dok nisam vidjela na primjeru vlastitog djeteta nisam ni znala što to znači socijalizacija a la kindergarten. odnos koji ona ima s tetama, a posebice sa svojim vršnjacima. njen mali mikrokosmos koji si je stvorila, ta interakcija između njih (te ova rekla ono, te ova uradila ono, te ova ima zeku, ova dobila brata, ova meni udarila, ja njoj ovako, on meni onako i sl.) je meni fascinantna i uživam slušajući kako mi prepričava situacije u kojima se našla, a još više kad čujem kako je te "životne" situacije riješila na svoj način, bez našeg uplitanja. kako uči i gradi svoje ja kroz takve situacije. fascinantno.
mene je oduševilo kad me pitala što da čini jer ju v. stalno udara po licu. pa sam ja objasnila (a i tete su ih učile u vrtiću) da je uhvate za ruku ili da podignu svoju ručicu i vele: NE, nemoj me tući! i sad moja mene pita što da radi, jer ova i dalje nastavlja... a ja onako... sramežljivo... pa vrati joj nazad.

a moja će mi: ma ne, mama, pa ona mi je prijateljica!
eto, oduševio me njen odgovor.
i ne, ne smatram da je ista socijalizacija u parku (gdje majke nadgledaju situaciju), socijalizacija s bakom (eno, moja je upravo sad nagovorila baku da malo svrate do turbo limača

) i socijalizacija kakva se iz dana u dan provodi u vrtiću, gdje se nekome nekad i ne ide, a nekad ode pjevajući. ova je, iz dana u dan, nekako dublja, sveobuhvatnija.
o tome jel treba dijete s tri, četiri ili pet - o tome se može razgovarati, čak se itekako može kritizirati preveliki broj djece po grupama ili sl.