Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Kako da znam jel mu dovoljno mlijeka?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Kako da znam jel mu dovoljno mlijeka?

Ne znam sta me spopalo - PMS, sta li, ali postajem nesigurna!
    Mozda i zato sto smo saznali za anemiju pa vec u sve pocinjem sumnjati.

Super nam ide s dojenjem od prvog dana. Maleni ima 9 mjeseci i 10kg, dojen iskljucivo do 6. mjeseca, a sada je na dohrani i dalje dojen, off course.

Pitat cete se sto me onda zabrinjava:
    evo ovako: pocela sam raditi kad je navrsio 7 i nesto mjeseci puno radno vrijeme. U pocetku sam ga obavezno podojila ujutro nakon budjenja, za vrijeme pauze za rucak oko 1, izdajala se na poslu, i onda nakon vecere (i naravno ono po noci). No, u zadnje vrijeme bas i nece sisat ujutro, za vrijeme pauze tak-tak, pa se onda i izdojim manje jer se manje trazi, i za veceru mu se isto ne da, pa se probudi tek oko ponoci da bi nesto posisao. Naravno da mu uvijek nudim siku kad sam u mogucnosti, al ne pali ako ju zbilja nece.

Znam da bi idealno rjesenje bilo da mi stalno visi na siki ili da se cesce izdajam, ali nista od toga nije moguce. I ovo sto se jednom izdajam na poslu se moze smatrati predugim izbivanjem :/

Zanima me, dakle, kako mogu biti znati je li dobio dovoljno mlijeka :?
    Jel nuzno da popije odredjenu kolicinu?

Kravlje mlijeko mu ni u kojem obliku zbog alergije ne mogu dati, popije rizino u kasici, no, sve to nije to :/

Mozda je zato i dobio anemiju
    Jesam li ja krivac :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma daaaaaj Mony!!!! Fakat si u PMS-u. S obzirom da mu ne ogranicavas ti kolicinu koju dobije, vec si je odredjuje sam, mora mu biti dovoljno.
    Drugo: on je iskljucivo dojen 6 mjeseci, a to je period kad je iz mlijeka crpio zeljezo, sad mu vec svakako trebaju drugi izvori.

Trece, evo ti super link: http://www.plivazdravlje.hr/?section...=4384&show=1#6

I obrati paznju na ovo:>>Postavlja se pitanje kako dijete koje "jede sve", prethodno je dojeno, a rođeno je terminski, može uopće imati anemiju uslijed nedostatka željeza? Uzroka može biti više. Prvo je stupanj anemije majke. Ako žena koja zatrudni ima smanjenu zalihu željeza u organizmu (npr.boluje od anemije, česte trudnoće u kratkom razmaku), neće moći udovoljiti potrebama djeteta koje nosi i ono će se roditi sa smanjenim zalihama, tako da daljnji prirodni unos hranom prema preporukama neće moći nadoknaditi već stečeni manjak.

Drugi je razlog u izboru namirnica i njihovoj kombinaciji. Naime, neke namirnice premda imaju visok sadržaj željeza (npr. špinat), imaju nisku iskoristivost željeza jer sadržavaju druge tvari koje smanjuju apsorpciju željeza (npr. fitati). Nadalje, hrana bogata biljnim vlaknima također smanjuje apsorpciju željeza (npr. žitarice). C vitamin iz hrane ili napitaka pomaže apsorpciju željeza, dok ga npr. mlijeko smanjuje. Treba uzeti u obzir i količinu hrane bogate željezom koju dijete može uzeti dnevno.

Zeleno lisnato povrće ima visok sadržaj željeza, ali količina povrća koja bi zadovoljila dnevnu potrebu za željezom znatno premašuje mogućnost koju dojenče ili malo dijete može pojesti, za razliku od mesa ili ribe koje potrebnu količnu željeza sadržava u znatno manjoj ukupnoj količini. Znači, mora se voditi računa o izboru hrane (preferira se meso) i kombinaciji s namirnicama koje pospješuju apsorpciju željeza (npr. uz mesno-povrtni obrok piti voćni sok), a treba izbjegavati kombinacije mesa ili povrća sa žitaricama ili mlijekom. <<

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je pedijatar jednom davno rekao da je veliki broj beba blago anemično i da to uopće nije zabrinjavajuće. U biti to vrlo često niti ne saznamo ako ne dajemo krv na analizu zbog nekog drugog razloga.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Posudi preciznu vagu i igraj se par dana pa će te ove bubice proći. MŽ je bila sva zaplašena sličnim nedoumicama odmah nakon rođenja bebe i lijepo sam kupio preciznu digitalnu vagu. Ad acta.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ninet, super link - tenks!
    Barbi - sve to stoji, ali....
    Davor, ne kuzim sta ce mi vaga u ovakvoj nedoumici :? - nije da se tek uhodavamo s dojenjem u prvim djetetovim danima

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja mislim da je Davor po default-u kad je vidio naslov, izvukao vagu...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Ja mislim da je Davor po default-u kad je vidio naslov, izvukao vagu...
    I meni se cini

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa što onda :smajlić diže nos u nebesa:

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

tako rade prirodnjaci, prebrajaju, važu i mjere. samo što to kod djece baš nije uvijek tako egzaktno. ipak svejedno svaki mjesec odahnem kad mi sina važu i kad vidim da je dobio kilogram i narastao 4 cm.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj lidija_33 prvotno napisa
    tako rade prirodnjaci, prebrajaju, važu i mjere. samo što to kod djece baš nije uvijek tako egzaktno. ipak svejedno svaki mjesec odahnem kad mi sina važu i kad vidim da je dobio kilogram i narastao 4 cm.
    To je potpuno drukcije nego imati vagu doma i vagati nakon svakog podoja

Ali, pliz, nemojmo skretati s teme -
    ja bih rado cula jos utjesnih rijeci da moj sin ipak dovoljno sise
    On nije novorodjence, vec ima 9 mjeseci!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mony, nemoj se time opterecivati - ako je on vesela beba, nista mu ne nedostaje.
    Nazalost (ili na srecu), na cici nema brojac mililitraze pa ne mozemo znati koliko je dijete pojelo, ali, kako ti je ninet rekla, on uzme koliko mu treba - da mu treba vise, vise bi i trazio. I da mu pocnes davati neke druge pripravke, opet bi pio koliko bi htio - ne mozes ga natjerati.
    Vec smo dosta pisali na forumu u pojacanom davanju zeljeza u obliku raznih namirnica, potrazi malo.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ma da, malo sam se danas skulirala
    Vjerojatno je ipak bila stvar u PMS-u
    Vec sam otvorila i poseban topic o zeljezu

No, ova me misao o mlijeku ipak proganja dulje vrijeme, pa je saznanje o anemija bila samo tocka na i.

Zapravo sam se zabrinula najvise iz razloga sto je kao uvrijezeno misljenje da je bebama do godine dana mlijeko glavna prehrambena namirnica, a moj ga maleni unosi sve manje :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •