Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 93

Tema: Pišonja

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Pišonja

Imao jedan problemčić, pa pomozite ako znate.

Naš dečkić (ima godinu i pol) imao je neku malo jaču virozu i došli smo na hitnu s njim, nakon kratkog pregleda doktorica je zaključila da se vjerovatno radi o virozi, jer je sve ostalo bilo u redu, i na kraju je još išla pogledati pišonju. rekla je da se ispod kožice, tamo gdje se još nemože prevući, nakupilo bijelih nakupina, kao gnoj i da mu to moraju očistiti, jer će se upaliti i da će to onda morati operirati i kako to strašno onda boli.
    na silu su mu prevukli kožicu do kraja (rekla je doktorica da je i više nego dosta široka da se prevuče). Jadničak je tako jako plakao-tada je imao oko 9 mj., potpuno je ostao bez zraka .
    nakon toga pokazala mi je doktorica da kad budem mazala sa kremom povučem skroz do kraja.mi kod kuće nismo smjeli niti mu ga dotaknut on bi ostajao bez zraka i trgao se od boli. Mazali jesmo, ali nismo mogli povući do kraja već samo malo dalje nego što smo prije povlačili.

Sada je kožica doslovno prirasla na glavić, i dalje ni makac.
    Naša pedijatrica je nakon tog njihovog zahvata popljuvala doktore sa hitne, da to nisu smjeli trgati, i rekla da će sve to biti u redu.
    Na pregledu prije tjedan dana je pak rekla da sad ipak malo forsiramo to povlačenje malo po malo.

mene sad zanima, da li je to normalno da se kožica tako prirašteno drži za glavić, ili se inače kožica nemože povući zato što je pretijesna? :?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Obzirom da sam svom mangupu od prvog dana vježbala kožicu ne bih ti znala reći jeli uobičajeno, ali svakako mi se čini da biste trebali lagano i nježno poraditi na tome.
    POkušajte to raditi u kadi, kad se kupa i kad se dobro natopi.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I mi smo njemu od prvog dana vježbali, i mislim da bi sve bilo u redu da nisu na silu vukli.

ali me zanima iz kojeg razloga se inače ne može kožica prevući, da li zato što je pretijesna ili se i kod vašeg dečkića držala "priljepljena"??? :?

ne znam da li je ova naša situacija normalna ili je to posljedica trganja na silu??? :? :? :?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

imas o tome puno na forumu, utipkaj u pretrazni fimoza i sl. inace BC je sam pervukao kozicu prije jedno mjesec, mjesec i pol. nikad nismo forsirali, samo smo ga uputili da bi bilo dobro dok se kupa da to sam malo navuce ako moze. i eto nako godinu dana sam je prevukao.
    evo iskopah ti ova dva topika
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ghlight=fimoza
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...ghlight=fimoza

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hvala ti puno spajalica
    Sad sam skužila da to nije ništa neubičajeno.
    Mislim da ću se odlučiti za opciju povlačiti i čistiti samo koliko ide, ne želim mu trgati i primjenjivati silu, jer nemamo nikakvih problema s piškanjem ili bilo čime drugim. njemu je već više od polovice vani kad se povuče. I puštat ću ga da sam vuče i gnjavi (to mu baš dobro ide ) mislim da bi to čak mogao i sam riješiti.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jadan decko

ja sam svoju pedicu fizicki sprijecila da malom prevuce kozicu na silu. poludila sam na nju. nazalost, prava fimoza je moguca bas kod tog prevlacenja na silu, jer onda kozica sraste za glavic. nadam se da kod vas to nece biti slucaj.

a za doktore

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Pa to nam se i dogodilo, srasla je kožica za glavić :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

skuzila sam, ali fizioloska fimoza je normalna (prirodna) pojava koja se sama od sebe rijesi sa 2-3-4-12 godina ili kasnije, kako kod kojeg decka. a ovim prevlacenjem na silu moze doci do prave fimoze, koja se kasnije eventualno mora rijesiti kirurskim putem. zato ja i nisam dala pedici da mi prevlaci na silu. moj f. ima 2 i pol i jos mu je kozica potpuno zalijepljena, ali zasad ne kanim poduzimati nista oko toga.

nadam se da ce i kod vas biti sve ok.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

E ja sad neznam da li bi mu bila zaljepljena i da nije trgano ili se zaljepila zato što su mu prevlačili na silu??? :? :? :?
    A zaljepljena mu je na polovici glavića i to skroz okolo, samo mi se čini da se na dva mjesta ipak ne drži a to se mikroskopske rupice, i mislim da baš te rupice spašavaju da se ne upali jer kroz njih može izlaziti ako se pojavi malo onoga bijeloga.

i ja se nadam da će biti ok

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mom malenom se pišonja upalio i otekao jer se između kožice i glavića nakupilo nečistoća. Ne sjećam se točno koliko je bio star, ali imao je oko godinu dana, plus-minus.

Ja sam se bojala da doktori ne bi napravili upravo to što su vama napravili, pa ga nisam ni vodila kod doktora, nego sam mu sama prevukla kožicu do kraja i očistila to što sam nježnije i bezbolnije mogla. Sraslo je, srećom, samo na jednom dijelu. Nakon toga smo kod svakog kupanja malo-pomalo navlačili i mrdali kožicu i sad je OK, da se skroz prevući preko glavića kao kod odraslog čovjeka. Sigurno će tako biti i kod vas!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Cookie prvotno napisa
    Sigurno će tako biti i kod vas!
    Nadam se :/
    Samo se bojim da će mu opet htjet trgati, kao i prvi put

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Sanymama prvotno napisa
    Citiraj Cookie prvotno napisa
    Sigurno će tako biti i kod vas!
    Nadam se :/
    Samo se bojim da će mu opet htjet trgati, kao i prvi put
    Dakle, naša hitnu stvarno treba izbjegavati.

Slijedeći put kada budeš kod doktora izričito naglasi da ne želiš da mu to naprave.
    Nema potrebe, osim ako dijete ne bude imalo većih upala ili nekih drugih problema.
    Moj M ima skoro 6 godina i neda mu se prevući, ali ja doktorima nedam ni blizu.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Maxovamama, budi oprezna, sa našom hitnom, mene nisu ni pitali niti su mi išta rekli, samo ga je pregledavala i najednom hop- ona vuče-on vrišti, nisu mi čak ni rekli da će povući a kamoli pitali da li želim da povuču, nisam niti stigla reagirati

Pa sad recite da li je to u redu?

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bas citam ova vasa iskustva i razmisljam dal onda na kraju treba prevlaciti kozicu ili go with the flow? moj mishonja ima 7 mj. i vec od njegovog 2.mj nam pedica govori da trebamo povlaciti kozicu il da ce se bakterije nakupiti i upaliti pa ce ga bubati ili cemo morati kirurgu da mu on to reze.
    jednom mu je ona kad smo dosli na cijepljenje to relativno jako povukla i pukla je kozica i na peleni je bilo nekoliko kapi krvi ali nije plakao.
    prijatelj koji je isto doktor nam je savjetovao da mu kod kupanja lagano potezemo kozicu ali da ne treba na silu i da mu to bijelo (prljavo) oko pimpaca svaku put ocistimo...
    sad koga slusati?
    ne bi htjela da jednog dana jadnicak mora kirurgu zbog toga... sva se jezim od te pomisli...

:?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

povlačiti koliko ide i čistiti sigurno treba, jer se inače skupi svega unutra,
    samo baš nisam za primjenjivanje sile

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Apsolutno sma za povlačenje...ali ne na silu već dokle ide pa možda još pinkicu 'preko..
    S mojim sinom je sve bilo ok dok sam ja o tome vodila brigu, kad je to malac "preuzeo sam" (moš' mislit ) malo se slijepilo...
    S 5.godina otišli smo na dječju kirurgiju, namazao mu gelom malo trgnuo a frajer ni be...
    I otišli smo kući.Bezbolno.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ima li netko tko uopće ne čisti i ne povlači kožicu :?

Naime, M. od svojih cca 6 mjeseci ne da ni blizu da mu taknem pišu a kamoli u kadi da ga uspijem uhvatiti onako cijelog migoljavog

Pa se ponekad pitam je li to OK, ima li unutra zaista nekakvih nakupina?

Za sad nema nikakvih problema sa pišonjom, kuc-kuc

Neki dan sam ga probala nakon kupanja sa vaticom i uljem ali NEMA ŠANSE.. mogu ga samo ozlijediti u toj borbi

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Baš da uopće ne čistimo i ne, ali nismo niti redoviti :/

Nama je naša pedica rekla da ima vremena do škole, a po ovom što cure pišu ima i više od toga.

Dok nam je jedna zgb privatna pedica rekla da to najbolje srediti kod kirurga i to još prošle godine...nema šanse 8)

Mislim da je najbitnije držati higijenu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

našem bebaču je pedijatar prevuko kožicu kad je imao cca 3mj., jadničak je plakao, a piša mu se zacrvenila i bila po kožici krvava čak je i na pelenici ostalo traga, meni je bilo grozno to gledati, slijedeći put kada smo došli ista priča. Malo sam istraživala i saznala da se mišljenja razlikuju od pedijatra do pedijatra. Ja mu katkad prevučem kožicu koliko mogu-bez da mu nanosim bol, obrišem vl. maramicom i namažem običnim bebi uljem. Ima 10mj. i zasad nema problema. :D
    Izgleda da moraš pronaći opciju koja ti odgovara, a nitko ti ne može garantirati da će sve biti ok

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni nikako nije u redu ne vršiti higijenu pišonje..NHF

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

[quote="Krampus"]Apsolutno sma za povlačenje...ali ne na silu već dokle ide pa možda još pinkicu 'preko..
    quote]

slažem se sa tobom

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa
    ja

posto on ne nosi pelene otkad je navrsio 5 mjeseci, redovito ga kupam, ne vidim potrebu za tim.

osim toga, ta famozna "fimoza" je izgleda neka bolest novog doba, posto nitko od nasih oceva to nije imao. cudno, a?

naravno, ne mislim na fiziolosku fimozu, o kojoj ima sjajan tekst na portalu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    ja

posto on ne nosi pelene otkad je navrsio 5 mjeseci, redovito ga kupam, ne vidim potrebu za tim.

osim toga, ta famozna "fimoza" je izgleda neka bolest novog doba, posto nitko od nasih oceva to nije imao. cudno, a?

i ja sam u toj skupini. nešto malo sam pokušavala na početku, ali nam je naša pedijatrica rekla da povlačimo samo dokle ide - ništa nikako na silu. i onda je on sam počeo i te kako povlačiti
    uglavnom, ima sedam i pol godina, još mu se ne može skroz prevući kožica, nikad mu se pišo nije upalio. i pedijatrica se uopće ne brine zbog toga.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja

Oprosti, ali kakve veze ima to što ga redovito kupaš
    Mislim...kupaš i sebe pretpostavljam redovito, ali onu stvar možda redovitije pereš NHF
    Hoću reći, nevezano za fimoze( a bilo ih je samo se niej previše o tome pričalo) na malcu se skupi jedna vrsta skrame, od gaćica od vlage, od mokraće od svega pomalo..i logično mi je pri kupanju a i između toga dakle pri prepovijanju i slično nategnut kožicu koliko ide i to očistiti..i to raditi redovito. Nisu sva djeca jednako sklona nakupljanju kao što nisu ni sve pišonje jednakog izgleda i oblika, mada skoro pa izgledaju isto
    Ono što ne ide.. a to ne ide..

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    ja

Oprosti, ali kakve veze ima to što ga redovito kupaš
    Mislim...kupaš i sebe pretpostavljam redovito, ali onu stvar možda redovitije pereš NHF
    Hoću reći, nevezano za fimoze( a bilo ih je samo se niej previše o tome pričalo) na malcu se skupi jedna vrsta skrame, od gaćica od vlage, od mokraće od svega pomalo..i logično mi je pri kupanju a i između toga dakle pri prepovijanju i slično nategnut kožicu koliko ide i to očistiti..i to raditi redovito.

Paaa, ono malo što uspijem jednom u dva mjeseca na sekundu mu povući kožicu - ustanovim da ispod NEMA NIČEGA, ni trunke ičega bijelog i sl.
    Tak da vjerujem u tezu da ako ne diraš - prljavština ni ne ulazi unutra.
    Evo, takav je kod nas slučaj.

Mislim, nije baš da i imam izbora. trbalo bi nas troje držat ga i uz njegovo vrištanje mu počistit pišu.
    A to mi se čini malo tu mač

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ni ja sinu ne čistim ništa posebno. Kad se kupa , kažem mu da malo nategne, koliko ide. I to je to.
    Ima skoro 6 godina i ne može mu se prevući.
    Smatram da će sam srediti stvar kada za to dođe vrijeme.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Paaa, ono malo što uspijem jednom u dva mjeseca na sekundu mu povući kožicu - ustanovim da ispod NEMA NIČEGA, ni trunke ičega bijelog i sl.
    Tak da vjerujem u tezu da ako ne diraš - prljavština ni ne ulazi unutra.
    Evo, takav je kod nas slučaj.

Mislim, nije baš da i imam izbora. trbalo bi nas troje držat ga i uz njegovo vrištanje mu počistit pišu.
    A to mi se čini malo tu mač

Ok, poštujem tvoju tvrdnju..ali nemoj me krivo shvatiti, to vrištanje..?
    Nekako mi se čini da do njega ne bi došlo da je od početka pišonja diran lagano i da se navikao na taj i takav dodir.
    Sad..šta je tu je valjda će jednog dana prestati vrištati

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mislim da si ti ipak mene krivo shvatila...

rekoh da od nekih 6 mjeseci ne da da mu se dira; do onda sam ga čistila nakon svakog kupanja ofkors

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne znam kakva je stvar sa našim očevima jer nisam nikad pitala niti o tome razgovarala. Također sam mislila da nema ničeg prljavog, no kad je pedijatar prevukao kožicu do kraja iznenadila sam se :shock: , bilo je itekako bijelo. Ni ja nisam za prevlačenje na silu, koliko ide...
    bitno je da se vježba i obriše

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mislim da si ti ipak mene krivo shvatila...

rekoh da od nekih 6 mjeseci ne da da mu se dira; do onda sam ga čistila nakon svakog kupanja ofkors

moguće da jesam :?
    ali sad mi tek niej jasno, zašto te ne pušta da mu diraš..neka trauma ili nešto ???

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ma meni je više zlo od ovoga. kod nas si doktori stvarno stvašta daju za pravo.
    mi smo imali svašta, neću sve ponavljati ali dobro bi bilo da pročitate što se već pisalo jer idemo svaki put ispočetka.
    utješit ću te da je nakon nasilnog prevlačenja i ponovnog sljepljivanja kod nas to samo od sebe krenulo nakon cca godinu dana. iako su govorili da će morati kirurški.
    nedavno se opet slijepilo zbog upalice pa sad opet prognoziraju da neće proć bez kirurga, a ja opet ne dam. naša pedijatrica samo piše uputnice kirurgu, ko da to nije ništa. taj dio tijela ima važne funkcije!

ukratko:
    to je sve normalno, fimoza se ne mora riješiti do iza puberteta
    ne treba ništa navlačiti, samo prati izvana
    ako se baš želi riješiti, postoje blaže metode-doduše kortikosteroidi, ili vježbanje (što se kod nas obično savjetuje), ali to vani preporučuju odraslima, a ne tako maloj djeci
    -postoje cijele organizacije npr. u SAD koje se bave time i smatraju da je svo to navlačenje maltretiranje djece, a pogotovo su protiv te prisilne kirurgije (cijela kampanja protiv obrezivanja koje je kod njih bilo uobičajeno, mame na forumima ponosno u potpis stavljaju NO CIRC (no circumcision), Intact)
    -u nekim zemljama roditelji mogu na sud ako obrežu dijete, to je napad na njegov fizički integritet (a kod nas ti kažu da je to medicinski indicirano, na osnovu prastarih statistika po kojima se fimoza treba riješiti do 3 ili 7 god) . medicinski je to vrlo rijetko potrebno, iako naši kirurzi i pedijatri ne misle tako (sve zato što misle da je to sitnica i da taj dio tijela nije bitan)

mene plaši jedna stvar, a to je da svi naši pedijatri smatraju da to treba riješiti do škole, i to im je u sklopu sistematskog. da li im je to propisano?? meni se stalno prijete da to moram riješiti do škole, ispada da me država tjera da operiram dijete koje nema nikakvih problema???

idem sad nać stare topice, ima puno korisnih linkova

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

[quote="Krampus"]
    zašto te ne pušta da mu diraš..neka trauma ili nešto ???

nasilno prevlačenje je gadna trauma vjeruj mi, kao i tzv odljepljivanje ili adhesiolisa, obrezivanje može imati doživotne posljedice na psihu i seksualni život koje se tek istražuju...

možda i svo to vježbanje ostavlja posljedice. zašto bi ih netko uopće trebao navlačiti i dirati? zamisli neku paralelu na curicama?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo par linkova o njezi: (mislim da ću ih na kraju i prevesti koliko sam puta stavila te linkove)

http://www.nocirc.org/publish/4pam.pdf
    http://www.cirp.org/library/normal/aap1999/
    http://www.nocirc.org/publish/6pam.pdf

Na stranicama www.cirp.org i www.nocirc.org možete naći puno na ovu temu, jer se bave prikupljanjem informacija u cilju sprečavanja rutinskog obrezivanja dečkića u američkim rodilištima (kod nas je problem prečesto maltretiranje iz "medicinskih" razloga)

Problem je što mnogi liječnici prema starijim istraživanjima misle da je granica 3 godine, tj. ako se do tada ne može prevući treba reagirati. Druga varijanta je da smatraju da se to treba "rješiti" do škole. Pa onda roditelje plaše da će ako ne navlače kasnije biti nužno odljepljivanje i obrezivanje. I čini mi se da se na to dosta olako odlučuju, zanemarujući ili ne poznajući važnu funkciju tog dijela tijela.
    I onda ispada da je medicinski problem nešto što je po novijim saznanjima potpuno u skladu s prirodnim razvojem. Nema ni zdravstvenih ni higijenskih razloga za navlačenje i u mnogim krajevima svijeta je to potpuno nepoznata praksa (da ne govorim o povijesti).

S druge strane, dobar dio svijeta upravo je od tog dijela tijela napravio ritual (nije mi sad namjera napadati one koji to rade iz vjerskih razloga, samo prenosim što sam pročitala o povijesti ove prakse)-da li obrezivanje kao žrtva Bogu ili kao inicijacijski obred i obilježavanje prelaska u svijet odraslih ili kao kazna za masturbaciju. U SAD je obrezivanje započelo kao oblik prevencije masturbacije, a kasnije su se tražile (izmišljale?) razne bolesti koje se na taj način sprečavaju, sve kako bi se opravdala unosna praksa rutinskog obrezivanja novorođenčadi (jer to naplaćuju). I danas se to pokušava nametnuti po nerazvijenim krajevima Afrike kao prevencija side i sl.

Uglavnom, izgleda da odrasli imaju silnu potrebu dirati taj dio tijela (neki to tumače ljubomorom na mladost i plodnost djeteta).

Naročito mi se svidjelo ovo:
    Najveći problem koji će bilo koji dječak imati s prepucijem je taj da će netko drugi pomisliti da on ima problem!

“The worst foreskin problem most
    intact males ever have is that someone
    thinks they have a problem.”
    John A. Erickson

Evo, da ne ostanem dužna izvor, sa stranica i brošura za roditelje koje sam navela u ranijem postu
    (National Organization
    of Circumcision Information
    Resource Centers, www.nocirc.org)

oni kažurva osoba koja treba prevući prepucij je dječak sam. (on će to napraviti kad se ta dva tkiva potpuno odljepe i kad otvor bude dovoljno širok, pa će to moći napraviti bezbolno)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ok..evo dio teksta koji se bavi higijenom spolovila

Pod prepucijem penisa vrlo se rado skuplja takozvana smegma, narodski rečeno "sirček", stvara se masnoća koju izlučuje upravo prepucij i koji se skuplja na glaviću uda. Upravo zato kožicu treba potegnuti unatrag i redovito prati penis sapunom i toplom vodom. Neoprani glavić uzrokuje neugodan miris, a pretjerano nakupljanje smegme može prijeći u upalu i bolest koju nazivamo parafimoza.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

treba prati ako se da prevući. ako je skroz zatvoreno onda ne može stvarati probleme.
    parafimoza nema veze s time. parafimoza nastaje ako se prepucij prevuče a ne može se vratiti natrag. to vam je jako gadno i opasno. ali nema veze s higijenom nego s prevlačenjem prije vremena, dok otvor nije dovoljno širok.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tulip o kojoj točno fimozi pričaš, patološkoj ili fiziološkoj?
    kod fiziološke mi je normalno da se ne ide na operaciju, ali i vidljivi su neki pomaci, uvijek se bar malo može prevući.
    kod nas je slučaj da njemu kožica nije sljepljena nego je srasla i nema šanse da se ikada pomakne i milimetra, patološka fimoza. prevlačenje kod njega izgleda otprilike kao da ideš natezat kožu na palcu, figurativno rečeno.
    savjetovano nam je da na operaciju idemo kad se skine iz pelena.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

tak je izgledalo i kod nas, nije se ništa moglo i bilo je skroz usko. i rekli su da neće ići samo, i da je patološka fimoza nastala nasilnim prevlačenjem tj. adhesiolisom i parafimozom, pa je ipak išlo samo od sebe nakon nekog vremena. oni svi vole rezati. a za to ti nikad nije kasno. kad jednom odrežeš gotovo je.
    kod beba se ta dva tkiva razvijaju zajedno pa se postupno odvoje. dok nije sazrelo ne možeš ih razdvojiti nego silom.
    pročitajte linkove. toplo preporučam stranice od nocirc organizacije, pa surfajte po njima sami, ima puno toga tamo

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

koliko tvoj ima godina i kad mu se počelo prevlačiti?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tulip bravo.

Tashunica, ako jos nosi pelene vjerojatno nema govora o patoloskoj fimozi, jer je premlad. moj f. ima 2,5 i ne moze mu se kozica prevuci niti milimetra, ali ja ne dam dirati. ako se ne prevuce do puberteta, onda cu razmisljati o tome (tj. on ce razmisljati ).

nasmjesnije (i najgluplje ) mi je kad pricaju o fimozi kod beba od par mjeseci, godinu dana itd. moja (bivsa) pedica je mene napadala sa pricama o fimozi kad je f. imao godinu dana!!! ja sam ju fizicki sprijecila da mu prevuce kozicu na silu (nije me poslusala kad sam rekla da ne zelim da mu navlaci, zamislite :shock.

inace, jako sam protiv obrezivanja i takvih stvari, znam da negdje spada u religiju ali to mi je :/ . slazem se s onim sto je tulip napisala negdje gore. uzas mi je da je u americi djir da se sva muska djeca obrezuju. katastrofa! jadni decki.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

tulip

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sve to možda stoji, ali kod nas je problem e. coli koja se stalno vraća, a jednom je imao i sepsu od nje pa bi bilo najpametnije riješiti fimozu, jer ona uzrokuje zadržavanje bakterija.
    kod patološke fimoze se kožica ne može ni na silu prevuć.
    mi smo kirurgu rekli kad je spuštao testise da pokuša riješiti fimozu (ne rezanjem), on je pokušao nekakvim instrumentom (zaboravila sam o čemu se radi), ali nije uspio baš zato jer je kožica srasla.
    nije mu htio rezati, jer bi tri reza odjednom bila previše.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ponovo ću napisat što je bilo kod nas: ja sam odpočetka bila protiv navlačenja, a nije išlo ni milimetra. međutim s tri i pol je imao problema s mokrenjem, pa smo ga vodili i pedijatru i nekoliko urologa i kirurgu, svi su rekli da to nikad neće ić samo i da preporučaju obrezivanje (još ću reći da su nam ti liječnici bili poznanici i njihovi kolege, znači ne sumnjam u njihovu dobronamjernost). pitala sam za kortikosteroidne kreme koje se u svijetu uspješno koriste (ali više za odrasle, jer se smatra da kod djece i ne treba ništa forsirati) pa su mi se smijali. uglavnom, mislili su da je uzrok problemima s mokrenjem upravo fimoza.
    kirurg je zaključio da bi moglo ići adhesiolisom (to je ono što spominješ, kad na silu jednim metalnim štapićem pokida adhesije između dva tkiva) pa je to i napravio (ja sam tada bila sretna što će proć bez obrezivanja). ali nam je drugi dan kad smo prevukli kožica ostala zaglavljena (parafimoza). jurili na hitnu, već sve nateklo i poplavilo, strašno. e to si stvarno ne želite, moglo je jako grdo završit, a ovako je bila jedna grozna trauma, pustila sam ga da piški po parketu, stavljala ga u kadu s vodom, to ga je toliko bolilo da se nije usudio piškit. naravno nakon toga se uvijek boji i protivi da ga itko dira, a nije se čak ni sam igrao što većina dečkića radi (i na taj način riješe fimozu).
    nakon toga su se doktori složili da treba rezat, iako se lijepo oporavilo, ali se natrag slijepilo odn. otvor se stisnuo. ja nisam dala, jer sam pročitala valjda tonu materijala o tome kako treba sve pustit na miru. nadala sam se da nisu preveliku štetu napravili.
    nakon otprilike godinu dana počelo se samo polako širit i odljepljivat. što je najgore tu i tamo opet ima problema s mokrenjem (tanki mlaz) -znači da fimoza nije bila uzrok tome i da je svo maltretiranje bilo nepotrebno.
    E da bi sad zaradio neku upalu i opet se stislo pa opet pedica napisala uputnicu kirurgu. a ja pitam-jel ima šanse da opet ide samo od sebe-a ona kaže pa možete probat ako vam se da??? (neko bi sad reko -jesam ti rekao da neće proć bez noža, a drugi opet pišu da se prilikom upale otvor stisne kako bi zaštitio unutarnje dijelove od upale)

Uglavnom, izgleda da stavovi naših liječnika proizlaze iz mišljenja da prepucij nije baš bitan i da ga nije šteta maknuti te da takva operacijica nije ništa strašno. drugi se tome protive, (cijela revolucija u SAD-u, pogledajte one stranice nocirc, cirp, doc) jer je to nepotrebno, radikalno, skupo, neetično i zadire u prava djeteta. i vrlo često se prezentira kao medicinski indicirano iako je kod djece to vrlo vrlo rijetko potrebno.

AKo mislite da zbog nekog problema ipak treba riješiti fimozu, znajte da se u svijetu koriste kortikosteroidne kreme s odličnim rezultatima (znam da kortikosteroidi nisu šala...) ili vježbanje (što kod nas ionako preporučuju) pa malo po malo. obrezivanje se smatra zastarjelim, vrlo radikalnim, skupim, bolnim i traumatičnim. ako nema problema, ne bi trebalo ništa dirati.
    neka dečko sam odluči kad naraste (ako se dotad samo ne riješi) jel mu smeta, hoće li vježbat, mazat ili rezat. etički gledano, ja mislim da ne smijem odlučiti tako nešto umjesto njega ako nije u životnoj opasnosti. neki cijeli život prožive (pa i seksaju se) s fimozom. da kažem moj mali će u svećenike pa mu neće treba, vjerojatno bi me napali da zadirem u njegovu slobodu.

e, tu dolazimo do fore da se kod nas u sklopu sistematskog pred školu to mora riješiti (moraš djetetu na silu ić to odlijepit ili amputirat da bi ti ona štrihala valjda neku kućicu na svom papiru pa da može u školu, jer inače neće dobit dva iz masturbiranja valjda). raspitivala sam se kod privatnih poliklinika što oni rade, pa i oni odljepljuju ovako i onako, al njima je to super biznis valjda po ljeti kad svi ti jadni fimozaši trebaju u školu.

ako neko zna ili može saznat tko je to propisao ili preporučio, voljela bi to znat, ali izgleda da je kod nas većinom struka suglasna o tome da treba riješit prije škole, iako to u svijetu nije tako. valjda svi uče po starim knjigama i statistikama. današnje studije pokazuju da se to može samo riješiti i do kraja puberteta..

žene ja ne smijem više na ovu temu dođe mi da grizem, a već sam dosta probdjela nad time i još nije kraj. za utjehu kod mlađeg je puno bolja situacija.

imam isprintano još dosta toga, probat ću popisat linkove, a ako ulovim vremena rado bi i prevela nešto, samo moram odabrati neki članak koji je najpotpuniji (pa da ga jednom za svagda stickamo na vrh, a ne svakih par mjeseci cijela saga ispočetka). ako neko zna nać, bilo je dobrih tekstova na hrvatskom i na Rodinim stranicama i na medicina.hr.

ne zamjerite na tako dugim postovima, a vjerojatno sam i nesuvisla, pokušavam sažeti jako puno toga odjednom.

dok se ne informirate ne dajte ih kirurzima u ruke

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovo si svakako pročitajte, vi kojima savjetuju obrezivanje:
    http://www.nocirc.org/articles/fleiss2.php
    P R O T E C T Your Uncircumcised Son
    E X P E R T M E D I C A L A D V I C E F O R P A R E N T S
    B Y P A U L M. F L E I S S

http://www.nocirc.org/publish/10pam.pdf
    Answers to Your Questions About the Bioethics of Infant Circumcision

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tulip nisi mi odgovorila, koliko je tvoj bio star kad mu se počela kožica prevlačiti barem malo?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

oko 4 i pol godine

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vec sam pisala, ali ponovo cu.
    Ja sa svojim ocem otvoreno pricam o fizioloskoj fimozi, jer imam dva sina, i znaci mi njegovo iskustvo.
    On se jasno seca kad nije mogla da mu se prevuce kozica, i kad je uspeo da je prevuce, znaci, sigurno nije bio mladji od 4, a mozda i 5 godina.
    Novi ima 3 godine i 8 meseci, nismo nasilno prevlacili, ali smo poceli da vezbamo kad je on mogao sam to da radi, i za sad mu se prevlaci do dna glavica, ali ne i do kraja. Takvo stanje je sigurno vec godinu dana.
    Pedijatri srecom ne gledaju.
    Izi ima 5 meseci, i samo malu rupicu, pogledam ponekad, ali ne diram nista. Ne znam kakva nam je nova pedijatrica po tom pitanju, ali nadam se da nece uraditi nista neocekivano.

tulip, rispekt.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Max ima skoro 6 godina i ne može mu se prevući. Mada je mlaz normalan i nema upala. Nisam nikada dozvolila doktoru da mu to dira.
    Zanima me ovo što je Tulip napisala da ne može u školu dok mu se ne prevuče? Zar je to istina? Ako je, onda je to najveća glupost koju sam čula.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vec sam pisala na slicnoj temi.
    Malcu su sa svega 10 dana starosti prevukli kozicu do kraja, bez upozorenja, ja se nisam ni snasla.
    Pedica je rekla prevlaciti svaki dan i cistiti s vodom i vatom.
    To sam i radila ali nisam prevlacila do kraja nego samo malo, kolko je islo lagano.
    S 4 mj. kad je zavrsio u bolnici zbog jakog urinoinfekta, pedica mu je opet do kraja prevukla kozicu i opet sam ja ostala :shock: jer se opet nisam ni snasla, one to naprave tolkom brzinom da je to strasno.
    Urinoinfekti su se nastavili i ja sam jednostavno prestala cistiti svaki dan. Od onda, niti jednom nije imao nikakvu upalu.
    Ocistim mu mozda 1 u 2 mjeseca, tek tolko, ali jos nijednom, od kad sam prestala svakodnevno cistiti, nisam nasla nikakve necistoce.
    Srecom, nista mu se nije sljepilo, super mu se moze prevuc kozica al cu ipak s drugim djetetom (ako bude decko) biti pametnija.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa
    Malcu su sa svega 10 dana starosti prevukli kozicu do kraja, bez upozorenja, ja se nisam ni snasla.
    ...
    S 4 mj. kad je zavrsio u bolnici zbog jakog urinoinfekta, pedica mu je opet do kraja prevukla kozicu i opet sam ja ostala :shock: jer se opet nisam ni snasla, one to naprave tolkom brzinom da je to strasno.
    Ovog treba da bude svesna svaka mama malog decaka, na zalost.

koksy, super da se sve resilo.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •