Mit: Žene koje doje su «slabe». Dojenje slabi majčin imunitet i organizam.

Istina:

Dojenje, ako žena nije u nekakvom metaboličkom deficitu, ne smanjuje imunitet.

Iscrpljene su većinom žene koje su anemične iz bilo kojeg razloga. Manjak željeza sam po sebi ima za posljedicu slabiji imunitet i sklonost infekcijama, jer je željezo važan sastojak različitih važnih enzima, a ne samo hemoglobina. Ovo treba prepoznati i eventualno supstituirati preparatima željeza, ako je deficit velik i ne može se nadoknaditi prehranom bogatom željezom. U Hrvatskoj je anemija česta.

Zdrava dojilja, bez ikakvih kroničnih bolesti, koja se normalno hrani ne treba dodatne vitamine u tijeku dojenja. Nije preporučljivo uzimati više vitamina od potrebne količine. Majke veganke bi trebale uzimati nadomjestke za B12 vitamin bez obzira na zalihe koje imaju u jetri.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=115&Show=263

cure, i ja sam iscrpljena i imam manje kila nego ikad - međutim, kad analiziram situaciju, posve mi je jasno da to nije zbog dojenja.

kao prvo, strašno malo i loše jedem, uglavnom zato što sam lijena kuhati, što se radije igram i zabavljam sa zarom nego da sam u kuhinji, i što općenito nisam baš gladna. to možda ima veze s nekim stresom, brigama, vrućinom, ali sigurno nema s dojenjem.

kao drugo, kronično sam neispavana. istina, to jest zbog zare i njenog buđenja, ali ne mora značiti da bi ukidanjem dojenja ona počela bolje spavati - ima ovdje toliko mama koje više ne doje, ili pak mama s djecom na adaptiranom mlijeku, čija se djeca svejedno bude svako malo noću..