Pred nekoliko dana sam razgovarao s kolegama na poslu o ovoj bakteriji koja navodno izaziva gastritis i čireve na želucu (prema nekim podacima njena uloga u tome je možda preuveličana, no ostavimo te rasprave specijalistima ...).
Prisutnost bakterije u tijelu se dokazuje pomoću uzorka uzetog tokom gastroskopije, pretragom iz krvne slike ili izdisajnim testom, a protiv nje se uzima tzv. trojna terapija; dvije vrste antibiotika + lijek koji inhibira lučenje želučane kiseline kako ona ne bi uništila antibiotik. A ono što je najgore, ta terapija često ne donosi rezultate tj. čovjek uzima te antibiotike i gnjavi se sa njima, a nakon uzimanja ponovljeni test pokazuje da je bakteriaj i dalje prisutna u organizmu.
Točno tako je izgledalo kod mene prije 3 godine, a i kod MŽ-ine mame prije nekoliko mjeseci - pozitivan an helicobacter iako sam propisno uzimao sve lijekove. I onda sam dobio savjet od homeopatice da pijem čaj od iđirota (ljekovita biljka, može se čaj nabaviti u prirodnim apotekama) jednom dnevno tokom dva tjedna. Pio sam ga redovito i - viš vraga - slijedeći nalaz na helicobacter je bio negativan. A isto tako je bilo i kod MŽ-ine mame - nakon antibiotika i dalje pozitivno, a nakon čaja negativno.
Dakle, tko ne želi uzimati antibiotike, a želi se riješiti helicobacter bakterije nek pokuša sa iđirotom.![]()
Pozor, ovaj čaj donosi nova značenja riječi "žufko" (čitaj: trpko), ali nije tako grdo da se ne bi izdržalo (ali se ipak ne čudim bakterijama što krepaju nakon njega).