VJEROUČITELJICA U OSNOVNOJ ŠKOLI IVANOVEC IZVUKLA DIJETE IZ RAZREDA I FIZIČKI KAŽNJAVALA
Narodna izreka "batina je iz raja izašla" odavno nije u modi. Zato je odmah na vidjelo dana izašla informacija da je vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Ivanovec u utorak (27. siječnja) izvukla dijete iz razreda te ga u WC-u šamarala. O događaju su nas izvještavali naši čitatelji iz Ivanovca, tražeći od nas potpunu informaciju.
Ravnatelju škole Đuri Horvatu nije drago što se ova ustanova spominje u negativnom svjetlu:
- Ovo je škola čiji su učenici i učitelji postizali iznimne uspjehe na državnoj razini, od kojih mnogi nisu ni spomenuti u javnosti. Roditelji nikada neće zvati novinare da ih upoznaju ili upozore da je u nekoj školi postignut nesvakidašnji uspjeh, ali će reagirati na negativno. To je, na žalost, tako - kaže Đuro Horvat koji se osvrnuo na incident:
- U četvrtak sam doznao da se nešto dogodilo i najvažnije mi je bilo utvrditi činjenice. U tom sam smislu, tijekom dva dana, obavio nekoliko razgovora s roditeljima djeteta, vjeroučiteljicom Đurđicom Fučko, djetetom te razrednicom. Zatražio sam pisane izjave spomenute vjeroučiteljice, djeteta te djetetovih roditelja. U daljnjem postupku utvrdit ćemo postoje li elementi za sankcije nad vjeroučiteljicom, međutim, ne bih događaj nazvao zlostavljanjem. Mislim da je to ipak preteška kvalifikacija. Radilo se o nesporazumu. Koliko sam do sada utvrdio, vjeroučiteljica jest, zbog neposlušnosti, izvela dijete iz razreda, a što se potom događalo, ovog trenutka pouzdano ne znam - rekao je ravnatelj Horvat u čijem sam se uredu susrela i s ocem djeteta.
NIJE MI SE
NI ISPRIČALA
- Nije mi drago što će se o ovom pisati jer se bojim da će to naškoditi mom djetetu. Otkada se ovo dogodilo, jako je potresen i odbija ići u školu. Moje se dijete te žene boji! No, i meni i supruzi prelila se čaša strpljenja jer ovo nije prvi put da vjeroučiteljica Fučko napada naše dijete. Do sada sam preko toga prelazio prilično smireno, međutim, upozorio sam ravnatelja i ranije da se okomila na dijete. Ali, sada je dosta. Malo prije nego što se stigli u školu, razgovarao sam s vjeroučiteljicom, ali mi se nije ni ispričala za ono što je učinila mom djetetu - rekao je otac djeteta, potvrdivši da je dijete svjedočilo kako ga je vjeroučiteljica izvukla iz razeda, navlačila za kosu i uho te išamarala u školskom WC-u.
- Dan ranije, na određeni način, vjeroučiteljica se pokušala ispričati vašoj supruzi - dodao je ravnatelj Horvat, pokušavajući smiriti tenziju.
Otac djeteta dodao je kako je zadovoljan kontaktom koji je ostvario s ravnateljem Horvatom te da vjeruje da će mu pomoći da se problem zauvijek riješi. Također je, u mom prisustvu, upitao treba li djetetu pružiti stručnu psihološku potporu, na što mu je ravnatelj obećao da će školska pedagoška služba voditi brigu o tome.
- I meni je, kao i ravnatelju, želja da se ovaj problem riješi u okviru škole. Da ne mislim tako, doveo bih policiju! - dodaje otac.
Nazvali smo i djetetovu majku koja je potvrdila da se incident dogodio te da je dijete na dan napada imalo zdravstvenih poteškoća zbog pretrpljenog stresa.
- Želimo da se ovo više nikada ne ponovi i nadamo se da će ravnatelj Horvat u tom smislu učiniti sve. Vjeroučiteljica Fučko mi je, na moje negodovanje na njezin postupak prema djetetu, rekla "ako mu nije lijepo na vjeronauku, nek' ne ide" - rekla je majka učenika.
ŠTO KAŽE
VJEROUČITELJICA
Vjeroučiteljica Đurđica Fučko izjavila je kako je kroz ovaj slučaj "o sebi doznala puno više od drugih ljudi, nego što je sama znala":
- Sve je ovo laž. Tvrdim da nisam maltretirala dijete i tvrdim da me se neosnovano blati i o tome više ne želim govoriti - rekla je Đurđica Fučko, prvo telefonom, a potom i u razgovoru uživo, u ravnateljevom uredu.
Na pitanje dopušta li da je fotografiram, zbog vjerodostojnosti, odgovorila je:
- Bila bi to lijepa slika..., ali, ne. Ima vremena.
Željka Drljić