Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: sasvim mala beba i vodene kozice

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno sasvim mala beba i vodene kozice

Zanimaju me iskustva roditelja čija su starija djeca preboljela vodene kozice dok je mlađe dijete još bilo beba mlađa od šest mjeseci. Naša beba još nema dva mjeseca, a starije djevojčice imale su kozice (tj. jedna još uvijek ima).
    Pedijatrica nam je rekla da bebe do šest mjeseci uglavnom ne dobiju kozice, a ako ih dobiju, da je to u vrlo blagom obliku. Ako je neka vaša beba ili beba koju znate dobila kozice u tako ranoj dobi, kako je to bilo? Vodeni plikovi kao kod starije djece ili nešto drugačije? I gdje se liječila, kod kuće ili u bolnici?
    Zasad još nema naznaka da i beba ima kozice, ali stalno smo na iglama.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moja Nadja ih je imala sa 9 meseci. U isto vreme kad i Ivana sa 4 , a ja sa 35 godina. Ja zaglavila na infektivnom, imala infekciju plikova, sedmodnevnu groznicu i oko hiljadu komada po sebi. Ivana je bila "umereno' bolesna, sa par stotina komada i malom temperaturom. A malecka... U isto vreme je propuzala, dobila dva zuba i celih SEST plikova samo na ledjima. Bez ikakvih simptoma, povisene temperature, slabosti. A jos i pritom nije imala imunitet stecen preko mene, jer k'o sto rekoh i ja sam dobila varicele kad i one...
    Ako si ih ti prelezala kao dete, vrlo je mala sansa da ih tako malecka bebica uopste i dobije...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala ti. Čula sam za bebu od šest mjeseci koja je imala jednako jake kozice kao i starija djeca, ali ovi sasvim maleni navodno ne dobiju... Stalno gledam ima li kakvih točkica, zasad ništa. Srednja kćerka (21 mjesec) ima ih minimalno petsto i strašno je svrbe. Nadam se da će ih bar malena izbjeći.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Re: sasvim mala beba i vodene kozice

Moja malecka je imala vodene kozice sa dva i pol mjeseca. Prošlo je bez problema. Ja sam bila u velikom strahu, pedijatrica mi je lijepo rekla da se ni slučajno ne pojavljujem kod nje ako dijete dobije kozice (valjda da se ne bi ostali zarazili), pa sam zvala Zaraznu u Zagrebu i raspitala se. Rekli su mi da se samo u slučaju tek rođene bebe daje neka injekcija bebi i da se sve posmatra u bolnici, da je moja beba već velika i samo svakodnevno pravim njeno stanje, da se svakako javim ukoliko bude imala visoku temperaturu ....
    Elem rezime : moja curica nije imala temperaturu, imala je kozice po licu i tijelu, sjećam se jedne na ušnoj resici i jedne između prstiju ruke, u to doba se nije znača ni počešati - što je dobro, svakodnevno sam je pažljivo tuširala i tapkala kožu da ne razderem kozice i nakon nekih tjedan dana je počelo polako prestajati.
    Ono što nisam znala je sljedeće : od kozica djetetu, pogotovu tako malom, opadne jako imunitet. Da li se nakon svega malo bila prehladila ili što već, dva tjedna nakon prestanka kozica pojavila se Ešerihija i urinarni infekt ..... Da li je moglo bez toga pitam se i dan danas.
    U svakom slučaju kozice preboljeli bezbolno.
    Sretno.

Datum pristupanja
    Mar 2008

I da, ona je dobila kozice od mene, a ja, pretpostavljam, na prvom njenom pregledu kod pedijatra (ne znam gdje sam ih drugdje mogla pokupiti, jer nigdje nismo izlazili). Nisam ni znala da ih nisam preležala kao mala. A čim su mi izbile, odnosno, čim smo ih identificirali (a potrajalo je, jer nitko u okolici ih nije imao, nije mi palo na pamet da je to to) raspitala sam se i budno čekala.
    U Zaraznoj su mi rekli da se može desiti da beba od mene ne dobije.
    Ipak jeste, i nije ih bilo samo par, ali kao što rekoh, bez temperature. Peti ili šesti dan kada su prestale izlaziti odahnula sam, jer to je početak njihovog kraja.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Citiraj sne prvotno napisa
    Ono što nisam znala je sljedeće : od kozica djetetu, pogotovu tako malom, opadne jako imunitet.
    Ovo je tacno. Moja starija kcerka je duugo posle prelezanih boginjica kacila svaku mogucu virozu u vrticu. I onda to prenosila mladjoj....

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Puno vam hvala, cure. Nadam se da se i beba od 7 tjedana ubraja u već veće bebe... Pedijatrica nam je rekla da će, ako dobije kozice, biti potrebno bolničko liječenje. Veliko mi je olakšanje čuti da ne mora biti tako...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ako budeš imala bilo kakvu dilemu, nazovi zaraznu pa pitaj, bili su jako ljubazni i predusretljivi preko telefona kada sam ja zvala ...
    I još onaj savjet koji uvijek vrijedi : pratiti opće stanje djeteta. Ukoliko normalno jede, normalno spava, normalno puni pelenice (umjesto "normalno", bolje je reći "uobičajeno"), sve bi trebalo biti u redu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sve je zasad uobičajeno. Ima nekoliko crvenih minijaturnih točkica po vratu, ali ne izgledaju kao kozice. No muči me to što su i srednjoj kćerki počele od vrata i glave, a ne od trbuha i leđa, kako obično počinju. Najstarija kći ne ide u vrtić da nam se uz kozice ne prilijepi i nekakva gripa. Zvat ću Zaraznu i pitati i za kozice i za gripu. Koga treba zvati, prijem ili odjel?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ajde, vibram da ipak ne dobije
    I mojima je počelo na vratu pa prati te točkice... hoće li se pretvoriti u mjehurić.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mmmama prvotno napisa
    Koga treba zvati, prijem ili odjel?
    Fuf, zaboravila sam. Ja sam bila našla neki broj na informacijama, zvala, pitala što me muči, pa su me prebacivali na neki kompetentan kućni broj.
    Nekako mislim da je ipak bio prijem.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ipak su kozice Zasad 3 na glavi, 3 na nozi. Na Zaraznoj kažu da ne trebamo dolaziti ako nema temp.i jak osip. Kažu da će vjerojtno biti blaga varijanta bolesti. Nadamo se.
    Sne, je li prema liječnicima tvoje dijete preboljelo vodene kozice ili ih može još jednom dobiti budući da je imala samo blagi oblik? Ako i kod naše bebe bude tako, zanima me hoće li se to "računati" kao prave kozice ili će ih možda preboljeti opet?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Prema našoj pedijatrici, ona je preboljela vodene kozice.
    Nisam ni znala da je moguće drugi put dobiti dok nisam čula za jedan takav slučaj u obitelji MMa, ali koliko sam shvatila, nije bio razlog taj što su prve kozice imale blagi oblik, već se naprosto zadesio taj 1 u nekoliko tisuća (ili koliko već) slučajeva kada se kozice ponove.
    Tako nekako ispada da nitko ne može sa sigurnošću reći da se neće ponoviti.

Lena ih je imala dosta po tijelu i licu, na sreću ne u ustima, ne po pikici i na tako nezgodnim mjestima. Ne znam da li je to blaži oblik. Jedino nije imala temperaturu, ali i ja sam je imala samo par dana oko 37.

Nakon svega, imamo nekoliko sličica iz tog razdoblja, nas dvije sa piknicama i sa nežnošću ih gledam, nisu mi te kozice bile takva trauma, a puno sam se uplašila u početku.
    Mene je dotukao urinoinfekt jer je bila hospitalizirana, bez mene pet dana, a ja na granici ludila. Uvijek ću se pitati da li sam to mogla izbjeći da sam je bolje čuvala nakon tih kozica, a nemam pojma kako sam je mogla bolje čuvati, jedino da sam je više oblačila, pa bi se više znojila ....
    ma to je jedna moja trauma i jedan teret koji ću dugo nositi.
    A vodene kozice same po sebi su prošle sasvim u redu.

Polako samo, čuvajte se i mazite. Pozdrav

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Mislim da le maleni od moje rodice rekorder. On ih je imao sa niti mjesec dana . Dobio ih je od mame koja ih je skupila u rodilištu. Mami su se pojavile oko 1o-15 dana nakon izlaskka iz rodilišta, a maleni prve simptome oko 15 dana nakon nje. Uglavnom bile su vrlo blage. Svega nekoliko po cijelom tijelu i temperatura par dana do 38. Od tada nije bio bolestan sve do nedavno kada je cijela obitelj imala jaku virozu (ili čak gripu) a sad ima 8 mjeseci.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ondrolina, i bio je kod kuće, ne u bolnici?
    Naša beba nema temperaturu, ali ima više od samo nekoliko kozica, i one dalje izbijaju (doduše dosta polako, od jučer samo 3-4).

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Mene je nasa pedijatrica jutros isprepadala da su vodene kozice jako opasne kod malih beba jer da moze otici na mozak
    Naime kod starijeg u grupi su se pojavile kozice. Iako je koliko cujem stanje takvo da su po svim vrticima u Zgb aktualne kozice.
    Kaze pokusajte koliko je moguce starijeg ne dati u vrtic.
    Mislim to mi je totalno suludo, po tome do ljeta nece ici, a vec je sada totalno "lud" jer je tjedan dana doma ( radi prehlade )
    Drago mi je da cujem pozitivna iakustva s kozicama s tako malim bebama

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam ih prebolila sa 10 mjeseci. dobila od 8 godina starije sestre i prošla bolje nego ona. njoj je ostalo par ožiljaka od češkanja, a meni je mama stavljala neke pamučne rukavice i nije mi ništa ostalo. a što se tiče mozga, jesam malo opičena ali sumnjam da je to od kozica

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam ih prebolila sa 10 mjeseci. dobila od 8 godina starije sestre i prošla bolje nego ona. njoj je ostalo par ožiljaka od češkanja, a meni je mama stavljala neke pamučne rukavice i nije mi ništa ostalo. a što se tiče mozga, jesam malo opičena ali sumnjam da je to od kozica
    Ovako je i moj sin mlađi dobio od brata, negdje baš sa 10 mjeseci. Isto je sve prošlo ok.

Ovo boldano je isto - on je osoba "na svoju ruku", a možda je ipak od kozica, he he he.... Hug!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.06.2015. at 08:16

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Evo draga pedijatrica nas je zacoprala i stariji ima kozice
    No dobro sto je tu je...
    Zanima me da li ste i na koji nacin stitili mladje? Tipa, paziti rucnik, paziti da bas ne slini po malom..
    Il to nema smisla?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja nisam pretjerano pazila ( a moj i nije bio od osoba koja skače i slini po drugima, za razliku od mojih mlađih klinaca), samo kaj je bio problem luftanje jer je bio hladni travanj, veliki nije išo van pa sam s klinkom mogla tek kad je muž došo doma

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Evo draga pedijatrica nas je zacoprala i stariji ima kozice
    No dobro sto je tu je...
    Zanima me da li ste i na koji nacin stitili mladje? Tipa, paziti rucnik, paziti da bas ne slini po malom..
    Il to nema smisla?
    Nisam sigurna da išta pomaže... Moj stariji je dobio kozice u dobi od 2 i pol godine, mlađi je imao godinu dana (još sam bila na porodiljnom). RAZDVOJILI smo ih fizički, poslali starijega baki, ali figa - vrijeme inkubacije (3 tjedna) dok pojma nemaš da su kozice krenule prošlo je i oba su dobila bolest.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja nikad djecu nisam fizički odvajala neovisno o bolesti, mislim da ni treba ( usto nemam ni logistiku za tak nekaj)

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Kazu da drugo dijete uglavnom jace oboli jer bude vise izlozeno virusu.
    A ja nemam ideju kako bi mladjeg manje izlozila, stariji se oce puno maziti pogotovo kad je temp u porastu, a onda mladji bas u tom momemtu trazi cicat.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa nemam pojma, ja sam svojega još debelo dojila. Nije mu bilo nešto strašno. Dobio je kozicu jednu jedinu na zglobu palca. Morala sam s njim ići u karantenu, ali iskusni stari pedijatar nas je nakon par sati poslao doma uz komentar "sad bih vas trebao poslati na zaraznu, ali idite radije doma s malim, jer sa zarazne vas ne budu pustili štajaznam 24 ili 48 sati - bolje da ste doma jer dijete je 100% dobilo kozice od brata".Tak je i bilo. Do navečer su izbile.

Ne sjećam se da mu je nešto jako gadno bilo. Kad se osipao, vratili smo doma i starijeg brata koji je dva dana kampirao kod bake i zajedno su to preboljeli. Stariji je imao proljeve (ali on je cijeli život tome sklon - jednostavno ima osjetljivu probavu), za mlađega se ne sjećam. Mazali smo ih nekim kredastim sirupom.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Evo ipak je i mladji dobio kozice. Jako puno doji pa se nadam blagom obliku.
    Bojim se jedino temperature a budemo vidjeli...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Borna je dobio od sestre sa 6 mjeseci. Iskljucivo dojen. Nije bilo cm koji nije bio prekriven. Grozno. Ali opet sve je proslo bez ikakvih komplikacija. Nismo ni bili kod doca jer su bili praznici. Par dana je patnja i prođe . Sretno i bez brige.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •