Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 182

Tema: Prijavila učiteljicu jer joj je kćer vukla za uho

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Prijavila učiteljicu jer joj je kćer vukla za uho

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clana...2,3,,150790.jl

Datum objave 03.02.2009 14:52
    Zadnja izmjena 03.02.2009 14:52
    Pošalji na mail Pošalji na mail Ispiši Komentiraj
    Vijesti | Detalji

Prijavila učiteljicu jer joj je kćer vukla za uho

Piše: Vito Perić/EPEHA
    Foto: Vito Perić/Cropix

Majka učenice

TRILJ – „Prijavila sam ravnatelju škole predmetnu nastavnicu S. M. zbog neprimjerenog ponašanja i udaranja moje kćeri, učenice šestog razreda. Ogorčena sam i postupkom učiteljice i odnosom prema meni i mojoj kćeri," rekla nam je Vesna Plazibat iz Trilja.

- Cijeli slučaj se zbio u prošli petak, kada je na satu učiteljica udarila moju kćer bilježnicom po glavi zbog toga što nije uradila školsku zadaću. Osim toga učiteljici je zasmetalo što se moja kćer nasmijala jednoj šali koju je izrekao jedan učenik. Potom ju je, kako sam dobila informacije od djece, povukla za uho, a moja je kćer od uzbuđenja kratko ostala bez zraka, pa joj je učiteljica donijela vodu te je rekla "kako je neće valjda moja kćer sada tužiti policiji" - ispričala ja gospođa Plazibat.

Ona je u ponedjeljak, nakon vikenda otišla u školu i tražila sastanak s ravnateljom, pedagogicom i učiteljicom.

- Razgovarala sam samo s razrednicom koja me je zamolila da malo pričekam, dok se sve ne ispita i da cijelu stvar pokušamo riješiti mirnim putem. No, ja sam inzistirala na zajedničkom razgovoru, i kada smo se svi okupili povrijedilo me je to što učiteljica nije pokazala niti mrvicu kajanja te je tvrdila da nije bilo tako kako djeca kažu - kaže gospođa Plazibat.

Ravnatelj triljske škole Davor Hrgović potvrdio je da se učiteljica ponijela neprimjereno, ali da cijeli slučaj nije takav kakvim se želi prikazati.

Jednostavno bio je to splet nespretnih okolnosti. Ja sam taj dan radila pod virozom, blok sat, djeca su bila živahna, a učenica nije ispunila svoju radnu zadaću. Nije se radilo o nikakvom udarcu nego sam je okrznula više onako "roditeljski" po kosi sa laganom bilježnicom.

Učiteljica iz Trilja
    - U tijeku je postupak za izricanje odgovarajuće mjere učiteljici, ali moram reći kako nije bilo tako dramatično. Osim toga učenica je taj dan bila na nastavi do kraja, i nikakvih posljedica nije bilo. Razumijem osjećaje roditelja, ali učiteljica se ispričala i moram reći da je to djelatnica bez mrlje u poslu i vrlo savjesno obavlja svoj posao - rekao je ravnatelj Hrgović.

- I ovim putem se još jednom ispričavam gospođi Plazibat i njenoj kćerki. Jednostavno bio je to splet nespretnih okolnosti. Ja sam taj dan radila pod virozom, blok sat, djeca su bila živahna, a učenica nije ispunila svoju radnu zadaću. Nije se radilo o nikakvom udarcu nego sam je okrznula više onako "roditeljski" po kosi sa laganom bilježnicom. Na žalost, ona je zaplakala, ali ubrzo se smirila. Nikakvih loših namjera nije bilo u mom upozorenju, jer je u jednom trenutku zbog nekakvog leksikona koji je kružio razredom postalo malo živahnije. Nakon što se sve primirilo odmah sam izvijestila razrednicu kako ne bi došlo do raznih priča. Ispričala sam se roditeljici, i nadam se da će na kraju sve završiti s mirom - rekla je "prozvana" učiteljica. Inače cijeli slučaj ju je uznemirio, a ravnatelj i kolege ističu kako je to osoba predana poslu i vrlo savjesna djelatnica.

okrznula ju je više onako "roditeljski" po kosi sa laganom bilježnicom

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

roditeljski ju je pogodila šupljom ciglom u čelo...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ih... ima i kod nas (ne, nije moja škola )

http://www.medjimurje.hr/hr/8718/vje...amarala-u-wcu/

VJEROUČITELJICA U OSNOVNOJ ŠKOLI IVANOVEC IZVUKLA DIJETE IZ RAZREDA I FIZIČKI KAŽNJAVALA

Narodna izreka "batina je iz raja izašla" odavno nije u modi. Zato je odmah na vidjelo dana izašla informacija da je vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Ivanovec u utorak (27. siječnja) izvukla dijete iz razreda te ga u WC-u šamarala. O događaju su nas izvještavali naši čitatelji iz Ivanovca, tražeći od nas potpunu informaciju.
    Ravnatelju škole Đuri Horvatu nije drago što se ova ustanova spominje u negativnom svjetlu:
    - Ovo je škola čiji su učenici i učitelji postizali iznimne uspjehe na državnoj razini, od kojih mnogi nisu ni spomenuti u javnosti. Roditelji nikada neće zvati novinare da ih upoznaju ili upozore da je u nekoj školi postignut nesvakidašnji uspjeh, ali će reagirati na negativno. To je, na žalost, tako - kaže Đuro Horvat koji se osvrnuo na incident:
    - U četvrtak sam doznao da se nešto dogodilo i najvažnije mi je bilo utvrditi činjenice. U tom sam smislu, tijekom dva dana, obavio nekoliko razgovora s roditeljima djeteta, vjeroučiteljicom Đurđicom Fučko, djetetom te razrednicom. Zatražio sam pisane izjave spomenute vjeroučiteljice, djeteta te djetetovih roditelja. U daljnjem postupku utvrdit ćemo postoje li elementi za sankcije nad vjeroučiteljicom, međutim, ne bih događaj nazvao zlostavljanjem. Mislim da je to ipak preteška kvalifikacija. Radilo se o nesporazumu. Koliko sam do sada utvrdio, vjeroučiteljica jest, zbog neposlušnosti, izvela dijete iz razreda, a što se potom događalo, ovog trenutka pouzdano ne znam - rekao je ravnatelj Horvat u čijem sam se uredu susrela i s ocem djeteta.
    NIJE MI SE
    NI ISPRIČALA
    - Nije mi drago što će se o ovom pisati jer se bojim da će to naškoditi mom djetetu. Otkada se ovo dogodilo, jako je potresen i odbija ići u školu. Moje se dijete te žene boji! No, i meni i supruzi prelila se čaša strpljenja jer ovo nije prvi put da vjeroučiteljica Fučko napada naše dijete. Do sada sam preko toga prelazio prilično smireno, međutim, upozorio sam ravnatelja i ranije da se okomila na dijete. Ali, sada je dosta. Malo prije nego što se stigli u školu, razgovarao sam s vjeroučiteljicom, ali mi se nije ni ispričala za ono što je učinila mom djetetu - rekao je otac djeteta, potvrdivši da je dijete svjedočilo kako ga je vjeroučiteljica izvukla iz razeda, navlačila za kosu i uho te išamarala u školskom WC-u.
    - Dan ranije, na određeni način, vjeroučiteljica se pokušala ispričati vašoj supruzi - dodao je ravnatelj Horvat, pokušavajući smiriti tenziju.
    Otac djeteta dodao je kako je zadovoljan kontaktom koji je ostvario s ravnateljem Horvatom te da vjeruje da će mu pomoći da se problem zauvijek riješi. Također je, u mom prisustvu, upitao treba li djetetu pružiti stručnu psihološku potporu, na što mu je ravnatelj obećao da će školska pedagoška služba voditi brigu o tome.
    - I meni je, kao i ravnatelju, želja da se ovaj problem riješi u okviru škole. Da ne mislim tako, doveo bih policiju! - dodaje otac.
    Nazvali smo i djetetovu majku koja je potvrdila da se incident dogodio te da je dijete na dan napada imalo zdravstvenih poteškoća zbog pretrpljenog stresa.
    - Želimo da se ovo više nikada ne ponovi i nadamo se da će ravnatelj Horvat u tom smislu učiniti sve. Vjeroučiteljica Fučko mi je, na moje negodovanje na njezin postupak prema djetetu, rekla "ako mu nije lijepo na vjeronauku, nek' ne ide" - rekla je majka učenika.
    ŠTO KAŽE
    VJEROUČITELJICA
    Vjeroučiteljica Đurđica Fučko izjavila je kako je kroz ovaj slučaj "o sebi doznala puno više od drugih ljudi, nego što je sama znala":
    - Sve je ovo laž. Tvrdim da nisam maltretirala dijete i tvrdim da me se neosnovano blati i o tome više ne želim govoriti - rekla je Đurđica Fučko, prvo telefonom, a potom i u razgovoru uživo, u ravnateljevom uredu.
    Na pitanje dopušta li da je fotografiram, zbog vjerodostojnosti, odgovorila je:
    - Bila bi to lijepa slika..., ali, ne. Ima vremena.
    Željka Drljić

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prošla je sredina školske godine,
    učitelji umorni i napeti,
    klinci isto umorni, ne da im se učiti, želja za ocjenama je jaka.
    ijeni čudo da se događaju ovakvi ispadi,
    no, ne opravdavam ih, treba izdržati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da se moje dijete nađe u takvoj situaciji, i ja bih otišla na razgovor.

Otišla bih NA RAZGOVOR, da čujem i drugu stranu.

Prije toga bih dobro doma ispitala svoje dijete (po mogućnosti i drugu djecu iz razreda). Osim toga, preispitala bih sebe i svoje odgojne metode, da ustanovim ZAŠTO se moje dijete našlo (ili nalazi, ako se stvar ponavlja) u takvoj situaciji...

Svi mi lake ruke potežemo bič na učitelje/nastavnike. Ali osnovni odgoj dolazi iz obitelji. Nadam se da me život neće demantirati i da me iz škole neće zvati zbog neprimjerenog ponašanja mojih sinova prema nastvnicima i učiteljima. Ionako stalno na Vijeću roditelja slušam pritužbe (opravdane - ti isti učenici starijih razreda zlostavljaju i moju djecu u nižim razredima, i ja ne znam ne bih li nekoga uhvatila za ramena i dobro prodrmusala da ga uhvatim u takvom činu...)

Ne kažem da je školsko osoblje savršeno. Nije - u svakom žitu ima i kukolja. Ali bogme ima i nas roditelja svakakvih... treba prvo počistiti ispred vlastitih vrata I NAPRAVITI ONO ŠTO JE DUGOROČNO NAJBOLJE ZA MOJE DIJETE.

Djevojčica iz prvog posta, koja se smijala nastavnici u lice, danas-sutra smijat će se poslodavcu (ako uopće dobije ikakav posao) i onda će joj svi biti krivi za posljedice.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Djevojčica iz prvog posta, koja se smijala nastavnici u lice, danas-sutra smijat će se poslodavcu (ako uopće dobije ikakav posao) i onda će joj svi biti krivi za posljedice.
    Ali ju ni nastavnica ni poslodavac radi toga ne smiju udariti, zar ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da Peterlin nije opravdala čin te nastavnice nego samo ukazuje na činjenicu da je drskost današnje djece prilično velika, a što, naravno, može imati i posljedice kasnije u životu.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    apsolutno da ne smije udariti

nastavnica joj može upisati finu jedinicu, sa smajličem
    a poslodavac će uručiti otkaz

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Naravno da ju ne smije udariti. Ni roditelj ne smije. Ni ne treba. Ima drugih načina...

Htjela sam samo reći da će takvu djecu prije ili kasnije ŽIVOT poučiti, ako ne nauče ništa od nastavnika i roditleja.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Razumijem što si htjela reći.
    I da ne opravdavaš. Jer ni jedna viroza ni loš dan ni brbljav razred ne mogu opravdati ikakav izraz sile prema nečijem djetetu.
    A onaj dodatak ravnatelja:
    U tijeku je postupak za izricanje odgovarajuće mjere učiteljici, ali moram reći kako nije bilo tako dramatično. Osim toga učenica je taj dan bila na nastavi do kraja, i nikakvih posljedica nije bilo.
    mislim, gdje on vuče granicu, kad netko završi na hitnoj ili kod psihologa??

A nenapisanu zadaću kao i smijanje pod satom (tko to nije učinio neka prvi baci kamen ) ne bih povezala sa tako dramatično lošom budućnosti.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni od svega toga nije jasna jedna stvar. Učiteljica je pogriješila i majka je reagirala, sazvala sastanak i bila na razgovoru i s ravnateljicom i pedagogicom, i razrednicom i učiteljicom, dakle prijavila je učiteljicu mjerodavnim osobama, učiteljica je pretpostavljam propisno "kažnjena" zašto je majka nazvala novinare? Čemu ta potreba izlaska u medije ako je stvar riješena? Ne kužim...Peterlin slažem se s tim što si napisala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Razumijem što si htjela reći.
    I da ne opravdavaš. Jer ni jedna viroza ni loš dan ni brbljav razred ne mogu opravdati ikakav izraz sile prema nečijem djetetu.
    A onaj dodatak ravnatelja:
    U tijeku je postupak za izricanje odgovarajuće mjere učiteljici, ali moram reći kako nije bilo tako dramatično. Osim toga učenica je taj dan bila na nastavi do kraja, i nikakvih posljedica nije bilo.
    mislim, gdje on vuče granicu, kad netko završi na hitnoj ili kod psihologa??

A nenapisanu zadaću kao i smijanje pod satom (tko to nije učinio neka prvi baci kamen ) ne bih povezala sa tako dramatično lošom budućnosti.
    Ne znamo pozadinu priče. Ne znamo koliko puta se ta učenica prije ponašala ovako ili onako. Ne znamo ni koliko puta se ta nastavnica ponašala ovako ili onako... Ne znamo sve. Oni koji donose sud, trebat će puno toga uzeti u obzir. I sagledati priču sa svih strana.

Nije dobro od drskog djeteta napraviti heroja u očima generacije. Učiteljica treba biti kažnjena ALI i klinka!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    Čemu ta potreba izlaska u medije ako je stvar riješena?
    osveta? zašto itko sudjeluje u reality emisijama?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj yaya prvotno napisa
    Čemu ta potreba izlaska u medije ako je stvar riješena?
    osveta? zašto itko sudjeluje u reality emisijama?
    Ma da to je i meni upalo u oči, čista odmazda i ništa drugo...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se (opet) s Peterlin!
    Ne znamo uopće okolnosti, niti uzročno-posljedične veze koje su obilježile ovaj slučaj... Jedino mi se čini da se na ovaj način i djeci i roditeljima šalje (kriva) poruka da oni mogu SVE, a nastavnici ne mogu NIŠTA, jer će biti istog trena linčovani... To mi nije fer igra! Ne bih htjela biti u poziciji nastavnika koji mora ne samo obrazovati nego i dijelom odgajati djecu (a osvjedočila sam se x puta da neka djeca nemaju osnovne elemente kućnog odgoja, /tu prvenstveno mislim na pristojno ophođenje s drugima/)...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se ne mogu sloziti jer ne vidim to kao jedan problem vec dva - dijete se lose ponasa - ok sto s tim (to je br.1) a uciteljica ima neadekvatne metode - to je br.2
    opravdavanje, objasnjavanje i sl. ponasanja uciteljice mi je nedopustivo, ja ju mogu shvatiti, ali njeno ponasanje je totalno neprimjereno. ne treba brkati razinu odgovornosti djeteta i odrasloga, ucenika i ucitelja.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne opravdavam takav način, iako mislim da su svi koji su ikada radili sličan posao barem jednom pali u iskušenje da samo dijele čvoruge. Ali opet, dijete bi isto trebalo sankcionirati i porazgovarati s njom, i to pošteno. Ovako će samo ispasti heroj.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ja se ne mogu sloziti jer ne vidim to kao jedan problem vec dva - dijete se lose ponasa - ok sto s tim (to je br.1) a uciteljica ima neadekvatne metode - to je br.2
    opravdavanje, objasnjavanje i sl. ponasanja uciteljice mi je nedopustivo, ja ju mogu shvatiti, ali njeno ponasanje je totalno neprimjereno. ne treba brkati razinu odgovornosti djeteta i odrasloga, ucenika i ucitelja.
    Flower, ma ok, učiteljica i jest ta koja je neprimjereno postupila, ali nju su prijavili ravnateljici i još nakon isprike i ravnateljičine riječi kako će biti primjenjene određene mjere prema njoj roditelji zovu novinare što je po meni čista odmazda.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Yaya,

x

Flower, nisam opravdavala učiteljicu, samo sam rekla da ne bih nikada htjela biti u poziciji učiteljice, dakle da bude jasno:
    ne branim učiteljicu, ali ne branim niti postupak djeteta!
    A najmanje mi se sviđa razina na koju je sve dovedeno...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nije jasno kako je i ta djevojcica na osnovi dvije recenice sad jednostavno ispala - drska?

vec je i otkaz dobila nakon sto se na jedvite jade zaposlila

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nastavnica joj može upisati finu jedinicu, sa smajličem
    E, tu je caka. Ne može. Ocjene se daju za znanje, a ne za vladanje. Jedinicu može dobii za neznanje, a ne za bezobrazno ponašanje prema učiteljici.

Zato postoji pravilnik o pedgoškim mjerama. Učenica može dobiti usmenu opomenu, ali što to vrijedi kad se to brzo zaboravi i nigdje ne zabilježi.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Luminitsa prvotno napisa
    Ne opravdavam takav način, iako mislim da su svi koji su ikada radili sličan posao barem jednom pali u iskušenje da samo dijele čvoruge. Ali opet, dijete bi isto trebalo sankcionirati i porazgovarati s njom, i to pošteno. Ovako će samo ispasti heroj.
    Ne znamo sve, to smo zaključili, ali smo odmah zaključili da je djevojčica barem djelomično kriva za dobiveno.
    A što se tiče odlaska u medije...
    Po meni je on razlog za javljanje u medije.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Po meni je on razlog za javljanje u medije.
    Zašto? Zbog osude javnosti? Linča? Osobne satisfakcije? Ne vidim razloga za dizanje cijelog tog slučaja na takav nivo...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kako mediji napuhavaju tako ravnatelj minorizira. Nema veze što je povučena za uho ili dobila bilježnicom po glavi. Pa ostala je cijeli dan na nastavi, nema vidljivih posljedica.
    Na to mislim.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hm, tesko je ovdje pokusati ista komentirati. najlakse je bacati drvlje i kamenje, ali ipak moram upozoriti da ovakve price nikad nisu crno-bijele.

ja vjerujem da ima "nestasnih" nastavnika, ali isto tako iz osobnog iskustva mogu reci da ima i jako "nestasnih" ucenika. na zalost, ucenici su zasticeni ko licki medvjedi, a nastavnici skoro pa uopce nisu.

i sto se dogadja? kad dijete dodje kuci, digne noge na stol, prospe juhu po podu i rece mami da je njen posao da to cisti, dobit ce sankcije u vidu batina. dodje u skoli, isto to napravi, ali ga se ne moze nikako kazniti. osim pedagoskih mjera koje su zapravo smjesne jer one danas nista ne znace, niti u daljnjem skolovanju, niti u svakodnevnom zivotu. stovise, on ce si dopustiti svakakvo ponasanje jer zna da nema skoro nikakvih sankcija.

ne zelim generalizirati - ima prekrasne djece, prekrasnih roditelja. ali su oni, na zalost, u debeloj manjini.

point is: necu braniti nastavnicu. ako je kriva, neka odgovara. ali ne moze se promatrati samo jedna strana medalje.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja isto mislim da se ovdje vjerojatno od muhe napravilo slona, kako i dolici vremenu u kojem zivimo. Ne bi mi se svidjelo da uciteljica povuce moje dijete za uho i to bih rijesila direktno sa skolom. Al sigurno ne bih zbog toga isla u novine. I sigurno bih razgovarala i sa svojim djetetom o primjerenom i neprimjerenom ponasanju u skoli, te da neprimjerenom slijede posljedice, i da trebas biti spreman na to cak i ako su neprimjerene i prihvatit da si i u tome igrao ulogu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na zalost, ucenici su zasticeni ko licki medvjedi, a nastavnici skoro pa uopce nisu.
    ma daj, sto znaci ova recenica? Ucenici su djeca - to prvo svima treba biti na pameti!

Ancica, naravno da je zavrsilo u novinama jer u ovoj drzavi - ono sto nije zavrsilo u novinama nije se niti dogodilo, i ma na koju javnu sluzbu imas prituzbu - nista se nece dogoditi dok ne zaprijetis s novinama.

Meni stvarno nije jasno kako nekoj sluzbenoj osobi (sto nastavnik je) mogu toliko popustiti kocnice da si dozvoli fizicku agresiju prema djetetu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bome, potpisujem ančicu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne branim učiteljicu. Nemam pojma što se dogodilo. Mediji ko mediji.

Ono što mene muči je da se bojim približiti djeci. Iako radim u srednjoj školi osjetim da toj djeci treba određena količina bliskosti.
    Ako nekoga potapšam po ramenima, nedobog zagrlim, lupnem olovkom po kosi, povučem lagano za čuperak... to su sve stvari koje djeca tako dobro prihvaćaju. Razgovaraju, otvaraju se...
    A opet...
    Smijem li ja dotaknuti dijete? Hoće li netko to krivo protumačiti?
    Da li je sam dodir zlostavljanje?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ono što mene muči je da se bojim približiti djeci.
    Smijem li ja dotaknuti dijete? Hoće li netko to krivo protumačiti?
    Da li je sam dodir zlostavljanje?
    Slično razmišljam i ja. Osim doticanja, strogo pazim na rječnik. Svela sam ga na minimum. Odlično. ili Drugi put ćeš bolje.
    Nema zadaću. Ne komentiram. Dobije minus u moju bilježnicu.

Zašto?
    Jer te hvataju za svaku riječ. Jer se od muha rade slonovi.
    Moje iskustvo. Dječak je nestašan, nagurava se na hodniku. Samo sam mu malo razbarušila frizuru. Što mi je rekao? "Što se tučete!"
    Ili kad je super odlična učenica rekla roditeljima da sam joj pred cijelim razredom rekla da je lijena, neuredna itd., a bilo je upravo suprotno. Pa je tata nabrijan došao u školu očotati mi bukvicu. Rekla sam mu da idemo pred razred pa nek mu oni kažu što sam rekla. Drugi dan se telefonski ispričao (ne direktno meni), mala je lagala. A zašto? Obteljski problemi pa da svrne pozornost na sebe.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    na zalost, ucenici su zasticeni ko licki medvjedi, a nastavnici skoro pa uopce nisu.
    ma daj, sto znaci ova recenica? Ucenici su djeca - to prvo svima treba biti na pameti!
    Ja kuzim kaj Yoseph hoce reci. I djeca su clanovi drustva. Koje su posljedice dozvoljene za dijete ukoliko se dijete neprimjereno ponese prema nastavniku, npr.?

Ancica, naravno da je zavrsilo u novinama jer u ovoj drzavi - ono sto nije zavrsilo u novinama nije se niti dogodilo, i ma na koju javnu sluzbu imas prituzbu - nista se nece dogoditi dok ne zaprijetis s novinama.
    Nigdje iz clanka ne proizlazi da je vodstvo ove skole proslijedilo s rjesavanjem primjedbe tek nakon prijetnje o objavi u novinama. Po svemu napisanom u clanku, ja ne vidim problem niti s procedurom niti s rjesenjem skole po ovom pitanju, pa stoga niti razlog za prijetnju i/ili izlazenjem s ovim u novine od strane roditelja.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

time sto sam naglasila da su ucenici djeca nisam negirala potrebu da za svoja neprimjerena ponasanja trebaju snositi i odredjene posljedice nego sam reagirala na konstataciju da su zasticena "kao licki medvjedi". Naravno da jesu i naravno da to trebaju biti!

Danas je na TV bio prilog o ovom novom vladinom programu borbe protiv fizickog kaznjavanja djece, novinar se, zapravo, cijelo vrijeme psrdao s temom - i onda zakljucio prilog s floskulom - naravno da se djeca ne trebaju fizicki kaznjavati.
    Ocito svi mi to (kao drustvo) lako kazemo ali u konkretnoj situaciju nalazimo niz opravdanja za upravu tu fizicku reakciju prema djetetu.

Ili "danas djetetu nista ne mozes reci ili napraviti jer ono odmah prijeti Plavim telefonom". To sto djeca znaju svoja prava postao je problem! Ocito je nama odraslima ponestalo "municije" pa svoj osjecaj nemoci proiciramo na djecu.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

slazem se sa tim da djecu treba zastititi. ali isto tako treba i nastavnike! tko stiti nas od zlostavljanja i djece i roditelja?! svi se pozivaju na "djecja prava". fine with me, pozivajte se, ali postoje i neke duznosti koji svi uredno zaboravljaju! e, pa vjerujte, i mi dozivljavamo svakakva zlostavljanja. i u tome nismo zasticeni. kolegicu u skoli su djeca snimala mobitelom pod satom, stavili snimku na facebook i nanizali komentare kako je ona "debela kurvetina kojoj su se sise objesile, a salo se prelijeva preko remena". reakcija roditelja? "oni su se samo salili". je li to vama normalno? a vjerujte - slike 90% nastavnika su zavrsile na facebooku uz pogrdne komentare! i tko stiti nase dostojanstvo? po cemu sam to ja manje covjek?

i da, tvrdim da su zasticeni ko licki medvjedi. ne smijes ih ni pogledati ruzno, a da ti ne prijete inspekcijom.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

To sto djeca znaju svoja prava postao je problem!
    opet - neka ih znaju! svaka cast. ali MORAJU znati i obaveze. a to je u prvom redu izvrsavanje svojih obaveza i postovanje prema svima, ukljucujuci i nastavnicima!

kako bi VI reagirali da vam dijete doma kaze "necu to pocistiti jer ti uvijek cistis"? jucer sam svojim ucenicima rekao da pociste nered koji su za sobom napravili pod uzinom. odgovor: "cistacice su placene da ciste ovaj svinjac".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To sto djeca znaju svoja prava postao je problem!
    Ja imam sasvim drugačiji pogled. Nije problem što imaju prava nego što nemaju obaveze.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Koje su posljedice dozvoljene za dijete ukoliko se dijete neprimjereno ponese prema nastavniku, npr.?
    eventualno ukor. a sto im to znaci? apsolutno nista. ukor je mrtvo slovo na papiru.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam misljenja da djeca imaju i svoje obveze, ne samo prava, koje rastu sa svakom godinom zivota i da apsolutna zastita od posljedica na odredeno ponasanje u skladu s tim obvezama samo na osnovu cinjenice da je ono dijete je medvjeda usluga ne samo djetetu vec i drustvu. Dijete nije samo dijete vec je clan drustva koje, shodno svojem stupnju razumijevanja, treba poznavati i nauciti prihvatiti da sve sto cinimo nosi sa sobom posljedice. A ne da je zasticeno od posljedica zato sto je dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A posljedica je vucenje za uho?

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pisala sam u isto vrijeme kad i Y i J.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

iz Zakona...

Članak 61.
    (1) Prava učenika su:
    – pravo na obaviještenost o svim pitanjima koja se na njega odnose,
    – pravo na savjet i pomoć u rješavanju problema, a sukladno njegovom najboljem interesu,
    – pravo na uvažavanje njegovog mišljenja,
    – pravo na pomoć drugih učenika školske ustanove,
    – pravo na pritužbu koju može predati učiteljima, odnosno nastavnicima, ravnatelju i školskom odboru,
    – pravo na sudjelovanje u radu vijeća učenika te u izradi i provedbi kućnog reda,
    – pravo na predlaganje poboljšanja odgojno-obrazovnog procesa i odgojno-obrazovnog rada.
    (2) Obveze učenika su:
    – pohađanje obveznog dijela programa i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada koje je izabrao,
    pridržavanje pravila kućnog reda,
    ispunjavanje uputa učitelja, odnosno nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja i drugih zaposlenika škole, a koje su u skladu s pravnim propisima i kućnim redom,
    – čuvanje udžbenika i drugih obrazovnih i nastavnih sredstava.
    i rest my case

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A posljedica je vucenje za uho?
    Nekom ocito je. Al je nekom drugom ocito i posljedica vucenja za uho ukor. Savrsen primjer.

Al koja je posljedica bila za ucenike koji su se neprimjerenom u tom trenutku ponasali na satu iz svega ovog? Lekcija da nisu oni u krivu vec uciteljica i da jos usput za takvo ponasanje dobijes i javnu pohvalu i medijsko pokrice. Je li to zaista tip posljedice koju zelimo za nasu djecu kad se neprimjereno ponasaju?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    Koje su posljedice dozvoljene za dijete ukoliko se dijete neprimjereno ponese prema nastavniku, npr.?
    eventualno ukor. a sto im to znaci? apsolutno nista. ukor je mrtvo slovo na papiru.
    ...kako djeci tako i većini roditelja.

Nažalost, moram potpisati našeg profesora: nastavni kadar nema apsolutno nikakvih ovlasti i prava. Gledam situaciju kod nas u razredu: nekoliko dječaka koji zaista pretjeruju. Nisam za to da djeca sjede s rukama iza naslona, da šute cijeli sat, ali ako se dječak skine u boxerice usred sata, ako drži noge na stolu, psuje učiteljicu... :/ . Nisam za fizičko kažnjavanje, ne bih dopustila da to netko radi mom djetetu, ali-što napraviti? Upisati u imenik? To je već napravljeno. Obavijestiti roditelje? Obavljeno, bez povratne informacije. Dati ukor? I to je obavljeno.

Jednostavno-mogu zamisliti da je nekom u jednom trenu puknuo film. Ne opravdavam, ali mogu zamisliti. Da postoji način da se učeniku na adekvatan način sankcionira neprimjereno ponašanje mislim da bi ovakvih situacija bilo manje. Ponavljam: ne opravdavam fizičko kažnjavanje.

Al koja je posljedica bila za ucenike koji su se neprimjerenom u tom trenutku ponasali na satu iz svega ovog? Lekcija da nisu oni u krivu vec uciteljica i da jos usput za takvo ponasanje dobijes i javnu pohvalu i medijsko pokrice. Je li to zaista tip posljedice koju zelimo za nasu djecu kad se neprimjereno ponasaju?
    Potpis.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    ...kako djeci tako i većini roditelja.

Nažalost, moram potpisati našeg profesora: nastavni kadar nema apsolutno nikakvih ovlasti i prava. Gledam situaciju kod nas u razredu: nekoliko dječaka koji zaista pretjeruju. Nisam za to da djeca sjede s rukama iza naslona, da šute cijeli sat, ali ako se dječak skine u boxerice usred sata, ako drži noge na stolu, psuje učiteljicu... :/ . Nisam za fizičko kažnjavanje, ne bih dopustila da to netko radi mom djetetu, ali-što napraviti? Upisati u imenik? To je već napravljeno. Obavijestiti roditelje? Obavljeno, bez povratne informacije. Dati ukor? I to je obavljeno.

Jednostavno-mogu zamisliti da je nekom u jednom trenu puknuo film. Ne opravdavam, ali mogu zamisliti. Da postoji način da se učeniku na adekvatan način sankcionira neprimjereno ponašanje mislim da bi ovakvih situacija bilo manje. Ponavljam: ne opravdavam fizičko kažnjavanje.

Potpis.
    potpisujem mim i one koje je ona potpisala i citirala

prije bi čistila javne zahode nego bila nastavnica

naravno i ja se ograđujem od fizičke kazne, ali to kako se danas neki klinci ponašaju, pod zaštitom roditelja, je puno previše

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa

prije bi čistila javne zahode nego bila nastavnica
    na zalost, ni ovo ne biste voljeli raditi. zasto? evo primjer: udjem jucer u skolu pod velikim odmorom, a moji dragi osmasi (kojima sam razrednik) mrve kolac koji je bio za uzinu po stepenicama. na moje upozorenje i naredbu da donesu metlu i to pociste sam dobio komentar "cistacica je placena da cisti". :/ zanima me samo da li to svojoj mami doma kazu! naravno da ne, jer ce dobiti samar. a nama u skolu to smiju reci jer znaju da im nista ne mozemo.

dakle - i da javni wc cistite, uvijek ce biti budala koji ce namjerno napraviti nuzdu po podu uz komentar "placeni ste da cistite".

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

na moje upozorenje i naredbu da donesu metlu i to pociste sam dobio komentar "cistacica je placena da cisti". :/ zanima me samo da li to svojoj mami doma kazu! naravno da ne, jer ce dobiti samar. a nama u skolu to smiju reci jer znaju da im nista ne mozemo.
    Neće dobiti šamar. Ali neće dobiti ni povlastice koje bi možda dobila. A prije svega toga-neće biti od početka svog života odgajana da mrvi hranu namjerno na pod. I tu dolazimo do odgoja. Jest da je škola odgojno-obrazovna ustanova, ali ja od nje više očekujem obrazovanje. Odgoj mogu odraditi i doma sama. I to je moj zadatak: da dijete pošaljem u školu s kulturom ponašanja. Ako se toga ne pridržava doma postoje mjere i sankcije za koje zna da će se provesti u djelo. Nažalost, u školi ostaju bez toga, a na njihovu štetu.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

roditelji, na zalost, cesto ne shvacaju da njihovi andjeli su andjeli samo doma, a u skoli to nisu. opet - ne zelim generalizirati - ima divne djece! divnih roditelja! ali ima i onih koji vele "nemoguce, to je tako divno dijete". meni stvarno ponekad dodje da im pokazem snimke skolskog sigurnosnog video nadzora, pa da vide sto rade i kako se ponasaju. mogu oni doma biti ultrasuperdisciplinirani (zato jer se boje sankcija - ne mora to biti samar, moze biti i zabrana televizije, igranja na kompu), ali kada dodju u skolu.....posve druga prica jer ja nemam instrumente kaznjavanja. osim da pozovem roditelje na razgovor ocekujuci od njih suradnju. a redovito dobijem gorenavedeni odgovor.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A što moj koji je u školi fin i odgojen, a doma se razulari?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    A što moj koji je u školi fin i odgojen, a doma se razulari?
    A i ti TO imaš doma ?? I ja zadivljeno slušam o svojoj kćeri kao primjernoj, spremnoj na suradnju, krasno odgojenoj, bla, bla.... A na kućnom pragu joj samo narastu roščići (di je pripadajući smajli ??) Meni je draže da je tako nego obrnuto.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

u tom slucaju bih bio presretan sto postuje druge, makar to znacilo da ne postuje mene koji sam mu roditelj.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mim.......kisa pada zato sto smo se vi i ja poceli slagati oko nekih tema?

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •