ne smije stavljati, ali ne znam staviti link, a smatram da je tema vrlo edukativna!