Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: tehnika izgona

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno tehnika izgona

Upravo čitam o tehnici izgona u knjizi "Vježbe za trudnice" Snježane Vojvodić Schuster i zbunjena sam jer nekoliko puta se spominje kako sjedeći položaj treba izbjeći za vrijeme tiskanja i ostati u ležećem! S druge strane na mnogo mjesta sam čitala kako je ležeći položaj najgori i najteži i čvrsto odlučila da ću u bolnici pokušati tiskati u nekom drugom položaju ako me ne vežu lancima. E sad, može li me netko uputiti na ispravnu tehniku izgona i dobre položaje koji se nekako mogu ostvariti i u našim "krutim" rodilištima?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Vjerojatno, kako je tebi najzgodnije!
    Ja sam bila na SD-u na onoj stolici za radjanje i da sam nakon toliko izgona rodila prirodno, vjerojatno bi mi to bio najzahvalniji polozaj.
    No, evo primjera, zbog guzve u to vrijeme u bolnici, jedna je zena rodila na obicnom krevetu u predradjaoni jer nije bilo mjesta u radjaoni. I rodila je u 2 sata.
    Pa sad ti misli.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mislim da nikad ne bi mogla roditi na običnom krevetu....jednostavno nisam imala dovoljno snage i stalno su mi govorili da nikako ne ide sve dok me nisu prebacili na kobilu...bilo je 2 x tisk tisk i Niko izletio u dva truda....pis of kejk.....da su me ranije stavili na kobilu možda bi sve ranije bilo i gotovo.....who knows??

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A što je kobila? I može li se i na običnom krevetu zauzeti neki povoljniji položaj?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se porodila tako da sam se naslonila na rub kreveta kao na šank, raširila noge i tiskala, bebu su spustili na pod. Mislim ne mogu reći da krevet nije poslužio... 8)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A s obzirom na to da pri izgonu koristis istu skupinu misica kao pri velikoj nuzdi (bar je meni to tako izgledalo), samo s mnogo jacim intenzitetom, nije mi jasno zasto toliko insistiraju na lezecem polozaju, kad je sjedeci ili cak cuceci najprirodniji.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

pri izgonu se moraju koristiti misici ne za "kakiti" nego za "piskiti"!!!! ako se tiska na debelo crijevo to smanjuje otvor djetetu a ako na mokracovod onda beba ima vise prostora i ide brze, reci ce svaki fizioterapeut. mislim da je prirodniji polozaj sta uspravniji, ipak djeluje i sila teza, ali u splitskom rodilistu je do sad bilo lezeci pa ipak ide...ja sam istisnula oboje u dva truda. ...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja kad piskim ne tiskam

Sto li onda doktori urlaju na porodilje: Kaki, kaki!!!!!

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

to nasi fizioterapeuti (u klubu) uvik zamjeraju doktorima kad pricaju o tiskanju, i kad im objasne u cemu je fora onda svi ginekolozi skuze da su ove u pravu...treba tiskat kao da oces brzo brzo piskit, u tom smislu tiskas da sta brze ode mokraca

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Ja sam se porodila tako da sam se naslonila na rub kreveta kao na šank, raširila noge i tiskala, bebu su spustili na pod. Mislim ne mogu reći da krevet nije poslužio... 8)
    To znači stojeći? To mi se čini super, ako imaš snage!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nakon saaaaaaaaaaatiiii trudova i Marinovog nespuštanja ja san veeelikog bebinja rodila u 2 minute
    i manje...
    nisam mislila ni na to piški,kaki samo svom forcom stisla trbušne..bila sam u "naopaki kukac" položaju...jesam rezana i pukla ali uzmimo u obzir da M na prvom pregledu ima glavu 39cm a još je uz to ima veeeliki hematom od nespuštanja...tako da sam još i dobro prošla...

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kakav je to "naopaki kukac" položaj? Znači li to na sve četiri i ako da, u kojoj bolnici si to uspjela?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e to na sve 4 bi bio kukac. .ja se nebi imala snage dignit uopće jer je dotad bio horor...ovo je bilo ono standardno,na leđa noge savij bradu na prsa itd...to meni liči na kukca koji se izvalio :glups:

annabella

Početno

[quote="krumpiric"]a još je uz to ima veeeliki hematom od nespuštanja...

Zbog čega hematom? Meni je 14. termin i beba mi se još nije spustila tako da ju na pregledu jučer doktor nije mogao napipati dolje

annabella

Početno

[quote="krumpiric"]a još je uz to ima veeeliki hematom od nespuštanja...

Zbog čega hematom? Meni je 14. termin i beba mi se još nije spustila tako da ju na pregledu jučer doktor nije mogao napipati dolje

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

M je lupao glavom o neku moju kost...to je trajalo nekoliko sati,da sam bila skroz otvorena, imala užasne trudove i nagon za izgon a on nikako da prođe glavicom tuda...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam tiskala lezeci na boku. Sestra mi je pridrzavala nogu. Tako mi je super pasalo.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam rodila poluležeći, s uzdama u rukama (kožni remeni za koje se moram primiti) kako bih se pridigla, glava na prsima, čekati najjači trud, duboko udahnuti kao da hvataš zrak za zaroniti i tiskati na mjehur. Dva put tiskala i rodila.

Nisam mogla kontrolirati tiskanje na mjehur, jednsoatvno mi je u tom trenutku bilo teško skoncentrirati se na taj dio pa sam tiskala i dobila hemoroide. Srećom ne puno pa je prošlo za par dana.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Stolica za rađanje i kobila - molim pojašnjenja od iskusnijih dama. Ima li što od toga na SD? Hvala.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kao pričalo se o novim stolicama za rađanje na SD. Tu na forumu sam pročitala iskustvo jedne mame koja ju je ubrzo nakon što su stigle isprobala i kaže da je super. Osoblje još nije imalo nikakvog iskustva. Jedna druga cura je čula kako se neki doktor žalio da je šef nabavio nove stolice - dobre za žene, loše za doktore. Ja sam nedavno pitala jednog doc-a sa SD za te stolice, na što me blijedo gledao i nije ništa odgovorio. U svakom slučaju mi je on, kao i jedan drugi potvrdio da moram rađati u poluležećem položaju!
    Moja teza - skužili docovi da im je tako najlakše, pa se svi prave ludi, a te nove stolove drže vjerojatno samo u tom, najgorem položaju. Pa čuj, ipak bi se oni morali saginjati ili kriviti glavu, a i navika je tu. A osim toga, šta bolje odražava pasivnu ženinu ulogu u svijetu, doli položaja kukca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neznam.,..ja sam rodila vrlooo aktivno
    samo svojim trbušnima,nije mi se više dalo ni trud čekat,upri i izletiooooo..:cer:

ja se nebi imala snage dignit niti sjest tako da možda meni nije bilo drugog izbora osim nametnika :glups:
    ne smatram se pasivnom i borim se za svoja prava ali u mom je slučaju npr kukac bio najlakši..bar mi se tako čini...
    u isto vrijeme mi je žao šta nisam duže hodala ili odbila kidanje vodenjaka i drip,ali niko mi nije odgovorio šta mi rade,nego,ma evo samo tren nešto i odeee vodenjak,a za drip,evo mala bočica da vam pomogne i odu,pitam mm šta piše na boci,kaže on :"glukoza",ja mislila infuzija,vrati se babica nakon pola sataja pitam kako mi to pomaže..pa,lijepo to je drip,a otvorenoj 6cm nije bilo više ustajanja,ko zna da sam hodala možda bi se M spustio :???:
    ovo sve je u biti:treba se borit ali ako pretpostavljaš šta će tebi odgovarat,ja se u onoj boli nebi mogla zamislit u vodi,ili npr. stajat na kraju ili...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nekoliko puta sam već pročitala da nije dobro tiskati "IZ GLAVE"? Šta vam to znači?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nekoliko puta sam već pročitala da nije dobro tiskati "IZ GLAVE"? Šta vam to znači?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kad stisneš trbušne jako ne stiščeš prema gore već dolje ako me kužiš,ne stiščeš da osječaš pritisak u glavi..probaj....očito neznam objasnit ali lako možeš osjetit kad ti se napnu mišići na licu dok tiskaš...

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam rodila na onm podesivom krevetu. Najprije je običan krevet na kojem ležiš odnosno na kojem sam ležala sve dok nisam dobila nagon "za kakanje". Tada su montirali nogare na taj krevet, podigli mi uzglavlje i još par modifikacija tako da sam bila u poluležečem polu sjedećem položaju. Navodno je tako najbolje ......tiskala sam 2 truda, 2 pauze i u slijedećem je Rebeka izletila....doslovno su je ulovili koliko sam se ja napela.

Tiskanje "u glavu" znači da si se sva napela ali kontraproduktivno jer nisi napela mišiće za izgon nešto kao ovaj smajlić . Glava ti puca od napinjanja a zapravo ne tiskaš!!!!

Efikasno je ako se držiš rukama za ručke, noge primakneš k sebi (možeš se uhvatiti i ispod koljena) i podigneš glavu tako da ti brada dira ključnu kost....i napinješ se kao za kakati jer te tu pritišće..teško možeš razlučiti u tom trenutku koje je napinjanje za pišat a koje za kakat osim ako nisi inače svjesna te razlike.
    Vježbaj dok si na wc-u tako da vidiš kad napinješ glavu a kad možeš pjevati la-la-la-la-la a da zapravo kakaš (izgoniš stolicu)...tako ćeš i na porodu znati uključiti te mišiće bez problema.

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

E recite vi meni kako je moguce tiskati u cucecem polozaju kada su ti noge otkazale od epiduralne!? :shock:

Moj ginic u prvoj trudnoci je bio tatalni idiot. Ja sam rodila u LEZECEM polozaju. Poslije sam citala da je to najgori polozaj za tiskanje zbog toga sto gravitacija nije na tvojoj strani. :/ Lokiga, zar ne?!? Ja sam imala kontrakcije 13 sati, zatim 2-3 sata tiskanja, onda vakum! Jadna Mejrica moja.

Promijenila sam ginica sada u trudnoci ali izgleda da je ovaj veci idiot! Insistiracu ovaj put makar na polu-lezecem polozaju!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja sam pokusala ovako, ali sam bila preumorna za stajanje pa sam legla u krevet. Ustvari to je bio polulezeci polozaj. Gornji dio kreveta je bio podignut.
    Ja sam Samija dugo tiskala (sigurno 15 minuta), tako da sam isprobala sve moguce tehnike. Cak mi je bebica sve to predlagala. I iako je Sami bio tezak 4 300 i 56 cm, babica me nije rezala, nisam pukla, niti me je prikopcala na drip. Na kraju kada je jacina trudva skoro opala, a Sami vec kreno, tiskala sam na slijepo. Kako je to boljelooooo. Skoro bez trudova sam morala bebaca izbacit.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    I ja sam pokusala ovako, ali sam bila preumorna za stajanje pa sam legla u krevet. Ustvari to je bio polulezeci polozaj. Gornji dio kreveta je bio podignut.
    Ja sam Samija dugo tiskala (sigurno 15 minuta), tako da sam isprobala sve moguce tehnike. Cak mi je bebica sve to predlagala. I iako je Sami bio tezak 4 300 i 56 cm, babica me nije rezala, nisam pukla, niti me je prikopcala na drip. Na kraju kada je jacina trudva skoro opala, a Sami vec kreno, tiskala sam na slijepo. Kako je to boljelooooo. Skoro bez trudova sam morala bebaca izbacit.
    Snorki, a gdje si rađala? Ne vjerujem da je negdje u Zg moguće mijenjati položaje, a tvoju babicu bih si jako poželjela... U kojem si položaju na kraju rodila?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Drzavna bolnica 6 km od Innsbrucka. Znaci, austrijski standard.
    Babica je bila veoma mlada. Ne znam je li ima vise od 25-26 godina. Ja kada sam je vidjala fino se prepala. Mislim se, pa ova jedva da je skolu zavrsila. Eto, sto su predrasude
    Mozda je to neka nova genaracija savremenih babica (smajlic koji slijeze ramenima

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

B: Pocetak tiskanja u stojecem polozaju, zakacena na MM rukama (slika mi je kuci). Nastavak na WC solji dok babica nije rekla da bi bilo dobro sici sa WC-solje jer ne moze tu prihvatiti dijete. I zavrsetak u cucecem polozaju. Sve zajedno nekig 15-20 min.
    O: Kad smo sokirani (ja, MM i babica) skontali da sam ja (vjerovatno) vec potpuno otvorena ... 6 min. lezanja na lednjima i ne-tiskanja. Dijete samo izaslo!

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    B:
    O: Kad smo sokirani (ja, MM i babica) skontali da sam ja (vjerovatno) vec potpuno otvorena ... 6 min. lezanja na lednjima i ne-tiskanja. Dijete samo izaslo!
    pokusavam zamislit dijete kako samo izlazi i umirem od smijeha :belj:
    na prvom, jesi sto popucala? to je bilo doma, ne?

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ti ces naj bolje vidjeti kad te budu trudovi prali u kojem polozaju ce ti naj bolje odgovarati.
    Ja sam npr. citavo vrijeme bila na ledjima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

CURE, DAJTE PLEASE U PROFIL PIŠITE OD KUDA STE, AKO SE VEĆ NE SJETITE NAPISTI U KOJEM RODILIŠTU STE RODILE.

E ovo isto su meni pokušali prodati. Pa fora sa dripom, a kada sam ja rekla "za sada ne bih", primalja reče onda ćemo vam dati infuziju, a ja pitam zašto. Ona odgovori "pa da se malo oporavite", a ja kažem da se za sada osjećam dobro (bojala sam se da mi pod izlikom infuzije, na prijevaru ne uvale drip).
    E, a razlog za drip je bio - da bude brže gotovo. A muž odgovara: nama se za sada nikud ne žuri, znate mi smo vam ovaj cijeli dan rezervirali samo za porod.
    Izletila primalja iz sobe bijesna kao ris, i nije se više niti vratila. Bilo ih je još koji se nisu vratili, neki svojom voljom a neki mojom voljom.
    A kad je doktor predložio prokidanje vodenjaka, primalja mu je govorila sa strane da ne radi ništa dok ne dobije moj pristanak, jer nisam potpisala "Punomoć" (bravo za mene).
    Rodila sam u polusjedećeležećem položaju, stavili su mi jastuk pod leža i MM je pridržavao, a na stolu su spustili donji dio tako da su noge malo niže od tijela. Sve to nakon što su me htjeli poroditi u položaju kukca, kao i prvi put, ALI JA SAM SE JEDNOSTAVNO POČELA DIZATI I REKLA DA SE NE MOGU TAKO PORODITI. Onda su na brzinu ovo sa jastukom improvizirali, i to im je bilo prvi put da su tako nekoga porodili.
    ja se nebi imala snage dignit niti sjest tako da možda meni nije bilo drugog izbora osim nametnika :glups:
    ne smatram se pasivnom i borim se za svoja prava ali u mom je slučaju npr kukac bio najlakši..bar mi se tako čini...
    u isto vrijeme mi je žao šta nisam duže hodala ili odbila kidanje vodenjaka i drip,ali niko mi nije odgovorio šta mi rade,nego,ma evo samo tren nešto i odeee vodenjak,a za drip,evo mala bočica da vam pomogne i odu,pitam mm šta piše na boci,kaže on :"glukoza",ja mislila infuzija,vrati se babica nakon pola sataja pitam kako mi to pomaže..pa,lijepo to je drip,a otvorenoj 6cm nije bilo više ustajanja,ko zna da sam hodala možda bi se M spustio Confused
    ovo sve je u biti:treba se borit ali ako pretpostavljaš šta će tebi odgovarat,ja se u onoj boli nebi mogla zamislit u vodi,ili npr. stajat na kraju ili...
    Bila sam i ja tako iscrpljena prvi put, sada znam da je bilo od dripa. Isto su mi ga uvalili na prijevaru, da me nisu pitali. Kao ono, sada ćete dobiti infuziju ... ŽENE, NE DAJTE DA VAM PROGURAJU BILO ŠTO BEZ VAŠEG JASNOG PRISTANKA.
    Ne dajte da se porodite u položaju kukca, barem se dignite u polusjedeći položaj, ako već nema stolčića, i ako ne prakticiraju stajanje uz krevet.

Netko je napisao da je rodio stojeći uz krevet. Ma gdje je to bilo????

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Hi

Evo baš mi je drago, kaj ste uspjeli progurati svoje želje. mislim da je tu i velika uloga što je TM bio prisutan. Autoritet?!
    Ja imam termin za 40tak dana u Čakovcu, pa se iskreno nadam da ću biti hrabra ko i vi.
    najbolje je ipak biti informiran da oni vide kako nismo 'izgubljene' u svemu tome i ovisne o osoblju bolnice.
    A ko se rodio? Dečko ili cura?
    tebi i mrvici

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Rodio se dečko, 4550gr, 54cm. Pročitaj moj post na temi o Epiziotomiji.
    Jeli ti to prvi ili drugi porod?
    Jako je bitno da bude MM prisutan, u Čakovcu barem ne rade problema oko toga. I da mu daš upute što činiti ako te ne slušaju.
    Hrabrost? Hrabrost i ne samo to mi je došla sama od sebe svaki puta kada sam se sjetila prvog poroda. I nakon 2,5 god. od poroda, na samu pomisao na prvi porod dobijala sam želju da pogutim osoblje kao zečeve na sami znak suprotstavljanja mojim željama.
    Sada mi je jedino žao što doktoricu koja me je pokušala šivati "na živo", da bi me kaznila što sam imala svoje želje i nisam bila dovoljno pokorna, nisam šutnula da odleti sa onoga stolca. Možda ne bi bilo baš pametno, jer je baš bila u proceduri šivanja, ali umiješao se MM pa je ipak izašla na uljudniji način iz rađaone.
    Razmisli o potpisivanju one bjanko Punomoći za sve. To daje otvorene ruke liječnicima da te poslije ništa ne pitaju. Meni je to bila ključna stvar u drugom porodu, i da sam ju potpisala opet se ne bih uspjela izboriti za ništa. Ovako sam rekla da ću se potpisivati za svaki zahvat i postupak posebno, a ne generalno i unaprijed dati nekome otvorene ruke da me propusti kroz šake na svoj način.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ovo će mi biti prvi porod. Načula sam nešto o tom bianco obrascu, ali ne znam ništa konkretno.
    MM baš nema volje za porod, mada nema neki konkretni razlog. Nadam se da će ipak pristati na kraju. Ili ću mu ja
    Prije par dana sam pisala da danas počinje tečaj u bolnici u ČK, u utorak govori doktorica Topličanec baš o samom porodu (voljela bih da mi ona bude na porodu, jer moj ginić je privat, a druge ne poznajem), tak da ću vjerojatno u tom tečaj dobiti neke detaljnije podatke o samom porodu i uvjetima u bolnici. Vidjet ćemo.

Nešto si stalno na tom netu, ha? Neka, to mi je od velike koristi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Imam ADSL, al' osjećaj te vara - samo povremeno poluknem da li ima što novo.
    Pročitaj prije poroda što v iše, nemoj se oslanjati na tečaj i poznatu doktoricu. Ima priča o tome kako su se žene sve dogovorile, a od dogovora kod poroda ostalo samo "D" (bez nekog opravdanog razloga). Meni u Čakovcu nisu ponudili niti epiduralnu niti Dolantin, ali su mi uvalili drip na prijevaru (iako su obećali upoznati me sa svime, kada sam još bila na nogama), tako da sam se na pola puta počela moliliti da se onesvjestim. Ovaj sada porod bez dripa je trajao od naznaka nečega nalik na trudove do poroda oko 24 sata, i vjeruj mi bio je bajka u usporedbi sa porodom pod dripom od 6 sati. Kaj' misliš da bi te dr. Topličanec gledala tamo 24 sata - uvalila bi ti isto drip da te se riješi. Pročitaj priče žena koje su same poželjele drip, i kada u kakvim situacijama je to bilo. Možda će ti to pomoći. Pročitaj sve priče s poroda sa portala. Nadam se da ti neće puknuti vodnjak, jer onda možeš biti duže doma dok te stvarno ne primi na svakih 5 min. A onda sam ja već bila otvorena 6cm, i poslije toga smo brzo ugledali svoje čedo. Doma imaš na raspolaganju i kadu i toplu vodu, i masažu i promjene položaja, nitko ti ne smeta, možeš se zamračiti itd. Nama su isto na tečaju rekli u bolnicu kada trudovi postanu učestali.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Tenks, čitam i gutam sve kaj mi dođe pod prste ili oči.
    Trenutno sam još na poslu, do srijede, nikaj više baš ne radim, pa eto surfam...
    Još samo da sve popamtim...
    Pričala mi je kolegica koja je rodila 2 puta u Švicarskoj (djeca sad imaju 13 i 10 godina) a najmlađa ima 6 (nju je rodila u ČK), da se to jednostavno šokirala i bila zatečena svime i svačime u usporedbi sa prijašnjim porodom. Zar smo stvarno tak zaostali i zadrti?
    Ne znam kak je prošla ona edukacija doktora i sestra za ljubaznost, kaj su svojevremeno nagovjestili na Dnevniku... Čisto je sramota kaj im je to i potrebno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

TinnaZ, čestitke još jednom na tvojoj hrabrosti, bome si se lavovski borila.
    Ipak - ja sam prvi put rodila bez dripa - KOMA!, drugi put s dripom - bilo mi je puno manje bolno, a trajalo je dva sata duže. Sve je individualno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jesmo, i ako ne razradiš taktiku kako da se zaštitiš, možeš se samo nadati da ćeš imati sreće. Nije li Topličanec šefica Rađone ? Prvi put je teško skupiti snage za borbu jer ne znaš točno gdje i kako trebaš reagirati. Pa se onda moraš voditi općim načelom, neću da me dirate bez detaljnog objašnjenja za svaki postupak i mog pristanka. Drugi put si tako motivirana za borbu, da bi se mogla ne samo zauzeti za sebe nego i nokautirati sve nepristojne podobe u svojoj blizini. U Čakovcu su i sestre na odjelu za babinjače bile u par navrata bezobrazne. Da mi je ova pamet, jednostavno bih im zabranila da mi se sljedeći put obraćaju, i tražila drugu sestru. U Varaždinu su bile divne, ljubazne, ne znam da li od priče koja je kružila Rodilištem ili su prirodno takve ...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Amalthea, slažem se. Bit i jeste u tome da se dogovaraš sa liječnikom, i da on osluškuje signale koji dolaze od rodilje. Ako ti je bilo prvi put koma, bez obzira što nisi dobila drip (kako uostalom znaš, ja nisam znala sve dok nisam izričito pitala), mogli su ti ponuditi epiduralnu ili Dolantin. Ali nisu se obazirali na tvoje osjećaje, zar ne?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Amalthea, možda ti je bilo grozno jer se nisi dovoljno kretala, možda bi ti pomogla masaža, možda boravak u toploj vodi, možda Dolantin itd. Pošizim kada se sjetim da si netko uzima za pravo, ne ponuditi ti nešto što si platila. Smatram da sve to masno plaćamo: i epiduralnu i Dolantin i sve ostalo, i iako znam da Dolantim može ošamutiti bebu ako se primijeni prerano, nije na njima da odluče da li će ti ga uskratiti ili ne. Na njima je da sve ponude, što će ženi olakšati, a na rodilji je da odluči u konzultaciji sa lijječnikom. Tako je i prema Zakonu.
    A Riana, kako neće ići muž'! Pa bebu ste strpali u trbuh zajedno, pa ako se već na žalost muž ne može poroditi umjesto žene ili zajedno sa njom, može barem odstajati i odsjediti tih par sati i biti moralna podrška. Ionako ništa ne vidi, jer stoji kod uzglavlja. A njegov psihički osjećaj nije uopće bitan, jer se ti trebaš nositi i sa svojom psihom i sa tijelom i sa liječnicima. Pa nema valjda hrabrosti reći ti da će te ostaviti samu da se boriš s tim sama i kako znaš i umiješ. Kaj' on bude doma pil' pivu dok tebe budu tamo neki liječnici propuštali kroz šake. Kako uopće ima hrabrosti prepustiti te njima, bez da te štiti i kontrolira što se događa.
    Šta sam ga oprala, ha. Tako bi i svoga, da mu je palo na pamet da mi komentira kako ne bi išao.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ... bez obzira što nisi dobila drip (kako uostalom znaš, ja nisam znala sve dok nisam izričito pitala)...
    Pa znam, kad nisam imala infuziju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Aaaa...
    A meni su htjeli dati infuziju nečega (valjda glukoze) kada sam rekla da ne želim drip za sada. Samo što sam se ja bojala da mi u tu infuziju ne proguraju i drip, pa sam rekla da se za sada osjećam dobro pa ne vidim svrhu infuzije. I stvarno sam se do kraja poroda osjećala odlično, i nisam bila iscrpljena. S obzirom da uskraćuju tekućinu tijekom poroda, onda navodno daju infuziju da žena ne dehidrira. Doduše MM je imao zadatak da se pobrine da ne bude potrebe za infuzijom, a da ipak ne dehidriram ...

A sa prvog poroda se uopće ne sjećam infuzije, ali znam da sam dobila drip, a on se daje jedino kroz infuziju - znači dali su mi infuziju.

Kaj tebi nisu ponudili niti tu glukozu ili šta već, niti drip ...?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ma radim ja na tome da MM bude na porodu, skupljam argumente (mada bi to trebalo biti i bez njih). Obradit ću već njega.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Riana, pa gdje si ti, ja mislila da sam te prestrašila ...
    Naravno da ćeš ga obraditi, ionako ti kod poroda muž ništa ne vidi, jer stoji/sjedi iza uzglavlja. Ali zato vrijedi kao moralna podrška i da te pridigne i podupire glavu kada treba. Meni je u drugom porodu, kada sam odbila poroditi se u položaju kukca, podupirao leđa, jer sam se porodila u polusjedećem položaju. Na krevetu su spustili donji dio, tako da su mi noge bile niže od tijela. Izbori se bar za to. Ne sjećam se da li u Čakovcu imaju te dvodijelne krevete, ali to možeš pitati i na Tečaju. U Varaždinu ti sada imaju i stolčić. Možeš se doći poroditi i u Varaždin. Niti jedno rodilište nije nešto posebno bolje od onoga drugog, sve zavisi na kakvu ekipu naletiš i koliko se sama uspiješ izboriti. Jedino što znam da je u Varaždinu sestra Erika silno naprednih gledišta, ona je i glavna sestra primaljama. Da je barem ona mogla meni biti na porodu (bila je službeno na putu). Mislim da bih se jedino uz nju potpuno opustila i prepustila njezinom mišljenju.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Reći mužiću da mu ništa u životu neće moći nadomjestiti trenutak prvog plača, nikada i nigdje takav dragocjeni trenutak neće doživjeti... neki su potpora, neki stvarna pomoć, a neki stoje sa strane, ko MM i čekaju da se ssve svrši pa da uslika bebicu. U svakom slučaju, trudove nam ne može olakšati, dovoljno je da je tamo i da se ne osjećaš ostavljeno, a za njega kao i za tebe je to neprocjenjivo iskustvo

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Bok,

Evo ja sam doma. Na poslu smo imali ADSL pa sam bez problema surfala, a doma imamo običnu liniju i sve mi se dugo otvara, a pogotovo navečer kad je 'gužva'.
    Danas je zadnji dan tečaja, govori jedna psihologica i kasnije medicinska sestra o radu u rađaoni tiekom poroda i o radu s babinjačama. jučer je govorila pedijatrica o dojenju, kasnijoj nadohrani, prehrani... Bilo je vrlo zanimljivi i što je najvažnije sve su informacije bile svježe.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Riana, puno sreće i hrabrosti ti želim. Trebali smo se postati na forumu Čakovečko rodilište. Možda bismo kojom informacijom barem malo pomogli i još nekome. 'Ajde tamo se javi kada dođeš doma, da čujemo kako je bilo?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •