-
Ne pušta cicu
Moj malac je navršio 2 mjeseca i skoro nikad nije sam završio podoj.Uvijek,ali baš uvijek prihvača cicu i nikad je sam ne pušta.Par puta sam ga pustila i doslovno je satima bio na cici.Naravno da cijelo to vrijeme ne cica aktivno nego se malo odmara,pa malo bezveze mljacka i onda odjednom opet počne gutati.Ja ga puštam da bude na cici dugo i kad 10-15 min ne guta,maknem ga.Ako je nakon toga nezadovoljan i plače,ponovo mu dajem cicu.Sad se još borimo i s grčevima,pa mi to dodatno otežava cijelu situaciju jer je na cici dosta nemiran,a i inače je dosta plačljiv pa nikad ne znam da li je gladan ili ga muči probava.Prvi mjesec je dobio 780 g,a drugi 600 gr,ali taj drugi mjesec je u prva dva tjedna dobio samo 150 gr,pa smo slijedečih dva tjedna stalno bili na cici,a i izdajala sam se i to mu davala kako bi prešli onaj minimum od 450 gr.S obzirom da sam večinu dana sama s njim jednostavno ga ne mogu cijelo vrijeme držati na cici.Kako da znam kad mu je dosta?Da li će s vremenom počet sam puštat cicu?
-
PIGGA,
nema pravila koliko često i dugo trebaju trajati podoji. Uz nutritivne, beba na dojci zadovoljava i nenutritivne potrebe.
Ali, jako je bitno povesti računa o pravilnom položaju dojenja, te pratiti doji li beba učinkovito.
Koliko beba ima mokrih/pokakanih pelena dnevno?
Osjećate li nakon nekoliko sekundi ili minute, da mlijeke počne teči (možeš osjetiti trnce u dojkama, iz druge dojke može poteći mlijeko)?
Beba koja učinkovito doji i prima dovoljnu količinu mlijeka na prsima siše na vrlo specifičan način. Nakon nekoliko sekundi ili nakon minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka, pa beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, mama u tišini može čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.
Pokušajte s kompresijama dojki , one se rade kako bi se održao dotok mlijeka kada dijete prestane samo sisati, stimuliraju refleks otpuštanja mlijeka, a korisne su i kod dugih i čestih podoja, kada beba prestane aktivno sisati.
Kompresijama se održava tok mlijeka i kada beba počne padati u san, a to rezultira time da beba dobije više mlijeka i više masnijeg mlijeka.
-
Čim ga stavim na dojku on dobro potegne i ja osjetim refleks otpuštanja mlijeka,a i iz druge dojke mi ide mlijeko.On tada počne baš lijepo gutati i to ponekad traje dugo,a ponekad minutu-dvije.Mislim da nije u tome problem.
Popišanih pelena imamo jako puno,oko 10-12,ali smo zato sa kakanjem imali problema.Negdje sa 5 i pol tjedana je počeo kakati svaki peti ili šesti dan i iako znam da je to normalno (a i pedijatrica je to rekla da je to ok) no nekako u isto to vrijeme je premalo dobivao na težini pa mislim da je ipak u tome bio problem.Danas imamo bar 3 pokakane pelene.
Što se tiče položaja,ja se stvarno trudim da svaki put široko otvori usta i lijepo primi cicu,no ono što mi ne uspijeva je da ostane priljubljen uz moju cicu.Naravno,ne toliko da ne može disati,ali ipak mislim da bi trebao biti više stisnut uz mene odnosno cicu.On u tom položaju počinje plakati i silom se odmiče.Nije da je skroz odmaknut i da navlači bradavicu,ali nije ni onako kako su nas učili u rodilištu.Ne znam koliko je to bitno.
Inače,znam da postoji nenutritivno cicanjei da njemu cica nije samo hrana već puno više,ali mi je ipak čudno da mu baš nikad nije dosta.
I kad ima grčeve (nemamo klasične nego ga muči zrak) hoče biti na cici,ali tada je užasno nemiran,stalno se vrti i nateže bradavicu pa si mislim da si na taj način još više pogoršava problem sa zrakom pa ne znam da li da ga tada uopče stavljam na cicu ili da ga probam drugačije utješiti.
-
PIGGA,
vjerujem da je situacija prilično frustrirajuća, ali to neće trajati vječno...
Bitno je da bebica dobro napreduje (bitno je pratiti mokre pelene)!
Budući da beba često doji, bilo bi dobro unutar 2-3 sata nuditi istu dojku, tada možete biti sigurni da će beba dobiti dovoljno masnijeg, hranjivijeg mlijeka.
Što se tiče položaja dojenja, bitno da beba može učinkovito sisati (što se čuje po gutanju, i vidi po pelenama), a majka nema posljedica na bradavicama!
Postoje zahtjevna djeca koja jednostavno imaju potrebu puno vremena provoditi na dojci.
Jeste li pokušali s nošenjem bebe u nosiljci/marami? Nošenje olakšava bebi grčeve, a uvelike i majci olakšava svakodnevicu. Beba može u njoj i dojiti i spavati, a majka može obaviti neke stvari koje inače ne stiže!
Neke majke navode da im grčeve uvelike olakšava masaža trbuščića, (kružni pokreti dlanom oko pupka u smjeru kazaljke na satu, primicanje koljena trbuščiću), tijekom dana kod prematanja pelena.
Kod grčeva, bebi ne bi trebalo uskraćivati dojku, ali može se pokušati i s ostalim načinima umirivanja... (nošenje, pjevušenje...)
Oboružajte se strpljenjem, i grčevima i neprestanom dojenju doći će kraj!
više o grčevima
-
PIGGA,
umjesto vremenskog ograničavanja podoja po jednoj dojci, treba povesti računa o tome da beba ima 2-3 aktivna podoja na jednoj dojci, prije promjene na sljedeću (kako bi beba došla do masnijeg mlijeka).
Znači, umjesto 2-3 sata, 2-3 aktivna podoja!