Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Franov dolazak

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Franov dolazak

Evo da ukratko opisem Franov dolazak na svijet dok su mi jos svjeze informacije u glavi, jer bez obzira sto prolazi tek drugi dan izgleda kao da je prosao vec cijeli tjedan, a buduci da je porod trajao relativno dugo i dosta tehnika i metoda se ispremjesalo cini se prilicno zanimljiv (iako su svi zanimljivi, neki su ipak zanimljiviji).
    Daklem, dosli smo u utorak ujutro u cik zore na dogovoren porod buduci da beba zadnji tjedan i nije dobivala na tezini i ctg bas najidealniji, pa po rijecima doktora beba nema sta raditi u trbuhu.
    Pocelo je sa standardnim tehnikama i nakon 1h priprema, MZC (to bi bilo MojaZeniCa - od milja) je dobila gel kojem treba 2-6h da pocne djelovati, tj. da omeksa grlic maternice, potakne trudove, itd...Uglavnom neki cudotvoran gel, kojem je ipak trebalo cca 5-6h da obavi sve potrebne predradnje.
    Oko 13h MZC ulazi u box sa dobrim prolaznim vremenom, 3cm otvorena i podosta trudova i previse boli koju bas ne podnosi najbolje. Premda je prije poroda htjela sve prirodno, bez lijekova protiv boli i bez epiduralne, na kraju je doktor ipak odlucio da joj se da epiduralna zbog jacine bolova koju je MZC sve teze i teze podnosila.Nesto prije epiduralne ja ulazim u box, svjeze obrijan i oboruzan fotoaparatom, vodom i maramicama, sa idejom da cim dodjem, MZC ce biti super i prestat ce svi problemi. Ali vraga, toliko ju je boljelo, da sto god napravio nije bilo dobro i cinilo mi se kao da ce svaki cas poceti govoriti meni nekim nerazumljivim jezikom i pisati nekim cudnim pismom po zidu boxa. Treba jos napomenuti da je vani kisa padala ko luda, i da je poprilicno grmilo.
    Buduci da su doktori (gin+an) u tom trenutku bili zauzeti sa hitnom operacijom, MZC nije mogla odmah dobiti epiduralnu, pa su joj dali neki koktel ljekova protiv bolova koji je djelovao gotovo trenutno, tako da ju je pretvorio ponovo u poznatu MZC.
    Nakon kojih pola sata, dolaze svi bitni doktori, a ja moram van, jer slijedi davanje epiduralne pa im treba valjda mir i dobro a muz smeta pri tome. Uglavnom, nakon kojih 15-30 minuta, oko 13:30-14:00 sluzbeno je poceo porod jer je dok probusio vodenjak. Tada smo pomislili da ce sad sve biti gotovo kroz par sati, kad smo culi da treba jos 7h da se otvori do magicnih 10cm, jer po jednostavnom pravilu, 1h=1cm, za preostalih 7cm treba 7h.
    Progutali smo knedlu, tj. samo ja jer MZC nije smjela nista jesti, i krenuli u odbrojavanje sati. Cijelo to vrijeme ona je bila spojena na CTG, na magicnu masinu koja mjeri otkucaje bebinog srca i intenzitet trudova (ali ne ide ping) i pratili kako se otkucaji smanjuju za vrijeme truda i povecavaju kad trud prestane. Bitno je da broj otkucaja nije dugo ispod normale, a normala je izmedju 120 i 160, jer to znaci da je glavica pretjerano stisnuta u maternici i automatski padne broj otkucaja. Ali povrh toga, aparat se zna sam zblesrati i pocinje konstatno pokazivati nize vrijednosti, tako da smo tih par sati konstatno pratili trudove i promatrali ih kao najveceg neprijatelja.
    E sad, prvi dio problema je nastao kada je broj otkucaja bio cesce ispod normale nego iznad, a to se desavalo buduci da su trudovi bili prilicno cesti (svakih par minuta a ponekad i kontinuirani), ali prirodni, tako da se nisu mogli regulirati (kao sto bi to bio slucaj da je dobivala drip).
    Drugi dio problema je taj sto je grlic maternice jos uvijek bio pre tvrd, tj. rigidan, a trudovi su bili pre cesti i jaki, skoro svake dvije minute. MZC je dobila spasmex, za omeksavanje grlica, ali zbog jacine i ucestalosti trudova nije bas previse utjecalo na konacan ishod.
    Sve se to odigravalo pod budnim okom doktora koji je, zbog nesto losijeg ctg-a, konstantno bio uz MZC i pratio promjene.
    Skoro svakih pol sata je napravio pregled i premda u niti jednom trenutku nije zvucao pretjerano zabrinut, nakon zadnjeg pregleda rekao je da MZC ide na carski. To je u tom trenutku bio poprilican sok za nas buduci da se ta opcija spomenula samo jednom, i to u kontekstu sta bi bilo kad bi bilo, pa su odmah krenula pitanja, zasto tako odjednom, pa zar je stvarno potrebno itd.... ali naravno da je bilo potrebno.
    Naime, prilikom zadnjeg pregleda pojavili su se ugrusci krvi koji u kombinaciji sa niskim i cestim otkucajima srca upucuju na prijevremeno odvajanje posteljice od maternice (tj. Placentae abruption - http://www.baby-parenting.com/pregnancy/abrupt.html) a samim tim i smanjen dotok kisika do bebe. Naime, da je porod mogao bit obavljen za 1h onda bi se pricekao vaginalni porod, ali buduci da je sve skupa trebalo trajati jos cca 4h onda doktor nije zelio pustiti da se dijete toliko dugo muci i odmah se odlucio na carski pod spinalnom anestezijom, jer je MZC vec primila epiduralnu.
    E sad, kako je MZC vec dobila poprilicnu kolicinu lijekova protiv bolova u kombinaciji sa epiduralnom i konacno spinalnom, mali Fran se valjda dobrano nadrogirao (tako mali a vec poceo, morat cu popricati s njim cim naraste) i kad su ga konacno izvadili van, prvih par minuta (2-3) mu se nije dalo disati, pa su ga poslali na tecaj disanja i nakon toga je sve bilo ok. Zbog toga je prvi apgar bio los (5), ali vec drugi, i bitniji kod carskog reza, bio puno bolji (8), sto sve upucuje na to da se malecki stvarno mucio unutra i da je bilo stvarno krajnje vrijeme da izadje van . Inace, tokom trudnoce, Fran je bio prilicno aktivan i udarao je na sve strane i ne bas njezno, prema rijecima MZC.
    Nakon poroda, doktor je rekao da je posteljica bila odvojena oko 20%, i izmedju posteljice i maternice se nalazila veca kolicina krvnih ugrusaka, sto samo ukazuje da je nedvojbeno trebalo napraviti carski. Uglavnom, svi doktori (poglavito dr. Dukic koji je vodio porod) i sve sestre su dali sve od sebe i ne zelim ni razmisljati sto bi bilo da MZC nije imala tako kvalitetan nadzor.
    Mali sok je bio i za MZC kad je izaslo djete a nije ni zaplakalo, a i za nas vani, kad smo culi da mali nije htio sam disati prvih par minuta, ali nakon beskonacno mnogo provjera i pitanja i uvjeravanja da je sve uredu, sa frekvencijom pitanja svakih pol sata slijedecih 12 sati, mali se sad potpuno oporavio. MZC je jucer cijelo popodne bila sa njim, vec je poceo cicati (jucer navecer je oborio rekord od 15 minuta u komadu) i sada je sve ok. Htio bih jos napomenuti da je trebalo dodatno uvjeriti osoblje u bolnici da je za MZC najbolje da je Fran pored nje sto cesce, a ne da je negdje drugdje, jer ona ima pravo sama izabrati sto je najbolje za nju, ali zbog krutih bolnickih zakona to uvjeravanje je potrajalo cijelo jutro. Hm, kad se sjetim nedavnih dogadjaja u gradu, postoje i drugi nacini uvjeravanja ljudi, koji su kudikamo brzi i efikasniji, ali sad je sve super.
    Zadnje vijesti su da je Mama Lubica pohvaljena da super doji od samog dr. Stanojevica, tate mate za dojenje.
    Inace, Franolino je ujutro proveo pol sata cicajuci.

Tata Lubic

Eh, nije bas ispalo ukratko, ali valjda se necete buniti![/url]

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jooj super tata Lubic!!!! : raznjež:Baš si to lijepo i vjerno opisao! :D Nadam se da će i mm kad bude za to trenutak tako iscrpno napisati izvještaj!!
    Super što je sve super ispalo! Nadam se da se mama Lubica lijepo oporavlja od carskog i da puno puno mazite malog Franolina!

Veeeelika pusa novoj obitelji!

Početno

Super da je sve prošlo u redu, i žao mi je što se TZC namučila, ali i super da ste se izborili da bebač ostane s njom što češće...

Bravo za sve vas

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tata lubic, čestitke na temeljitom izvještaju!

žao mi je da je bilo tako traumatično, ali najvažnije je da je franulinac dobro i da je napravljena prava stvar. pohvale liječničkoj ekipi!

mama je sad vjerojatno malo šokirana od svega skupa, šaljem joj za brzi oporavak...

bravo za cicanje!!

sve će biti puno ljepše kad dođu doma i počnete propisno uživati... javljate se!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tata Lubic.... :D

Velika pusa hrabrica TZC i Frnolinčiju!!!!!!!

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super priča!!! Drago mi je da je sve ispalo dobro i za mamu i za bebu, a u krajnjoj liniji i za tatu :D

Još jednom čestitam

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tata Lubic, ooodlicna je je prica...moram reci da je mali Franolino sretno dijete, ima super tatu

ps. javi mi se da složimo tu sjedalicu :namig:

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Joj nadam se da me TZC nece ubiti, ali presladak si TATA!
    Pusa malom kmecavcu i divnim roditeljima i sad uzivajte!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Čestitam još jednom!Super priča.

Pohvala tati za temeljitu informiranost

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Bravo tata! Pusice Franulinu, malom sisavcu i hrabroj mamici! :D

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cestitke tvojoj zenici i tebi, a malom imenjaku i nadimaknjaku zelimo da sad punim plucima uziva u nasem malom svijetu

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bravo tata za odličnu i iscrpnu priču!
    Bravo mama za hrabrost!
    Bravo Fran za uspješan početak dojenja!

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cestitke!! Bitno da je sve dobro proslo puse mami i bebi

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

:smajl se topi od raznježenja:
    Barvo nova obitelji! :D
    Tata Lubic- ma mrak si!

Franolino i mama

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Čestitke i bravo tata za priču... Mami brz oporavak, a Franu

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Zahvaljujem na cestikama koje sam vjerno prenio MZC a ona jos vjernije Franu!

Naime sutra idem po MZC i Frana i od sutra sluzbeno pocinje FranijaManija pa neko vrijeme nece biti novih izvjestaja.

Tata Lubic

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Zahvaljujem na cestikama koje sam vjerno prenio MZC a ona jos vjernije Franu!

Naime sutra idem po MZC i Frana i od sutra sluzbeno pocinje FranijaManija pa neko vrijeme nece biti novih izvjestaja.

Tata Lubic

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čestitam!!! :D

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Svaka ti cast tata, kako si to lijepo srocio i napisao! Cestitke i tebi i Lubici! :D Zao mi je sto su se i Fran i mama tako namucili, no vjerujem da su do danas to vec zaboravili. Najvaznije je da je sve u redu! Pusa sretnoj obitelji!

Lubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Eto mene, novopečene mame. Pa , da vam se malo javim.
    Vidim da se MM uspješno snašao ovdje dok me nije bilo i svima vam muchos muchos hvala na čestitkama ( MM ih prenašao telefonski dok sam bila u rodilištu i svaka me je čestitka istinski raznježila )
    Fran se nevjerojatno brzo sprijateljio s mojom cikama već drugi dan u bolnici i to je riješilo moje prvotne strahove o dojenju.
    Malo smo naišli na probleme drugi dan ( tj. noć ) po povratku iz rodilišta. Naime, cike su se naglo napunile a kako je F. majušan, on ne moze toliko popapati. Dogodilo se ono očito - povišena temperatura, zimica, bolne grudi, kvrzice. Patronažna me je krvnički izmasirala pa mi je bilo znatno bolje. Ja nastavljam masiranje grudiju i kvrzica svaki dan ( tijekom dojenja, a ako osjećam pojačanu napetost onda i izmedju hranjenja ) jer one su i dalje nabrekle od mlijeka. Neke kvrzice imam osjecaj da ih se nikad necu rijesiti koliko god ih ja masirala. Da ne pretvorim ovaj topic u topic o dojenju, sada cu stati ovdje.
    Inače, MM i ja se svakim danom osjećamo sve sigurniji u ono što radimo. Čak smo i prvotno pola satno previjanje uspjeli ubrzati na 15 minuta heheh. Jučer sam po povri puta uspjela pogledati jednu tv seriju u komadu ( Kevin Hill ) pa čak i malo Otvoreno poslije toga. Svakom novom danu se više veselim nego prethodnom jer znam da ću biti jedan dan iskunije nego prethodni
    Vrijeme nam nam ide na ruku , tako da još nisu udarile one prave vrućine.
    Iznenadili smo se kada smo skontali da osim cike usred noćnog "pjevanja" Frana smiruje i nedefinirana radio stanica koja zvuci ovako nekako " ššššššššššššššššššššššššš š" ( sličan učinak ima i puštanje vode no nije ekološki prihvatiljivo pa tu metodu ne uzimamo u obzir
    MI smo na žalost na trećem katu i meni je doslovce noćna mora popeti se poslije carskoga gore. Stoga će trebati proći još minimalno tjedan- dva dok ne izadjem iz stana. Srećom imamo balkonček bez kojeg bi vjerojatno bila malo fiju briju.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

heeej lubice, dobro nam došla!

baš mi je drago da vam tako dobro ide i da uživate u prvim danima... tako će brzo proletjeti, za par mjeseci ćeš se pitati gdje je ona mala bespomoćna bebica koju si donijela iz rodilišta!

glede i u svezi smirivanja, bijela buka ti je zakon jer podsjeća malce na zvukove koje su slušali u trbuhu. dakle: voda, sauger, fen, radio između stanica - sve pali!

ali najbolje pale cike , maženje i nošenje i mamina blizina, miris i kucanje srca... mazite se, ljubite i uživajte svi troje!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Heeeeej, Lubica, baš mi je drago da si nam se javila!
    Super ste se vi to snašli, ide ko po loju ;O)

Što se bijele buke tiče - ja svoj glas dajem za sauger! Kombinacija njega i nošenja u marami je meni bila udarna sve do Leoninih 7-8 mjeseci...ništa je ne bi tako brzo i efikasno smirilo!

Želim ti i dalje da se lijepo i opušteno upoznaješ sa svojim malim zlatom, javi nam se kako ti ide i boooooooooook

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

:D :D
    Mama Lubica, vidim da se super snalazite! Jedva čekam da to doživim!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čestitam!
    Super mi je kad beba dobije ovako lijep doček.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mama i tata - cestitke i uzivajte u svom sincicu.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Čestitam Lubice!btw rodila si na dan kad je Maurenu bio termin, a sigurno smo se i vidjele negdje na hodniku bolnice

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Čestitam maloj veseloj obitelji :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •