Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: prava i prijava na HZZ i HZZO

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prava i prijava na HZZ i HZZO

Bok mame i buduce mame, molim savjet jer ne znam otkuda da krenem, zelim se informirati prije no sto krenem sredjivati papirologiju..

Malo je poduze pa molim za razumijevanje
    Ovako, apsolvent sam, inace sam studirala vanredno, rodila sam prije par godina prvo dijete i tada bila prijavljena na zavod pod 'ostali trazitelji zaposlenja', zaposlila se i kasnije dobivala naknadu tijekom trudnoce i nakon poroda (ali u drugome gradu, u medjuvremenu smo se preselili u zagreb). E sad, otkako smo u zagrebu nisam se prijavljivala na zavod i sluzbeno nigdje ne radim, nisam jos promijenila dotora opce prakse, znaci jos sam prijavljena kod dr u drugome gradu pa me zanima:

1. sad sam zbunjena, da li sam ja uopce jos uvijek prijavljena na zavod u gradu gdje sam prije zivjela, te da li se sada prije promjene doktora trebam otici prvo prijaviti na zavod ili se mogu otici prijaviti ravno kod novog dr?

2. kao sto sam vec napisala da otkako sam u zg nisam se prijavljivala na zavod jer nisam imala u planu traziti aktivno posao dok ne diplomiram - sada sam trudna s drugim djetetom - vjerujem da nemam pravo na tijekom trudnoce odn. nakon poroda. U zg smo oboje manje od 5 godina (suprug nekoliko mj.manje od 5 god.) tako da nemamo pravo ni na jednokratnu naknadu. Inace radim i pomazem kod supruga koji ima svoj obrt, placa gro poreza gradu ZG i drzavi i jos kojekakve naknade te kako nemamo pravo ni na jedokratnu novcanu naknadu bih se ukoliko je moguce sada zeljela prijaviti na zavod da ostvarim nekakvu naknadu nakon poroda jer mi trenutno staz ne ide..je li to uopce moguce?

Nadam se da nisam pitala nista sto se kosi s pravilima foruma, ako jesam ispricavam se unaprijed.

Svaki savjet je dobrodosao

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bebe,

promjenu boravka trebaš prijaviti i na HZZO, jer ti se time i mijenja područna nadležnost. Također, isto trebaš napraviti i na HZZZ. Budi ljubazna pa nazovi na HZZZ .

Više o prijavi na HZZZ imaš i na njihovim stranicama. Izvoli link .

Također, nazovi i na HZZO 0800 79 79 te se raspitaj što je potrebno kod izmjene osobnih podataka.

Konkretnije ti ne mogu pomoći, jer nisi navela niti jedan datirani podatak, pa ću te moliti da se za konkretna prava po osnovi nezaposlenosti javiš na HZZZ.

Što se tiče rodiljne naknade..po novom Zakonu imaš pravo na rodiljnu naknadu i kao majka kućanica, ako imaš zadovoljene uvjete:
    - zdravstvenog osiguranja preko HZZO (preko supruga, HZZZ-a ili bilo kako drugačije)
    - imaš HR državljanstvo ili stalni boravak
    - s prebivanjem u HR dužem od 5 godina.

U ovom slučaju ostvaruješ pravo na rodiljnu brigu i roditeljsku brigu sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, a naknada iznosi 1663 kune mjesečno do 1. godine djetetovog života.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala na odgovoru, samo da potvrdim, znaci ipak ne moram biti prijavljena na biro godinu dana da bi ostvarila naknadu?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Bébé prvotno napisa
    Hvala na odgovoru, samo da potvrdim, znaci ipak ne moram biti prijavljena na biro godinu dana da bi ostvarila naknadu?
    Ne

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, thanks, ipak cu nazvati jos hzzo za detaljnije info, zvuci bajno - ako je tako bit cu sretna :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila sam danas u HZZ i receno mi je da oni nemaju veze sa zdravstvenim osiguranjem da su oni iskljucivo ustanova koja zaposljava, isto tako mi je receno da nemaju veze ni sa porodiljnom naknadom da se i za to obratim u HZZO te da i po novom zakonu treba se biti prijavljen na zavod barem 9mj prije poroda tak da mi sad bas i nije sve najjasnije. Sutra cu otic u HZZO, samo da me odtamo opet ne posalju na biro...izgleda da nitko tamo ne zna u biti kako stvari stoje..

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

već neko vriejme ne trebaš biti prijavljena na HZZ da bi ostvarila pravo na zdravstveno. Dakle, pravac na HZZO i tamo se prijavi (kupi prije onu tiskanicu za prijavu) i onda se dalje tamo raspitaj za naknadu, stvarno ne znam za te uvjete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vec sam se danas prijavila na biro jer mi je zena rekla da ce mi i to kao trebati i sutra me narucila na konzultacije i sta sad, ce me vozati na te konzultacije svaki mjesec a ja niti ne trazim zaposlenje?!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto se ne moze editirati post?

Pa pisem opet, sad sam pogledala prijavnicu za koju mi je zena na salteru rekla da donesem sutra popunjenu na taj sastanak, znaci li to onda da nisam jos definitivno prijavljena na biro (?) pa koliko vidim ne moram onda ni otici na taj sastanak jer kako mi se cini od biroa nistkoristi, meni treba jedino prijava na zdravstveno jer zelim se prijaviti kod dr.opce i soc. ginekologa te ostvarti porodiljnu naknadu...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na biro ne moraš biti prijavljena.
    tvoja je dobra volja hoćeš li se ili ne prijavit, a jedina "pogodnost" je kao "prednost" pri traženju posla (možeš si mislit).

već nekoliko godina biro i zdravstveno nemaju veze jedno s drugim. ne moraš biti na birou da bi imala zdravstveno osiguranje.

ps. kad već ideš na zdravstveno nemoj si zaboravit popunit ugovor za dopunsko koje imaš besplatno kao nezaposlena.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da hvala, od danas sam informirana bilo bi dobro da mi je to prije netko rekao jer bi si danas ustedila vremena za odlazak na biro, odn. jedina pogodnost koja mi moze koristiti prijavom na biro je besplatan gradski prijevoz.... Nista onda, sutra idem u hzzo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ako si se prijavio na HZZ, obavezno se odmah prijavi i na HZZO. Pitaj na HZZO što ti treba da bi se prijavio kao nezaposlena osoba (moraš biti registriran na HZZ). Rok ti je 30 (odnosno mislim 90 dana) po prestanku zaposlenja (redovnog školovanja - diploma/završni ispit).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kontam da sam jos uvijek prijavljena u hzzo ali u drugome gradu jer imam vazecu zdravstvenu jedino mi je participacija istekla ima vec dosta vremena...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo sam zvala dodjeljenu savjetnicu da ju pitam mogu li odgoditi sastanak za neki drugi put, namjeravala sam otici sutra ili neki drugi dan no gospodja je bila jako neugodna pa me zanima mogu li ja snositi kakve posljedice ako se uopce ne pojavim tamo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja jos uvijek placem jer me rasplakala, mozda sam osjetljivija i zbog hormona ali sto nije u redu nije u redu Sta mi je taj biro trebao

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bébé prvotno napisa
    Upravo sam zvala dodjeljenu savjetnicu da ju pitam mogu li odgoditi sastanak za neki drugi put, namjeravala sam otici sutra ili neki drugi dan no gospodja je bila jako neugodna pa me zanima mogu li ja snositi kakve posljedice ako se uopce ne pojavim tamo?
    možeš. može te odjaviti sa HZZ. Tvoja obveza je da se tamo pojaviš.

S druge strane, napisala sam ti u svom prvom postu, promijenila si mjesto prebivanja, provedi to i na HZZO-u. Nemoj "kontati" da si još uvijek prijavljena, već provjeri. Jer ako prođeš rok za prijavu, nećeš se moći naknadno prijaviti i izgubit ćeš prava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bok, evo ovako, na hzzo sam se prijavila i izvadila dopunsko, nije bilo nikakvih problema, jer sam vec bila prijavljena, samo ne u zg, pa su napravili odjavu i prijavu..

A sto se biroa tice, mislila sam na posljedice osim odjavljivanja sa hzz, napravila bi mi uslugu da me odjavi jer i sama namjeravam uciniti isto...

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Podižem, imam pitanje donekle vezano za temu

dakle, zanima me, ako netko slučajno zna, da li kod promjene prezimena o tome HZZO obavještava isključivo poslodavac ili to mogu i sama napraviti. Trenutno sam na komplikacijama pa mi firma ionako ništa ne uplaćuje u zdravstveno, a ja bih htjela izbjeći odlazak na posao, pogotovo u kadrovsku iz osobnih razloga
    Ako je to moguće, jel onda idem npr. u klovićevu i tamo to obavim?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za promjenu podataka o osiguranoj osobi ispunjava se tiskanica-2 - imaš ju na ovom linku http://www.hzzo-net.hr/dload/tiskanice/ObvUpl_Tisk2.pdf

samu predaju prijave možeš obaviti sama, ali ona mora biti ovjerena od strane poslodavca.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

opet podižem
    jer, obavila sam cijelu priču na poslu, promijenila radnu knjižicu, dostavila je u kadrovsku, oni su poslali zahtjev za mirovinsko i zdravstveno, uglevnom, kad stigne radne knjižica jave mi. Poslali su mi mailom taj isti obrazac, samo popunjen

Sad me zanima, kako dalje kod dr. opće prakse i ginekologa, tj. kod te primarne zdravstvene zaštite? Jel me oni sam automatski imaju promijenjenu ili moram njima donijet neki poseban dokument?
    Zanima me jer moram obaviti još par pregleda, odnosno, bitno mi je da mi na uputnicama piše novo prezime. Kako je cijeli zdravstveni sustav navodno sad umrežen, postoji li mogućnost da sad kad odem kod svoje dr. da me ona već ima pod novim prezimenom?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa
    kad stigne radne knjižica jave mi.
    ispravak = kad stigne zdravstvena iskaznica

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Normalno, da ćeš sa sobom uzeti zdravstvenu knjižicu kad ideš (bilo kojem) doktoru. Također, doktora opće prakse gdje imaš otvoren karton će u tvoj karton upisati promjenu podataka / zdravstvene iskaznice.

Ne trebaš ništa posebno javljati unaprijed, samo kad dolaziš kod njih uzmi novu zdravstvenu iskaznicu.

Također, ukoliko u međuvremenu moraš kod doktora, odnosno koristiš neki vid zdravstvene zaštite, sa sobom nosi kopiju prijavni obrazac (izmjene) podaka na HZZO-u (dok ne stigne zdravstvene knjižica). Tamo pišu svi podaci koji trebaju doktorima.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ja imam jedno pitanje u vezi s prijavljivanjem novorodenceta na hzzo. Nisam jos rodila, ali uskoro! Sve sam pohvatala sto se tice obveza nakon rodenja djeteta ali nikako da povezem to sa hzzo-om. Yapravo zanima me, posto sam ja zaposlena, djete ce imati zdravstveno preko mene ili?
    Zanima me dali za to dobijanje zdravstve papire na hzzo nosim ja ili moji iz firme. Koji su to tocno dokumenti?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj aquinta prvotno napisa
    ja imam jedno pitanje u vezi s prijavljivanjem novorodenceta na hzzo. Nisam jos rodila, ali uskoro! Sve sam pohvatala sto se tice obveza nakon rodenja djeteta ali nikako da povezem to sa hzzo-om. Yapravo zanima me, posto sam ja zaposlena, djete ce imati zdravstveno preko mene ili?
    Zanima me dali za to dobijanje zdravstve papire na hzzo nosim ja ili moji iz firme. Koji su to tocno dokumenti?
    U firmu pošalješ rodni list, a oni tebi pošalju knjižicu kad stigne..... tako sam ja....

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo malo opširnije - kad sredite prijavu djeteta, rodni list i prebivalište (ne znam koji je više raspored) onda prijavljuješ dijete na HZZO tako da ispuniš obrazac koji se kupuje u knjižari, tražiš obrazac za prijavu člana obitelji. Onda ga popuniš prema podacima iz svoje zdravstvene iskaznice i rodnog lista djeteta,a poslodavac ti potpiše i lupi žig. Mi smo to sami nosili u HZZO, neće svaki poslodavac to raditi za tebe
    dijete može imati zdravstveno i preko oca, ovisi što vam je jednostavnije, ali je bitno za zapamtiti preko koga je dijete osigurano jer to pitaju ako ste na hitnoj a nemate iskaznicu

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

puno hvala, sada mi je konacno sve puuuuuuuunooooo jasnije

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Nadam se da nisam zalutala u krivu temu, ali trebam par informacija.
    U 17. tjednu trudnoće sam, redoviti student, nezaposlena i zanima me imam li pravo na ikakvu naknadu tijekom trudnoće? Stanujem u Zg.

Za naknade nakon poroda mi je još rano raspitivati se, ali bi mi puno značilo ako bi me itko mogao uputiti imam li kakva prava na beneficije do poroda i kako ih ostvariti.

Unaprijed hvala za bilo kakvu pomoć!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

macakoljacica,

ovdje je topic isključivo posvećen studenticama trudnicama i majkama.

Inače, tijekom trudnoće nemaš prava na nikakvu naknadu, ali ako imaš problema u trudnoći i eventualno preporučeno mirovanje, možeš tražiti mirovanje studentskih prava. Na ovo imaš definitivno pravo tijekom rodiljnog dopusta. Raspitaj se u svojoj referadi.

Što se tiče rodiljne naknade, nju možeš ostvariti kao roditelj izvan sustava rada, bitno je da imaš zdravstveno osiguranje. Naknadu ostvaruješ od rođenja djeteta narednih godinu dana u visini od 1663 kune i to potražuješ od svojeg područnog ureda HZZO-a.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •