Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: ljevorukost

amalia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno ljevorukost

Dragi svi, zanima me stručno mišljenje o tome dali dijete treba odvikavati od hranjenjea, pisanja sa ljevom rukom. Curica , 22mj,sve radi sa ljevom rukom. Da li je treba odviknuti o toga. Ja mislim da bi je trebalo pustiti kako ona hoće odnosno kako joj je lakše jer je u biti dobro da se koristi i ljeva strana mozga: pomagajte!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Davno su prosla vremena kad se ljevake "odvikavalo" od ljevorukosti. Pusti dijete. Neke stvari ce joj biti teze jer je svijet mahom prilagodjen desnjacima, alli snaci ce se.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Davno je prošlo vrijeme kada se djecu sililo pisati desnom rukom. Naravno da je treba pustiti kako želi.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne, ne treba ništa.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

marta, pisale smo u isto vrijeme

Jedna anegdota. Mog strica su silili pisati desnom rukom iako je bio ljevak pa se on naučio jednako lijepo pisati i lijevom i desnom rukom. Može čak pisati objema u isto vrijeme, ali su rukopisi potpuno drugačiji. Na fakultetu ga je profesor optužio da mu je netko drugi pisao rad pa je morao pisati pred njim da bi dokazao da je rad njegov.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne da ne treba, nego ne smije . ostavi dijete na miru :D ja imam jednu lijevoruku i jednu desnoruku.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su u djetinjstvu vezali lijevu ruku iza leđa i silili me radim stvari desnom, čak me i učiteljica u prvom razredu gnjavila oko toga :/

Postala sam prisilni dešnjak što se tiče pisanja i zato imam totalno nečitki švrakopis, a lijevom još uvijek znam pisati, samo jako polako.

Daklem, pusti dijete da radi onako kako mu je prirođeno

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moja šestogodišnja kći, a i dvanaestogodišnji nećak, su lijevaci, sve odmalena rade lijevom rukom, čak i lijevom nogom igraju nogomet i slićno. nikad ih ni ja ni brat nismo pokušavali navikavati na desnu ruku jer ima neke čari u tome što su na neki način drugačiji. različitost i u najmanjim stvarima je uistinu bogatstvo za obitelj.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, ok. A što je u ovom svijetu nezgodno lijevorukima i kako su riješili taj problem?
    Ja znam da su škarice napravljene za dešnjake-znate ono imaju veću i manju rupicu za prste. A ostale stvari???

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne odvikavaj, al se malo na forumu ili na google-u informiraj što treba pripaziti i na koji način učiti ih pisati. peterlin je to fino objasnila na jednom topicu na pdf-u škola (ne da mi se sad tražiti link )

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da im je nezgodno uciti svirati, ali to nisu nekakve nepremostive stvari.

amalia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala svima na savjetima

KATALENIĆ avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja sam ljevoruka... a i moja Sara sve radi sa lijevom rukom. Nikad ju nisam silila da radi s desnom. Sad ide u predškolu i piše, crta...sve sa lijevom rukom. Nije to nikakav problem.. nismo bolesni...samo smo lijevoruki...hehehe Pusti ju da radi sa rukicom kojom joj paše....

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Mislim da im je nezgodno uciti svirati, ali to nisu nekakve nepremostive stvari.
    Ne mora značiti. Znam mladog gitaristu koji je ljevoruk: normalno svira.

Ja sam neka vrsta recesivnog ljevaka. Nikad me nitko nije prisiljavao pisati desnom rukom, normalno sam sama uzimala olovku u desnu, ali i lijevu ruku. Danas neke radnje radim jednom, a neke druge-drugom rukom. Mogu pisati objema: zrcalno i normalno. I ne pričinjava mi poteškoće jer mi je desna ipak dominantna ruka tako da sve predmete za dešnjake koristim normalno.

baps avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

draga amalia,
    ja sam iščitavala iskustva malih ljevaka ovdje, i još ovdje.

baps avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ajoooj, sorry, fulala sam hiperlink
    ovdje i ovdje

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mm je "prisilni" dešnjak, a koristi se sa obje ruke jednako, i svira gitaru. ima izuzetno pedantan rukopis (to na temu da nužno mora biti švrakopis). kada reagira nesvjesno, uvijek će prvo lijevom.

mala je isto ljevakinja.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koliko ja znam, ljevacima mozak ne radi jednako kao nama, tj ono što je nama smješteno na desnoj strani mozga njima je na lijevoj. Znači to se ne može promijeniti, možeš samo napraviti veliku glupost ako forsiraš pisanje desnom. (a i nije mi baš jasno zašto bi netko tražio pisanje desnom)
    Moj muž i sin su ljevaci a muž svira gitaru normalno.

(Hendrix je bio ljevak i svirao je obrnuto gitaru, mislim da je samo redosljed žica stavio kako treba ali gitara je stajala "naopako". A rezultat i nije bio loš za jednog naopakog )

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nipošto ni na šta prisiljavati. Možeš i poremetiti razvoj. Kod djece se tek sa par god zna šta su. Tako da bi olovku ili kašiku trebalo staviti ispred njih pa da sami odluče kojom će je rukom uzeti.
    Ja sam tako ponosni ljevak i iako su mi obje djevojčice dešnjaci još ima nade da imam nekog ljevaka u kući jer je sinu tek 15 mj :D .
    Što se tiče stvari za ljevake dosta ih ima za kupiti ali ljevaci znaju i prilagoditi stvari za dešnjake sebi.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kad se sjetim maminih prica kako su joj u skoli vezali lijevu ruku za stoicu jer je morala pisat s desnom...
    Sad pise s obje al je ipak ljevak u svemu ostalom.
    Nicim se to ne moze i ne smije mjenjat!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i ja imam jaednoga ljevorukog kojemu je sada 12 god pa je sve super
    nisam ga nikad prisiljavalöa na desnu ruku
    inace dosta toga radi u meduvremenu sa desnom lijevom uglavnom jede i pise

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da je neva ljevoruka bilo je jasno već kad je imala godinu dana

sada je tipična ljevakinja, lijeva ruka je za sve finije radnje

neki dan mi je pokazivala kako se svira gitara - bez problema je obrnula sviranje tako da akorde pritišće desnom rukom, a maše po žicama lijevom. a i znam puno ljudi koji naopako sviraju gitaru, harmoniku i ostalo

i kad piše - okreće sliku. ali tu joj pomaže njezin tata koji je isto ljevoruk i koji kuži što joj je problem (piše zrcalno)

inače, jednom sam naišla kod Osha na podatak da je, zapravo, pola stanovništva ljevoruko, a pola desnoruko, ali s kod mnogih to ne uspije ispoljiti :/ otuda i mnoge 'trapavosti'

inače, dobar test je kako hvatate lopatu ili metlu, koja je ruka gornja, a koja donja

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moje dvoje starije djece su ljevaci. Najstarija curica normalno piše (i ima prilićno lijep rukopis). Najmanja (18 mj.) za sada podjednako koristi lijevu i desnu ruku.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne mogu vjerovati da u današnje vrijeme još netko pita za to i da bi prisiljavao dijete da radi protiv zdravog mozga.

Ja sam ljevoruka 33 godine i nikad nitko u mojoj okolini nije postavljao problem oko toga, počevši od vrtića.

"If the left side of your brain controls the right side of your body, and the right side of your brain controls the left side of your body, then left-handed people must be the only ones in their right minds."

~ W.C. Fields

amalia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

[quote="Rene2"]Ne mogu vjerovati da u današnje vrijeme još netko pita za to i da bi prisiljavao dijete da radi protiv zdravog mozga.

Ja sam ljevoruka 33 godine i nikad nitko u mojoj okolini nije postavljao problem oko toga, počevši od vrtića.

pa Vjeruj!

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

amalia ja ti vjerujem jer su u mojoj lokolini isto mi dijelili savjete da joj stavljam sve u desnu ruku i sl. no ona je od 6 mj pokazivala da ce biti ljevak.
    nis ne brini, postoje ti nalivpera za ljevake, skare, olovke i sl... iako ona super reze i s obicnim.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MM i ja dešnjaci, dede/bake/ujaci/stričevi i ostali - sve dešnjaci, ali naš mali je ljevak.....

Zbog toga mi je još posebniji

Kada je svekar uočio da se Leon češće služi lijevom rukom (sada gotovo isključivo - čak i loptu puca lijevom nogom) pokušao je sa "preodgojem" i guranjem stvari u desnu ruku (žlica, flomić, lopta), no čim sam to otkrila bez zadrške sam poprilično reagirala i zabranila bilo kakvo interveniranje slične vrste

Neće meni nitko dirati mog ljevaka.....

Pitala sam par ljudi koji su ljevaci koliko im je život kompliciraniji zbog te činjenice i redom dobijala odgovore - NIJE NIMALO

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Znači ljevacima je u desnom svijetu problem:
    rezati škarama za dešnjake, otvoriti konzervu, prebacivati miša, okretati žice od gitare-što još?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

al' ga komplicirate.

odavno nisam naišla na škare za dešnjake. sve su "unisex".

nalivpero ne koristim.

gitaru ne sviram.

miša, odnosno touchpad prebacim na left-handed postavke, mm se odavno navikao da ih tako koristi.

otvarač za konzerve imam električni.

za divno čudo, sa svim ostalim predmetima nemam nikakvih problema i ne primjećujem da su namijenjeni dešnjacima.

ni moj sin se još nije žalio da mu je nešto komplicirano koristiti lijevom rukom.

a ovaj drugi malac, ako ispadne dešnjak morat će se naučiti na naopako korištenje miša.

preživjet ćemo.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa kad volim bit načisto s tim

Ja mislim da sam ja priučeni dešnjak

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja nemam problema

Miš koristim desnom rukom

gitaru ne sviram

makze za šišanje imam za ljevake (bile su duplo skuplje ali desne ne ferceraju kao ove za ljevake)

naliv pero koje sam nekad morala koristiti ako je novo počne samo pisati u lijevo

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

iako mi mali ima tek 7.mj. nekak imam filing da nece biti desnjak. sve hvata lijevom rukom.ili kad mu nesto dodajem, predmet koji ima u lijevoj prebaci u desnu i opet poseze lijevom. ja sam ko klinka pocela pisat lijevom i kak sam bila u jednoj primitivnoj sredini (uciteljica je nosila sibu po ucionici, navlacila za kosu i uho, itd a vec su bile DEVEDESETE,helou?) u skoli su me forsali pisat desnom. ponekad bi mi drzala ruku na leđima da pisem desnom... i eto...sad pisem desnom a vecinu drugih prakticnih stvari radim lijevom...
    mislim da to nema veze...
    navodno je hrpa genijalaca kroz povijest bila bas lijevoruka.. trebamo bit ponosne na nase male einsteine

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    također sam ljevoruka,i sjecam se da je tata jedno vrijeme vrsio pritisak na mamu da me treba "oduciti" od toga.srecom,mama je pustila da bude tako kako je..pravi sam ljevak i nisam imala poteskoca sa sviranjem(klavir) a niti sa ucenjem sviranja gitare-jer se jednostavno zice obrnuto poslazu i to je sva mudrost..
    i bas sam si ponosna sto sam ljevak, i sto me imam onu kreativnost i stvaralacki duh koji krasi ljevoruke.
    ah,bas bi voljela da mi neko dijete bude ljevak,to mi je osobito
    jedini problem mi je sto se tice bontona,sto ako sjedim kraj desnjaka za stolom pri objedu,malo se gurkamo jer nisam uspjela s lakocom jesti poput desnjaka pa radim sve po ljevorukom usmjerenju

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moja kčer ima 7 godina i piše lijevom rukom,a desnom jede.
    Može ona pisati i desnom ali jako kratko,tako da crtanje i pisanje uvijek koristi lijevu ruku.
    Ali zato dok jede vilicu ili žlicu drži u desnoj ruci.
    Mada kada recimo treba zajedno upotrijebiti nož i vilicu,opet sve drži kao lijevak.
    Do sada joj to nije predstavljalo nikakvi problem a mislim da i neče.
    Imala sam savjeta od nekih stručnjaka da je prislim da piše desnom rukom,ali nisam htjela ni čuti za to.
    Rekla sam,šta se mene tiče može pisati i nogama i nosom,bitno je da može pisati.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jedna sestra od muža je 60% lijevak 40 % dešnjak, nešto čudnije nisam vidjela u životu..neke stvatri jednostavno ne može s desnm a neke ne može s lijevom
    Druga je ambidekster i to pravi pravcati..a MM je čisti dešnjak...s lijevom ništa nije u stanju...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ujak i njegov stariji sin su ljevaci i nemaju nikakvih problema s koristenjem bilo cega.

Meni je svejedno koju ruku koristim. Slomila sam desnu ruku s 10 godina i u mjesec dana oporavka shvatila da i lijeva moze sluziti istoj svrsi. Mogu pisati s obje ruke, no ipak za to koristim desnu. Sve ostalo - kako mi dodje. Desna ruka mi je dominantnija sto se tice finih radnji, ali nesvjesno uvijek pruzam lijevu, mozda zato sto je fizicki jaca. Torbe, vrecice i telefonske slusalice uvijek i obavezno idu na lijevu stranu. Desno uho mi je zdravo, ali mislim da mozak ne cuje/razumije ama bas nista ako slusalicu prislonim na desno. Taj dio mi nikako nije jasan.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

meni jedino nije jasno zasto je ovo pod "zdravlje djece"

moja starija curica je cisti ljevak (za mladju jos ne znamo). ne vidim nikakav problem. jako ljiepo i uredno pise i crta, vrlo spretna
    jedino mi je svekar bio u komi kad je skuzio. odmah je "naredio" da to treba pod hitno ispravljat, pa necu valjda dopustit da pise lijevom rukom :?
    mislim, nemam ja tu sta dopustat :shock: ona je takva i gotovo. u mojoj obitelji ima ljevorukih (mozda ga je to ubolo ). moja ljevoruka sestrična upravo zavrsava arhitekturu (toliko o losijoj grafomotorici)

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I moj N radi sve lijevom rukom, samo jede desnom. Tako i moj ujak.
    I zašto bi to bio problem, ne vidim. I ja se pitam zašto je to na ovom pdf, nije u pitanju bolest ili slično.

mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

"prisilni" sam dešnjak. naime, pišem desnom.
    ali lijevom crtam, držim telefon, žlicu...

mlađi je lijevak i na pada mi na pamet torturom to mijenjati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: re

Citiraj panterica prvotno napisa
    meni jedino nije jasno zasto je ovo pod "zdravlje djece"

moja starija curica je cisti ljevak (za mladju jos ne znamo). ne vidim nikakav problem. jako ljiepo i uredno pise i crta, vrlo spretna
    jedino mi je svekar bio u komi kad je skuzio. odmah je "naredio" da to treba pod hitno ispravljat, pa necu valjda dopustit da pise lijevom rukom :?
    mislim, nemam ja tu sta dopustat :shock: ona je takva i gotovo. u mojoj obitelji ima ljevorukih (mozda ga je to ubolo ). moja ljevoruka sestrična upravo zavrsava arhitekturu (toliko o losijoj grafomotorici)
    nije istina da ljevaci imaju lošiju grafomotoriku, samo im je teško pisati s lijeva jer ne vide što pišu

mm je završio slikarstvo takav ljevoruk, neva crta qod kada se posjela

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

I moj mladji sin je ljevak od rodjenja... Kao beba bio je motoricki spretniji i bolji od brata - desnjaka. Ima "ultrabrzi" mozak (i jezik - mamino dijete) i nikada nije zaostajao za vrsnjacima. Dapace...

Ljevaci su spretna i cesto nadprosjecno inteligentna djeca/ljudi. Vidjet ces kako ce se stvari razvijati... Dijete je napredno cim se ovako rano moze vidjeti dominantna strana (ja za svog starijeg od 4. godine nisam znala koja mu je dominantna strana). Meni se cini da nemas razloga za brigu.

Amalia, pusti dijete da uziva... Kad dodje vrijeme za olovku, mozes joj eventualno nabaviti pribor za ljevake, ali to je jos daleko.

Moj E u skoli ima ljevacke skare i olovke, rukopis mu je krasan, a moze i "zrcalno" pisati cijele rijeci i recenice, kao Leonardo da Vinci . Uziva u tome sto je drugaciji od vecine. U razredu ih je jos dvoje ili troje ljevorukih.

Ono sto ce eventualno danas-sutra biti teze je pronaci alat i pribor za ljevake, ali moj sin se uredno snalazi i s "desnim" alatom pa ne brinem o tome.

Inace, ne preporucuje se "odvikavati" dijete od koristenja lijeve ruke - to moze izazvati traume i dugorocno je lose. Dijete ce ti s vremenom nauciti koristiti obje ruke jer ce zivjeti u "desnorukom" svijetu. Upravo gledamo svog sina - otkljucava vrata kojom rukom stigne i dobro mu ide. Ako nesto ne moze napraviti lijevom, proba desnom. I puno je bolji s desnom nego stariji brat-desnjak s lijevom!

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

- ljevorukost je urodjena
    - roditelji ne bi trebali djecu koja se sluze lijevom rukom prisiljavati da pocnu koristiti desnu ruku, jer bi to moglo dovesti do problema s koncentracijom i rezultirati negativnim psiholoskim efektima
    - ljevorukost se lako može uociti u ranom uzrastu, tako da se promatra kojom rukom dijete uzima igracke i ostale predmete koje zeli dohvatiti
    - najbolje je pustiti dijete da se samo opredijeli kojom ce rukom pisati ili uzeti igracku
    - veza izmedju lijeve i desne hemisfere mozga je brza kod ljevaka,pa ljevoruki brze misle
    - ljevoruke osobe takodjer lakse koriste obje strane mozga u situacijama kada je potrebna brza i zahtjevna reakcija nakon interpretacije velike kolicine informacija
    - ljevoruke osobe su u prosjeku 20% inteligentniji od desnorukih osoba

poznati"ljevaci":
    Leonardo da Vinci, Michelangelo,Pablo Picasso, Ludwig van Beethoven,Benjamin Franklin, Isaac Newton, Albert Einstein,Charlie Chaplin,Tom Cruise, Paul McCartney,Ronald Reagan,Bill Clinton,Bill Gates,Goran Ivanisevic,Monika Seles,Toni Kukoc,
    i mnogi drugi...ljevoruki

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja mislim da je 22mj. totalno rano da bi se sa sigurnošću znalo da li je dijete lijevo- ili desno-ruko. Moja E. je u tom periodu više koristila lijevu ruku, ali je kasnije za preciznije pokrete ipak više koristila desnu. A npr. loptu uvijek šutira lijevom nogom. Tjeranje djeteta da radi nešto što mu nije prirodno mi je tako barbarski.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •